Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

97 gasten online

 
FC Groningen is er vanmiddag in een armoedige wedstrijd niet in geslaagd om ADO Den Haag met nul punten naar huis te sturen. In de oersaaie eerste helft gebeurde hoegenaamd niets, op wat irritant geschutter van arbiter Manschot na; na rust viel er wel het nodige in de Euroborg te beleven, zonder dat de wedstrijd het predikaat bedroevend ontsteeg. Nadat Nick van der Velden, die totaal niet in de wedstrijd zat, vanaf de strafschopstip had gefaald was de twee penalty wel aan Tjaronn Chery besteed. Mimoun Mahi liet nog een paar grote kansen liggen, en FC Groningen kreeg de rekening in de 95e minuut gepresenteerd, toen een schot van Aaron Meijers door een woud van benen en ongrijpbaar voor de uitblinkende Sergio Padt tegen de touwen sloeg.


 

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en foto's toegevoegd!

De Trots van het Noorden kan de play-offs nu gevoegelijk vergeten: de achterstand op plek zeven is zeven punten, en eigenlijk acht vanwege het slechte doelsaldo van de Groningers. In de matige vorm waarin het elftal steekt zal het nog een hele opgave worden om in de halve finale van de beker van Excelsior te winnen.

Eerste helft
FC Groningen begon vanmiddag in de op grond van de laatste trainingen al verwachte 4231-variant met Nick van der Velden in de spits, maar wat ons betreft blijft het bij dit eenmalige experiment. Van der Velden hield zich vermoedelijk niet aan de afspraken, want hij was meestal niet in de punt van de aanval te vinden. Hij speelde bovendien ondermaats. Spelen zonder spitsen leidt zelden tot nooit tot kansen, laat staan tot doelpunten, en het was vanmiddag in de eerste helft niet anders. Met een beetje goede wil kan een ongevaarlijk schot van Mimoun Mahi in de zevende minuut als kans getypeerd worden, en een hakballetje van Nick van der Velden, twee minuten later, leidde wel degelijk tot gevaar.

Verder was het tempo van de equipe van Erwin van de Looi veel te laag om ADO, dat dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd heeft gewonnen, te verontrusten. Scheidsrechter Jeroen Manschot, die nog nooit eerder een wedstrijd van FC Groningen floot en die zich hopelijk nooit meer in Groningen vertoont, ontpopte zich in de vijfde minuut tot pietlut eerste klas door Nick van der Velden minutenlang aan de zijlijn te laten staan. Van der Velden had iets met z'n scheenbeschermers, zo leek het, en verdween even in de dug-out. Manschot vond op pagina 973 van het Handboek der Nutteloze Spelregels de verordening om Van der Velden pas weer toegang tot het speelveld te verlenen nadat de bal buiten de lijnen was geweest, en duurde diverse minuten. Spelers van de FC en de fans konden Manchots bloed wel drinken; wat ons betreft ploetert hij per direct verder voort in de Jupiler League, of diverse divisies lager.

De spelers werden bij het rustsignaal met een striemend fluitconcert naar de catacomben gestuurd, en het moet gezegd - het eerste bedrijf deed zeer aan de ogen.

Tweede helft
Na rust was er een stuk meer te genieten. Al in de 51e minuut floot Manschot erg gemakkelijk voor een strafschop, vanwege een mild vergrijp van Vito Wormgoor. Nick van der Velden ontfermde zich onbegrijpelijkerwijs over het leder, en schoot onthutsend zwak in. ADO-keeper Martin Hansen kon probleemloos redding brengen.

Amper twee minuten later lag de bal opnieuw op de stip. Timothy Derijck zou hands gemaakt hebben. Van der Velden hield zich wijselijk afzijdig, waarna Tjaronn Chery de verantwoordelijkheid nam en feilloos raak schoot, tot grote vreugde van de Noord Curve die Chery's naam vanmiddag diverse malen scandeerde.

Nick van der Velden mocht tot de 72e minuut blijven staan, waarna hij door Dino Islamovic werd vervangen. De Zweed viel vrij goed in, en zijn eerste balcontact was meteen goed voor een prima schot dat maar net over het doel van Hansen vloog.

Mimoun Mahi had de wedstrijd in de 81e minuut moeten beslissen, maar hij kapte en draaide net even te lang. Hij had er beter aan gedaan iets eerder te schieten. Vijf minuten later ging Mahi voor eigen succes, daar waar hij de beter geposteerde Islamovic over het hoofd zag.

Inmiddels had Sergio Padt al een aantal malen goed gered op inzetten van het vanmiddag net als FC Groningen matig acterende ADO, maar tegen Meijers uithaal in de 95e minuut was zelfs Padt machteloos. Er was onnodig balverlies van Simon Tibbling aan de kans voorafgegaan.

De competitie dreigt voor FC Groningen uit te gaan als een nachtkaars. Er had vanmiddag gewonnen moeten worden om de kansen op het felbegeerde play-off toetje niet vroegtijdig om zeep te helpen, maar het elftal draaide vanmiddag vierkant. Vernuftig uitgespeelde kansen waren aan de vingers van één hand af te tellen. Het roer zal snel om moeten, anders wordt het seizoen 2014-2015 een sof van jewelste, met alle desastreuze gevolgen voor de verkoop van seizoenkaarten van dien. Bovendien wordt de kloof met Vitesse schrikbarend groot. Dit kan qua tv-gelden nog fors in de papieren gaan lopen.

Het vermelden waard is opnieuw het goede optreden van Desevio Payne en Rasmus Lindgren. Payne speelde wederom prima op de hem niet helemaal vertrouwde positie van linksback; Desevio's verre ingooien zijn bovendien een heel belangrijk en moeilijk te verdedigen wapen. Lindgren speelde opnieuw prima als centrale verdediger; we hopen dat hij mag blijven staan, ook als Johan Kappelhof volgende week weer terug is.

Statistieken van clubsite FC Groningen:

Opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Payne; Rusnak (82’ Van Nieff), Tibbling, Kieftenbeld, Mahi; Chery, Van der Velden (73’ Islamovic)
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Bijl, Bacuna, Hoesen

Opstelling ADO Den Haag
Hansen, Zuiverloon, Wormgoor, Derijck, Meijers, Malone, Kristensen (73’ Kastaneer), Alberg, Wilson (78’ Houtkoop), Kramer (46’ Schet), Van Duinen
Rest bank: Zwinkels, Jansen, Gehrt, Ebuehi

Toeschouwers: 19.718
Scores: 53’ Chery (strafschop) 1-0; 95’ Houtkoop (Meijers) 1-1
Bijzonderheid: 50’ Strafschop Van der Velden gestopt

Scheidsrechter: Manschot
Overige officials: Geutjes, De Vries en Oostrom
Gele kaarten: 24’ Van der Velden, 49’ Wormgoor, 51’ Derijck, 55’ Payne, 87’ Malone

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting FC Groningen - ADO Den Haag
1-0 Tjaronn Chery
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Henk Fraser na de wedstrijd
Interview met scheidsrechter Jeroen Manschot na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Henk Fraser vóór de wedstrijd

Fotoreportage FC Groningen - ADO Den Haag van Wouter Pauwels:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.