Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

525 gasten online

FC Groningen wint simpel van Sparta; Utrecht eerste tegenstander in de play-offs

FC Groningen had vanmiddag geen kind aan Sparta Rotterdam, dat de handen stijf mocht dichtknijpen dat de Trots van het Noorden de score niet verder dan 3-1 liet oplopen. Aad de Mos heeft ervoor gezorgd dat Sparta zonder zelfvertrouwen tot de nacompetitie is verbannen; FC Groningen daarentegen gaat met een lekker gevoel de play-offs in. Donderdag is Utrecht in de Galgenwaard onze eerste tegenstander; de return is volgende week zondag in de Euroborg. Vanmiddag waren aan Groningse kant Koen van de Laak, Tim Matavz en Fredrik Stenman trefzeker. Na afloop werd er afscheid genomen van de vertrekkende Zonneveld, Meerdink, Lovre, Libregts en Jans. Nordstrand ontbrak hierbij overigens.

 

Na de warming-up werd Andreas Granqvist gehuldigd: hij is - terecht - tot speler van het jaar gekroond. Moge de wens op het spandoek voor hem op Noord uitkomen! (Granqvist Please Stay, stond daar te lezen, kort maar krachtig, en de vurige hoop van duizenden supporters van FC Groningen).

 

De door onze informant op het allerlaatste moment doorgegeven mutatie in de opstelling bleek te kloppen. Wij hebben er voorafgaande aan de wedstrijd meteen een gelikte paarse banner aan gewijd en wie dit nog tijdig tot zich heeft kunnen nemen zal niet verrast zijn geweest dat we vanmiddag als volgt tegen het vooraf toch als op papier pittige duel tegen Sparta zijn begonnen:

 

matavz - lovre

bacuna

enevoldsen - van de laak

sparv

stenman - granqvist - sankoh - blind

luciano

 

Inderdaad, met Goran Lovre in de nadagen van zijn carrière bij FC Groningen als spits naast Tim Matavz, en met Tim Sparv als controleur, waardoor Femi met een plekje op de bank genoegen moest nemen. Nicklas Pedersen werd uit voorzorg nog gespaard, hem hebben we in de play-offs nog hard nodig en ook hij begon op de bank. De keuze om dan Lovre in de spits te zetten en niet Koen van de Laak mag dan verrassend lijken, vergeet echter niet dat Koen snelheid tekort komt maar wel op het middenveld nuttig werk kan verrichten, en dat vandaag ook deed. Van de Laak was weer erg actief vandaag en overal aanwezig.

 

Sparta speelde vanmiddag overigens in rouwbanden, naar later bleek (Tom Egbers) vanwege het overlijden van de vader van Sparta-speler Charles Dissels. Of dit de reden was dat de Rotterdammers een uiterst armetierige wedstrijd speelden weten we niet, feit is dat het door De Mos uitgesproken oorlog-voeren-op-de-training ervoor heeft gezorgd dat er een zeldzaam timide zootje ongeregeld op het veld stond, dat moet vrezen dat het in de nacompetitie meteen door Helmond Sport aan gort wordt gespeeld, en mocht het deze tweestrijd noch sneaky doorglippen dan zal ongetwijfeld een fel Cambuur Leeuwarden zorgen voor de ontmanteling van Sparta. Tegen die tijd is De Mos natuurlijk allang gewezen werknemer van zijn huidige club en in onderhandeling over de hoogte van zijn 587e afkoopsom.

 

Terug naar de wedstrijd. 't Is jammer dat de spelers van FC Groningen niet doorhadden dat ze de keeper van Sparta, Varkevisser, tot wanhoop zouden brengen door consequent bij hem te lopen storen en druk op hem te zetten, want de paar maal dat de Groningers dat deden leidde dit meteen tot het uitbreken van angstzweet bij de Sparta-goalie, gevolgd door een belabberde trap en balverlies.

 

Binnen de 10 minuten hadden we al een mooie kans. Matavz werd aan de linker kant gevloerd, scheidsrechter Braamhaar (ondanks een paar dubieuze beslissingen in de 2e helft in ons nadeel niet de meest beroerde afgevaardigde uit Zeist die we hier ooit hebben gezien) floot voor een vrije schop en deze was natuurlijk een prooi voor Thomas Enevoldsen. Via Blind belandde de bal bij Matavz die maar net naast schoot.

 

Een paar minuutjes later was het Leandro Bacuna, die de bal uit een assist van de vanmiddag weer erg actieve Enevoldsen in één keer volley nam maar Varkevisser kon er ternauwernood een corner van maken. Hele mooie poging van Bacuna! Het een aantal malen hard over de zijlijn spelen van de bal maakte hij hiermee meer dan goed.

 

Nog binnen het eerste kwartier was het weer Bacuna die had kunnen scoren, via (weer) Enevoldsen was hij volledig vrijgespeeld maar de stand bleef nog even 0-0.

 

De eerste set tussenstanden, na ruim een kwartier spelen, zorgde voor meer rumoer op de tribunes. Niet omdat ajax vóór stond en Twente niet, met een gevreesde titel voor de hoofdstad tot gevolg (elke stemverheffing hiervoor zou zonde van de stembanden zijn geweest), maar omdat de tussenstanden vanmiddag interessant als nooit tevoren waren gezien de beslissingen die er vandaag zouden vallen, niet alleen bovenin de ranglijst maar vooral rond de play-off aspiranten: van de clubs NAC, Roda en Grunn zou er vandaag eentje buiten de boot vallen. Vooraf hadden we gedacht dat dit NAC zou worden, maar ja - de FC moest het natuurlijk nog wel zien te halen en na een kwartier stond het nog steeds slechts 0-0.

 

Deze brilstand verdween echter al gauw, tot leedwezen van wijlen Frits van Turenhout, van de borden. Uit een afgemeten voorzet van Fredrik Stenman, prima spelend vandaag, net als alle verdedigers (met dien verstande dat Daley Blind vandaag alleen verdedigend goed was, opbouwend werd hij volledig aan banden gelegd door Nick Viergever, één van de spaarzame Spartanen met een voldoende hedenmiddag), kopte Koen van de Laak prachtig en snoeihard in: 1-0 na 18 minuten! Varkevisser stond wel in de goede hoek maar hoorde de bal slechts inslaan in de netten.

 

(foto: ELF Voetbal)

 

Het spel van de FC vervlakte daarna. De Groningers begonnen wat meer balverlies te leiden en als Luciano in de 24e minuut niet een katachtige reflex te voorschijn zou hebben getoverd dan zou het alweer snel 1-1 hebben gestaan.

 

Sparta moest vervolgens al snel wisselen. We dachten even dat Falkenburg niet mocht klagen dat hem vandaag maar liefst 35 minuten speeltijd werden gegund, bijna het dubbele van een eerdere wedstrijd toen Aad de Mos genadeloos toesloeg en één van zijn beste spelers Sparta-moe wilde maken door hem te schofferen met een extreem snelle gang naar de douche, maar bij nader inzien bleek het Duplan te zijn. Hij was wel wat geblesseerd geraakt (geen sprake van een overtreding van Stenman, Duplan kwam gewoon verkeerd neer), maar in mijn ogen (ik stond er in vak K bovenop) had Duplan met een beetje goede wil best verder kunnen spelen, maar Koning Aad had het helemaal vanaf de overkant volledig anders gezien en het wisselbordje ging nog tijdens de behandeling door de Spartaanse clubarts omhoog - exit Duplan.

 

We waren toen 35 minuten onderweg en de mutatie bij de tegenstander kwam het spel van de FC niet ten goede. Bij de tweede set tussenstanden was Twente opeens virtueel kampioen (of theroretisch, of praktisch, maar dat kunnen we beter bij Louis van Gaal navragen). Noord dacht er het zijne van: Twente of ajax - één pot nat - schijt aan Amsterdam, schijt aan Enschede, schijt aan Hoerenveen, zo werd er gezongen conform een aloude GF-wijsheid die ook in stickervorm leverbaar is.

 

De FC leek te begrijpen dat een 1-0 stand nog niet zo safe was, en het zette weer een beetje aan. De tegenstander was nl. van een dermate bedroevend niveau dat er echt meer in zat dan een magere voorsprong van één doelpunt verschil.

 

Vlak vóór rust was het Enevoldsen die de bal bij een ploeggenoot bezorgde, die gaf door op Matavz maar zijn poging miste de noodzakelijke kracht om Varkevisser te verrassen. Matavz had niet echt zijn dag vandaag, zeker in de eerste helft niet, maar het moet wel gezegd dat hij zich geconfronteerd zag met een twee- en soms driedubbele mangel-dekking, en hiervoor werd maar zelden gefloten.

 

Het laatste hoogtepunt was het vakkundig door Luciano met zijn handen prakken van een witte FC-ballon, die met een knal naar de eeuwige jachtvelden werd geholpen.

 

De tweede helft was amper begonnen, en de westtribune zat ook nog bijna voltallig aan de borrel, of de stand kreeg al een veel mooier aanzien: Tim Matavz, mooi bediend door de prima controlerend spelende Sparv, slalomde naar het doel en schoot heel bekeken in de verre hoek: 2-0 na 25 seconden in de 2e helft!

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

De wedstrijd was hiermee meteen gespeeld en de play-offs waren binnen. Een geweldig resultaat, kijk eens van waar we kwamen, hoe beroerd we ervoor stonden in de winterstop. Het duel tegen Heerenveen was indertijd nog een degradatieduel, maar daar waar wij een fantastische revival hebben doorgemaakt, daar zijn de Friezen lamlendig het seizoen uitgeschutterd, met een onthutsend pak slaag vandaag in De Kuip als ultieme bewijs. Je vraagt je toch af waarom een trainer van de Trots van het Noorden vrijwillig naar dat dorp wil verkassen...

 

We gingen er na een minuutje of 52 helemaal goed voor zitten, want na een regen aan corners, allemaal genomen door Enevoldsen, was het Stenman die zomaar vrij stond voor Varkevisser en geen moeite had de 3-0 in te schieten. Het moet wel gezegd dat Donovan Slijngard zo vriendelijk was fraai door te koppen op de Zweed. Stenman stond tot nu toe op twee doelpunten in exact 100 officiële wedstrijden voor FC Groningen, zijn derde doelpunt na 101 wedstrijden betekende dus een ophoging van zijn doelpuntenmoyenne van 0,02 naar 0,0297, een verhoging met maar liefst 48,5%! Dit lijkt me bijna rekordverdächtig, zoals de mof zegt.

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

Na een uurtje spelen werd Nicklas Pedersen in het veld gebracht om ritme op te doen, hij zal a.s. donderdag in Utrecht ongetwijfeld in de basis staan en wie weet scoort hij daar dan weer twee maal, net als in de bekerwedstrijd eerder dit seizoen! De wissel was logisch, er was vers bloed nodig. Dat Bacuna en niet Lovre eraf ging kon ik ook begrijpen, Lovre was net iets beter dan de jonge Leandro en Lovre kon nu terugzakken naar de positie op tien en de FC kon nu nog een half uurtje met twee echte spitsen spelen.

 

In de 63e minuut werd Lovre een vrije doortocht onthouden door een grijpgrage Spartaan, maar als enige in het stadion zag Braamhaar er geen overtreding in. De enige aanwezige Sparta-supporter (waar zat hij eigenlijk?) zal zelfs geen moeite met een fluitsignaal hebben gehad. Kort daarna werd ook Daley Blind gevloerd en ook hiervoor werd noch gevlagd noch gefloten, dit zijn van die mindere acties van het arbitrale trio waarover ik het hierboven had.

 

De FC liet de teugels weer wat vieren na het bereiken van de mooie 3-0 tussenstand, en het duurde niet lang of dit werd afgestraft. Joshua John kon zomaar uithalen en ik denk dat het zicht voor Luciano ook niet optimaal was. Hoe dan ook, het stond na 70 minuten zomaar 3-1. Een volkomen onnodige tegengoal.

 

Vlak daarvóór was Sander van Gessel overigens in het veld gekomen, hij werd eerst door Ron Jans de hand geschud en daarna door het hele stadion met applaus begroet, dit was een mooi moment.

 

Vanaf dat moment zat de wedstrijd op slot. Daley Blind kon het laatste kwartier geen potten meer breken. Defensief ging het wel, maar aanvallend kon hij geen vuist maken. Viergever was hieraan debet, ik schreef het al, en deze knaap maakte het Matavz ook nog wel eens lastig, wat doet zo'n jongen eigenlijk bij Sparta? Blind zit denk ik bij de FC op zijn niveau, een terugkeer naar ajax zou nu niet goed zijn voor zijn carrière, dus ik raad het kamp Blind van harte aan om te gaan regelen dat Daley hier ook volgende seizoen te bewonderen is. En volgens een 'betrouwbare bron' zit het er ook dik in dat dit gaat gebeuren, zo hebben wij vernomen, dus een verlenging van het verhuuravontuur van Blind zie ik helemaal zitten!

 

Het niveau van de wedstrijd werd er dus niet beter op en zodoende waren de tussenstanden weer welkom. Twente en ajax stonden nog steeds voor, Twente zelfs met 0-2, de schaal zou dus naar Enschede gaan, incl. een heleboel Champions League-miljoenen, da's voor de FC dan weer jammer, en NAC kon de play-offs inderdaad wel eens gaan mislopen. Of toch niet? Roda-Willem II stond opeens 2-2!

 

In de 84e minuut was het jammer dat Lovre werd uitgefloten toen hij een kans miste, Lovre liet zich er wat door provoceren en klapte wat overdreven naar het publiek, dit was vanmiddag allemaal niet nodig.

 

Sparta kreeg vervolgens nog een paar corners te nemen, maar de Rotterdammers deden hier verder niets meer mee.

 

Serhat Koç werd vervolgens in de slotminuut nog in het veld gebracht ten koste van Matavz. Sparta was zo sportief om de wedstrijd met tien man te beëindigen omdat John na een drietal wissels nog geblesseerd raakte en niet verder kon spelen, maar in de stand van 3-1 kwam geen verandering meer.

 

Het afscheid daarna van Mike Zonneveld, Martijn Meerdink (leuk dat hij er ook was!) en Goran Lovre was vervolgens erg mooi. Meerdink vertelde het publiek dat hij hier niet zijn beste jaren heeft gehad maar wel bij een geweldige club heeft gespeeld, en de ontroerde Lovre vertelde dat de wedstrijden tegen Partizan Belgrado en Fiorentina onvergetelijk waren, en dat we binnenkort weer een feestje op de Grote Markt gaan vieren als we wederom Europees voetbal hebben behaald.

 

Vervolgens kwamen Raymond Libregts en Ron Jans aan bod. Libregts bedankte club en supporters, en Ron Jans gaf aan hier in Groningen de mooiste periode uit zijn leven te hebben gehad, en dat hij de FC, de spelers, zijn spelers en zijn supporters nooit zou laten vallen. Menigeen dacht toen wel even hoe we overstap naar Heerenveen moesten plaatsen, maar hierover is nu echt genoeg gezegd, en het moet gezegd - Jans was sportief en cool door later naar de fanatieke supporters te gaan en met hen het gesprek aan te gaan. Dit sierde hem vanmiddag! En Jans heeft zijn steentje bijgedragen, samen met de rest van het management, aan het opklimmen van de FC uit de kelder van de eredivisie naar een structurele plaats in het linker rijtje, wie weet waar we zonder Jans, Veldmate, Nijland en ons scoutingsapparaat hadden gestaan. Dit wordt wel eens vergeten.

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

Al met al een bewogen middag, met de realisatie van het ultieme doel: de play-offs zijn gehaald! Wat zullen ze in Utrecht vloeken, al 3x eerder door ons uitgeschakeld en nu mogen ze wéér tegen ons, en het thuisvoordeel van de 2e wedstrijd is door de politie van Utreg ook nog eens om zeep geholpen, er komen wat wielrenners langs daar en dus mag er op zondag 9 mei niet gevoetbald worden in de Domstad. Utrecht begint dus donderdag thuis zodat de Trots van het Noorden het volgende week zondag in eigen stadion kan afmaken!


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman (77’ Hiariej); Sparv, Van de Laak, Enevoldsen, Bacuna (61’ Pedersen); Lovre, Matavz (90’ Koç).
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Olijve, Lachman.


Opstelling Sparta Rotterdam
Varkevisser; Van Bueren, De Roon, Viergever, Slijngard, Falkenburg, Duarte, Strootman (67’ Van Gessel), Duplan (35’ Godee), Poepon (75’ Bodul), John.
Rest bank: Abdul, Adeleye, Knol, Vlasbom.


Toeschouwers: 22.351
Scores: 19’ Van de Laak (Stenman) 1-0; 46’ Matavz (Sparv) 2-0, 53’ Stenman (-) 3-0, 70’ John (Duarte) 3-1.


Scheidsrechter: Braamhaar
Grensrechters: Goossens en Lobbert
Vierde official: Sanders
Gele kaarten: geen

 

Forza Grunn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.