Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

152 gasten online

Groningen verliest eerste play-off wedstrijd en drie spelers

Groningen is er vanavond niet in geslaagd een goede uitgangspositie voor de return van aanstaande zondag te creëren. Onder toeziend oog van een dramatisch fluitende Kuipers won FC Utrecht in de eigen Galgenwaard geflatteerd met 3-1. FC Groningen moet hierdoor zondag met 2-0 in de eigen Euroborg winnen om alsnog de finale van de play-offs te bereiken. Een moeilijke, maar zeker niet onmogelijke opgave!

 

Groningen zal het zondag zonder de vandaag geblesseerd geraakten Stenman, Femi en Lovre moeten doen. Volgens trainer Ron Jans zullen Stenman en Lovre sowieso tijdens deze play-offs niet meer in actie komen. Stenman heeft opnieuw last gekregen van een hamstringblessure, die hem onlangs al een aantal weken aan de kant hield. Femi had al een tijdje last van zijn heup en was hiervan net weer helemaal hersteld. Tijdens een schot met zijn linker been kreeg hij echter wederom last van zijn heup en moest gewisseld worden. Goran Lovre tenslotte kreeg de arm van Utrecht-speler Asare in zijn gezicht en heeft zijn jukbeen gebroken. Schandalig genoeg werd deze overtreding door scheidsrechter Kuipers volledig verkeerd beoordeeld. De met veel pijn op de grond liggende Lovre kreeg door Kuipers alleen maar een "opstaan, opstaan!" toegesnauwd!

 

Hierdoor staat de opstelling voor zondag eigenlijk ook gelijk al vast. Het kan niet anders of FC Groningen zal de return met de volgende spelers aantreden: Luciano - Hiariej, Sankoh, Granqvist, Blind - Van de Laak, Sparv, Enevoldsen, Bacuna - Matavz en Pedersen.

Eén ding is duidelijk: alleen met het mes tussen de tanden en de absolute wil om te winnen kan Groningen er zondag alsnog in slagen de finale van de play-offs te bereiken. De FC heeft, zeker dit seizoen, wel vaker bewezen juist op zulke momenten de beste wedstrijden te kunnen spelen. De uitgangspositie is niet goed, maar ook zeker niet hopeloos!

 

Over de wedstrijd van vandaag

FC Groningen begon beter aan deze boeiende wedstrijd dan Utrecht. Beide ploegen hadden duidelijk aanvallende intenties en speelden met een vrij hoog tempo. In de eerste 20 minuten controleerde de FC de wedstrijd, zonder echter zelf heel gevaarlijk voor het doel van Utrecht te kunnen worden. De beste kans was in de 21ste minuut voor Thomas Enevoldsen. Diens schot kon ternauwernood door Utrecht-keeper Vorm tot corner verwerkt worden. In de tegenaanval was het wél raak. Het doelpunt voor Utrecht, gemaakt door de volledig ongedekte Van Wolfswinkel, die een voorzet van de al even vrijgelaten Mulenga achter Luciano kon tikken, kwam uit de lucht vallen. Groningen was door dit doelpunt duidelijk van slag. Amper één minuut later lag de bal alweer in het Groningse doel. Asare kreeg veel te veel ruimte van Blind en kon raak schieten. In de 40ste minuut kon Groningen gelukkig nog iets terug doen. Een ingooi van Blind werd verlengd door achtereenvolgens Van de Laak en Pedersen, het zo belangrijke uit-doelpunt werd uiteindelijk gescoord door Matavz.

 

Na de pauze werd Femi in het veld gebracht voor de vandaag iets minder gelukkig spelende Sparv. Blind was doorgeschoven naar het middenveld en Femi speelde eigenlijk ook meer op het middenveld dan als rechtsback, waardoor het Groningen, ook omdat de spelers lekker fel uit de kleedkamer waren gekomen, lukte om Utrecht terug te dringen op de eigen helft. Door de blessure van Stenman, na 55 minuten, moest Jans de hele organisatie echter alweer omgooien. Blind nam de linksbackpositie van Stenman over en Bacuna kwam als verdedigende middenvelder in het veld. Groningen combineerde bij vlagen aardig, maar kwam desondanks maar zelden echt gevaarlijk in de buurt van het Utrechtse doel, waar dan ook nog een prima keepende Vorm in de weg stond. De betere kansen vielen aan de andere kant te noteren. Zo zorgden Loval en Mertens voor gevaar door Blind vrij makkelijk te kunnen passeren. De Amsterdammer speelde vandaag duidelijk één van zijn mindere wedstrijden en doet er goed aan om zelf bij ajax aan te dringen zich nog een jaar in Groningen door te mogen ontwikkelen.

 

In de laatste fase van de wedstrijd had de goal nog aan beide kanten kunnen vallen. Enevoldsen, vandaag één van de betere spelers aan Groninger kant, zette de bal nog een paar keer mooi voor, maar helaas zonder resultaat. Vlak voor tijd claimde Blind nog penalty nadat hij geraakt werd in het strafschopgebied, maar ook dit zonder resultaat. Erg zuur was dan ook het tegendoelpunt in de blessuretijd. Bacuna leed dom balverlies op het middenveld, waarna Utrecht de counter kon inzetten. Mertens was Blind te slim af en zijn schot werd uiteindelijk door Granqvist van richting veranderd, waardoor de bal jammerlijk achter Luciano in het doel verdween. Door de jukbeenbreuk van Lovre, na een overtreding van Asare, moest Groningen de wedstrijd met 10 man uitspelen.

 

Na afloop van de wedstrijd was Ron Jans woest op scheidsrechter Kuipers. Met tal van dubieuze beslissingen had hij zijn stempel op de wedstrijd gedrukt. Toch vond Jans vooral diens reactie richting de geblesseerd en met erg veel pijn op het veld liggende Lovre ronduit schandalig. Jans gaf aan de overwinning voor Utrecht verdiend te vinden, maar dat een 2-1 uitslag terecht geweest was. Hij vond het onbegrijpelijk dat zijn spelers zich hadden laten overrompelen door de 4-4-2 opstelling waarmee Utrecht aan de wedstrijd begon. Juist zijn ploeg, die zelf altijd in dat systeem speelt, had hier beter mee om moeten gaan. Hij noemde hierbij vooral de backs Blind en Stenman die er niet in slaagden adequaat op de situaties in te spelen.

 

  Op naar zondag, het kan! 
 

De opstellingen:

FC Groningen: Luciano; Daley Blind, Andreas Granqvist, Gibril Sankoh, Fredrik Stenman ('54 Leandro Bacuna); Tim Sparv ('46 Oluwafemi Ajilore, '72 Tom Hiariej), Koen van de Laak, Thomas Enevodsen, Goran Lovre; Nicklas Pedersen, Tim Matavz.

FC Utrecht: Michel Vorm; Tim Cornelisse, Alje Schut, Jan Wuytens, Mihai Nesu; Michael Silberbauer, Nana Asare, Barry Maguire, Dries Mertens; Jakob Mulenga, Ricky van Wolfswinkel ('64 Lo?Loval).

Feiten
Scheidsrechter: Kuipers

Toeschouwers: 8.000.
Doelpunten: '22 Van Wolfswinkel 1-0, '23 Asare 2-0, '40 Matavz 2-1, '90 Mertens 3-1.
Gele kaarten: '74 Nesu, '83 van de Laak, '84 Enevoldsen, '94 Loval.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.