Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

252 gasten online

FC Groningen speelt spectaculair gelijk tegen Benfica: 3-3

Koud bekomen van de helse vliegreis en aansluitende wedstrijd tegen Vitória Guimarães wachtte vanavond een zo mogelijk nog grotere uitdaging. In de tweede en laatste wedstrijd die FC Groningen in het kader van de IVe Troféu Cidade de Guimarães mocht spelen was de tegenstander het roemruchte Benfica, regerend landskampioen en met 160.398 (opgave 2006) betalende leden (sócios) de grootste voetbalclub ter wereld. Aan Groningse kant moest op het middenveld geïmproviseerd worden omdat zowel Femi als Sparv aan de wedstrijd van gisteren blessures aan heup resp. enkel en teen hebben overgehouden. FC Groningen wist Benfica echter in een heerlijke wedstrijd op 3-3 te houden! Namens de FC scoorden Pedersen, Metaj en Stenman.

 

FC Groningen startte vanavond in de volgende opstelling (4-2-3-1):

Nienhuis; Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman; Kieftenbeld, Metaj; Van de Laak, Pedersen, Tadic; Pedersen

 

Scoreverloop:

 

3' 1-0 Pedersen (prachtige voorzet Tadic)

5' 1-1 Kardec (schiet in nadat verdediging FC de bal niet goed kan wegwerken)

RUST

58' 1-2 Carlos Martins (volley rand 16, Nienhuis ziet er niet best uit)

75' 2-2 Metaj (mooi hard schot na schitterende steekpass Tadic)

78' 2-3 Nuno Gomes (kopt hoog opspringend in, te vrij gelaten door Kunst)

90' 3-3 Stenman (scherpe voorzet Rijsdijk, Fredrik schiet prima in)

 

Verslag eerste helft:

FC Groningen start noodgedwongen met een t.o.v. gisteravond op twee posities gewijzigde opstelling omdat beide controleurs, Femi en Sparv, door gisteren opgelopen blessures niet kunnen spelen. De opstelling staat hieronder.

 

De eerste minuten zijn voor Benfica, dat al na 50 seconden de eerste corner krijgt. Uit een goede tegenstoot is het echter Nicklas Pedersen die prima binnenkopt na op maat door Dusan Tadic bediend te zijn: 1-0!

 

Lang kan de FC niet van de voorsprong genieten, want twee minuten later is het alweer gelijk. De verdediging van FC Groningen krijgt de bal niet goed weg waarna Kardec in kan schieten: 1-1.

 

Duidelijk is dat Benfica, een Europese topploeg, over bliksemsnelle spelers beschikt, maar Groningen zit goed in de wedstrijd en speelt met durf en inzet, een groot compliment gezien het feit dat het controleursduo Metaj-Kieftenbeld uit nood is opgesteld. Opvallend is ook (weer) de mooie acties die Tadic in huis heeft. Rechts achterin blijkt de FC echter kwetsbaar: Hiariej laat zijn man soms lopen. De vraag dient zich onwillekeurig aan wat een trainerschap van Danny Blind bij ajax zou betekenen voor de kansen van zoonlief Daley om aan de Trots van het Noorden verhuurd te worden. Waarschijnlijk slinken die kansen omdat Danny zijn zoon meer kansen en potentie toedicht dan de onbetrouwbare Jol.

 

Na een minuut of 20 kunnen we constateren dat Benfica de betere ploeg is. Carlos Martins schiet in de 21e minuut rakelings voorlangs, daar komen we goed weg! We zien aan de kant van de FC ook een tackelende García, de exoot heeft er zin in vanavond!

 

De FC speelt net even te vaak de lange bal wat steevast inleveren van balbezit betekent. We zien bij corners van de tegenstanders dat de kleinste man van het veld, Hiariej, bij een paal wordt neergezet, maar dit is nog altijd een betere bezetting bij het aluminium dan gisteren toen Nienhuis het niet nodig vond mannetjes naar een paal te sturen bij hoekschoppen.

 

Terwijl Huistra zonder jasje rondloopt, ongetwijfeld ten gevolge van de hitte, maken de spelers er een leuke wedstrijd van. Nienhuis redt in de 33e minuut op een schot van Carlos Martins, maar zoals al de hele eerste helft moeten we constateren dat Leonard stijf van de spanning lijkt te staan. Hij heeft geen enkele bal klemvast en maakt een onzekere indruk. Zo geeft hij volkomen onnodig een corner weg, hieruit vloeit gelukkig geen bloed. 't Wordt tijd dat Luciano terugkeert.

 

De grensrechters lijken uit Nederland geïmporteerd te zijn want ze bakken er niks van. Zo wordt volkomen ten onrechte een doelpunt van Kardec in de 35e minuut wegens vermeend buitenspel afgekeurd (even daarvoor trof Stenman hetzelfde lot, maar hier was het wél off side). Ook Koen wordt vlak voor rust vrijstaand voor de keeper van Benfica afgefloten, en ook hier was het zeker geen buitenspel. Maar hier doen we niet moeilijk over, iets daarvoor trof Koen met een rake elleboogstoot een tegenstander die met een bebloed voorhoofd verzorgd moest worden, maar scheidsrechter Augusto Costa vond het zelfs geen gele kaart waard.

 

Tadic en Van de Laak wisselen veelvuldig van positie, maar de Portugezen laten zich niet van de wijs brengen. In de slotminuut redt Nienhuis nog nadat Granqvist bij een actie bal en man (Jara) wegschopt (had best een strafschop voor gegeven mogen worden), maar desondanks komt Kardec vrij voor onze keeper. Nienhuis redt zoals gezegd, prima, maar grijpt dan weer volledig mis bij de aansluitende corner...

 

De FC haalt de rust met een 1-1 tussenstand, het balbezit in de eerste 45 minuten is 63% voor Benfica tegen 37% voor Grunn.

 

Probleem bij Groningen is wel het centrum. Te makkelijk kan de tegenstander bij snelle tegenstoten door het midden snijden, dit zagen we gisteren ook al.

 

Maar: 1-1 bij rust tegen een echte Europese ploeg: prima! En we worden zeker niet weggespeeld. Het door Huistra gepropageerde druk zetten naar voren komt deze ploeg niet echt uit de verf, maar da's geen wonder en ook geen schande.

 

Verslag tweede helft:

 

Trainer Pieter Huistra brengt Danny Post in het veld ten koste van Koen van de Laak, waarna Andreas Granqvist de aanvoerdersband krijgt toebedeeld. Een logische wissel omdat Van de Laak vrij veel balverlies leed. Of zal Koen een blessure hebben opgelopen? Een tweede wissel in de rust: Kieftenbeld wordt vervangen door Jorrit Kunst. Kunst, een pittige speler, gaat rechtsback spelen en Hiariej schuift door naar het middenveld. Benfica wisselt overigens vijf man.

 

In de eerste tien minuten is Benfica weer de betere ploeg, zonder tot grote kansen te komen. De FC leidt te snel balverlies. Na 58 minuten komen we helaas voor het eerst in deze wedstrijd op achterstand. Na wat scrimmages in het strafschopgebied haalt Carlos Martins vanaf de rand 16 uit, en zijn volley wordt door Nienhuis wel weggtikt maar de bal zeilt wel het doel in: 2-1.

 

Benfica wisselt in de 61e minuut nog eens twee maal, en ook FC Groningen brengt in de 63e minuut een nieuwe kracht: Menting voor Pedersen.

 

Zo halverwede de tweede helft is duidelijk dat Tadic alleen met overtredingen kan worden afgestopt. En het moet gezegd: García speelt een goede wedstrijd.

 

Na 66 minuten zien we een mooei aanval over ons inmiddels koningskoppel Stenman-Tadic. Deze jongens combineren erg goed samen. Soms overschat Dusan de snelheid van Fredrik nog wel eens. Een minuut later snijdt er weer een Portugese aanval door het Groningse centrum, maar een volledige vrijstaande speler van Benfica schiet naast.

 

Een handvol minuten later een dubbele wissel bij de FC: Veldmate voor Granqvist (dus weer een nieuwe aanvoerder, nu Stenman) en Rijsdijk voor García.

 

De wisselingen doen geen afbreuk aan het spel van Groningen. Het is op jacht naar de gelijkmaker. Tadic werkt zich uit de naad: aanvallend goed bezig maar ook te vinden in het eigen strafschopgebied om de verdediging te helpen.

 

Loon naar werken in de 75e minuut!!! Shkodran Metaj haalt droog en hard uit na echt heel mooi door Dusan Tadic bediend te zijn: 2-2. Dusans tweede assist van de avond! Wij genieten van deze vent! En hebben we met z'n allen Metaj te snel afgeschreven? Zo scoorde hij gisteren ook al.

 

Helaas herhaalt het scenario van de 1-0 zich: snel na het Groningse doelpunt ligt de bal alweer achter Nienhuis. De net in het veld gekomen Nuno Gomes kan zomaar inkoppen omdat Jorrit Kunst hem bij zich heeft laten weglopen: 2-3.

 

Groningen doet het deze helft eigenlijk gewoon goed. Ze laten zich weer niet wegspelen, en we hoeven niet gek op te kijken als de 3-3 er straks nog invliegt. Maar de wedstrijd is open, en het blijft wel Benfica tegen wie we spelen. Al hebben de vele wissels het spel van de Portugezen wél slordiger gemaakt. (Later bleek het balbezit over de hele wedstrijd 57-43 voor Benfica te zijn, maar de eerste helft was 63-37, ook voor de Portugezen; een snelle rekensom om 0:20 uur leert ons dat de tweede helft dus 51-49 voor Benfica was, keurig dus!)

 

Vijf minuten voor het einde krijgt Benfica een vrije schop op een gevaarlijke plek, toegekend hoewel Hiariej toch echt de bal leek te spelen. Gelukkig blijft nog een tegendoelpunt ons bespaard.

 

Weer een aanval via Stenman over links, we zijn inmiddels in de 90e minuut. Uit de voorzet van de vanavond erg goed spelende Zweed kan weinig worden gedaan, maar de FC herovert de bal, Rijsdijk geeft over rechts scherp voor en Stenman duikt zomaar op voor de keeper van Benfica en schiet beheerst binnen: 3-3! Wat hadden we gezegd!

 

Hektische taferelen in de blessuretijd. Er komen drie minuten bij en voor Nienhuis en z'n verdedigers is het alle hens aan dek. Het blijft echter bij 3-3. Een prima, eervol resultaat!!! We hebben een spectaculaire pot gezien, en dat met zoveel invallers! Laat die neuzen maar komen op 8 augustus! 

Ach ja bijna vergeten, nog een afsluitende penaltyreeks! Dat doen ze elke zaterdag bij m'n zoon ook

Raak namens de FC: Menting, Hiariej, Metaj, Veldmate

Gemist: Tadic (hoog over)

Nienhuis houdt de eerste penalty, gisteren deed hij dit ook al goed. Tweede Portugese pingel gaat bijna het stadion uit. Derde, vierde en vijfde zijn wel raak. 

Conclusie: weer een Portugees slachtoffer gemaakt met strafschoppen: 4-3 voor ons! Welterusten!


Statistieken www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Nienhuis; Hiariej, Ivens, Granqvist (72’ Veldmate), Stenman; Kieftenbeld (46’ Kunst), Metaj; Van de Laak (46’ Post), Garcia (72’ Rijsdijk), Tadic; Pedersen (63’ Menting).
Rest bank: Luciano, Lachman, Jansen, Keurntjes. Blessures: Ajilore, Sparv, Van Loo.

Opstelling SL Benfica
Roberto Jimenez; Luis Filipe (77’ Nuno Gomes), Sidnei, Fabio Faria, Casar Peixoto (46’ David Luiz), Nico Gaitan (46’ Weldon), Airton (46’ Javi Garcia), Carlos Martins (61’ Saviola), Ruben Amorim (46’ Balboa), Alan Kardex (46’ Weldon), Franco Jara (61’ Pablo Aimar). Rest bank: Julio Cesar, Rafael Costa, Leandro Pimenta.

Toeschouwers: 4.000
Scores: 3’  Pedersen (Tadic) 0-1, 6’ Aan Kardec 1-1; 58’ Carlos Martins 2-1, 75’ Metaj (Tadic) 2-2, 78’ Nuno Gomes (Saviola) 3-2, 90’ Stenman (Rijsdijk) 3-3.
Strafschoppenserie: Felipe Meneses gestopt, Menting 0-1, David Luis over, Hiariej 0-2, Pablo Aimar 1-2, Tadic over, Saviola 2-2, Metaj 2-3, Nuno Gomes 3-3, Veldmate 3-4.

Scheidsrechter: Augusto Costa
Gele kaarten: geen

 

Visie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

Onze trainer had een duidelijk verhaal over de wedstrijd. Het hele stuk staat op de site van FC Groningen. Huistra constateert o.a. dat alle tegendoelpunten uit standaardsituaties (zgn. niet-voetbalmomenten) zijn ontstaan. Enkele interessante passages uit zijn relaas:

 

"Het druk zetten en de bal veroveren gingen een stuk beter. Op de ochtendtraining hebben we vooral dat aspect besproken. Als we de bal niet hebben om druk te zetten op de tegenstander en op welke manier we de bal willen veroveren. ... Uit een stilstaande situatie, een afgeslagen corner, viel de 1-1. Het was opnieuw een niet-voetbalmoment waarbij een spits van een ploeg als Benfica maar een kans nog heeft om te kunnen storen. ... De 3-3 was in mijn ogen verdiend door de manier waarop we gespeeld hebben. En dat tegen de Portugese kampioen, die steeds meer ‘grote namen’ inbracht terwijl wij door de wissels juist bleven verjongen. ... Verdedigend zat er veel meer samenhang in de ploeg dan vrijdagavond. In deze fase van de voorbereiding vragen we spelers vooral de voetballende oplossing te kiezen, maar in de competitie moet er ook gedoseerd de diepe bal worden gekozen. En bij het uitverdedigen moeten we absoluut nog meedogenlozer worden. ...  Ik denk dat we in deze wedstrijd veel aanknopingspunten hebben gekregen om de resterende drie oefenduels en de laatste drie weken van de voorbereiding mee door te gaan."

=========================================================

 

Het moet een prachtige ervaring zijn om in een vol Benfica-stadion (Estádio da Luz) Portugese voetbalsfeer te mogen proeven, zie onderstaande indrukwekkende foto:

 

 

De wedstrijd van vanavond vindt echter niet in Lissabon, maar net als gisteren plaats in het Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães, dat gisteren amper 4.000 toeschouwers herbergde en daarmee een troosteloze aanblik bood.

 

Door de blessures van onze beide controleurs, Femi en Sparv, is de opstelling nog niet bekend. Als Pieter Huistra aan het 4-2-3-1 concept wil vasthouden dan is het wellicht een optie om terug te grijpen op de beide controleurs die gisteren in de tweede helft hebben gespeeld, te weten Shkodran Metaj en Tom Hiariej, maar dit oogt dermate licht dat Benfica (met 35 landstitels, 24 Portugese bekers (de Taça de Portugal) en twee Europa Cups I over een net iets vollere prijzenkast beschikkend dan de FC) dat wel eens zou kunnen overlopen. Onze trainer is echter strijdvaardig op de site van FC Groningen: "We zullen weer beter met de tegenstand proberen om te gaan dan vrijdagavond."

 

UPDATE:

Inmiddels is de opstelling bekend, en inderdaad worden Metaj en Hiariej in de basis geposteerd, MAAR: Maikel Kieftenbeld schuift door naar het voor hem vertrouwdere middenveld, en Hiariej speelt op de voor hem ook vertrouwdere plek rechtsachter (al deed hij het gisteren als controleur verdienstelijk).

 

De opstelling in de eerste helft in linies: 

 

pedersen

tadic - garcía - van de laak

metaj - kieftenbeld

stenman - granqvist - ivens - hiariej

nienhuis

 

Bank: Luciano, Kunst, Lachman, Veldmate, Jansen, Rijsdijk, Post, Menting, Keurntjes.

(In de tweede helft kunnen dus maximaal negen nieuwe spelers worden ingebracht, en vermoedelijk worden het er "slechts" acht omdat Luciano in principe niet zal spelen. Geblesseerd is naast Sparv en Femi ook Brian van Loo, dit keer aan zijn kuit.)

 

De omstandigheden zijn zwaar, wij citeren van de site van de FC: "In het Estadio D. Afonso Henrique is het ruim een uur voor de wedstrijd acht graden warmer dan gisteravond. De thermometer geeft 31 graden aan."

 

Opstelling Benfica (4-4-2):

Roberto; Luis Filipe (77' Nuno Gomes), Sidnei, Fábio Faria, César Peixoto (46' David Luiz); Airton (46' Javi Garcia), Ruben Amorim (46' Balbao), Gaitan (46' Felipe Menezes), Carlos Martins (61' Saviola); Jara (61' Pablo Aimar), Kardec (46' Weldon)

Rest bank: Júlio César, Rafael Costa, Leandro Pimenta

 

Het gaat vanavond niet primair om het resultaat tegen de ploeg die met een drietal bijnamen O Glorioso ('De glorieuze'), As Águias ('De Arenden') en Encarnados ('De Roden') door de voetbalwereld gaat. Met name het meer op elkaar in gespeeld raken is in deze fase van de voorbereiding erg belangrijk. En juist tegen dit soort tegenstanders, die elk foutje meedogenloos afstraffen, is dit bij voorbaat een geslaagde, leerzame sessie.

 

fanatieke supporters Benfica

 

Zodra wij de opstellingen weten melden wij ons weer!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.