Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

212 gasten online

 
Met een fikse portie veerkracht en een tomeloze inzet is FC Groningen er vanmiddag in geslaagd de punten in de eigen uitverkochte Euroborg te houden. Er werd vanmiddag volop Wij gaan naar De Kuip gescandeerd, en ook het FC Groningen-cuplied Dit is voor m'n stad werd op een passend hard volume aangeboden - kortom, ook vanmiddag was het weer dan de moeite waard om in de Groene Hel te mogen bivakkeren. De Trots van het Noorden leek al na 48 seconden op rozen te zitten toen Tjaronn Chery met een formidabel afstandsschot de score opende. maar Cambuur boog de achterstand nog binnen het halve uur om naar een voorsprong. Aan beide doelpunten lagen defensieve fouten ten grondslag van Johan Kappelhof, die geen moment kon bewijzen een betere rechtsback dan de woensdag tegen Excelsior nog uitblinkende  Hans Hateboer te zijn.

 

Aan het verslag hebben we een samenvatting en interviews van FOX en een fotoreportage toegevoegd!

De 1-2 was bovendien een knullig eigen doelpunt van Eric Botteghin, alweer de zesde eigen treffer van een Groninger in deze competitie - een record van twijfelachtig allooi. Na rust zorgden de vanmiddag uitstekend spelende Simon Tibbling en invaller Nick van der Velden (strafte een dramatische terugspeelbal van captain Mohamed El Makrini af) voor de volle buit, die FC Groningen in punten op gelijke hoogte bracht met zowel SC Cambuur als Willem II. De strijd om plek acht is dan ook volop ontbrand.

Net als woensdag was de strijd op het middenveld een prooi voor FC Groningen (de mix Tibbling - Chery - Kieftenbeld komt van week tot week bete ruit de verf), terwijl voorin de uitblinkende Alfred Rusnák het verschil maakte. Een beste domper was het met een liesblessure uitvallen van Lorenzo Burnet, vroeg in de tweede helft. Mocht de kleine Amsterdammer de komende weken niet beschikbaar zijn, hetgeen gevreesd moet worden, dan is dit in aanvallend opzicht een behoorlijke aderlating voor de equipe van Erwin van de Looi. Laten we hopen dat het letsel dit keer meevalt. Burnet werd vervangen door Hans Hateboer, die als rechtsback ging spelen, terwijl Johan Kappelhof doorschoof naar de linkerkant. Hateboer kon beter overweg met de voor Johan Kappelhofs ongrijpbare plaaggeest Mikhail Rosheuvel, terwijl de rechterflank van Cambuur sowieso al wat minder uit de verf kwam.

FC Groningen won vanmiddag volkomen verdiend (het was de eerste thuisoverwinning tegen de Friezen sinds 17 november 1991), al speelde het lang niet altijd goed, en het is bewonderenswaardig hoe de ploeg zich na een achterstand wist terug te knokken. De bekerwedstrijd van woensdag zal nog in de benen hebben gezeten, en de bevrijdende plaatsing voor de finale zorgde voor een lastig omzetten van de knop in de hoofden. Het winnende doelpunt van Nick van der Velden, in de 83e minuut gescoord, zorgde voor een enorme ontlading binnen en buiten het veld. Plek acht is weer binnen handbereik (sportief gezien alleen van belang als FC Groningen de bekerfinale onverhoopt mocht verliezen, vanuit financieel oogpunt echter in alle gevallen van belang); zaterdag kan met een andere concurrent, Willem II, worden afgerekend. Een lastige, maar niet onneembare horde!

Kort verslag
FC Groningen had na de snelle 1-0 (wereldgoal Tjaronn Chery), die gevolgd werd door een al even vlotte 1-1, aanvankelijk moeite om een zuivere eindpass te spelen. Voorin waren de aanspeelpunten schaars. Mimoun Mahi had vanmiddag bovendien wel erg veel oog voor eigen succes. Talloze malen had de balvirtuoos het leder iets eerder naar een medespeler kunnen afspelen. Net in een fase dat de thuisploeg er weer in slaagde meer druk naar voren te etaleren viel aan de andere kant de wel erg ongelukkige 1-2. Eric Botteghin had de bal beter kunnen laten lopen, maar schoot jammerlijk in eigen doel. Met een 1-2 achterstand gingen de Groningers de rust in.

Cambuur begon aan het tweede bedrijf met een dubbele wissel, en de Groningers moesten in de 53e minuut eveneens een mutatie doorvoeren. Lorenzo Burnet kon niet verder spelen en liep, zichtbaar last hebbend van zijn lies, om het veld heen naar de catacomben, een dankbaar applaus oogstend van het publiek.

Snel viel de 2-2. Simon Tibbling, die bij zijn vorige Zweedse club drie keer wist te scoren, maar nooit vaker dan één maal per seizoen, scoorde de bekeken gelijkmaker, en vanaf dat moment was het duel een prooi voor de Groningers. Albert Rusnák blonk in deze fase uit. De Slowaak zorgde voor veel Schwung en doelgevaarlijke situaties.

Eric Botteghin liet nog een paar fraaie staaltjes van onorthodox verdedigen zien. Zo duwde hij een opponent een keer lomp weg, en trok ook een keer een onvervalst scheermes uit de kast om een (overigens faire) sliding in te zetten. Ook gaf hij een keer op beroerde wijze een corner weg. Het was niet echt zijn dag vandaag.

Het was domme pech dat het tot de 83e minuut duurde voordat Nick van der Velden de kolderieke 3-2 op het bord wist te schieten. De bal leek over het doel te stuiteren, maar de neerwaartse trend werd net op tijd ingezet. Even eerder was een gevaarlijk indraaiende vrije bal van Rusnák langs wel erg veel spelers gevlogen; Mahi tenslotte slaagde er niet in het beslissende tikje te geven.

Maikel Kieftenbeld zweepte het publiek nog een keer op, en nadat Nick van der Velden volkomen ten onrechte was afgevlagd zat het duel erop. Eindelijk weer eens een zege tegen Cambuur!

Statistieken van clubsite van FC Groningen:

Opstelling FC Groningen
Padt, Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet (53’ Hateboer); Mahi (90’ Bacuna), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak; Chery, De Leeuw (57’ Van der Velden)
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Islamovic, Van Nieff

Opstelling SC Cambuur
Nienhuis, Droste (46’ MacIntosh), Reijnen, Bakker (46’ De Ridder), Narsingh, Rosheuvel, Dijkstra (80’ Pereira), Bijker, Ogbeche, Van de Streek, El Makrini
Rest bank: Zeinstra, Barto, Janzen, Steblecki

Toeschouwers: 21.821 (uitverkocht)
Scores: 1’ Chery (-) 1-0, 6’ Rosheuvel (Ogbeche) 1-1, 28’ Botteghin (eigen doel) 1-2; 56’ Tibbling (Botteghin) 2-2, 82’ Van der Velden (-) 3-2

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Boonman, Bleumink en Boot
Gele kaarten: 66’ Dijkstra

De eerste foto's:

Beeldmateriaal FOX Sports:
Samenvatting FC Groningen - SC Cambuur
1-0 Tjaronn Chery
2-2 Simon Tibbling
3-2 Nick van der Velden
Interview met Erwin van de Looi na de wedstrijd
Interview met Henk de Jong na de wedstrijd
Interview met Albert Rusnák na de wedstrijd
Henk de Jong en Albert Rusnák na de wedstrijd
Interview met Maikel Kieftenbeld na de wedstrijd
Interview met Mohamed El Makrini na de wedstrijd
Interview met Marcel Groninger in de rust
Interview met Erwin van de Looi vóór de wedstrijd
Interview met Henk de Jong vóór de wedstrijd

Sfeerreportage van Frits Kor

Fotoreportage FC Groningen - SC Cambuur van Wouter Pauwels:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.