Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

250 gasten online

FC Groningen op halve kracht langs ASVB: 0-8

Ondanks de afwezigheid van vele langdurig geblesseerden en de wegens internationale verplichtingen uitgezwaaide spelers (Matavz, Enevoldsen, Bacuna) heeft FC Groningen vanmiddag een regelmatige overwinning geboekt tegen de zondag-derdeklasser ASVB uit Blijham (die woensdag een promotiewedstrijd tegen Hoogezand speelt en zich daarna wellicht tweedeklasser mag noemen). Na een 0-4 ruststand zou er na afloop van het potje een eindstand van 0-8 op de borden hebben gestaan, ware het niet dat die borden schitterden door afwezigheid. De doelpunten aan de kant van de FC werden gemaakt door Sparv (2x), Kluin (2x), Koç (met het hoofd!), Van de Laak, Wagenaar en Olijve.

 

Het speelveld van de v.v. ASVB was vanmiddag omzoond met 600 toeschouwers (opgave clubsite FC Groningen), waardoor het maar de vraag is of de komst van de FC kostendekkend is geweest voor de amateurclub uit Blijham. Stel voor het gemak dat er 50% volwassenen en 50% kinderen aanwezig waren vanmiddag, dan zal de recette een slordige EUR 3.500 à 4.000 zijn geweest. Na aftrek van de gage voor de FC zal er weinig meer overblijven voor pakweg een scorebord.

 

De wedstrijd van vanmiddag was echter de komst naar het Sportpark aan de Raadhuisstraat meer dan waard.

 

FC Groningen startte met de volgende 11 spelers:

 

Van Loo; Hiariej, Sankoh, Lachman, Wagenaar; Granqvist, Sparv; Van de Laak, Olijve, Koç; Pedersen

 

Inderdaad, een soort van 4-2-3-1 opstelling , maar deze pakte vanmiddag erg offensief uit doordat Andreas Granqvist de controlerende taken aan Tim Sparv overliet en met Van de Laak, Koç en Pedersen een soort van viermans-voorhoede vormde. In de verdediging hebben we Granqvist vandaag in het geheel niet gezien: de posten centraal achterin werden ingenomen door Gibril Sankoh en Darryl Lachman.

 

Na aanvankelijk de kwaliteit van het leder op z'n Fins getest te hebben (het projectiel belandde ver over het clubgebouw van ASVH vermoedelijk in het Winschoter Diep) was Sparv na 20 minuten wel trefzeker, en hoe! Vanaf grote afstand lanceerde hij een vuurpijl die snoeihard achter ASVB-keeper Ralph Grozema insloeg: 0-1. Op dat moment had Andreas Granqvist al een paar dotten van kansen om zeep geholpen, hij moet nog altijd wat wennen aan zijn nieuwe rol als offensieve speler.

 

Vervolgens was het weer Granqvist die de aandacht op zich deed vestigen , maar dan verbaal. Nadat scheidsrechter Gils uit Winschoot volkomen ten onrechte voor buitenspel van Koen van de Laak floot, wees de Zweed hem er met aan duidelijkheid niets te wensen overlatende woorden op dat grensrechter Boltendal (dan wel Klooster, in elk geval die dikke die het allemaal niet kon belopen vanmiddag) helemaal niet voor buitenspel had gevlagd: "He fucking didn't ..." Hoe dan ook, Gils bleef gedecideerd bij z'n beslissing.

 

Nog binnen het halve uur kreeg de kleine Serhat Koç de handen van het publiek op elkaar door zowaar met het hoofd te scoren, uit een mooie assist van Koen van de Laak: 0-2!

 

Na 35 minuten was het wederom Tim Sparv die een voltreffer produceerde. De kanonsvogel trof zo mogelijk nog harder doel dan zijn eerder doelpunt, en het stond 0-3. Tim juichte op z'n Fins: nuchter en erg bescheiden, tot helemaal niet.

 

 

Hiermee was het kruit van de FC-ers vóór rust nog niet verschoten. Weer twee minuten later was het Koen van de Laak die de 0-4 verzorgde uit een voorzet van Gibril Sankoh.

 

Niemand minder dan Perry Klijnstra joeg namens de thuisclub de bal in de eerste helft nog mooi op de lat, zijn schot had een beter lot verdiend. Uit eerbied laten we de naam van zijn kalende ploeggenoot, die de bal in de rebound voor het inpissen had maar de bal wel erg ver naast joeg, onvermeld.

 

Kort daarna was het Serhat Koç die de blooper-of-the-year voor zijn rekening nam. Granqvist gaf voor, maar wat Koç van plan was zullen we wel nooit weten (volgens de ook aanwezige Paul Zweverink wilde hij met beide standbenen tegelijk de op de doellijn liggende bal in het doel werken), feit is dat de bal ... naast ging. Een knap stukje werk!

 

Daarna had Sparv er bijna zijn derde poeier van afstand inliggen, maar dit keer joeg hij de bal op de paal.

 

Het vermelden waard van de eerste 45 minuten waren nog de talrijke vuvuzela's die ons danig irriteerden, we hopen dat we komend seizoen in de Euroborg van deze vervloekte toeters verschoond blijven!

 

In de tweede helft werd er een verjongingsslag doorgevoerd aan de kant van de FC: het viertal Van Loo, Van de Laak, Pedersen en Koç werd vervangen door Nienhuis, Kunst, Menting en Kluin. Het hinderde FC Groningen echter niet om de score verder uit te bouwen: na 51 minuten scoorde Pepijn Kluin fraai met het hoofd en het stond 0-5.

 

Twee minuten daarvóór ging Gibril Sankoh met een applauswissel naar de kant. Hij heeft vanmiddag zijn allerlaatste minuten in dienst van FC Groningen gespeeld. Hij werd vervangen door Koos Werkman.

 

Nog binnen het uur had FC Groningen het halve dozijn doelpunten bereikt: Jelle Wagenaar probeerde het maar eens van afstand en met succes: het stond gewoon 0-6.

 

Vervolgens werd Koç weer in het veld gebracht. Hij kwam aanvoerder Andreas Granqvist aflossen en mijn gedachten waren: was dit nou echt de laatste wedstrijd van deze Zweedse geweldenaar in dienst van de Trots van het Noorden? Waarschijnlijk wel. Doodzonde. Maar goed, òfwacht'n, nog heeft hij geen andere club.

 

De aanvoerdersband ging naar de arm van Tom Hiariej en het team dat er toen stond was wel erg jeugdig: Tim Sparv was eigenlijk de enige basisspeler van het eerste elftal, en verder stonden toen nog Koç en Hiariej in het veld en verder louter echte beloften.

 

Desondanks slaagde de FC erin om nog twee keer te scoren. Na 69 minuten was het Pepijn Kluin die uit een assist van Sparv voor 0-7 zorgde en een kwartier voor tijd was het Frank Olijve die voor het slotakkoord zorgde nadat hij uit een rebound scoorde: 0-8. De bal was in het veld teruggekomen omdat een schot van Koç het houtwerk trof.

 

Het noteren waard is zeker nog het afscheid dat Mark Klunder (of Marc? Het programmaboekje had het niet alleen mis met de rugnummers van de thuisclub, maar liet ook in het ongewisse hoe Klunder nou echt heet - overigens kan ASVB een groot compliment voor de organisatie gemaakt worden gezien de korte termijn waarin de wedstrijd van vanmiddag georganiseerd moest worden) kreeg. Hij stopt met voetbal en kreeg een mooi boeket bloemen. Ook Sybren Weeke kreeg een publiekswissel en een bos bloemen: hij gaat zijn heil in het westen zoeken.

 

Vlak voor tijd schoot de nieuwbakken aanvoerder Hiariej de bal nog dermate hard tegen een tegenstander aan dat de ASVB-er finaal knock-out ging, maar zijn tijdelijke comatueuze toestand duurde gelukkig maar kort.

 

Na 90 minuten vond scheidsrechter Gils het welletjes. De voorzitter van ASVB bedankt Ron Jans en Raymond Libregts (het was vanmiddag de allerlaatste wedstrijd van de trainer en zijn assistent voor de Trots van het Noorden) en gaf beiden een bos bloemen (de plaatselijke bloemist zal een topdag hebben gehad), waarna Ron Jans de tegenstander van vanmiddag veel succes wenste voor de allesbeslissende wedstrijd die ASVB woensdag tegen Hoogezand mag spelen. Daarna was het speelveld traditiegetrouw het toneel van jeugdigen die hun ongekende handtekeningenjacht op de Grunnegers konden botvieren. Het einde van een mooie middag!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.