Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

384 gasten online

Seizoen FC Groningen ten einde na thuisnederlaag tegen Utrecht

Het is FC Groningen vanmiddag niet gelukt de tweede ronde van de play-offs te bereiken. Tegen FC Utrecht liep de Trots van het Noorden tegen een 0-2 thuisnederlaag aan. Gevoegd bij de 3-1 zeperd van jl. donderdag en de conclusie is duidelijk: het seizoen zit erop, en we blijven komend seizoen helaas verstoken van Europees voetbal. De FC heeft er vanmiddag alles aan gedaan, maar de echte overtuiging en het geloof in eigen kunnen leken steeds meer te verdwijnen. Gevoegd bij de dodelijk efficiënte tegenstoten van onze bij het gênante af tijdrekkende opponent en we kunnen wel stellen dat het er vanmiddag niet inzat. Aan de sfeer ontbrak het vandaag niet, en na afloop kreeg FC Groningen een welverdiende staande ovatie. Maar de druiven zijn zuur...

 

Voorafgaand aan de wedstrijd vond er de jaarlijkse huldiging van een D-elftal van FC Groningen plaats: de leeftijdscategorie 11-12 jaar lijkt een abonnement op kampioenschappen te hebben. Dit seizoen was het de beurt aan D2, de ploeg van trainer Peter Hoekstra, die met 65 uit 22 een een doelsaldo van 101 vóór en slechts 17 tegen met de kampioenschapsschaal aan de haal ging. Martin Koeman sprak mooie woorden en vervolgens mochten de jonkies een ereronde langs alle tribunes maken, waarbij ook het uitvak niet schroomde om onze helden van een klaterend applaus te voorzien. De bijval van Noord zullen de D'tjes nooit meer vergeten!

 

Met de al verwachte (en vanwege de waslijst aan blessures eigenlijk ook enig mogelijke) opstelling begon FC Groningen vervolgens aan de op voorhand helse klus. FC Utrecht is een taaie tegenstander, het offensieve in de speelstijl die de ploeg vroeger zo kenmerkte is al jarenlang verbannen en met dit soort tegenstanders heeft de FC het traditioneel moeilijk. Er moest tegen de vandaag met een destructieve speelwijze aangerukte Domstedelingen echter verscheidene malen gescoord worden, bepaald geen sinicure.

 

De FC begon stormachtig en al na één minuut konden we de eerste corner bijschrijven, veroorzaakt door een Utrechtse verdediger die de bal dermate hard de Zuidtribune injoeg dat we ons afvragen of de toeschouwer die het projectiel in z'n snuffert heeft gekregen dit kan navertellen, en zo ja met hoeveel tanden.

 

(foto: RTV Noord - Emiel Venema)

 

In de eerste minuten was Groningen wel beter, maar leek vanaf het begin ook bang te zijn in een counter van Utrecht te lopen. Dit gevoeld werd versterkt door balverlies van Sankoh, waarna er meteen een lob richting en gelukkig over het doel van Luciano gelanceerd werd. Sankoh herhaalde dit balverlies later nog eens, de man speelde vandaag één van zijn allerslechtste wedstrijden ooit voor de FC.

 

Al na 7 minuten hadden we op een beroerde 0-1 achterstand kunnen staan, maar Daley Blind redde op de doellijn. De grote kans voor Utrecht kwam voort uit een corner, maar ging er geen buitenspel aan vooraf?

 

Groningen werd wat nerveuzer, en Utrecht begon steeds meer tijd te rekken. Normaliter is deze bloed-onder-de-nagels wegschrapende tactiek van de verschroeide aarde maar op één manier af te straffen: door te scoren. Maar juist dit lukte vandaag niet. Kansjes kregen we wel, we zagen Bacuna in het eerste kwartier een mooi schot afvuren op doelman Vorm en ook daarna waren er diverse mogelijkheden, bv. uit corners of vrije schoppen, die allemaal een prooi waren voor de op afzichtelijk paars-roze schoeisel spelende Enevoldsen, maar de bal kregen we niet achter Vorm.

 

Aan de rechterkant wist Tom Hiariej te overtuigen, links achterin speelde Daley Blind. De Amsterdammer deed dit weliswaar beter dan afgelopen donderdag, maar de vorm van een aantal weken geleden, met zijn indrukwekkende opstomende acties naar voren, nee die vorm had hij vanmiddag niet.

 

Na ruim een half uur leek Bacuna zich te blesseren, maar hij kon gelukkig verder spelen. Vlak daarna gaf een Utrechter voor, en Asare (of Mulenga?) mistte maar ternauwernood. Kort daarna ging het alsnog mis. Van Wolfswinkel liep zomaar weg bij zowel Daley Blind als met name Gibril Sankoh, en zo'n kans hoef je deze lepe spits niet te geven. Hij liep vrij op Luciano af en gaf onze Braziliaan het nakijken: 0-1 na 38 minuten.

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

Dit betekende dat we drie maal moesten scoren om tenminste een verlenging uit het vuur te slepen, de opgave werd bijna hopeloos. Utrecht gooide er met het tijdrekken nog een schepje bovenop en begon nu ook diverse blessures te simuleren, waarbij met name Mulenga alle harten stal van de liefhebbers van schwalbes, list en bedrog.

 

De FC leek meer en meer de overtuiging te missen, het absolute geloof in eigen kunnen. De wil en een hartstochtelijke inzet waren er vanaf het begin wel, maar dat was niet voldoende, je hebt ook een beetje geluk nodig, en dat hadden we vanmiddag bepaald niet. Met een 0-1 achterstand gingen we rusten. Lucius en Lachman liepen zich toen al warm en het was duidelijk dat zij bij aanvang van de tweede helft in het veld zouden komen. Maar voor wie? We dachten wel dat Granqvist wel eens als extra spits zou kunnen gaan fungeren, maar we tastten nog even in het duister over de strijdwijze.

 

Maar al snel werd duidelijk dat we na de rust met een verdediger minder gingen spelen. Sparv en Pedersen (weer een blessure bij de Deen? Of vonden we drie spitsen wat al te ambitieus?) bleven achter in de kleedkamer, Lachman ging centraal achterin spelen, Granqvist schoof inderdaad door naar de spits en Lucius en Blind gingen samen controlerend op het middenveld spelen. Net als in de tweede helft in Utrecht een 3-2-3-2 formatie

 

De tweede helft begon, net als afgelopen donderdag, heel goed met een stormachtig aanvallend Groningen. Maar waar het strijdplan donderdag naar de prullenbak kon door de blessure van Stenman, daar was het dit keer Blind die al snel naar de kant moest (leek te komen door een vuile overtreding van Asare, maar ik kan me vergissen), al na 49 minuten hadden we al onze wissels opgebruikt en mocht Frank Olijve laten zien wat hij in zijn mars heeft. Dit is overigens niet weinig, we snappen echt niet dat de FC niet met hem verder wil. Hij is een prima versterking voor de breedte van het 1e, speelt lekker fel en heeft altijd inzet en drive, dit kunnen we juist zo goed gebruiken.

 

Blind werd met een staande ovatie naar de kant begeleid. Hebben we hem vanmiddag voor het laatst in een shirt van de FC gezien? Volgens Martin Jol kan Daley absoluut niet voetballen, lees zowel het stuk van Johan Derksen als de roddelrubriek van VoetbalZone er maar eens op na, maar gevreesd moet worden dat zijn huidige werkgever hem toch zal terughalen naar de hoofdstad, hoe rampzalig dit voor Daleys verdere ontwikkeling ook zou zijn, maar ja - spelers laten verzuipen in de breedte en de anonimiteit van de beloften - da's wel des ajax.

 

Olijve ging achter de spitsen spelen en Bacuna liet zich wat terugzakken. De FC gaf niet op en leek in de 53e minuut toch echt recht te hebben op een strafschop, Matavz werd immers opzichtig weggezet, maar Nijhuis en zijn vlaggende vriend aan de zijlijn deden of ze niks zagen. Schut wendde zelfs een blessure voor, en weer kostte dit kostbare tijd. Vlak daarna was Van Wolfswinkel de volgende simulant. Toegegeven, de charge van Hiariej was geel waard, maar een blessure kon de Utrechtse aanvaller er onmogelijk aan hebben overgehouden. Trainer Du Chatinier zou zich vroeger, toen hij zelf nog als actief voetballer over de velden sleurde, doodgeschaamd hebben voor de manier waarop zijn ploeg vanmiddag speelde, maar de beste man zal een hersenspoeling hebben ondergaan en tijdrekken en simuleren bewust tot ultieme kunst hebben verheven.

 

De wedstrijd bleef spectaculair. De onvermoeibare en nooit opgevende Koen van de Laak, vandaag de uitblinker aan Groningse kant, kwam vrij voor Vorm maar zijn schot was te slap. Na een minuut of 65 kopte hij net naast, dit was een beste kans.

 

De slag op het middenveld was vervolgens meer en meer voor Utrecht, die elke tweede bal weer wist te veroveren. De FC verviel weer in het bij balbezit te weinig aan de dag leggen van beweging. Ook al ramden de Utrechtse verdedigers elke bal die ze kregen blind naar voren of uit, we deden er te weinig mee. Een kwartiertje voor tijd verijdelde Luciano weer op zijn geheel eigen wijze - uitkomend en ver buiten zijn strafschopgebied als stoorfactor optredend - een aantal malen een volgende tegengoal, maar aanvallend lukte er niets meer aan de kant van de ploeg van Jans. Voorin waren we opvallend machteloos.

 

De 0-2, 9 minuten voor tijd, was de definitieve nekslag. Weer gingen er eclatante verdedigingsfouten aan vooraf, dit keer kunnen we de tegengoal wijten aan zowel Sankoh, die zich aan de linkerkant in de luren liet leggen, als aan Lachman, die niet doorhad dat Asare uit zijn rug liep en makkelijk kon inschieten. Het leek verdacht veel op Van Wolfswinkels doelpunt van afgelopen donderdag.

 

Met name de Noord curve begon toen met het toezingen van Andreas Granqvist. Het zou ook maar zo kunnen dat dit zijn laatste wedstrijd in dienst van FC Groningen is geweest, doodzonde zou dit zijn. De Zweed beloonde zijn vele fans bijna met een doelpunt, maar zijn schot in de 86e minuut werd ternauwernood naast getikt door de vanmiddag goed keepende Vorm.

 

Na exact 90 minuten blies Nijhuis voor het laatst, althans vanmiddag dan, en we konden onze spelers gaan bedanken voor de dit seizoen bewezen diensten. Ron Jans zorgde er nog voor dat de spelers van Utrecht nog even wachtten met het zich door het uitvak laten fêteren, zodat wij eerst aan de beurt waren, een goede actie van de van de FC scheidende trainer. Het eerbetoon aan de spelers was mooi, en ook Ron Jans kreeg ovaties van met name de Oosttribune (wellicht voor de vele pennen die hij het publiek inmikte en ook zijn jasje schonk hij de fans die daar zaten), en vervolgens was hij ook voor de Noord curve een graag geziene gast. Hij liet er o.a. zijn stropdas achter maar tot een verdere striptease-act wilde hij zich niet laten verleiden.

 

Na de wedstrijd spraken Hans Nijland en Koen van de Laak met veel bewondering over de geweldige steun van de fans, klik hier.

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

We kunnen terugkijken op een seizoen met onvoorstelbaar veel blessures, een slechte eerste seizoenshelft en een hele goede tweede sessie, die ons zelfs tot in de play-offs heeft gebracht, dit hielden maar weinigen voor mogelijk zo rond Kerst. We hadden dit graag belond zien worden met een Europees ticket, maar helaas...

 

Ons seizoen zit erop, geen tweeluik met Roda nog om te kijken wie Europa in mag - nee, 't is gebeurd. We gaan ons opmaken voor een nieuw seizoen met een nieuwe trainersstaf, met ongetwijfeld talloze geruchten over komende en vertrekkende spelers daaraan voorafgaand. We gaan het meemaken, ook op FCG Online.

 

Maar vandaag even niet. Vandaag blijven we nog even stilstaan bij het mislopen van Europees voetbal, voor supporters van de FC iets dat bijna magisch is...

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Blind (49’ Olijve); Sparv (46’ Lucius), Van de Laak, Enevoldsen, Bacuna; Pedersen (46’ Lachman), Matavz.
Rest bank: Van Loo, Koç, Kluin, Menting.


Opstelling FC Utrecht
Vorm; Cornelisse, Schut, Wuytens, Nesu; Silberbauer, Asare, Maguire; Mulenga (45’ Loval), Van Wolfswinkel (60’ Danso), Mertens (88’ Nijholt).
Rest bank: Sinouh, Keller, Van Mierlo, Van der Maarel.


Toeschouwers: 12.063
Scores: 38’ Van Wolfswinkel (Cornelisse) 0-1; 81’ Asare (Mertens) 0-2


Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechters: Van de Ven en Droste
Vierde official: Winter
Gele kaarten: 55’ Hiariej (overtreding op Van Wolfswinkel)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.