Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

116 gasten online

FC Groningen op de valreep langs FC Utrecht via strafschop van Granqvist

Het langdurig en geduldig proberen om met verzorgd voetbal, en niet met lange-halen-gauw-thuis, te proberen om de Utrechtse muur te slechten werd vanmiddag in de 85e minuut beloond, toen Andreas Granqvist een terecht toegekende strafschop (Tim Matavz werd binnen de 16 aangetikt door Silberbauer) benutte. Door de overwinning van 1-0 is FC Groningen na vijf wedstrijden nog altijd ongeslagen en opgeklommen naar de met FC Twente gedeelde derde plaats. Als Nicklas Pedersen een dot van een kans aan het einde van de eerste helft had benut dan was de wedstrijd wellicht niet zo lang spannend gebleven; aan de andere kant voorkwam Luciano met mooie reddingen diverse doelpunten van Van Wolfswinkel. Zaterdag staat alweer een thuisduel op het programma en wel tegen Excelsior, een niet te onderschatten tegenstander, dat maar één punt minder heeft behaald dan de FC en zelfs drie punten méér dan stadgenoot Feyenoord.

 

Nadat de zorgvuldig door Luciano uitgezochte wedstrijdmuziek al even zorgvuldig door de geluidsheren na luttele seconden ter ziele werd gedraaid, een procedure die eerder bij Tadics lievelingsdeunen ook al werd gepraktizeerd, kon de wedstrijd van start gaan (met de aftrap in Gronings voordeel, die om dit mogelijk te maken Van Wolfswinkel eerst wegstuurde, en terecht - de Utrechtse aanvoerder Silberbauer had de toss gewonnen en de speelhelft gekozen, het is dan nog altijd gebruikelijk dat de andere partij aftrapt). Zoals we in de training van zaterdagochtend al hadden kunnen zien begon Pieter Huistra met de volgende basisopstelling:

 
pedersen
tadic - bacuna - enevoldsen
sparv - hiariej
stenman - granqvist - ivens - kieftenbeld
luciano
 
In de voorbeschouwing van Huistra die op de videowalls werd vertoond sprak onze coach weer over een systeem met drie middenvelders (Sparv, Hiariej en Bacuna) en drie aanvallers (Enevoldsen, Pedersen en Tadic) - duidelijk is dat een 4-2-3-1 concept ook als een soort 4-3-3 kan worden uitgelegd, en dan een stuk offensiever is dan de 4-5-1 variant die we vorig seizoen wel eens hebben gezien.
 
Een blik in het uitvak leerde ons dat de thousands of reds die wel even op onze heads zouden pissen (zie de voorbeschouwing voor het bewijs van deze grootheidswaanzin) het spoor volledig bijster zijn, althans de weg naar de Euroborg niet hebben weten te vinden. Als ik het naar boven afrond waren er ca. 15 getrouwen naar Groningen afgereisd, zodat na afloop elke speler van Utreg zo’n beetje z’n eigen supporter kon uitkiezen om met hem of haar te treuren over de nederlaag van 1-0. Wellicht is het een optie om voor dit soort supportersloze verenigingen het flexibele uitvak een meter van de rand te monteren, zodat er ook nog ruim 1.000 Groningers in passen?
 
uitvak FC Utrecht, schandalig leeg
 
We waren nog geen 50 seconden onderweg of Thomas Enevoldsen had z’n visitekaartje afgegeven. Hij draaide zich aan de rechter kant mooi vrij en schoot hard op het doel van Michel Vorm, maar het schot trof geen doel. Een paar minuten later speelde Nicklas Pedersen mooi in op de zeer fanatiek begonnen Leandro Bacuna, en hij haalde verwoestend uit. Weer geen doelpunt, maar de toon was gezet.
 
Vanuit ons perspectief leek er in de 8e minuut in het Utrechtse strafschopgebied hands gemaakt te worden bij een aanval van FC Groningen, maar Wegereef zag het anders.
 
FC Groningen was van meet af aan de bovenliggende partij met de meeste drang naar voren, maar het moest oppassen voor Utrechtse counters. Dries Mertens en Frank Demouge mochten dan geschorst zijn, Ricky van Wolfswinkel bewees ook vanmiddag weer een levensgevaarlijke spits te zijn.
 
Groningen wilde wel druk zetten, maar het lukte de ploeg van Huistra niet om het tempo continu hoog te houden. Het werd na een minuut of 20 ook weer gewaarschuwd voor het gevaar van een tegenstoot: Kieftenbeld passte terug op Ivens die de bal niet goed kon aannemen en verspeelde aan een Utrechtse opponent die op Luciano afstormde, maar de Braziliaan was ook vanmiddag weer een rots in de branding.
 
Het besef dat Utrecht vanmiddag wel eens moeilijk te verslaan zou zijn maakte de ploeg van Huistra af en toe wat onrustig. Het liet Utrecht soms onbedoeld een beetje komen, aan de linker kant kwam de voorheen zo excellerende tandem Stenman-Tadic in het eerste kwart van de wedstrijd niet zo uit de verf en dit haalde een beetje de angel uit de Groningse aanvallen. Het trage opbouwen van Tim Sparv, die in de eerste helft ook nog eens een aantal malen balverlies leed, maakte het er ook niet beter op. Gezien de onderlinge concurrentiestrijd op bijna elke positie kun je je dit soort mindere fases eigenlijk niet al te lang veroorloven. In het geval van Sparv hijgt bv. Shkodran Metaj in z’n Finse nek.
 
wedstrijdbeeld; West-tribune lang niet vol
 
Toen het na een half uurtje wel ging lopen tussen Stenman en Tadic zorgde dit meteen voor gevaar. Bacuna kreeg een kans, maar schoot tegen Pedersen aan.
 
Tien minuten vóór de rust hielden we onze adem in toen Van Wolfswinkel alleen op Luciano afstormde, maar weer redde onze topkeeper. Met ware doodsverachting wierp hij zich uiteindelijk voor de bal, zodat het resultaat voor Utrecht slechts een corner was.
 
In de 41e minuut kreeg FC Groningen DE kans op de openingstreffer. Michel Vorm speelde bal zomaar in de voeten van Thomas Enevoldsen die zijn landgenoot Pedersen perfect bediende, maar Nicklas, die dit soort kansen in de training altijd akelig zuiver succesvol afrondt, schoot nu net naast. Deze kans had hij echt moeten maken.
 
Het was in de eerste helft nog niet gedaan. Maguire dook opeens vrij voor Luciano op (het verhaal wordt eentonig: de Braziliaan redde), en in de blessuretijd van de eerste helft had Enevoldsen nog een fantastische afstandspegel in de aanbieding. Vorm kon er maar net een corner van maken. Groningse corners zijn dit seizoen altijd gevaarlijk, de lange centrumverdedigers Ivens en Granqvist gaan allebei mee naar voren en de FC houdt alleen Hiariej en Kieftenbeld achterin, en ook nu was het weer een genot om naar het gekrioel in het strafschopgebied (dat eerder dit seizoen de 2-2 tegen ajax had opgeleverd) te kijken. Het leverde bijna weer een doelpunt op voor Enevoldsen, maar Utrecht redde zich ten koste van nog een een corner. Wegereef liet deze corner echter niet meer nemen en blies voor rust, dit is iets wat ik absoluut niet uit kan staan: scheidsrechters die affluiten terwijl er bv. een gevaarlijke aanval loopt of een vrije schop of in dit geval een corner genomen moet worden. Fluit dan af meteen na die corner! Een striemend fluitconcert was het gevolg, niet voor de spelers van Grunn maar voor Wegereef.
 
De conclusie van de eerste helft was dat FC Groningen wel beter was en ook goed kon combineren, maar het lukte niet om het gevaar ook tot binnen de 16 door te trekken. Bij de rand van het strafschopgebied was het een beetje gedaan, de ploeg miste een creatieve stormram, zeg maar een type Petter Andersson.
 
De tweede helft begon en aan het spelbeeld veranderde weinig. Het spel van de FC werd er niet beter op, al was het nog steeds de betere ploeg. Het bleef combineren, maar zag er een beetje moeizaam uit en ik hoorde de term ‘breien’ een aantal malen om me heen. Gezegd moet worden dat het ook erg vol was, achterin bij Utrecht, de Domstedelingen speelden met veel mensen achter de bal en speculeerden duidelijk op één beslissende uitval.
 
Na 57 minuten begon het publiek de naam van Tim Matavz te scanderen en nog geen minuut later werd de Sloveen uit de dugout gestuurd om zich warm te lopen. Op dat moment liep Metaj ook al langs de zijlijn, maar Sparv herpakte zich bij de aanblik van zijn warmlopende concurrent en ging op slag beter spelen, met als beloning dat hij de 90 minuten uit mocht spelen. Even later mocht ook Koen van de Laak de dugout verlaten.
 
De wissel Matavz voor Bacuna werd in de 66e minuut doorgevoerd, maar vlak daarvóór was Van Wolfswinkel nog een keertje volledig vrij voor Luciano verschenen, maar weer slaagde hij er niet in om onze keeper te verschalken. Het leek op buitenspel (de grensrechter vlagde er ook voor, maar Wegereef overrulede zijn assistent) maar was dat na het zien van de beelden van Studio Sport niet, omdat Kieftenbeld, verder erg goed op dreef vandaag, was blijven hangen. Dit overkomt hem wel vaker. Tijd om dit soort rechtsback-kneepjes even aan de fanatieke knaap uit te leggen, Huistra.
 
Vlak daarna was het de beurt aan Tadic om naast te koppen uit een aanval die Pedersen opzette en via Stenman bij Tadic (weer zonder gele kaart vandaag, ondanks een linke actie aan het begin van de eerste helft, chapeau! Hij staat nu op drie uit vijf, na begonnen te zijn met drie uit drie, zijn moyenne wordt van wedstrijd tot wedstrijd beter!), en toen werd Matavz dus ingebracht.
 
Van Wolfswinkel (die vandaag zijn dag toch al niet had omdat hij een aantal goede kansen om zeep had geholpen, bepaald niet zijn gewoonte) kon vervolgens een gele prent in zijn zak steken na een schwalbe geproduceerd te hebben nadat Kieftenbeld er aan de rechter kant uit was gelopen. Het was een hoogtepunt in een minder verheffende fase van de FC.
 
Vervolgens kwam Groningen wel weer goed opzetten. Het bleef het proberen, het gaf niet op, dit moeten we de ploeg nageven. Utrecht is echt geen makkelijke tegenstander om te verslaan, ook niet met vijf afwezigen. Pedersen schoot hard naast, en vervolgens werd Koen van de Laak in het veld gebracht voor Thomas Enevoldsen. Na nog een counter voor Utrecht gesignaleerd te hebben was het Sparv die aan de basis van een mooie aanval stond, er was toen nog een minuut of 7 te spelen. Nog altijd bleef het echter 0-0.
 
Hierin kwam kort daarna echter verandering! Matavz draaide het strafschopgebied in en werd door een voet van Michael Silberbauer dwars gezeten. Matavz zeeg ter aarde, en Wegereef blies terecht voor een strafschop. Granqvist spoedde zich naar voren, en terwijl de scanderingen aan zijn adres al hadden ingezet schoot hij koelbloedig raak: 1-0!
 
Andreas Granqvist legt aan voor zijn strafschop
 
1-0! spelers lopen terug; Utrecht moet aftrappen
 
Utrecht toverde nog ene Leon de Kogel uit de hoge hoed, de lange jongeling met rugnr. 47 kwam Maguire aflossen. Het mocht echter niet meer baten. Tim Sparv kreeg de lachers nog op z’n hand door zich een aantal meters op de rug van Tim Cornelisse te laten vervoeren, waarna Cornelisse protesteerde en met geel kon inrukken (Utrechts vierde gele kaart, tegenover nul voor de FC), en Maikel Kieftenbeld kreeg in de 90e minuut een applaus zo hard als hij nog nooit gehad zal hebben. Hij was op en moest in de blessuretijd worden vervangen door Femi. Klasse gedaan Maikel!
 
Nadat Matavz nog een aantal malen tegen de grond ging (hij gaat net zo makkelijk neer als de gemeente Venlo buscombi’s oplegt) blies Wegereef na 93 minuten voor het einde. Een zwaar bevochten, maar zeker verdiende overwinning voor FC Groningen was binnengeharkt. Goed was het allemaal niet de hele tijd, maar het feit dat de FC bleef proberen voetballend naar openingen te zoeken en niet in lange halen blind naar voren verviel toen een doelpunt uitbleef, dat verdient een groot compliment. Nu Excelsior! In de wetenschap dat daarna bezoeken aan PSV en Twente op het programma staan zijn ook drie punten tegen de vroegere laagvlieger uit Rotjeknor, maar inmiddels de beste ploeg van Rotterdam, meer dan welkom. Maar eerste even nagenieten van weer een overwinning!
 
ereronde
 
ereronde
 
de ereronde eindigt bij de Noord Curve
 
tot slot nogmaals de fanatieke Noord Curve bij de ereronde (foto's: FCG Online)
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:
 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld (90’ Ajilore), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen (81’ Van de Laak), Bacuna (67’ Matavz), Tadic; Pedersen.
Bank: Van Loo, Garcia, Metaj, Veldmate.


Opstelling FC Utrecht
Sinouh, Cornelisse, Nesu, Duplan, Silberbauer, Van Wolfswinkel, Schut, Maguire (88’ De Kogel), Lensky, Nijholt (64’ Danso), Wuytens.
Bank: De Ruiter, Oar, Van der Maarel, Vorstermans, Sarota.


Toeschouwers: 21.353
Score: 85’ Granqvist (strafschop) 1-0


Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Meenhuis en Strijker
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 74’ Van Wolfswinkel (fopduik), 80’ Nesu (overtreding op Kieftenbeld), 84’ Silberbauer (overtreding op Matavz), 89’ Cornelisse (aanmerkingen op de leiding)

 
Forza Grunn!
 
Reageren? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.