Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

149 gasten online

FC Groningen wint met duidelijke cijfers van FC Dordrecht: 4-0

Vanavond werd op Sportpark Hamstede van de vv Harkstede de oefenwedstrijd van FC Groningen tegen FC Dordrecht gespeeld. Ook al leidde de clubsite van FC Dordrecht eventueel meereizende supporters gedecideerd naar Zeegse, er waren toch nog zo'n 1300 toeschouwers op het spektakel afgekomen. Groningen wist de wedstrijd al snel naar zich toe te trekken en leidde bij rust met 2-0. In de tweede helft kon de score nog worden verdubbeld. In tegenstelling tot de eerdere oefenwedstrijden, wisselde trainer Huistra zijn team vandaag pas na een uur spelen.

 

Wedstrijdverslag

FC Groningen was zowel in de eerste helft als in de tweede helft duidelijk de betere ploeg. Dat de basis dat was hoeft ons niet te verbazen, we hebben het toch over het verschil tussen een subtopper in de eredivisie en een subtopper uit de eerste divisie, maar het feit dat ook de reserves (zeg maar het beloftenelftal van komend seizoen aangevuld met spelers als Veldmate, Hiariej, Metaj en Rijsdijk) moeiteloos overeind bleven tegen de Jupiler League-ploeg uit Dordrecht, die slechts tot wat kansjes kwam, doet vermoeden dat we ook op Corpus een mooi seizoen tegemoet gaan.

 

Als we kijken naar de verdediging van de basis, dan ontpopt Ivens zich meer en meer als een heersende leider met overzicht die op een natuurlijke manier coacht, het komt niet geforceerd over. Granqvist is altijd al een goede leider geweest en schreeuwde daarbij vanavond zó vaak dat hij schor begint te worden. Mocht Granqvist toch bij de FC blijven, dan hebben we twee kapiteins achterin, maar ik heb op dit moment niet het idee dat dat er eentje teveel is. Verder lijkt Ivens me een verdediger die minder foutjes zal maken dan zijn voorganger, Gibril Sankoh. Top-aankoop die Belg!

 

Rechts achterin debuteerde Maikel Kieftenbeld op die positie, en hij deed zijn uiterste best. In de eerste fase van de eerste helft speelde hij met verve alsof hij nooit anders dan rechtsback heeft gespeeld, kwam ook goed op en beet zich vast in zijn tegenstander, maar gaandeweg de eerste helft kreeg hij toch wat meer moeite. Hij is nu eenmaal meer een middenvelder. Voor een debuut op die positie deed hij het echter niet onverdienstelijk. De samenwerking met Van de Laak verliep nog wat onwennig, maar dit heeft natuurlijk tijd nodig. Koen kreeg trouwens nog een donkergele kaart na de benen van een speler van Dordrecht weggemaaid te hebben, hiervoor had ook best een kaart met een andere kleur toegekend kunnen worden.

 

García speelde voor het eerst op tien in de basis van Pieter Huistra, en na een prima, gedreven begin zakte hij in de eerste helft weg. Als hij toen meer oog voor vrijstaande medespelers zou hebben gehad dan was de FC met een grotere voorsprong dan 2-0 de rust ingegaan. Gemiddeld genomen was hij echter nog beter dan de armetierige en irritante speler die hij was vlak voordat hij aan VVV-Venlo werd verhuurd. Desondanks zal een fitte Petter Andersson, en naar eigen zeggen is de Zweed nu "bijna klaar", hem op slag doen vergeten.

 

Tadic en Van de Laak wisselden vaak van positie in het 4-2-3-1 systeem waarmee zowel eerste elftal als beloften hun competities in zullen gaan. Tadic is aan beide kanten levensgevaarlijk, Koen is beter aan de rechterkant. Het is de vraag wat Pieter Huistra zal doen zodra Thomas Enevoldsen weer terug is. Normaal gesproken keert Thomas meteen terug in de basis, wat voor Van de Laak een gang naar de bank zou betekenen, maar durft Huistra het aan zijn aanvoerder als pinchhitter te gaan gebruiken?

 

Tadic kon mij zeker bekoren. Hij neemt vrije schoppen en corners en is verder erg bedreven in het aan alle kanten voorbijsnellen van zijn tegenstanders, zonder dat dit verzandt in egoïstisch gedrag. Hij heeft nl. ook oog voor vrijlopende medespelers. En hij kan nog veel beter, erg gevaarlijk werd hij vanavond niet. Deze man gaat zijn contract bij de Trots van het Noorden niet uitdienen!

 

Dordrecht was, zoals zo vaak, een vervelende tegenstander. De spelers gaan tegen elke beslissing van de scheidsrechter in gesprek met de referee, die de discussies te vaak aanging waardoor er een grimmige welles-nietes sfeer hing. De scheids had beter nóg vaker dan hij toch al deed met geel kunnen wapperen om het randstedelijke gezeur in de kiem te smoren.

 

Voorin doken afwisselend Pedersen en García op voor de keeper van Dordrecht. Vlak vóór de 1-0 van García (tussen twee man in kon hij, na een mooie pass van Koen van de Laak, goed inschieten) had Pedersen moeten afgeven op de mee opgekomen Kieftenbeld, en daarna gaf Nicklas wel prima af op de vrijstaande García, maar laatstgenoemde faalde toen nog. Een minuut later was hij wel verantwoordelijk voor de openingstreffer.

 

Even later ging Granqvist ietwat in de fout door onzuiver terug te spelen op Nienhuis. De Zweed had een aanstormende aanvaller van Dordrecht over het hoofd gezien. Met een verwoestende doodschop haalde Nienhuis de knaap onderuit, in de competitie zou het onherroepelijk rood en een langdurige schorsing hebben betekend, maar met geel kwam hij erg goed weg. Voorzichtig poneer ik hierbij de stelling dat wij ook komend seizoen niet zullen gaan strijden voor de Fair Play Cup.

 

Tegen Midtjylland had Granqvist ook al een slippertje achterin, het begint te lijken op begin vorig seizoen toen hij ook al weg wilde uit Groningen. Toen het niet tot een transfer kwam kreeg hij de pé in wat ten koste ging van zijn spel. Ik heb het idee dat er nu weer zoiets speelt. Niet dat hij daardoor slecht speelde, daarvoor heeft hij teveel klasse, maar het kan wel beter.

 

In de 33e minuut kreeg Dordrecht, waarvan we verder weinig hebben gezien vanavond, uit het niets een kans via een vrije schop, maar Nienhuis keepte vanavond betrouwbaar.

 

Twee minuten later had de bal op de stip gemoeten toen Pedersen, na prachtig door Tadic bediend te zijn, werd neergelegd, maar de scheids zag het niet. Weer een paar minuten later werd weer Pedersen tegen de grond gewerkt, uit weer een pass van Tadic, en nu werd er wel een strafschop toegekend. Granqvist schoot feilloos in: 2-0. Daarna verprutste García nog een mooie kans, had hij afgespeeld dan had het met zekerheid 3-0 gestaan.

 

FC Groningen liet verder in de eerste helft mooie combinaties zien, er zat ook veel beweging in de spelers, ook als ze niet aan de bal waren. Met een beetje geluk was de ruststand ruimer geweest dan 2-0, maar de aanvallen strandden nog wel eens vóór de zestien in schoonheid.

 

Na de harde eerste helft speelde de FC nog een kwartier in dezelfde opstelling, waarna er negen nieuwe spelers (Granqvist was iets eerder al licht geblesseerd door Jeroen Veldmate vervangen) het veld in werden gestuurd. Op dat moment stond het al 3-0: in de 47e minuut wilde García afspelen op een vrijstaande ploeggenoot, dit mislukte, waarna Gonzalo de bal toch weer meekreeg en het toen zelf maar probeerde, en met succes: via de paal rolde de bal in het doel.

 

De FC kreeg steeds meer ruimte maar deed daar te weinig mee, het zakte wat weg. Dordrecht was echter een dermate matige tegenstander dat dit amper tot gevaar leidde. Ook de zgn. tweede keus van FC Groningen was de betere ploeg. Met name Jeffrey Rijsdijk maakte een uitstekende indruk, maar ook Tim Keurntjes is een hele leuke voetballer. Keurntjes zorgde vlak voor tijd voor de eindstand van 4-0 door een strafschop te benutten, toegekend omdat hij zelf tegen de grond werd gewerkt, nadat hij de bal uit een pass van Rijsdijk had gekregen.

 

De reserves kwamen in hun halve uur tot een aantal mooie aanvallen, maar het duurde vaak net even te lang zodat het tot te weinig gevaar voor het Dordtse doel leidde.

 

Uiteindelijk ging het publiek tevreden naar huis. Het had een leuke wedstrijd gezien, met een FC Groningen dat geen moeite had met de tegenstander. Als dit straks in Portugal tegen Guimaraes en Benfica ook achteraf beweerd kan worden, nuchter en bij volle verstand, dan gaan we een mooi seizoen tegemoet! Maar, zoals Huistra onlangs al vertelde: er is nog werk aan de winkel, er moeten nog iets meer automatismen in de ploeg worden geslepen. Maar de FC is zeker op de goede weg.

 

 

De opstelling vanavond in de eerste helft zag er als volgt uit (4-2-3-1):

Nienhuis; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Femi, Sparv; Van de Laak, Garcia, Tadic; Pedersen 

 

De opstelling na 60 minuten:

Nienhuis; Kunst, Lachman, Veldmate, Jansen; Hiariej, Metaj; Rijsdijk, Post, Keurntjes; Menting

Veldmate heeft Granqvist al iets eerder vervangen (53')

 

Scoreverloop:

 

21' 1-0 Gonzalo Garcia (assist Koen van de Laak)

37' 2-0 Andreas Granqvist (penalty na overtreding op Nicklas Pedersen)

RUST

47' 3-0 Gonzalo Garcia (eigen actie)

83' 4-0 Keurntjes (penalty)

 

Twee veranderingen in het elftal dat aan de aftrap staat: Kieftenbeld mag voor het eerst als rechtback beginnen, en Gonzalo Garcia mag zich door de afwezigheid van Leandro Bacuna als nummer 10 bewijzen. Aangezien ook keeper Steffen Bakker met Nederland -19 op pad is, zal Leonard Nienhuis waarschijnlijk de hele wedstrijd keepen. Alleen in geval van nood zal Luciano invallen, zo vertelde Henk Veldmate aan onze verslaggever langs de lijn. Van Loo is in ieder geval nog niet inzetbaar. Hij is, net als zaterdag voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen FC Midtjylland, op het veld met de fysiotherapeut bezig. Michael Jansen, die afgelopen zaterdag met een liesblessure uitviel, zit op de bank, hetgeen doet vermoeden dat hij in de tweede helft inzetbaar is. Goed nieuws in verband met een eventuele verhuur van hem. Ook Tom Hiariej heeft op de bank plaats genomen. De keuze voor Kieftenbeld in de basis is dus niet genomen omdat Hiariej niet inzetbaar zou zijn.

 

De elf spelers die bij de wedstrijd vanavond aan de aftrap stonden, zullen een uur spelen. Vervolgens zal alleen keeper Nienhuis in het veld blijven, de andere 10 spelers zullen vervangen worden.

 

Met zo'n 1300 toeschouwers is deze wedstrijd duidelijk beter bezocht dan de eerdere wedstrijden in deze oefenreeks.

 


In de aanloop naar vanavond berichtten wij al het volgende:

FC Dordrecht is een vertrouwde oefenpartner van de FC. In 2007 dolven wij tegen onze tegenstander van vanavond op de velden van GOMOS uit Norg met 1-2 het onderspit, maar vorig jaar boekten we een keurige 2-0 overwinning. In die oefenwedstrijd, die bij vv Haren werd gespeeld, scoorden Koen van de Laak en Tim Matavz.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.