Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

217 gasten online

FC Groningen verliest geflatteerd van Vitória Guimarães: 4-2

Na een helse reis met ontelbare overstappen en omzwervingen konden de laatste spelers pas afgelopen nacht om half drie in het Portugese Guimarães neerstrijken. Desondanks diende er vanavond alweer gevoetbald te worden. FC Groningen verloor in het kader van het prestigieuze voetbaltoernooi om de IVe Troféu Cidade de Guimarães de confrontatie tegen Vitória Guimarães met 4-2, na een 2-1 achterstand bij rust. Namens de FC scoorde de Portugees Moreno in eigen doel, en Shkodran Metaj met een afstandsschot.

Een samenvatting van de wedstrijd is hier te zien.

 

Er had voor de FC zeker meer ingezeten. Morgenavond de confrontatie tegen de Portugese kampioen Benfica!

 

In linies speelde de Trots van het Noorden in de eerste helft net als afgelopen dinsdag tegen Dordrecht, dus weer met Maikel Kieftenbeld als rechtsback:

 

pedersen

tadic - garcía - van de laak

sparv - femi

stenman - granqvist - ivens - kieftenbeld

nienhuis

 

Na de rust het volgende Groningse team (tien nieuwe spelers, alleen Nienhuis blijft staan):

 

menting

keurntjes - post - rijsdijk

metaj - hiariej

jansen - veldmate - lachman - kunst

nienhuis

 

Opstelling Vitória Guimarães:

 

Eerste helft:
Serginho, Freire, Bruno Teles, Bébé, Moreno, Edson, Pereirinha, Flávio, Edgar, Maranhão, João Alves
Tweede helft:
Serginho, Bruno Teles, Moreno, Freire, Pereirinha, Ostolaza, Rui Miguel, William, Faouzi, João Ribeiro, Custódio

 

 

Scoreverloop:

 

6' 0-1 Moreno (e.d.) (mooie aanval via Tadic-Stenman, als Moreno hem niet had gemaakt zou Pedersen hebben toegeslagen)

13' Nienhuis stopt penalty! (veroorzaakt door de te zware Granqvist) (geel)

28' 1-1 Joao Alves (loopt zo weg van het hart van de verdediging van de FC)

36' 2-1 Edson (afstandsschot nadat Portugezen te makkelijk mochten combineren, fout Nienhuis)

53' 2-2 Metaj (afstandsschot na vloeiende aanval, Portugese keeper ziet er niet best uit)

78' 3-2 William (strafschop) na lichte overtreding Post in strafschopgebied (geel)

 

Verslag eerste helft:

Aan het begin van de eerste helft weet de FC aanvallend te overtuigen. Met name over links weten Tadic en Stenman elkaar prima te vinden. Al na 6 minuten leidt dit tot de 0-1 voor FC Groningen. Uit een mooie aanval via Tadic en Stenman geeft de Zweed voor, waarna Moreno de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman Serginho werkt. Nicklas Pedersen was echter ook ter plaatse om het vonnis te volstrekken. We zien García af en toe meeverdedigen en duikt zelfs een keer in het eigen strafschopgebied op, dit is een zelden vertoond fenomeen!

 

Gaande weg de eerste helft kantelt de wedstrijd echter. FC Groningen (vermoeid na de ultralange reis?) laat zich meer en meer terugzakken en geeft het initiatief volledig uit handen. Keeper Nienhuis, die in de 13e minuut een terecht toegekende strafschop wist te stoppen met een katachtige reactie [de niet afgetrainde, veel te zware Granqvist had zich aan een verdediger vergrepen], weet nog een paar kansen van Guimaraes te verijdelen maar moet in de 28e minuut buigen als Joao Alves een vrije doortocht krijgt. De centrale verdedigers Ivens en Granqvist zijn niet doortastend genoeg en uiteindelijk wordt Nienhuis bekeken gepasseerd: 1-1.

 

Daarna is het helemaal gebeurd met de FC. De slag op het middenveld wordt verloren door de FC. Nog geen tien minuten later komen de Portugezen op voorsprong. De thuisploeg mag combineren dat het een lieve lust is en uiteindelijke haalt Edson uit. Leonard Nienhuis ziet er beroerd uit: 2-1.

 

Met deze stand gaan beide ploegen rusten. Tegen het einde van de eerste helft moesten overigens zowel Femi als Sparv blessurebehandelingen ondergaan. Kieftenbeld, door de Portugese commentator consequent Maikel genoemd, doet het aardig als rechtsback maar heeft inmiddels geel op zak, net als Granqvist.

 

Verslag tweede helft:

FC Groningen begint met tien nieuwe spelers, alleen keeper Nienhuis mag blijven staan. Luciano zit op de bank en komt eraan, hij zou in noodgevallen kunnen invallen.

 

De zgn. tweede garnituur is duidelijk beter dan de tegenstander. Onze met bankspelers van het eerste aangevulde beloften spelen gretig, zoals ook al tijdens eerdere oefenwedstrijden. Tussendoor verricht Nienhuis een goede redding. Na 53 minuten scoort Shkodran Metaj vanaf een metertje of 25, na een vloeiende aanval van de Groningers. Keeper Serginho ziet er beroerd uit. Kort daarna schiet Metaj een vrije schop schitterend in 1x in de kruising, maar de (feloranje Jabulani) bal moet helaas worden overgenomen, en natuurlijk lukt het hem geen tweede keer.

 

Het eerste kwartier is duidelijk voor Groningen. Daarna komt Guimaraes weer wat opzetten, ondersteund door de ca. 4.000 toeschouwers, een schamele coulisse.

 

Danny Menting is vandaag een vlijtige spits: hij is overal te vinden. De Portugese opleving is van korte duur, en het publiek begint te morren. Goed om te horen

 

De heren Jansen (aanvoerder), Post en Metaj stropen de mouwen halverwege de tweede helft eens goed op en delen allerhande onvriendelijke schoppen uit. Het voorkomt wel dat de Portugezen meer in hun spel komen, en aangezien de gele kaarten van scheidsrechter Luis Ferreira in de rust in de kleedkamer achtergebleven lijken te zijn is dit een goede strategie. Sowieso staat er een gretige Groningse ploeg op het veld.

 

In de 77e minuut haalt Post in het strafschopgebied een tegenstander ongelukkig onderuit (ook enigszins Schwalbe-gehalte) (eigenlijk was het geen strafschop), geel en een strafschop. Dit keer is Nienhuis kansloos: William schiet beheerst in, 3-2. Een onnodige tegentreffer.

 

De FC domineert in het restant van de wedstrijd. Bij tegenstoten krijgen de Portugezen nog wat corners, en uit eentje daarvan scoren ze in de 88e minuut zowaar de 4-2, waarbij Veldmate de ongelukkige maker lijkt te zijn, maar de goal wordt toegewezen aan (weer) William. Nienhuis gaat zeker niet vrijuit. In deze stand komt geen verandering meer.

 

Een geflatteerde nederlaag: een gelijkspel was zeker mogelijk geweest vanavond.

 

Morgenavond in dit theater: Benfica - FC Groningen (weer 22:15 uur). Welterusten!

Hoewel, er worden nog penalty's genomen, het lijken de E-junioren wel! Jeroen Veldmate mist aan de kant van de Groningers. Omdat er echter één Portugees naast een eentje huizenhoog overschiet, is deze strafschoppenserie met 3-4 voor de FC. Wellicht later nog van belang in de eindrangschikking van het toernooi. Zo rond de klok van half één is het echter nu echt mooi geweest!

========================================================

 

Er doen drie ploegen mee aan het Portugese voetbaltoernooi, dat voor de Portugese supporters het begin van de emoties is (Torneio de Guimarães… O início das emoções...). Naast het organiserende Vitória Guimarães en FC Groningen is dit Benfica, de regerend Portugees kampioen dat afgelopen seizoen met vijf punten voorsprong op Braga, en maar liefst 35 punten voorsprong op de nummer zes, Guimarães, als eerste eindigde in de hoogste Portugese divisie, de zgn. SuperLiga. Morgenavond om 21:15 uur plaatselijke tijd (22:15 uur Nederlandse tijd) mag de FC het opnemen tegen Benfica, en zondagavond kruisen beide Portugese ploegen de degens.

 

(persconferentie toernooi, rechts de logo's van de drie deelnemende ploegen)

 

Vitória Guimarães is een oude bekende van de FC. Beide ploegen troffen elkaar nl. in 1986 in het kader van de UEFA Cup. De heenwedstrijd leverde een 1-0 zege op (doelpunt Johan de Kock!). De wedstrijd werd, met dank aan FCG Stats, gespeeld onder het toeziend oog van 15.884 uitzinnige toeschouwers die voor een geweldige ambiance zorgden. De opstelling die avond was als volgt:

 

Sjaak Storm, Paul Mason, John de Wolf, Claus Boekweg, Mark Verkuyl, Ron van den Berg, Jan van Dijk, Edwin Olde Riekerink, Jos Roossien, Peter Houtman, Johan de Kock

 

Het Oosterpark zag er die avond als volgt uit:

 

(foto: Trots van het Noorden)

 

Velen zullen zich nog het (later weggehaalde) spandoek aan de Zaagmuldersweg herinneren: Jesus saves, but not today, hierbij refererend aan de keeper van Guimaraes, die met de nobele naam Jesus door het leven gaat.

 

Helaas hadden we in de return, die vervelende middagwedstrijd, nog live op TV ook, met 3-0 het nakijken - einde Europees avontuur...

 

Bij FC Groningen zullen vanavond alle fitte spelers in actie komen, zo schrijft de FC op haar site. Na de pauze zullen elf andere spelers in actie komen, een vertrouwd ritueel bij eerdere oefenwedstrijden.

 

De opstelling van beide ploegen weten we nog niet. De Portugese selectie ziet er als volgt uit (bron: clubsite Vitória):

 

Keepers: Nilson, Serginho, Preto

Verdediging: Defesas: Alex, Pereirinha, Freire, Ricardo, Valdomiro, Bruno Teles, Anderson
Middenveld: Flávio, Custódio, Moreno, Ostolaza, Edson, João Alves, Rui Miguel
Aanval: Edgar, Douglas, William, Faouzi, Maranhão, João Ribeiro, Bébé

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.