Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

314 gasten online

FC Groningen vooral na rust oppermachtig en verslaat Willem II ruim: 0-3

FC Groningen is na vier wedstrijden nog altijd ongeslagen en mag zich met 8 uit 4 heel eventjes de nummer twee van de eredivisie noemen. Het versloeg vanavond in Tilburg de zwalkende thuisploeg met 0-3, dat na vier wedstrijden stijf onderaan staat en dit seizoen niet als hoofddoel het ontlopen maar juist het behalen van de nacompetitie moet hebben. FC Groningen speelde in de eerste helft moeizaam, maar ging wel met een voorsprong de kleedkamers in door een prachtig doelpunt van Tom Hiariej, weer één van de uitblinkers aan Groningse zijde. Na rust was het verweer van de Tilburgers snel gebroken en liep de Trots van het Noorden probleemloos uit naar 0-3 door goals van Thomas Enevoldsen en Nicklas Pedersen. Als we zelfs al in Tilburg gaan winnen, wat gaat dit seizoen ons dan nog brengen?

 

De FC startte vanavond met dezelfde opstelling als de basis die afgelopen zaterdag tegen De Graafschap aan de aftrap stond. In linies betekende dat dus het volgende 4-2-3-1 concept:
 
matavz
tadic-pedersen-enevoldsen
sparv-hiariej
stenman-granqvist-ivens-kieftenbeld
luciano
 
Op grond van de trainingen hadden we dit ook verwacht en we waren hier ook blij mee. Hiariej heeft bewezen goed op het controlerende middenveld uit de voeten te komen en tot onze vreugde zagen we ook Enevoldsen aan de rechterkant beginnen en Tadic links op het middenveld, hierover is in de nabeschouwing op Groningen - De Graafschap al veel geschreven en gelukkig begonnen we zoals hierboven is afgebeeld.
 
De aanvoerders Levchenko en Granqvist stonden aan de zijde van scheidsrechter Bossen om bij de toss de speelhelften en aftrap te bepalen en vervolgens konden we los.
 
Aanvankelijk was ons idee dat we bevreesd moesten zijn voor de snelle aanvallers van Willem II, te weten Hakola, Sheatahul en Van Zaanen, die het de relatief trage centrale verdedigers van de FC, Ivens en Granqvist, wel eens moeilijk zouden kunnen gaan maken, maar achteraf bezien was het vooral ons geluk dat etterbak Demouge geschorst was, want in de lucht waren Ivens en Granqvist dermate superieur aan hun tegenstanders dat hun mindere snelheid en wendbaarheid meer dan gecompenseerd werden.
 
Wat opviel aan de beginfase was het feit dat Tim Matavz in het eerste kwartier maar liefst 4x voor buitenspel werd afgevlagd en -gevloten, en in alle gevallen was dit terecht. Heel slim deed onze jonge Sloveen dit niet.
 
In de beginfase liep ‘onze’ Lev nog tegen een blessure op (hij kon de wedstrijd wel vervolgen) en bleef liggen (per definitie is dit bij hem geen theater), maar omdat Bossen niet affloot speelde de FC door. Het kwam de ploeg van Huistra op een fluitconcert van het thuispubliek te staan, maar dit sloeg natuurlijk nergens op: als de scheidsrechter de blessure niet als zodanig inschat dat er afgefloten moet worden om een blessurebehandeling mogelijk te maken, dan kan de tegenstander gewoon doorspelen.
 
Al in de 7e minuut beging Dusan Tadic een erg domme en volkomen onnodige overtreding, we kregen toen al visioenen dat de Serviër ongetwijfeld tegen zijn vierde gele kaart in evenzovele duels zou gaan aanlopen, maar voor het eerst in deze nog prille competitie ging Tadic uiteindelijk na 90 minuten zonder kaartenoogst van het veld. Dit kon niet gezegd worden van Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld. Beide spelers kregen van Bossen een gele kaart voorgeschoteld maar in beide gevallen was er weinig aan de hand. Sowieso blies Bossen met name in de eerste helft bij het minste of geringste lichamelijke contact bezeten op zijn fluit, maar we moeten wel toegeven dat de beste man wel eens beroerder heeft gefloten dan hedenavond. Wel hebben we hem nimmer eerder zó asociaal op kauwgom zien kauwen als vandaag, maar dit terzijde.
 
In het eerste kwart van de wedstrijd was het de FC die de dominerende ploeg was: het balbezit was 43% om 57%, zo becijferden de door Eredivisie Live ingehuurde statistici. In die periode zagen we een kans die Pedersen kreeg uit een achteloos gegeven voorzet van Tadic, maar de bal was uiteindelijk een prooi voor Niki Emil Anton Mäenpää, de keeper van Willem II en landgenoot van onze Sparv. Ook registreerden we een miskleun van Granqvist die de bal zomaar bij Juha Pekka Hakola inleverde, de Fin (jawel, er stonden vanavond drie krijgers uit Suomi op het veld) schoot gelukkig net naast.
 
 
(Edit: uit nader onderzoek is gebleken dat ook de bij Willem II spelende Veli Lampi een Fin is, Suomi was op het veld dus met maar liefst vier man vertegenwoordigd!)
 
 
een Fin met een Molotovcocktail in de Winteroorlog
vandaag waren de Finnen echter iets vredelievender
 
Bij de FC kwam het meeste gevaar weer over links, het koppel Stenman-Tadic floreerde weer aardig. Overigens kweet Maikel Kieftenbeld zich op rechts ook aardig van zijn taak, hij gaf vrijdag voor de camera’s van RTV Noord al zelfkritisch aan dat het beter moet en hij doet zijn stinkende best om voor de FC van toegevoegde waarde te zijn. Vanavond viel hij niet uit de toon, en compenseerde met een enorme inzet en slidings veel van zijn nog (logischerwijs) tekortkomende ervaring op de positie waar Pieter Huistra hem neerzet, rechtsback dus. Maar ja, Daley Blind zou bepaald niet misstaan in onze ploeg en de balans tussen links en rechts ook beter in evenwicht brengen.
 
Nadat Enevoldsen nog een mooie pass afgaf op Pedersen die in 1x maar helaas te zacht uithaalde was het Willem II dat meer en meer het initiatief kon nemen. De thuisploeg claimde - onder het mom van ‘bij Bossen weet je het nooit’ - nog een strafschop, maar daar kon geen sprake van zijn: de arm van Ivens ging absoluut niet naar de bal, dus de actie was geen penalty waard, al had de Belg zich daar wel iets intelligenter in de strijd kunnen gooien.
 
Lasnik, die bij de Brabanders alle vrije schoppen neemt, kwam meer en meer in beeld. De FC verloor de controle, zoals eigenlijk praktisch altijd het geval is bij onze uitwedstrijd in Tilburg. Meestal dendert de tegenstander dan volledig over ons heen en gaan we met 0 punten op zak het stadion weer uit, maar dat liep vandaag gelukkig anders.
 
Na een half uur was het Thomas Enevoldsen die met een woeste sliding richting de bal, maar vooral richting het beenwerk van Hakola suisde. De Deen raakte de Fin niet, anders zou laatstgenoemde per direct tot aan het einde van het hiernamaals temidden van zijn in de Winteroorlog gesneuvelde landgenoten zwieren. Zo’n vaart liep het gelukkig niet. Hakola kon (toen nog) doorspelen, maar Bossen floot wel voor een vrije schop. Natuurlijk was het Lasnik die de vrije schop opeiste. De bal lag op een gevaarlijke plek, en Granqvist moest op de doellijn redding brengen. Of moest, ik denk dat anders Luciano wel een doelpunt zou hebben voorkomen.
 
Willem II werd feller en ging in een hoger tempo spelen, volkomen onnodig gaf FC Groningen zijn tegenstander de mogelijkheid in z’n spel te komen.
 
Wat is het dan belangrijk als je juist dan, als FC Groningen zijnde, op voorsprong komt. En aldus geschiedde. Nadat Tim Matavz weer eens voor buitenspel was afgefloten was het Hiariej die op Pedersen afspeelde. Matavz speelde goed in op de aanstormende Hiariej die echt op een prachtige manier bekeken inschoot: 0-1 na 37 minuten. Het was pas de tweede goal voor de Molukker in 57 wedstrijden, maar dit is geen wonder als we bedenken dat Hiariej praktisch altijd rechtsback heeft gespeeld.
 
Op het controlerende middenveld komt hij echt helemaal tot bloei. Hij speelde erg goed vanavond, is na de wedstrijd door de kijkers van Eredivisie Live tot Man of the Match gekroond, en zo nietszeggend is dit niet, want in Groningen zijn er nog genoeg supporters die bevooroordeeld zijn en niets van Hiariej moeten hebben, maar landelijk gezien zal er anders tegen Hiariej worden aangekeken. Ook ik vind de kritiek niet terecht als Tom op het middenveld speelt. Hij komt goed tot zijn recht in het 4-2-3-1 systeem dat Huistra propageert. Huistra kijkt niet naar vóór zijn tijd betaalde transfersommen en zet Femi op de bank, en hoe sympathiek de Nigeriaan ook is, ik vind de beslissing van onze trainer terecht bij de huidige vorm van Hiariej en de huidige vorm van Femi.
 
Opeens verdween Hakola naar de kleedkamer. Ogenschijnlijk was hij niet geblesseerd, maar achtteraf bleek hij toch aan de hamstring gekwetst te zijn. Hutten kwam er een poosje later in, maar als door een wonder stond het toen nog steeds 0-1. Het was nl. Nicklas Pedersen geweest die een voorzet van Tadic in 1x op de pantoffel nam, maar de Deen mikte precies op de paal. Even later was het weer Pedersen die een kans had, en nu schoot hij hard, maar helaas net naast het doel van Mäenpää. Door de blessure van Hakola miste Willem II nu wederom een aanvaller, nadat Demouge en de Pool Pawel Wojciechowski al niet eens aan de wedstrijd mochten resp. konden beginnen. Het verzwakte de ploeg van Heerkes nog meer.
 
In de slotminuut van de eerste helft kwam Willem II nog tot een goede mogelijkheid, weer uit een vrije schop (in mijn ogen overigens onterecht gegeven, ik zag geen overtreding in het duel tussen Levchenko en Pedersen), maar Luciano redde heel mooi.
 
Willem II mocht dan na een half uurtje het initiatief gegrepen hebben, het leed wel vaak erg knullig balverlies en na de tegenslag van de 0-1 was het weer helemaal gebeurd. Desondanks was assistent-trainer Erwin van de Looi niet tevreden over het veldspel in de eerste helft van FC Groningen. Hij vond dat de controleurs en de spitsen te diep speelden, de linies lagen dus te ver uit elkaar. Hij vond dat de vooraf gemaakte afspraken niet werden nagekomen, en dat moest in de rust aan de kaak worden gesteld. Gelukkig miste de thuisploeg Demouge, ik noemde het hierboven al eens, de vele door de thuisploeg gelanceerde hoge ballen zouden dan voor meer gevaar gezorgd hebben.
 
Duidelijk was in de eerste helft dat FC Groningen veel en veel meer kwaliteit heeft dan Willem II, maar ja - bekijk de afgrijselijke statistieken van eerdere ontmoetingen tussen beide ploegen maar eens en we weten meteen dat kwaliteit geen garantie is voor een overwinning.
 
FC Groningen begon goed aan de tweede helft. Pedersen deed er nog een schepje bovenop en liet een felle sliding zien. De Deen lijkt in niets op de frèle en blessuregevoelige spits van vorig seizoen. Hij speelt goed op de tien-positie en is niet meer weg te denken uit de basis. Wat zal Huistra straks een luxeprobleem hebben als Petter Andersson zijn topvorm van vroeger weer weet te vinden!
 
Ondanks de matige tegenstand bleef het nog steeds maar 0-1, een gevaarlijke stand want de bal kan er toch zomaar een keer invallen en dan kun je opnieuw proberen op voorsprong te komen. Helemaal niet nodig, Willem II had niet voor niets in de voorgaande vijf wedstrijden steeds minimaal drie tegendoelpunten om de oren gekregen. Maar in plaats daarvan werd Willem II opeens weer gevaarlijk uit een corner.
 
De topvorm van vorig seizoen van Tim Matavz is ook zeker nog niet terug. Toen Tim in de 54e minuut uit een aanval via Hiariej en Enevoldsen een afzwaaier produceerde vond Huistra de tijd rijp voor een wissel, en even later werd hij door Leandro Bacuna vervangen. In principe schoof Pedersen door naar de spits en ging Bacuna op tien spelen, maar Pedersen en Bacuna wisselden dit keurig af. Leandro viel weer heel goed in trouwens!
 
Het uitvak konden we steeds nadrukkelijker horen, getalsmatig een hele prestatie: met hun ca. 90-en waren ze toch ruim in de minderheid, maar de  (slechts) 10.000 Tilburgers werden stiller en stiller.
 
Weer was het de FC die de teugels wat liet vieren. Willem II richtte zich wat op en kreeg meer het initiatief. Tja dat krijg je helaas als je niet doordrukt en verzuimt de wedstrijd in het slot te gooien met een tweede doelpunt.
 
Veel stelde het verweer van Willem II echter toch niet voor. En de 0-2 kwam er toch. Via de tandem Tadic-Stenman kwam de bal bij Sparv terecht, zijn schot miste het doel nog, maar via Tadic en Bacuna, die ietwat mistrapte, kwam de bal bij Thomas Enevoldsen terecht en hij schoot in de 64e minuut de 0-2 binnen. Heerlijk!
 
Nog geen drie minuten later stond het zowaar 0-3! Enevoldsen miste nog, maar Pedersen zeker niet, en ons derde doelpunt was een feit. 0-3 na 67 minuten, wat een weelde!
 
Na 70 minuten kwam Koen van de Laak in het veld en moest Enevoldsen eraf, de Deen leek toch wat teleurgesteld over deze wissel en eerlijk is eerlijk, ik begreep hem ook niet echt. Hoewel, Thomas heeft straks twee interlands voor de boeg, en Koen verdient ook zijn minuten.
 
Het uitvak zette inmiddels aan voor het Always look on the bright side of life, ik kan me niet heugen dat we dat ooit eerder in Tilburg hebben gezongen. Tot nu toe was de dikste overwinning, nou ja dik, de 3-4 van meer dan 20 jaar geleden... Ook het Veendam, Veendam, Tilburg komt eraan zal de Brabanders als grafmuziek in de oren hebben geklonken.
 
Willem II probeerde het nog wel, veelal over onze rechterkant, maar de manier waarop de ploeg van Gert Heerkes in de 80e minuut een corner weggaf was symptomatisch voor de manier waarop de Tilburgers zich dit seizoen presenteren en laten afslachten. Uit die corner blesseerde Mäenpää zich ook nog eens aan zijn hoofd, tja de Wet van Murphy kennen ze inmiddels allemaal in Tilburg.
 
Van der Heijde, afkomstig van 020 dus voorzien van een hoog irritatiegehalte, mocht blij zijn dat een charge op Bacuna niet met geel werd bestraft, want het zou zijn tweede prent zijn geweest en zelfs een Bossen weet dat dat rood is en dus exit.
 
Na een derde wissel vlak voor tijd (Metaj voor Sparv) kon FC Groningen de wedstrijd heel gemakkelijk uitspelen. Uiteindelijk bleef het bij 0-3, het had ook ruimer kunnen winnen, maar uit de eerste helft kan Pieter Huistra nog wel wat verbeterpuntjes halen.
 
De spelers van Grunn gingen naar het uitvak en namen de uitbundige felicitaties in ontvangst, maar ook Evgeniy Levchenko werd prachtig toegezongen, later verklaarde hij dit heel fijn en mooi gevonden te hebben. Prachtvent, hij verdient toch beter dan voor Willem II te spelen. Maar het siert de man. Niet de zakken vullen in Rusland, zittend op de bank, maar liever voor minder centen spelen.
 
Over twee weken (volgende week ligt de competitie stil vanwege interlands waarvoor eens stuk of acht Groningers zijn uitgenodigd!) wacht in de Euroborg een vermoedelijk veel sterkere tegenstander, en wel FC Utrecht (dat dan de geschorste Dries Mertens moet missen). We weten dan zeker of Daley Blind alsnog gehuurd is of niet, en weten dan echt waar we staan. Als we ook die pot weten te winnen, dan staan we op 11 uit 5 en doen we het gewoon heel erg goed!
 
Er zit muziek in FC Groningen! Eerst genieten van de overwinning, dan volgende week lekker naar Mechelen, mét Petter Andersson, en dan kijken of we Utrecht aan gort kunnen spelen. Ik heb er zin in!
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv (88’ Metaj); Enevoldsen (70’ Van de Laak), Pedersen, Tadic; Matavz (60’ Bacuna).
Bank: Van Loo, Ajilore, Garcia, Veldmate.

Opstelling Willem II
Mäenpää, Lampi, Biemans, van der Heijden, Vossebelt, Hakola (40’ Hutten), Pereira, Lasnik, Levchenko, van Zaanen, Sheotahul
Bank: Gravenbeek, Lima, Ippel, Verhulst, Rijnvos, Janga.

Toeschouwers: 10.000
Score: 37’ Hiariej (Matavz) 0-1; 64’ Enevoldsen (Bacuna) 0-2, 67’ Pedersen (rebound) 0-3.

Scheidsrechter: Bossen
Grensrechters: Goossens en Rutgers
Vierde official; Van den Kerkhof
Gele kaart: 54’ Van der Heijden (overtreding op Pedersen), 61’ Sparv (overtreding op Vossebelt), 72’ Kieftenbeld (overtreding op Van Zaanen)
 
Nog wat foto's van Florén uit het uitvak (voor wat foto's van de reis naar Tilburg tot de warming-up: klik hier):
 
waar we ook spelen: de vlag van Groningen wappert trots
 

goed voorgevoel

 

supporters FC Groningen hebben er vooraf al veel zin

 

spelers FC Groningen bedanken na afloop het uitvak

 

supporters en spelers juichen naar elkaar

 

met drei punt'n op zak terug noar Stad!

leuk om te zien hoe Granqvist en Kieftenbeld elkaar omarmen

 

(foto's: FCG Online)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.