Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

366 gasten online

FC Groningen knokt zich in echte Hel van het Noorden terug naar 2-2

Opgezweept door een fantastisch meelevende Noordcurve, waar het tromgeroffel en vlagvertoon van de Groningen Fanatics in vak G indrukwekkend was en menigeen kippenvel bezorgde, heeft FC Groningen tegen ajax een 2-2 gelijkspel uit het vuur gesleept na een 0-2 achterstand. Na twee met opvallend gemak geproduceerde doelpunten van El Hamdaoui leek het pleit net als een seizoen eerder beslecht, maar Tim Matavz en Nicklas Pedersen zetten de kolkende Euroborg in vuur en vlam. De Trots van het Noorden had ook zeker een punt verdiend omdat het meer dan de tegenstander streed voor de overwinning. De morele winnaar is FC Groningen zeker. Op naar AZ!

 

FC Groningen startte vanmiddag in de uitverkochte Euroborg met de volgende opstelling:
 
pedersen
tadic-bacuna-van de laak
sparv-femi
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano
 
Inderdaad liet coach Huistra de WK-gangers Matavz en Enevoldsen dus op de bank beginnen. Op tien speelde Leandro Bacuna terwijl Nicklas Pedersen de centrumspits was. Pieter Huistra, die onlangs in een interview aangaf dat het 4-2-3-1 systeem dicht aanzit tegen een 4-4-2 concept, liet in de voorbeschouwing duidelijk merken dat hij de flankspelers, in dit geval Dusan Tadic en Koen van de Laak, als aanvaller ziet; je zou dan eerder van een 4-3-3 spelstijl moeten spreken. Kortom, het klopt wel wat Huistra zegt: hoe je het systeem betiteld is voor hem minder van belang.
 
Al na twee minuten had Bacuna een mooie kans, na via het vanmiddag werkelijk fantastisch samenspelend duo Stenman-Tadic bediend te zijn, maar hij mikte naast. De sfeer zat er onmiddellijk goed in en deed, zoals vooraf vurig gehoopt, terugverlangen naar de beginjaren van de Euroborg.
 
Kort daarop moest Luciano redding brengen op een inzet van Siem de Jong nadat ajax wel erg makkelijk door de Groningse linies heen sneed, gaandeweg de eerste helft werd duidelijk dat de Amsterdammers de FC in slaap wilden sussen om vervolgens bliksemsnel toe te slaan.
 
Na een minuut of 12 ging El Hamdaoui wel erg makkelijk liggen, maar Bas Nijhuis tuinde er in en kende al even gemakkelijk een vrije schop toe. Demy de Zeeuw schoot goed in maar weer redde Luciano prima. De scheidsrechter bleef er maar een potje van maken en toen hij vijf minuten later een onschuldig duel dat Kieftenbeld uitvocht met een vrije schop tegen Groningen bestrafte kreeg de Tukker het thuispubliek meer en meer tegen zich.
 
Na ruim een kwartier sleepte Dusan Tadic op inzet een corner uit het vuur. Het zorgde voor spektakel in de doelmond van ajax. Eerst kopte Sparv hard in waarna de bal via een andere Groninger bijna achter Stekelenburg belandde maar op de lijn werd ternauwernood voorkomen dat we op 1-0 voorsprong kwamen.
 
Duidelijk werd dat FC Groningen over links in de personen van Stenman en Tadic voor veel meer dreiging kunnen zorgen dan Kieftenbeld en Van de Laak over rechts. Aan Kieftenbeld lag dit minder, maar nu de jaren meer en meer gaan tellen begint de explosiviteit van Van de Laak af te nemen. Gezegd moet wel worden dat Van de Laak veel verdedigend werk opknapt, maar later zou blijken dat de FC na twee wissels een stuk beter ging presteren.
 
Na dik 20 minuten konden we weer een moie aanval over de schuiven Stenman en Tadic bewonderen, maar helaas mistte Bacuna net. Korte tijd later had Nijhuis het helemaal verbruid toen hij Tadic een gele kaart voorhield, hierbij wilde "optelsom"-gebaren makend. Een absurde beslissing. Het was Dusans eerste overtreding.
 
 
De partijdigheid van Nijhuis begon nu echt op te vallen. Weer viel er een dubieuze gele kaart, nu was het Luciano die in de 31e minuut op de bon werd geslingerd na uitgekomen te zijn en een tegenstander, die zeker niet geelwaardig neergelegd werd, vrijwillig tegen de grond zag gaan. Het Die die Tukker rolde van de tribunes, wellicht een wat al te rigoreuze oplossing tegen het onrecht dat de FC werd aangedaan maar zeker begrijpelijk. Het toppunt was het fluitsignaal dat kort daarna weerklonk nadat Koen van de Laak een volkomen correcte sliding had ingezet. Nee, Nijhuis had bepaald zijn dag niet. Je ziet het vaker in wedstrijden van zgn. topploegen. Ze krijgen net iets meer vrije schoppen mee. Triest.
 
foto: Jane Wessels, www.actafotografie.nl
 
Als we even kijken naar onze eigen ploeg, dan kon Bacuna ons vanmiddag op de positie op tien minder bekoren (al zou mijn conclusie heel anders zijn geweest als hij bij zijn kansen iets meer geluk had gehad). De samenwerking met Nicklas Pedersen verliep moeizaam, we kregen het gevoel dat Huistra in de rust of aan het begin van de tweede helft wel eens zou kunnen gaan ingrijpen. Beide controleurs, Sparv en Femi, speelden goed, met name de Fin steekt in een prima vorm.
 
Na de thee bleven wissels vooralsnog uit. Na 49 minuten had Tadic een kans uit een voorzet van Pedersen, maar Dusans schot was te zacht. Stenman kreeg de bal echter in de rebound en dit leverde een corner op. Uit deze corner, genomen door Tadic, kopte Stenman uiteindelijk hard over. ‘t Is geen toeval dat ik de namen van Stenman en Tadic vaak noem: het waren vanmiddag twee echte smaakmakers.
 
Na 50 minuten gebeurde dat waarvoor we een beetje bang waren: vrijwel uit het niets stond het opeens 0-1. Ajax kon wel erg makkelijk door de stellingen van Groningen heensnijden en via Eriksen was het de irritante buitelaar El Hamdaoui die koel binnenschoot.
 
Meteen stuurde Huistra Thomas Enevoldsen uit de dugout, en Tim Matavz en Shkodran Metaj voegden zich al snel bij hem. Huistra is geen coach die het allemaal te lang laat aanzien, zoveel werd vanmiddag duidelijk.
 
Nog voordat Huistra kon wisselen had hij gezien dat Emanuelson dichtbij de 0-2 was nadat hij bij Ivens was weggelopen, zijn veeg op het doel werd echter heel goed door Luciano onschadelijk gemaakt.
 
Het was inderdaad Bacuna die in de 59e minuut naar de kant moest, maar zijn vervanger was niet Thomas Enevoldsen maar de luid bejubelde Tim Matavz. Nicklas Pedersen, prima op dreef vandaag en herboren uit de trainerswisseling bij de Trots van het Noorden gekomen, liet zich terugzakken naar de tien-positie waarna Matavz de centrumspits werd.
 
Terwijl Femi aan de kant werd verzorgd na een botsing met Granqvist sloegen de Amsterdammers meer nog dan bij de 0-1 toe uit het niets. El Hamdaoui kon de bal aannemen, draaide en schoot in, en Luciano had het nakijken: 0-2 na 61 minuten
 
Het stond 0-2 en velen dachten dat het een gelopen koers was. De thuisploeg dacht hier echter anders over. Nog geen minuut na de tweede tegengoal schoot Matavz, fysiek veel sterker geworden sinds hij in Groningen op de loonlijst staat, schoot de bal snoeihard op het doel van Stekelenburg, maar meer dan een corner leverde dit niet op.
 
FC Groningen bereidde een tweede wissel voor, maar deze kon - net als bij de eerste wissel - pas geëffectueerd worden nadat assistent-trainer Van de Looi de nieuwe man hele boekwerken had laten doornemen in de dugout. In de 71e minuut was Thomas Enevoldsen door zijn tactische leerstof heen en mocht Koen van de Laak komen aflossen.
 
Er stond nu een team dat in potentie wel eens het beste is wat we momenteel kunnen bieden (zolang Petter Andersson nog niet inzetbaar is):
 
matavz
tadic-pedersen-enevoldsen
sparv-femi
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano
 
Het kan toch geen toeval zijn dat het nu nog meer ging lopen. Een minuut na de tweede wissel ging het thuispubliek er nog meer achterstaan. Twee fans zullen in hun huidige leven voor het laatst getuige zijn geweest van een wedstrijd van FC Groningen, want op het betreden van het veld staat nog altijd een levenslang stadionverbod. De achtervolging van met name de tweede durfal was spectaculair om te zien.
 
 
 
 
 
 
(Edit: uit nadere recherche is gebleken dat er van slechts één pitchjumper sprake was, zie onze vriend hier op de foto; de andere, die wij als zodanig betitelden, bleek een voor zijn leven rennende ballenjongen te zijn.)
 
(foto: ANP)
 
 
 

 

De hel was nu echt los. De FC had alle schroom van zich afgegooid en streed vol overgave voor de aansluiting. Die kwam er al snel! Na 73 minuten stind het 1-2, en wie anders dan goalgetter Tim Matavz had zó hard ingeschoten dat Stekelenburg er nog wel aan zat maar niet kon voorkomen dat de bal tegen de touwen sloeg!

 
Normale gesprekken waren niet meer mogelijk, zo’n kabaal steeg er op uit de Euroborg. Heerlijk!
 
De ajacieden haddeen door dat het tijd werd dat het beter was om tegen de grond te gaan op momenten dat het gevaarlijk dreigde te gaan worden. Wel erg driest deed Stekelenburg een stervende zwaan na. Het leverde weer wat tijdswinst op (dacht hij, maar er zal in de rust aan Nijhuis zijn verzocht zijn rood-witte bril af te zetten want hij telde tot ieders verbazing maar liefst vier minuten bij).
 
Kort voor tijd bracht Nicklas Pedersen het thuispubliek helemaal in extase. Uit een corner stond het 16-metergebied dermate vol met spelers van beide ploegen (ook de gehele centrale verdediign ging vandaag bij corners mee naar voren, Femi veelal als enige achterlatend, een gedurfde strategie) dat de keeper van ajax de bal nimmer klemvast zou kunnen krijgen: uitlopen was schier onmogelijk zonder een spelers van de FC te pletten met het gevaar een penalty tegen te krijgen. Uiteindelijk was het de Deen die in kon koppen, en de pleuris brak nu helemaal uit aan de Boumaboulevard. Wat een feest!
 
Huistra begreep dat we het punt moesten koesteren, hij wilde niet zoals veel vaker tegen de ploeg uit Amsterdam in de slotfase alsnog onderuit gaan. Pedersen ging in de 88e minuut onder een oorverdovende ovatie naar de kant waarna Tom Hiariej nog even mocht meehelpen aan het met een mooi gelijkspel beginnen van de competitie. Hij kwam er iets minder bekaaid af dan Daley Blind, die ruim een helft lang mocht warmlopen, maar uiteindelijk niet door Martin Jol werd ingebracht. Wie weet wat de tranfer window ons nog brengt! Al is deze slotzin niet bedoeld als smeekbede om een rechtsback: alle credits voor Maikel Kiefetnbeld, hij heeft zich kranig geweerd vandaag.
 
De FC heeft vandaag gestreden voor wat het waard was, en hoeft voor niemand bang te zijn. Wij voelen aan ons water dat we een mooi seizoen tegemoet gaan! En elke thuiswedstrijd belooft weer een feest te worden. De sfeer was geweldig, de Noordcurve zorgde er weer voor dat we een echte 12e man hebben, die het zelfs voor elkaar kreeg dat de spelers het juichritueel voor hun ogen tentoonspreiden wat anders alleen bij overwinningen wordt gedaan. Er zit weer muziek in de samenwerking tussen elftal en thuispubliek!
 
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Ajilore, Bacuna (59’ Matavz), Sparv; Van de Laak (71’ Enevoldsen), Pedersen (88’ Hiariej), Tadic.
Rest bank: Nienhuis, Garcia, Metaj, Veldmate.


Opstelling Ajax
Stekelenburg, Van der Wiel, Oleguer, Alderweireld, Anita, Aissati (80’ Zeegelaar) , De Zeeuw, De Jong, Eriksen, El Hamdaoui, Emanuelson.
Rest bank: Vermeer, Blind, Zeegelaar, Bonevacia, Bodul, Kappelhof, Jozefzoon.


Toeschouwers: 22.050 (uitverkocht)
Scores: 50’ El Hamdaoui (Eriksen) 0-1, 61’ El Hamdaoui (De Zeeuw) 0-2, 73’ Matavz (Tadic) 1-2, 86’ Pedersen (-) 2-2


Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechter: Van Dongen en Zeinstra
Vierde official: Gözübüyük
Gele kaarten: 25’ Tadic (overtreding op De Zeeuw), 31’ Luciano (overtreding op Emanuelson), 53’ De Zeeuw (overtreding op Ajilore), 68’ Van der Wiel (overtreding op Tadic)

 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.