Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

215 gasten online

FC Groningen met ruime cijfers langs Rot-Weiß Oberhausen: 0-4

FC Groningen heeft vanmiddag in het vooral in het uitvak goed bezette Niederrhein Stadion een klinkende zege geboekt tegen Rot-Weiss Oberhausen. Na een ruststand van 0-1 (doelpunt Nicklas Pedersen) zegevierde de Trots van het Noorden uiteindelijk met 0-4. In de tweede helft waren Leandro Bacuna (2x) en Andreas Granqvist (penaltykiller) trefzeker. De zege van de FC was dik verdiend, hoewel de eindstand wellicht enigszins geflatteerd is. Pieter Huistra heeft nu een week de tijd om zijn basisformatie te formeren voor de competitieouverture, volgende week zondag tegen ajax. Grote afwezige vanmiddag: Gonzalo García, doorverwezen naar de beloften die tegen Be Quick speelden. Verslag is nu opgeleukt met vier foto's!

 

De oefenwedstrijd die FC Groningen vanmiddag tegen RW Oberhausen uit de Tweede Bundesliga speelde was mogelijk gemaakt door een combinatie van twee factoren: de eigenlijke tegenstander van Oberhausen, het nationale elftal van Cuba, kon om politieke redenen niet naar Duitsland afreizen, en FC Groningen zou oorspronkelijk in de Euroborg tegen een Spaanse tegenstander oefenen, maar de Spanjolen kregen de organisatie niet rond. Door snel te schakelen kon FC Groningen een voor de supporters mooi affiche aanbieden: een oefenpot net over de grens, een door de supporters omarmd alternatief gezien de massale opkomst in het uitvak. Met vlaggen en trommels waren we met honderden Schlachtenbummler naar het Ruhrgebied getrokken en maakten procentueel gezien een zeer fors aandeel uit van de totale (tegenvallende) opkomst van 2.158 toeschouwers.
 
de spelersbus van FC Groningen bij het stadion van RW Oberhausen
 
De Grunnegers konden zich ook op het gebied van de inwendige mens helemaal uitleven: er was bier in overvloed verkrijgbaar, en ook werd er op een heuse grill naar keuze een Schweinenackensteak danwel een broodje Malocher Grill bereid.
 
Dan waar het uiteindelijk (ook) om ging: de wedstrijd, die vooraf werd gegaan door een minuut stilte vanwege de 21 slachtoffers (waaronder één student van de Hanze Hogeschool uit Groningen) en talloze gewonden die onlangs bij de Love Parade in Duisburg zijn gevallen. De minuut stilte werd door zowel Hans Nijland als een vertegenwoordiger van de thuisclub met een microfoon aangekondigd aan het publiek. Nijland maakte van de gelegenheid gebruik zijn waardering uit te spreken aan de vele naar Oberhausen afgereisde fans uit Groningen.
 
ook in Duitsland heeft men niets op met onnodige regelgeving
 
De FC startte niet met Gonzalo García op tien: García was samen met o.a. Jeroen Veldmate, Michael Jansen, Darryl Lachman en Jorrit Kunst in Groningen achtergebleven om voor Jong FC Groningen tegen Be Quick te spelen. Voor García kon dit wel eens betekenen dat hij ook tegen ajax niet in de basis zal starten, aangezien Pieter Huistra voorafgaand aan de twee laatste oefenduels had aangegeven in deze potjes naar de vermoedelijke basisopstelling van de beladen thuiswedstrijd tegen ajax te willen toewerken. Speelde Leandro Bacuna tegen Volendam op de positie direct achter de spitsen, vanmiddag speelde Thomas Enevoldsen op tien. Twee keer geen García dus in de basis, dit is voor het in elk geval onder Ron Jans enfant terrible een veeg teken.
 
In linies speelde FC Groningen in de eerste helft als volgt:
 
pedersen
tadic - enevoldsen - van de laak
sparv - kieftenbeld
stenman - granqvist - ivens - hiariej
luciano
 
Ook tegen ajax zal Nicklas Pedersen ongetwijfeld als diepe spits gaan opereren, en niet Tim Matavz. De keuze van Huistra voor de Deen is begrijpelijk. Hij heeft sinds zijn aanstelling veel langer met Pedersen dan met Matavz kunnen werken vanwege de deelname van Matavz aan het WK in Zuid Afrika. Verder maakt Pedersen al de gehele voorbereiding een erg fitte en gretige indruk en lijkt het tijdperk van blessuregevoeligheid voorlopig achter zich gelaten te hebben. Ook maakt hij geregeld de 90 minuten vol, wat sinds zijn overgang naar de FC eerder uitzondering dan regel is geweest.
 
In de eerste helft liet FC Groningen het meest verzorgde spel zien, maar Oberhausen (RWO) was het meest gevaarlijk. Al na vijf minuten zag Luciano een schot oversuizen uit een door Andreas Granqvist onnodig weggegeven corner. Een paar minuten later plaatste RWO een scherpe counter. Luciano werd omspeeld, maar spoedde zich naar de vijandelijke aanvaller en kon alsnog de openingstreffer van de thuisploeg voorkomen.
 
Het uitvak had er zin in vanmiddag. Bij een heerlijke temperatuur van 25 graden was het bepaald geen straf een voetbalwedstrijd te bezoeken. De Groningen Fanatics waren ook aanwezig en dat heeft het hele stadion heel goed meegekregen. De aanmoedigingen met gezang, trommels en gigantische vlaggen waren indrukwekkend en dit smaakt met het oog op ajax-thuis naar meer! Fantastisch!
 
Na ruim tien minuten werd de FC gevaarlijk via Pedersen en Tadic, maar vooralsnog bleef de stand 0-0. Kort daarna werd een doelpunt van RWO (terecht) wegens buitenspel afgekeurd.
 
Na 14 minuten konden we dan wel de 0-1 begroeten. Na een schot van Dusan Tadic kwam de bal voor de voeten van Nicklas Pedersen die prima inschoot.
 
klein deel van het met ruim 200 man gevulde uitvak
 
Waar nog wel aan gewerkt moet worden is het feit dat aanvallers van de tegenstander te gemakkelijk vrij voor Luciano kunnen verschijnen. Vanmiddag lag dat vooral aan de kwetsbare rechterkant (in eerdere oefenduels werd de tegenstander met name door het centrum gevaarlijk, maar de heren Ivens en Granqvist vormen inmiddels een ijzersterk duo waar geen muis meer langskomt). Het moet gezegd - Tom Hiariej had vanmiddag in de eerste helft een off day. Opbouwend was hij niet sterk en produceerde verscheidene foutieve passes. Pieter Huistra zal dit ook zijn opgevallen en liet Hiariej in de rust in de kleedkamer achter. Kieftenbeld liet zich toen terugzakken van het middenveld naar de positie rechtsachter en dat ging veel beter dan in de eerste helft. Overigens speelde Kieftenbeld ook in de eerste helft prima, maar was toen dus zoals gezegd als controlerende middenvelder actief. Maikel is natuurlijk geen echte verdediger en we rekenen dan ook zeker op versterking aan op de positie rechtsback. De FC heeft nog tot 31 augustus de tijd om bij voorkeur Daley Blind aan zich te binden. Laten we hopen dat dat lukt.
 
Door de zwakte rechtsachter kreeg RWO in de eerste helft een aantal prima kansen, maar de thuisploeg schoot hetzij naast of over, of zag zich gestuit door de prima keepende Luciano, vanmiddag met een soort BA Baracus-coupe uit de kleedkamers gekomen (links en rechts praktisch kaal, en in het midden een soortement hanekam, de vroegere watchers van het A-team weten waarover ik het heb).
 
Een minuut of tien vóór rust schoot Thomas Enevoldsen net naast, na mooi door de weer inzetbare Fredrik Stenman bediend te zijn. Kort daarna werd nogmaals een doelpunt van RWO afgekeurd, alweer vanwege buitenspel, en wederom was de beslissing terecht. Vlak voor rust stond Pedersen opeens volkomen vrij voor Pirson, de keeper van RWO, maar de Deen liet de bal te ver van zijn voet afspringen.
 
De rust werd ingegaan met een 0-1 voorsprong voor de FC. Huistra liet twee spelers warmlopen: Femi en Leandro Bacuna. Beide spelers werden dan ook meteen bij de start van de tweede helft ingebracht ten koste van Thomas Enevoldsen en Tom Hiariej. Bacuna ging op tien spelen, en Femi nam de positie als controlerende middenvelder van Kieftenbeld over die zich naar de rechterkant van de verdediging liet terugzakken. De wissel van Hiariej was logisch; voor Enevoldsen is het sneu dat Huistra net als zijn voorganger aan het aanvoerderschap van Koen van de Laak lijkt vast te willen houden en Van de Laak dus een basisplaats gunt. Enevoldsen rendeert nl. beter aan de rechterkant van het middenveld dan op tien, maar ja, Koen staat daar al.
 
stadion van RW Oberhausen
 
Na een minuut of tien spelen in de 2e helft leed Bacuna balverlies waarna een speler van de thuisploeg gevaarlijk kon uithalen, maar weer redde Luciano prima. Leandro maakte zijn foutje in de 62e minuut meer dan goed door uit een assist van Koen van de Laak de stand op 0-2 te brengen!
 
Granqvist kreeg vervolgens de gele kaart voorgeschoteld van de Schiri, uit diens woeste handbewegingen konden we moeiteloos opmaken dat het om een optelsom ging.
 
Na en half uurtje spelen in de tweede helft wisselde de FC nogmaals. Tim Sparv werd vervangen door Shkodran Metaj (net als Pedersen een prima voorbereiding spelend) en Koen van de Laak door Tim Matavz. Ook de Sloveen speelt momenteel met een ultrakorte haardracht. Matavz ging als diepe spits spelen, Pedersen liet zich terugzakken naar de tien-positie en Bacuna schoof door naar de rechterkant van het middenveld. Luciano lag op dat moment geblesseerd op de grond, maar na een uitgebreide verzorging door Henk Hagenauw kon de Braziliaan de wedstrijd vervolgen.
 
FC Groningen speelde in de tweede helft net iets beter dan in de eerste, maar het kan nog beter voor de dag komen dan vandaag. Gezegd moet ook worden dat RWO in de tweede helft geen schim meer was van de soms gevaarlijk counterende ploeg van de eerste 45 minuten. Femi viel vanmiddag erg goed in, het zou ons niet verbazen als hij op 8 augustus a.s. tegen ajax het maatje van Sparv zal zijn op het controlerende middenveld. TAdic liet wederom hele mooie dingen zien, maar gevaarlijk voor het doel werd hij niet. Wel heeft hij immer oog voor vrijstaande medespelers.
 
De FC bleef tot het einde van de wedstrijd heer en meester, en wist in de slotfase van de wedstrijd nog twee maal te scoren. In de 85e minuut was het weer Bacuna die het net deed trillen: 0-3. Hij stond vogelvrij voor de vijandelijke keeper en was vrijgespeeld door (vermoedelijk) Stenman, die ook al een dijk van een voorbereiding speelt. Een groot deel van het thuispubliek hield het toen voor gezien en ging hetzij verder met het programma van de Open Dag, hetzij naar huis, en miste hierdoor het slotakkoord. Bacuna werd nl. door de keeper van RWO gevloerd, waarna de scheidsrechter gedecideerd naar de stip wees. Andreas Granqvist roste de bal al even gedecideerd in het doel, waarna de wedstrijd er kort daarna opzat, en we een prima 0-4 overwinning kunnen bijschrijven! Wij hebben vanmiddag genoten!
 
Nu op naar ajax-thuis, tot onze grote spijt (NOT) zonder Suarez. Wij ruiken een overwinning!
 
Klik hier voor het wedstrijdverslag zoals dat op de clubsite van RW Oberhausen is gepubliceerd en veelzeggend kopt met "Gäste mit beeindruckender Chancenverwertung".
 
Statistieken van site van FC Groningen:
Opstelling FC Groningen
26 Luciano; 24 Hiariej (46’ 15 Ajilore), 3 Ivens, 7 Granqvist, 5 Stenman; 2 Kieftenbeld, 8 Sparv (74’ 19 Metaj); 13 Van de Laak (74’ 11 Matavz), 23 Enevoldsen (46’ 12 Bacuna), 10 Tadic; 14 Pedersen. Rest bank: 37 Nienhuis, 38 Werkman.

Opstelling RW Oberhausen
21 Pirson (46’ 1 Loboue), 4 Pappas, 5 Reichert (74’ 13 König), 18 Miletic (64’ 16 Schlieter), 14 Hergesell (76’ 3 …), 15 Landers, 2 Klinger (64’ 6 Gordon), 22 Bahcecioglu (64’ 23 Kaya), 40 Celik (46’ 7 Krontiris), 9 Schönfeld (74’ 10 Terranova), 11 Lamidi (74’ 17 Petersch).

Toeschouwers: 2.158
Scoreverloop: 15' Pedersen (Tadic) 0-1; 63' Bacuna (Van de Laak) 0-2, 86' Bacuna 0-3, 90' Granqvist (strafschop) 0-4.
Gele kaarten: 68' Granqvist, 89' Loboue
 
Op deze plek wensen we Koos een heel voorspoedig herstel toe. Deze aardige en trouwe supporter van trainingen en wedstrijden van de FC, en goede kennis van ons, is bijna twee weken geleden door een zwaar herseninfarct getroffen en gaat een lange revalidatie tegemoet. Koos, kop d’r veur!
 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.