Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

175 gasten online

FC Groningen na goede eerste helft onnodig in de problemen, maar wint wel

FC Groningen is na drie competitiewedstrijden nog altijd ongeslagen en opgerukt naar een voorlopige zesde plaats. Het versloeg vanavond in de eigen Euroborg De Graafschap met 2-1, na een 2-0 ruststand. Al na een kwartier moest De Graafschap met tien man verder omdat scheidsrechter Liesveld aan Saeijs de rode kaart voorhield toen Tim Matavz in het strafschopgebied naar de vlakte ging. Granqvist benutte de makkelijk gegeven strafschop, en Thomas Enevoldsen verdubbelde de score in de 32e minuut. FC Groningen speelde in de eerste helft erg goed, waarbij met name op links het koningskoppel Stenman-Tadic de handen veelvuldig op elkaar kreeg. De tweede helft verliep een stuk stroever, met name omdat Tadic en Enevoldsen na de thee van positie wisselden, hetgeen de aanvoer naar voren vanaf de flanken deed stokken. De Graafschap kwam zelfs op 2-1 en rook een stunt, maar zover kwam het gelukkig niet. Maar veel scheelde het niet.

 

Pieter Huistra had iets nieuws bedacht bij de warming up: alle zestien veldspelers liepen aan het begin in de breedte van het veld, in plaats van de tien veldspelers die de basis zouden gaan vormen. Verder viel op dat de geluidsmensen het FC Groningen-clublied maar helemaal achterwege hadden gelaten, wat ons betreft een eenmalige miskleun. Het Laat ons weer eens juichen hoort toch echt uit de boxen te knallen vlak voordat een thuiswedstrijd begint. Dusan Tadic zal ook gehoopt hebben dat zijn favoriete song langer dan een seconde of 10 ten gehore gebracht zou worden...

 
warming up (foto's: FCG Online)
 
De FC startte vanavond in de al voorspelde opstelling, dus met Hiariej op de plaats van Femi als verdedigende middenvelder naast de weer uit Finland teruggekeerde Tim Sparv. In linies speelde Grunn dus als volgt:
 
matavz
tadic-pedersen-enevoldsen
sparv-hiariej
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano
 
We waren nog geen halve minuut onderweg of Maikel Kieftenbeld had een nuttige interceptie waarna Hiariej een mooie aanval kon opzetten. Het spel golfde echter vanaf minuut één op en neer in de prachtige eerste helft. Rydell Poepon kreeg al in de 3e minuut een zee van ruimte en stond wel erg vrij voor Luciano, maar onze keeper redde goed. Later zou blijken dat het aan met name Luciano te danken zou zijn dat de punten in eigen huis zouden blijven.
 
FC Groningen speelde in die beginfase onrustig. Het moest al vrij snel vaststellen dat De Graafschap niet van plan was om de wedstrijd met een ingraaftactiek door wilde komen: de tegenstander viel aan waar het kon en hield vaak drie man voorin, de FC had het daar lastig mee.
 
Na goed voorbereidend werk van Tom Hiariej, die prima speelde vanavond en vaker een verre pass verstuurt dan Femi en ook wat flitsender speelt dan de Nigeriaan, had Tim Matavz voorin een knappe actie maar hij kreeg de bal niet in het doel.
 
Vanaf het begin beviel aan de linker kant het duo Stenman-Tadic erg goed, en dat was niet voor het eerst deze competitie. De Zweed (die zich aan het begin van de eerste helft leek te blesseren maar gelukkig door kon spelen) en de Serviër voelen elkaar perfect aan, en het leidt tot prachtige aanvallen over links. De gehele eerste helft speelde Tadic aan de linker kant en Enevoldsen rechts, positiewisselingen waren er in de eerste helft niet tussen die beiden en dat was erg verstandig.
 
Na bijna een kwartier was het Matavz die via Tadic en Stenman werd bediend, maar het leidde nog steeds niet tot de openingsgoal.
 
Het eerste doelpunt viel wel kort daarna. Jan-Paul Saeijs verspeelde de bal knullig aan Tim Matavz, waarna Saeijs achter Matavz aanrende. Matavz kwam binnen de 16 ten val, maar áls Saeijs de Sloveen al toucheerde, wat we eigenlijk betwijfelen, dan zette Saeijs zijn actie vóór de rand van het strafschopgebied in. Scheidsrechter Richard Liesveld zag het anders. Hij gaf FC Groningen een strafschop en toverde een rode kaart uit zijn hoge hoed, en het was na 16 minuten alweer gedaan met het eerste basisoptreden van Saeijs, die als vervanger van de geschorste doodschopper Purrel Fränkel was aangewezen.
 
Andreas Granqqvist is onze vaste strafschopnemer en hij joeg de bal in het doel. Boy Waterman zat in de goede hoek maar de bal ging in het doel: 1-0!
 
De wedstrijd bleef zich in een hoog tempo afspelen, het was heerlijk om naar te kijken. De Fanatics pikten dit goed op en waren zeer duidelijk aanwezig vanaf het allereerste fluitsignaal. De sfeer zat er weer goed in vanavond. Ook de op de videowalls doorgegeven vroege achterstand van Heerenveen kreeg de honende goedkeuring van het gehele stadion.
 
De Graafschap bleef zich niet verstoppen. Maikel Kieftenbeld, die een paar keer zomaar uitgleed, is nog altijd geen gedegen rechtsback, er dreigt vaak gevaar vanaf die kant. Nog binnen het halve uur kreeg De Graafschap een goede kans uit een corner (Luciano bokste de bal op een aparte manier weg), en kort daarna zag Luciano een vlammend schot van een Doetinchemer naast suizen. Aan de andere kant hadden we een ovatie over voor een heerlijk samenspel tussen Nicklas Pedersen, die mij nog altijd goed bevalt op de tien-positie, en Matavz waarna Thomas Enevoldsen net naast schoot.
 
doelschop Waterman, inmiddels elf tegen tien
goed is te zien dat De Graafschap drie man voorin houdt
verdediging FC Groningen staat ver naar voren
 
Hiariej stond daarna weer aan het begin van een mooie aanval, waarna de FC een paar corners kreeg.
 
Het bleef ook genieten met Tadic en Stenman op links. Beide heren stonden aan de basis van de 2-0. Tadic speelde in de 32e minuut de bal weer eens diep in op Stenman, die erg mooi voorgaf op Tim Sparv. De Fin zag de vrijstaande Enevoldsen en speelde de Deen aan, die niet aarzelde en meteen inschoot: 2-0! Het was mooi om te zien hoe zowel Stenman en Enevoldsen als ook Tim Sparv uit hun dak gingen, net als het hele uitverkochte stadion, op het uitvak na dan. Het was een prachtige afronding van een al even prachtige aanval.
 
De Graafschap gaf toen zeker niet op. Het legde vrij snel na de tweede goal van de FC een snelle counter op de mat, maar Luciano had geen moeite met het slappe schot. Vóór de rust is het vermelden waard nog de actie van Matavz die bijna tot de 3-0 had geleid (de wedstrijd zou dan gespeeld zijn geweest, bij 2-0 kan er zomaar eentje invallen aan de andere kant waardoor het toch weer spannend wordt), en een tweetal gevaarlijke acties voor De Graafschap. De eerste volgde uit een vanuit mijn optiek onterecht tegen Stenman gefloten vrije schop, en daaruit volgde ook nog een corner waarbij Luciano werd gehinderd. Liesveld zag het allemaal anders, maar er vloeide geen bloed uit, met een 2-0 ruststand gingen we rusten.
 
De conclusie uit de eerste helft was dat links Stenman en Tadic een erg ingespeeld duo vormen, terwijl dat aan de andere kant volledig anders is. Maikel Kieftenbeld, die zich wel altijd een slag in de rondte werkt, heeft het moeilijk als rechtsback en de samenwerking met Enevoldsen verloopt moeizaam. Wat zouden we ook aan die kant voor een extra stukje gevaar kunnen zorgen als we over Daley Blind zouden kunnen beschikken! Verder konden we goed leven met de mutatie Hiariej voor Femi, Tom komt als defensieve middenvelder goed tot z’n recht en vult Tim Sparv meer aan dan dat Femi dat doet.
 
We hoopten in de rust vurig dat de FC in de tweede helft niet zou verslappen, maar het liep allemaal anders. Het eerste kwartier na rust ging nog wel, al speelde FC Groningen ook toen al niet meer zo flitsend als in de eerste helft. Het was onbegrijpelijk dat Enevoldsen in de tweede helft na een minuut of tien aan de linker kant ging spelen en Dusan Tadic aan de rechter kant. Achteraf verklaarde Fredrik Stenman dat hij ook niet wist waarom deze wijziging in de tactiek werd doorgevoerd. Pieter Huistra had dit niet opgelegd volgens Stenman die vertelde dat de trainer de spelers hierin vrij liet. Dat mag zo zijn, maar Huistra had wel eerder kunnen, ja zelfs móeten ingrijpen om de positiewisseling ongedaan te maken, want iedereen kon zien dat het een stuk minder liep met Enevoldsen op links en Tadic op rechts. Dusan verhuisde pas weer naar links toen Koen van de Laak werd ingebracht, maar toen zaten we al in de 82e minuut en waren we bij een 2-1 stand onnodig aan het billenknijpen. In de eerste zag je Tadic vaak afspelen op Stenman die vervolgens kon voorzetten, maar in de tweede helft zag je dat niet tussen Kieftenbeld en Tadic. Daar was het noodgedwongen Tadic die de voorzetten ging verzorgen.
 
Zoals gezegd, het begin van de tweede helft was nog aardig, zeg maar tot de positiewisseling Tadic/Enevoldsen. Zo anticipeerde Tim Matavz heel goed op een mogelijke terugspeelbal op keeper Waterman door op tijd een sprint aan te zetten, ook toen bleek dat de keeper van De Graafschap meteen in de problemen komt als er druk op hem wordt gezet. Hij schiet de bal dan meestal uit met balbezit voor de FC tot gevolg. Dat hadden we veel vaker moeten doen: storen op Waterman.
 
In de 50e minuut ging Tadic neer in het strafschopgebied toen Rose hem duwde, dit leek meer op een penalty dan de actie die tot de 1-0 leidde, maar Liesveld wilde nu van niets weten. Meteen daarna schoot Tadic net naast na prachtig bediend te zijn door een verre pass van Jonas Ivens, die in de eerste helft ook al applaus oogste na een mooie sliding.
 
Toen Liesveld ging schutteren bij een corner (hij floot eerst voor wat duw- en trekwerk in de zestien, nam Granqvist en Rose (de twee hadden de hele wedstrijd ruzie) apart en sprak daarna oook nog met een andere speler van De Graafschap, maar toen de corner eindelijk genomen kon worden floot hij meteen af. Meneer had weer wat gezien. Erg irritant.
 
Waterman heeft de bal na corner FC Groningen
 
We zaten toen zo rond de tiende minuut na rust en het beste van het spel was er vanaf dat moment wel af bij ons. Tadic leidde balverlies, waarna De Graafschap een goede kans kreeg, maar Luciano redde goed. Vlak daarna moest onze keeper weer ingrijpen, maar zijn katachtige reactie voorkwam een doelpunt van de tegenstander. Let wel: die speelde met tien man, maar éénrichtingsverkeer was het bepaald niet.
 
Enevoldsen had nog een goed schot uit een pass van Tadic, en Koen van de Laak en kort daarna ook Leandro Bacuna mochten zich vervolgens gaan warmlopen. Toen Huistra zag dat het spel van zijn ploeg steeds slordiger werd stuurde hij ook Femi uit de dugout. Er moest wat gebeuren.
 
Ivens had in de 67e minuut een prachtige kopbal uit een mooie voorzet van Tadic, maar in de tegenstoot was het De Graafschap dat scoorde: 2-1. Poepon stond veel te vrij. Van onze beide backs was geen enkel spoor, de organisatie achterin klopte toen niet. Shit, was toch gebeurd waar we al bang voor waren.
 
Diezelfde Poepon mocht vlak na zijn doelpunt niet klagen dat hij slechts geel kreeg voor zijn charge op Granqvist. Overigens ging ook Dusan Tadic later nog op de bon, een terechte kaart was zijn deel na een domme actie. Hij lijkt zich als kaartenpakker te ontpoppen, want na drie wedstrijden staat hij op evenzovele gele prenten. Als dit zo doorgaat kunnen we precies uitrekenen wanneer de Serviër in het resterende verloop van deze competitie geschorst zal zijn...
 
Nadat Matavz nog een keertje net over schoot en een speler van De Graafschap weer te vrij stond voorin vond Huistra het in de 77e minuut tijd voor een dubbele wissel. Sparv, vermoedelijk toch wat vermoeid na zijn trip naar zijn militaire vrienden in Suomi, ging naar de kant; Femi ging toen controlerend naast Hiariej spelen. Verder kwam Leandro Bacuna in het veld voor Tim Matavz, waarna Nicklas Pedersen doorschoof naar de spits en Bacuna naar de positie op tien.
 
Meteen na zijn wissel kwam Bacuna vrij voor Waterman te staan, er werd vervolgens hands gemaakt in het strafschopgebied van De Graafschap maar Liesveld was niet van plan ons een tweede strafschop te verstrekken. In de tegenstoot was De Graafschap, dat bloed rook na het tegendoelpunt, weer gevaarlijk. Onbegrijpelijk dat we deze wedstrijd zó uit handen gaven!
 
De Graafschap kwam tot nog een tweetal kansen, met name de tweede was uit een vrije schop op een erg gevaarijke plek, er waren toen nog vijf minuten te spelen. Gelukkig ging het schot rakelings naast. Tussendoor had Bacuna, die goed is ingevallen, Waterman nog getest waarna Pedersen in de rebound overschoot.
 
Kalezic bracht zowaar nog twee aanvallers in het veld, maar ook Hersi en El Hassnaoui konden er niet voor zorgen dat De Graafschap langszij kwam. Uiteindelijk zou dit ook niet verdiend zijn geweest, maar de 2-2 zal er maar invliegen - het had zomaar gekund vanavond. Want wat als Hugo Bargas in de tweede minuut van de blessuretijd niet over het doel geschoten zou hebben maar zuiverder gemikt zou hebben? De krankzinnige actie van Femi, die doldwaas door de lucht vloog maar de bal volledig miste, bleef nu gelukkig onbestraft.
 
Na drie minuten blessuretijd blies Liesveld voor het laatst. Geen fluitconcert van het publiek, maar een applaus, we hadden immers gewonnen. Vraag niet hoe de overwinning tot stand is gekomen, maar de zege was uiteindelijk wel verdiend en de punten tellen. Maar Huistra gaf na afloop meteen terecht aan dat bij hem met name het gevoel van de tweede helft blijft hangen, en dat is geen goed gevoel. Hiermee gaat hij de komende week aan de slag.
 
Wie naar de stand kijkt ziet ons op een mooie zesde plek staan met een aantal nederlagen van nul, daarvoor hadden we vooraf getekend, wetende dat aan het begin ajax en AZ bestreden moesten worden. Maar er zijn nog de nodige verbeterpunten die opgelost moeten worden, anders lopen we binnenkort geheid eens tegen een nederlaag op.
 
Wij gaan nu van de punten genieten en zullen binnenkort weer eens op de training kijken. Hoe gaan Huistra en van de Looi ervoor zorgen dat een verval als vandaag niet nog eens in die mate zal plaatsvinden? Uitdagingen genoeg!
 
Groningen Fanatics in vak G - weer veel sfeer!
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:
 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv (77’ Ajilore); Enevoldsen (82’ Van de Laak), Pedersen, Tadic; Matavz (77’ Bacuna).
Rest bank: Van Loo, Garcia, Metaj, Veldmate.

 

Opstelling De Graafschap
Waterman; Nalbantoglu, Saeijs (16’ rood), Wormgoor, Buijs; Bargas, Meijer, Rose, Jungschläger (86’ Hersi), De Ridder (90’ El Hassnaoui), Poepen.
Rest bank: Van der Kracht, Kujala, Overgoor, Broekhof, Hairemans.


Toeschouwers: 21.552 (uitverkocht)
Scores: 17’ Granqvist (strafschop), 32’ Enevoldsen (Sparv) 2-0; 68’ Poepon (De Ridder) 2-1.


Scheidsrechter: Liesveld
Grensrechters: Schiphorst en Schaap
Vierde official: Abbink
Rode kaart: 16’ Saeijs (neerhalen doorgebroken Matavz)
Gele kaarten: 71’ Poepon (overtreding op Matavz), 80’ Tadic (overtreding op Buijs)

 
Forza Grunn!
 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.