Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

150 gasten online

 
Een met name na rust prima spelend FC Groningen had vanavond in een door morrend en fluitend thuispubliek gedomineerde arena alle kans om Amsterdam met tenminste één punt te verlaten, maar scorend onvermogen deed de equipe van Erwin van de Looi de das om. Met name Jarchinio Antonia zal nog wel eens terugdenken aan zijn drie 100% kansen die hij om zeep heeft geholpen; de fout van Hans Hateboer die ajax al na een kwartier aan de leiding hielp bleek bovendien een erg dure.

 

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en foto's toegevoegd.

Naast de nederlaag blijft echter ook het bij vlagen frisse voetbal van de Trots van het Noorden hangen. Vooral Simon Tibbling wist te overtuigen. Aan het vernieuwde FC Groningen gaan de fans de komende maanden ongetwijfeld nog veel plezier beleven.

FC Groningen startte vanavond in de al verwachte opstelling met beide nieuwelingen, Simon Tibbling en Albert Rusnák, in de basis, en met Jarchinio Antonia in plaats van Danny Hoesen als tweede spits naast Michael de Leeuw. Trainer Erwin van de Looi deed vooraf niet moeilijk over de roodgekleurde statistieken van scheidsrechter Wiedemeijer, die in de drie laatste wedstrijden die hij van de FC floot telkens een Groninger vervroegd had weggestuurd: "Als wij rood krijgen maar we pakken vanavond drie punten, dan ben ik best wel tevreden."

FC Groningen begon goed aan de eerste helft, en al na drie minuten hadden de gasten de score kunnen en misschien wel moeten openbreken. Albert Rusnák passte op Hans Hateboer die Jarchinio Antonia fraai bediende, maar laatstgenoemde schoot over het doel van Jasper Cillessen.

Na de vanuit Gronings oogpunt goede openingsfase herpakte ajax zich langzaam, ging de wedstrijd meer en meer domineren en kwam na een kwartier aan de leiding. Hans Hateboer was de door Lasse Schöne aangespeelde Ricardo Kishna volledig uit het oog verloren, en deze wist Padt te passeren. Dit doelpunt mag Hans Hateboer zich aanrekenen - op dit niveau kun je je dit soort onoplettendheden absoluut niet veroorloven. Een wel erg duur leermoment voor een ploeg die maar moeizaam weet te scoren.

FC Groningen was het even kwijt, maar gaf in het vervolg van de eerste helft weinig meer weg. Duidelijk was wel dat de ploeg vlijmscherp moest blijven, omdat het anders tegen een aanval van de snel combinerende ajacieden zou aanlopen.

Na ruim een half uur was de tweede enorme kans voor Jarchinio Antonia, dit keer aangespeeld door Tjaronn Chery, een feit, maar dit keer was de inzet van Antonia te slap. Het had in deze fase zomaar 1-2 kunnen staan, maar in plaats daarvan keek FC Groningen tegen een frustrerende achterstand aan.

Simon Tibbling overtuigde vanavond vanaf het begin. Tikkies terug zijn hem vreemd, hij denkt van nature offensief, speelt bij voorkeur snel naar voren en heeft een uitstekend inzicht. Zijn passes zijn bovendien heel goed. Prima aankoop! Met hem vergeleken acteerde Albert Rusnák wat onopvallender, maar ook aan hem gaan we nog veel plezier beleven.

Edit: OptaJohan becijferde na de wedstrijd dat van alle spelers (excl. als wisselspeler ingebrachten) Simon Tibbling degene was met het hoogste percentage aan succesvolle passes: 67 van de 71 passes kwamen bij de goede kleur terecht, oftewel 94,4%! Wat een debuut!

Nog een positieve ontwikkeling, vergeleken met de eerste seizoenshelft: als linksback deed Lorenzo Burnet het heel goed. Hij is een stuk offensiever ingesteld dan Yoëll van Nieff en dit kwam het spel aan de linkerkant ten goede.

FC Groningen haalde de rust zonder verder in grote moeilijkheden te komen. Het speelde naar voren toe echter te onnauwkeurig om ajax serieus in de problemen te brengen. Het had zich wel twee hele grote mogelijkheden gecreëerd, maar deze waren zoals gezegd niet aan Jarchinio Antonia besteed.

Het spelbeeld van de tweede helft is kort samen te vatten. Er speelde vanaf de eerste seconde van de hervatting maar één ploeg, en dat was FC Groningen. Het creëren van voldoende kansen bleef echter een te groot probleem, en als er als eens een enorme kans was, zoals een kwartier vóór tijd, tja dan blijkt het koelbloedig afronden een brug te ver. Weer Jarchinio Antonia schoot jammerlijk naast, uit een werkelijk fabelachtige aanval, waarbij diverse spelers de bal één keer raakten.

Erwin van de Looi wisselde in het tweede bedrijf drie maal. Lorenzo Burnet, vermoedelijk leeggestreden, werd vervangen door Yoëll van Nieff, Mimoun Mahi kwam voor Albert Rusnák in de ploeg en Nick van der Velden loste Maikel Kieftenbeld af. Eric Botteghin werd in de slotfase bovendien als extra aanvaller naar voren gedirigeerd, maar het mocht allemaal niet baten. In de slotminuut was het in deze alles of niets-fase Johan Kappelhof die Sergio Padt met een eigen doelpunt kansloos liet.

De - het moet gezegd - prima fluitende Reinold Wiedemeijer, die alleen een (terechte) gele kaart aan Hans Hateboer verstrekte, floot uiteindelijk voor het einde, waarna de Groningers wisten dat er vanavond meer in had gezeten. ajax zal terugkijken op een wedstrijd die het snel zal willen vergeten. De thuisploeg zal de drie punten koesteren, maar weet dat het spel met name na rust volstrekt onder de maat was. FC Groningen was zeker de morele winnaar, maar koopt hier qua punten niets voor. Bij Erwin van de Looi overheerste dan ook de teleurstelling: "Voetbal gaat om winnen, en dat hebben we niet gedaan. Als we zou blijven voetballen, dan komen de doelpunten echter vanzelf."

Wij sluiten positief af. Er zit echter muziek in het elftal, dat de supporters zeker in positieve zin zal gaan verrassen!

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen:
Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (72' Van Nieff); Rusnak (71' Mahi), Tibbling, Kieftenbeld (82' Van der Velden), Chery; Antonia, De Leeuw
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Lindgren, Hoesen

Opstelling Ajax:
Cillessen, Van Rhijn, Van der Hoorn, Moisander, Riedewald (59' Viergever), Klaassen (61' Bazoer), Serero, Andersen, Schöne, Milik, Kishna (82' El Ghazi)
Rest bank: Boer, Sigthorsson, Tete, Zimling

Toeschouwers: 50.441
Scores: 15' Kishna (Schöne) 1-0; 90' Kappelhof (eigen doelpunt)

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Overige officials: Jansen, Diks en Manschot
Gele kaarten: 81' Hateboer

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting ajax - FC Groningen
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Frank de Boer na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Frank de Boer vóór de wedstrijd

Reportage De Telegraaf, met o.a. interview met Jarchinio Antonia na de wedstrijd

Interview NOS Sport met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview NOS Sport met Frank de Boer na de wedstrijd
Interview NOS Sport met Jarchinio Antonia na de wedstrijd

Fotoreportage ajax - FC Groningen van Wouter Pauwels:

Interview RTV Noord met Jarchinio Antonia:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.