Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

141 gasten online

FC Groningen is voor de elfde opeenvolgende keer thuis in competitieverband ongeslagen gebleven. De laatste nederlaag in eigen huis dateert alweer van ruim negen maanden geleden, toen Feyenoord met 0-2 te sterk was. Vanmiddag speelde FC Groningen in een veel meer lege plekken dan anders vertonende Euroborg met 1-1 gelijk tegen Vitesse, maar de Trots van het Noorden had het aan zichzelf te wijten dat het niet de volle buit aan de ontmoeting heeft overgehouden.

 

Sfeerreportage FC Groningen - Vitesse van Frits Kor:

Beeldmateriaal van FOX Sports:
Samenvatting FC Groningen - Vitesse
1-1 Tjaronn Chery
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Peter Bosz na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Mimoun Mahi na de wedstrijd
Interview met Eloy Room na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Peter Bosz vóór de wedstrijd
Interview met Hans Nijland over Alfred Rusnák

Mimoun Mahi, voor het eerst in de basis gestart, kreeg in de vierde minuut een 100% kans om de wedstrijd open te breken, maar hij faalde jammerlijk. Nog geen tien minuten later ging diezelfde Mahi, oog in oog met Eloy Room, voor eigen succes en strandde op de vijandelijke doelman, daar waar afspelen op de nog veel vrijer staande Tjaronn Chery een zeker doelpunt zou hebben betekend. 

De thuisploeg zette vroegtijdig aanvallend druk, speelde in een hoog tempo en bleef zich veel kansen creëren, conform het vooraf door Erwin van de Looi verkondigde strijdplan, maar FC Groningen ging niet effectief met de mogelijkheden om. Na een half uur zakte de ploeg wat weg, en de al vaker bewezen voetbalwet ging ook vanmiddag op: als je de kansen zelf niet maakt, dan vliegen ze er aan de andere kant op een gegeven moment in. Eric Botteghin, die opnieuw veel wegwerkte maar voor zijn doen net even te vaak balverlies leed (dit laatste gold overigens in exponentiële mate voor Maikel Kieftenbeld die wel erg frequent de verkeerde kleur aanspeelde), verspeelde de bal, en het was uiteindelijk de walgelijk irritante Bertrand Traore die de 0-1 liet aantekenen. De tegentreffer viel vak voor rust, op een hoogst ongelukkig moment derhalve. Nog vóór de thee had Tjaronn Chery overigens bijna de gelijkmaker tegen de touwen geknald, maar zijn formidabele afstandsschot werd door een katachtige redding van Room tot corner verwerkt. En werd Eric Botteghin in de slotminuut van de eerste helft niet vastgehouden? Had de (verder uitstekend leidende) Pieter Vink hier niet voor een strafschop voor FC Groningen moeten fluiten?

De tweede helft was amper begonnen of Marko Vejinovic had Tjaronn Chery een voetblessure toegebracht. De onmisbare creatieveling aan Groningse zijde moest verzorgd worden, liep enige tijd moeizaam rond, en net toen hij zich hersteld liep hij een hoofdwond op. Er was toen een kwartier gespeeld, en de FC was in die fase danig van slag.

Chery kwam opnieuw binnen de lijnen, en uitgerekend de tweemaal verzorgde speler was het die in de 61e minuut de 1-1 maakte. Hij reageerde erg alert toen Room een schot van Mimoun Mahi onvoldoende kon pareren, en werkte de bal op inzet over de lijn.

De Euroborg ontplofte, en er was nog een half uur tijd om de overwinning alsnog uit het vuur te slepen. Anders dan vóór de rust werd er echter niet massief genoeg druk naar voren gezet; bovendien werd er domweg teveel balverlies geleden. Vitesse kwam er soms met gevaarlijke tegenstoten uit; de grootste kans was voor invaller Zakaria Labyad, die balverlies van Botteghin bijna had afgestraft. Sergio Padt stond ook vanmiddag weer prima te keepen.

Erwin van de Looi haalde Mahi in de 74e minuut naar de kant, maar zijn vervanger, Dino Islamovic, viel beroerd in. Dit gold niet voor Nick van der Velden, maar hij werd pas in de 82e minuut voor de opnieuw hard rennende maar nog niet effectieve Jarchinio Antonia in de ploeg gebracht. Met Van der Velden kwam er een brok energie en Schwung terug in het elftal; wat ons betreft had de wissel veel eerder mogen plaatsvinden.  Van der Velden solliciteert in deze vorm nadrukkelijk naar een basisplaats, maar de eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat eerdere invalbeurten soms vrij belabberd waren.

In de laatste minuten van de bloedstollend spannende slotfase ging een schot van Maikel Kieftenbeld naast het doel, en in de blessuretijd werd een doelpoging van Michael de Leeuw wel erg (on)gelukkig van de lijn gewerkt - de drie punten waren toen op een haar na binnen. Vitesse had niet anders verdiend. Het had weer een zootje ongeregeld binnen de lijnen gestuurd dat met voorliefde theatraal naar de grond ging. Johan Kappelhof doet er goed aan niet meer dom een bal uit te schieten als er een tegenstander op de grond ligt. De scheidsrechter kan prima inschatten of iemand acuut verzorgd moet worden of niet, en Kappelhof haalde zich met zijn merkwaardige actie de woede van het publiek maar ook van zijn ploeggenoten op de hals. Zo kon Yoëll van Nieff zich amper beheersen toen hij zag dat zijn ploeggenoot weer eens in een matennaaiende actie van een opponent was gestonken.

FC Groningen is na de 16e wedstrijdronde een plek gezakt naar de achtste plaats, een plek die in principe geen recht op deelname aan de play-offs. Woensdagavond wacht FC Volendam voor de KNVB-beker; zaterdag wordt de eerste seizoenshelft afgesloten met een kunstgras-duel bij FC Dordrecht.


We're gonna win, vóór aanvang van de wedstrijd


Prachtig vlagvertoon op Noord van de Groningen Fanatics


Spelersopkomst

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Padt; Kappelhof, Botteghin, Van der Laan (86’ Lindgren), Van Nieff; Antonia (82’ Van der Velden), Hiariej, Kieftenbeld, Chery; Mahi (73’ Islamovic), De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Payne, Arias.

Opstelling Vitesse
Room; Leerdam, Kashia, Van der Heijden, Achenteh; Vejinovic (91’ Nakamba), Qazaishvili, McEachran; Ibarra, Traoré (74’ Dauda), Oliynyk (62’ Labyad).
Rest bank: Houwen, Kruiswijk, Bosz, Diks.

Toeschouwers: 18.692
Scores: 42’ Traoré (Qazaishvili) 0-1; 61’ Chery (rebound) 1-1

Scheidsrechter: Vink
Overige officials: Simons, Balder en Van den Kerkhof
Gele kaarten: 73’ Vejinovic, 87’ Leerdam

Fotoreportage FC Groningen - Vitesse tot begin wedstrijd van Wouter Pauwels:

Fotoreportage FC Groningen - Vitesse vanaf begin wedstrijd van Wouter Pauwels:

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.