Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

156 gasten online

FC Groningen en AZ delen de punten; Luciano en Sparv uitblinkers aan Groningse kant

In een met name in de tweede helft boeiende wedstrijd, waarin AZ en FC Groningen behoorlijk aan elkaar gewaagd waren, hebben de ploegen de punten uiteindelijk gedeeld. Nadat Groningen in de 76ste minuut door een prachtig afstandsschot van onze Finse geweldenaar Tim Sparv brutaal de leiding had genomen, kon AZ de stand in de 87ste minuut door een knap schot van Maarten Martens weer gelijk trekken. Waar Groningen tevreden leek met een punt (Hiariej werd voor Pedersen in het veld gebracht), ging AZ alsnog op zoek naar het winnende doelpunt. Dit bleef echter uit. Groningen heeft zich hiermee kranig door deze pittige competitiestart weten te slaan.

 

De spelers van FC Groningen hadden zich de woorden van hun coach Pieter Huistra duidelijk ter harte genomen. Huistra had van tevoren aangegeven dat Groningen brutaliteit moest tonen. "Als je AZ laat voetballen krijg je het moeilijk", had Huistra laten optekenen. Groningen, met Matavz en Enevoldsen aan de aftrap, ging in de beginfase van de wedstrijd dan ook vooral op balbezit spelen. De cijfers na 25 minuten spelen logen er dan ook niet om: 65% balbezit voor FC Groningen. Toch kon Groningen niet echt gevaarlijk worden voor het doel van AZ-keeper Didulica. De beste kans was nog voor Tim Matavz in de zevende minuut, zijn schot kwam echter tegen een speler van AZ aan. In het vervolg van de eerste helft kon Pedersen nog twee keer gevaarlijk worden, beide keren uit voorzetten van Tadic. Aan de andere kant kon AZ een paar keer gevaarlijk voor Luciano opduiken, maar de kleine Braziliaan, door de kijkers van Eredivisie Live na afloop van de wedstrijd gekroond tot Man of the Match, stond telkens op de juiste plaats. Waar Groningen moeite had de laatste, beslissende pass zuiver af te leveren, werd AZ juist bij aanvallend balverlies van Groningen gevaarlijk in de counter. Herhaaldelijk kwam er een crosspass aan de rechter kant van het veld terecht, waar Kieftenbeld zich niet goed raad mee wist. In de eerste helft werd Kieftenbeld ver teruggedrongen doordat Gudmundsson, de linkshalf van AZ, steeds dreigend opkwam en Enevoldsen uitsluitend aanvallende inbreng vertoonde. Kieftenbeld moet nog duidelijk aan zijn verdedigende rol wennen. Toch herstelde hij zich knap in de tweede helft. Het zal vermoedelijk het resultaat van een tactische beschouwing van trainer Huistra in de rust geweest zijn, maar in de tweede helft nam juist Kieftenbeld brutaal het voortouw (onder het mom van aanvallen is de beste verdediging). Gudmundsson kwam hierdoor veel minder aan zijn aanvallende inbreng toe, wat hem na ruim twintig minuten spelen in de tweede helft op een wissel kwam te staan.

 

uitvak: de sfeeracties worden voorbereid (foto: FCG Online)

 

Tot beide ploegen begonnen te wisselen, stonden er negentien spelers met een buitenlandse nationaliteit in het veld, hetgeen een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal was. Groningen maakte dit overigens ruimschoots goed door met Van de Laak (voor Enevoldsen), Bacuna (voor Matavz) en Hiariej (voor Pedersen) juist drie Nederlanders in het veld te brengen. De verwachting is echter dat Groningen dit seizoen vaker met 10 buitenlanders aan de aftrap zal verschijnen. Voor de FC is te hopen dat de 6-5 regel niet op korte termijn ingevoerd gaat worden.

 

Het wedstrijdbeeld in de tweede helft leek behoorlijk op het eerste bedrijf. Groningen probeerde vooral niet te veel achteruit te voetballen, maar kon uiteindelijk niet echt veel gevaar voor het Alkmaarse doel stichten. AZ had meer en betere kansen, maar faalde in de afronding. Waarbij ook de rol van Luciano nogmaals benadrukt moet worden, die een hele goede wedstrijd keepte. In de 60ste minuut leek Luciano toch geklopt, het doelpunt van Falkenburg werd op advies van de vriendelijke grensechter echter wegens buitenspel afgekeurd. Het was ook na veelvuldige herhalingen op TV niet duidelijk te zien, maar als de regel dan is "bij twijfel géén buitenspel", had dit doelpunt zeker moeten tellen.

 

Van de veldspelers was Sparv de beste man aan de kant van FC Groningen. Met zijn inzet en knappe overzicht is hij een genot om naar te kijken. Zijn goede spel wist hij te bekronen met een fraai doelpunt in de 76ste minuut. Na een vrije trap van Groningen en knullig verdedigen van AZ viel de bal voor de voeten van Sparv, die geen moment aarzelde en de bal in de uiterste hoek schoot: 0-1. Gezien de kansen ietwat tegen de verhouding in, maar daarom niet minder mooi.

 

De spelers van AZ waren hierdoor zichtbaar geïrriteerd. Met hun overtredingen speelden zij de Trots van het Noorden echter allen maar in de kaart. Voor elke vrije trap konden de Groningers uitgebreid de tijd nemen, en zo verstreek de tijd. Helaas toch niet snel genoeg, in de 87ste minuut was het de veel te vrij gelaten Martens die de bal op aangeven van Marcellis knap in één keer in het Groningse doel wist te plaatsen. Voor AZ het startsein om middels een slotoffensief alsnog te proberen de volle buit in de wacht te slepen. Ook Groningen leek aanvankelijk nog op zoek te gaan naar het winnende doelpunt, maar uiteindelijk leek het Huistra toch beter om het punt veilig te stellen, in de ruim bemeten extra tijd (4 minuten) mocht Hiariej invallen voor Pedersen (hetgeen het uitvak met een fluitconcert becommentarieerde, men vond het kennelijk maar een laffe wissel). Na 94 minuten maakte de aardig fluitende scheidsrechter Blom er een einde aan.

 

Groningen is hiermee goed uit de pittige competitiestart gekomen. Minpunt vandaag was vooral de domme gele kaart van Tadic, die hiermee al de tweede gele kaart in twee wedstrijden voorgehouden kreeg. Maar we hebben ook genoeg pluspunten gezien. Tadic en Stenman blijven elkaar goed aanvoelen. Sparv en Femi (herstelde zich na een zwak begin) zijn een prima controlerend duo. En de tactiek van trainer Huistra om zowel tijdens thuis- als ook tijdens uitwedstrijden vooral vooruit te gaan voetballen (op Eredivisie Live had men het al vol ontzag over een gedurfd 4-2-4) is leuk om te zien en werpt zijn vruchten af. In de eerstvolgende thuiswedstrijd, volgende week tegen De Graafschap, zal de Trots van het Noorden de lijn door moeten trekken. Dan zal blijken hoe deze spelopvatting tegen een (op papier) minder goede tegenstander zal uitpakken. Wij hebben er nu al zin in!


Reacties trainers na afloop

Gertjan Verbeek (onbegrijpelijk dat hij naar verluidt de eerste keus was om Ron Jans op te volgen) toonde zich na afloop weer irritant als altijd. Wij lezen op Voetbalzone het volgende:

 

Gertjan Verbeek kwam de voorbije seizoenen regelmatig in conflict met collega's, omdat zij een ander beeld van de wedstrijd voor ogen hadden dan hij. In zijn eerste thuiswedstrijd als trainer van AZ ging het zaterdag opnieuw bijna mis. Na de toelichting van trainer Pieter Huistra van FC Groningen, die met zijn team een punt pakte bij AZ (1-1), kostte het Verbeek moeite zich in te houden.

AZ maakte vier minuten voor tijd gelijk via Maarten Martens. Huistra zei daarop dat zijn spelers in de kleedkamer teneergeslagen waren, omdat ze het gevoel hadden een overwinning te hebben verspeeld. "De spelers van Groningen kunnen dan beter maar niet naar de samenvatting kijken'', merkte Verbeek op. "Want dan zien ze dat ze hier heel goed zijn weggekomen. De enige kans die Groningen creëert, gaat erin. Qua kansen is deze uitslag belachelijk, maar dat is ook voetbal. We hebben niet goed gespeeld, maar ik ben wel blij met de veerkracht die we toonden.''

 

De statistieken, zoals altijd van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Ajilore, Pedersen (90’ Hiariej), Sparv; Enevoldsen (63’ Van de Laak), Matavz (72’ Bacuna), Tadic.
Rest bank: Van Loo, Garcia, Metaj, Veldmate.

Opstelling AZ
Didulica, Marcellis, Moreno, Falkenburg (85’ Sigthorsson), Martens, Klavan, Wernbloom, Berg Gudmundsson (68’  Viergever), Moisander, Ortiz (79’ Van der Velden), Holman.
Rest bank: Verhulst, Jaliens, Swerts, Holland.

Toeschouwers: 16.004
Scores: 76’ Sparv (rebound) 0-1, 87’ Martens (Marcellis) 1-1

 

Scheidsrechter: Blom
Grensrechters: Siebert en Langkamp
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaart: 30’  Moisander (overtreding op Ajilore), 65’ Tadic (overtreding op Moisander)

  

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.