Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

154 gasten online

Bij vlagen subliem spelend FC Groningen zet Excelsior opzij en is even koploper

Ook morgenavond willen wij bepalen wat er gebeurt in Euroborg, zo sprak Pieter Huistra gisteren strijdvaardig. En zijn strijdplan heeft (weer) goed uitgepakt. Aan het echt niet slechte Excelsior, dat dit seizoen vast niet zal degraderen, liet FC Groningen vanavond vanaf minuut één merken dat er voor hen niets te halen was. De rust werd nog met 0-0 ingegaan, maar na rust klopte echt alles aan de kant van de FC. Uitblinker Nicklas Pedersen en Tim Matavz zorgden voor de beide doelpunten die het gedreven spelende FC even de koppositie bezorgden. De Noord Curve zorgde voor een topstemming, en zelfs de dramatische invalbeurt van García stemde tot tevredenheid: niets kan een rentree van Petter Andersson in de selectie nu nog in de weg staan.

 

De wedstrijd was al lang en breed afgelopen, de spelers waren uitvoerig bedankt voor bewezen diensten en onze helden hadden op hun beurt blijk van hun waardering voor de onvoorwaardelijke steun van het publiek getoond en blij de catacomben opgezocht, maar de Noord Curve bleef doorzingen en -trommelen. Het tekent de euforische sfeer die zich vanavond van Stad en Ommeland meester heeft gemaakt. Met name het vertoonde spel, een combinatie van druk zetten, strijd leveren, pressievoetbal willen spelen en prachtige combinaties opzetten maakt dat de seizoenstart met 14 uit 6 en een nog altijd ongeslagen status een heel goed gevoel geeft en ons nu al doet uitzien naar de uitwedstrijden tegen PSV en Twente. Wij hoeven voor niemand bang te zijn, laat maar komen die lui!


Voor onze kleuren, zullen we strijden.
Groen en wit leger, door niemand te scheiden.
De Trots van het Noorden, we laten ons horen.
De Stad, onze liefde, gaat nooit verloren

 

Groningen, Groningen

Groningen, Groningen

(op deze melodie)

 

Even terug naar het begin van de avond. Bij de warming-up viel de aanwezigheid van Darryl Lachman op daar waar wij Jeroen Veldmate hadden verwacht, maar op de zoon van technisch manager Henk Veldmate kon vanavond door ziekte geen beroep worden gedaan, vandaar de keuze voor Lachman, een andere centrale verdediger. Verder bleek Dusan Tadic voldoende hersteld van zijn teenontsteking, zodat Petter Andersson nog een halve week moet wachten op zijn rentree in een officiële wedstrijd van FC Groningen. Maar woensdag in het bekerduel tegen Haaglandia zal hij zeker weer bij de selectie zitten!

 

Na mooie woorden van Hans Nijland en Harmienke Kloeze over het prachtige initiatief van FC Groningen om middels een maatschappelijke sponsorovereenkomst met Doe Een Wens Stichting Nederland garant te staan voor een jaarlijkse donatie van € 62.500 aan dit goede doel kon de wedstrijd tussen de nummers vier en zes van de eredivisie beginnen.

 

Toch nog even over Doe Een Wens Stichting Nederland: op de website van de stichting staan mooie woorden over FC Groningen! Ik citeer:


“We passen goed bij elkaar. Dat heeft te maken met de mentaliteit van FC Groningen. Het is moeilijk onder woorden te brengen, het is iets dat je ervaart als je met de mensen van FC Groningen praat. Het heeft te maken met trots zijn zonder op te scheppen, direct doen wat je zegt, eerlijk en open zijn. Daar houden we van bij Doe Een Wens. Je voelt het zodra je binnenkomt in het stadion; een hele plezierige omgeving met een goede sfeer.’’

 

FC Groningen startte in de vooraf verwachte opstelling, en wel als volgt:

 

matavz
tadic - pedersen - enevoldsen
sparv - hiariej
stenman - granqvist - ivens - kieftenbeld
luciano

 

In de voorbeschouwing op het duel tegen Excelsior hebben we de supportersloosheid van onze tegenstander al uitvoerig belicht, en dit bleek ook uit de nog minder dan schamele bezetting van het uitvak, fotografisch als volgt vastgelegd door collega Florén:

 

schandalig leeg uitvak Excelsior - eredivisie-onwaardig!

 

In schil contrast met deze echoput is onze Noord Curve, het was weer genieten vanavond. Het ondersteunde de FC vanaf het allereerste fluitsignaal van de vanavond prima leidende Serdar "zet overal de puntjes op, behalve op de i" Gözübüyük en zorgde voor een heerlijke stemming in deze wedstrijd, een avondwedstrijd die traditioneel iets extra's heeft.

 

Excelsior won de toss maar hieruit bleek dat de Rotterdammers nog niet al te veel Euroborg-ervaring hebben, want het koos ervoor om de eerste helft richting de Noord Curve te spelen, zodat wij dat de tweede helft mochten doen, en dat heeft al sinds begin 2006 onze absolute voorkeur.

 

Het begin was voor ons. We zagen een fel slidende Kieftenbeld, Luciano die zijn tegenstander (Guyon Fernandez, toch niet de minste, sterker nog - hij was de hele wedstrijd levensgevaarlijk) uitkapte en een snoeiharde kopbal van Jonas Ivens uit een vrije schop die gegeven was nadat Thomas Enevoldsen gevloerd was, in tweede instantie was de bal via Tadic bij de Belg beland. Kort daarna was het Tim Matavz die op randje buitenspel werd afgevlagd. Meteen daarna deelde Fernandez een speldenprik uit door als een duveltje uit een doosje voor Luciano te verschijnen, maar hij schoot gelukkig net voorlangs.

 

sfeeractie Groningen Fanatics

 

Nog binnen het eerste kwartier werd Matavz neergehaald, de vrije schop nam Pedersen en uiteindelijk was het weer Ivens die de bal net over het doel van Excelsior-goalie Cees Paauwe deponeerde. Ivens moest als een haas terug en kon op die manier de tegenstoot van de Rotterdammers onschadelijk maken. Uit het feit dat ik de naam van Ivens nu al 3x heb genoemd moge blijken dat hij zich vanavond bepaald niet verstopte en zich als een goede centrale verdediger ontplooide.

 

Het was in de eerste helft mooi om te zien hoe de trainingsarbeid van Huistra en zijn mannen is terug te zien op het veld. Maikel Kieftenbeld en Tom Hiariej spelen de bal waar ze kunnen in één keer, en dit brengt een extra stukje snelheid in het spel van FC Groningen dat voor verrassingen bij de tegenstander zorgt. Ook de korte corner van Tadic op Sparv, begin tweede helft, was een kopie van een trainingssituatie van vrijdag.

 

Na een minuut of 20 was het gedaan met de goede bedoelingen van voormalige angstgegner Excelsior, en de Kralingers begonnen op een genante manier tijd te rekken bij corners. Scheidsrechter Gözübüyük liet duidelijk merken dat hij dit allemaal wilde gaan bijtellen, maar achteraf bekeken maakte hij in deze wedstrijd maar één foutje, nl. het achterwege laten van blessuretijd in de eerste helft. Maar verder alle credits voor deze jonge arbiter, die het volledig zonder de steun van competente grensrechters moest stellen. Met name het heerschap dat er op Oost voor spek en bonen bijliep (het was óf Droste óf Gerritsen) was een deerniswekkende aanfluiting die het presteerde in de eerste helft praktisch alle buitenspel-sitiaties van Excelsior te negeren, maar in de tweede helft voor elk wissewasje zijn vlag de hemel in joeg. Weg met die vent, wat een prutser!

 

Het pressievoetbal van de FC zorgde helaas niet voor de gewenste snelle openingsgoal, en aanvankelijk ook niet voor veel kansen. We zagen een schot uit de tweede lijn van Tim Sparv, maar na een half uurtje begon het ook in de 16 gevaarlijk te worden, daar waar het strafschopgebied tegen Utrecht veelal het eindstation was. Matavz kopte naast na een mooie combinatie tussen Tadic en Stenman, en in de rebound schoot Enevoldsen naast. Excelsior was zeker niet minder dan Utrecht vorige week, maar FC Groningen slaagde er net als vorige week in om geduldig te blijven zoeken naar openingen en kon dat vanavond ook nog eens koppelen aan het vermogen om gevaar te stichten in de verdediging van de tegenstander. Ik heb het idee dat we vanavond de beste voorstelling van FC Groningen in het lopende seizoen hebben gezien.

 

Noord Curve met Groningen Fanatics in vak G

 

't Was mooi om te zien dat de scheidsrechter tot twee maal toe weigerde om de verzorger van Excelsior toegang tot het speelveld te verlenen, de act van de stervende zwaan werd door Excelsior dermate opzichtig en vooral slecht gespeeld dat er meer nodig was om Gözübüyük te verneuken.

 

Een minuut of 10 voor rust begon zelfs Excelsior-trainer Alex Pastoor actief te participeren aan de tijdrek-strategie, hij maande onze Enevoldsen tot het iets naar achteren leggen van de bal bij een vrije schop, lachwekkend! Uit deze vrije schop kopte Pedersen vervolgens net naast. De kansen begonnen nu echt te komen.

 

Een minuutje later kon Tim Matavz wel door de grond gaan: hij had zojuist dé kans op de 1-0 om zeep geholpen. Uit een gaaf ingespeelde bal van Hiariej, zeer goed op dreef vanavond, net als Kieftenbeld en Pedersen om maar eens een paar uitblinkers te noemen, mikte de Sloveen net naast. Uit teleurstelling trok hij zijn shirt even over het hoofd, hij wist het - deze kans had hij móeten maken.

 

Na nog een mooie vrije schop van Tadic (Kieftenbeld was gevloerd), die in de eerste helft echter net als de andere flankspeler, Enevoldsen, iets minder op dreef was dan we wel eens eerder hebben gezien, was het zo'n beetje gedaan met de eerste helft. We hadden een goed spelend Groningen gezien, geduldig wachtend en combinerend op zoek naar openingen. Minpuntje: het had zeker een keer moeten scoren uit de kansen die we het laatste kwartier hadden gehad.

 

Grunn ging in de tweede helft onverstoorbaar door, net als de fanatieke Noord Curve. Meteen na rust zagen we Fredrik Stenman hard inkoppen uit een door Tadic genomen corner, verkregen na een mooi overstapje van Tadic zodat diezelfde Stenman een mooie voorzet kon geven die tot die corner leidde.

 

Een minuutje later was het via een combinatie tussen Kieftenbeld en Hiariej (beiden vonden elkaar heel goed vanavond) Matavz die een schot lanceerde, ook deze poging miste nog doel. Maar na 53 minuten was het toch eindelijk 1-0! Uit een prachtige pass van Luciano (!) op Tadic kwam de bal via Pedersen en Matavz en weer Pedersen en Tadic (volgt u het nog?) bij Enevoldsen. De Deen schoot, kreeg de bal terug, passte op Pedersen en Nicklas schoot schitterend raak. De FC vierde de zwaar verdiende voorsprong voor de Noord Curve, die uit z'n dak ging, net als de rest van het stadion.

 

Meteen daarna was er een botsing tussen Sparv en een opponent, Wattamaleo. De Fin moest verzorgd worden, hinkte wat, Metaj werd de dug-out uitgestuurd, maar Sparv kon de wedstrijd gewoon uitspelen. Ook García en Bacuna werden voor een warmloop-sessie naar de zijlijn gedirigeerd. Niet dat er reden was om te wisselen, de FC bleef druk zetten, maar je weet natuurlijk niet hoe lang onze gretige spelers hun pressie-spel zouden kunnen volhouden.

 

Na een fase van 5-10 minuten waarin de FC onnodig het initiatief aan Excelsior liet en niet al te scherp speelde, konden we weer genieten van de combinaties die Groningen op de mat legde. Het bleef ook de vrijstaande mensen zoeken, wat een ontwikkeling maakt deze groep momenteel door! Niemand viel in de tweede helft uit de toon, het collectief staat als een huis.

 

Een tweede doelpunt kon niet uitblijven (Excelsior moest nu immers komen en dat betekende ruimte voor de thuisploeg) en dat kwam er dan ook na 74 minuten. Via Tadic verkreeg Pedersen de bal die de wegsprintende Matavz op precies het juiste moment aanspeelde. Tim stormde op keeper Paauwe af, week uit naar links en schoot prachtig in de rechter hoek binnen: 2-0 en de pot was gespeeld!

 

Matavz en Pedersen - topkoppel (foto: DvhN)

 

Dit zou hét moment zijn geweest om Petter Andersson te brengen, maar goed - zijn tijd komt vanaf volgende week, mark my words!

 

Het "Wij staan bovenaan" en "Wij staan boven de joden" begon door het stadion te schallen, en terecht: deze voorsprong zouden we niet meer uit handen geven. Na 80 minuten kreeg Nicklas Pedersen zijn welverdiende publiekswissel. Hij was de absolute uitblinker vanavond, momenteel een fantastische nummer tien en veel beter achter de spits dan helemaal voorin uit de verf komend. Leandro Bacuna kwam er voor hem in.  Even later werd ook Koen van de Laak nog speeltijd gegund, ten koste van Dusan Tadic, en de derde wissel van de avond was Gonzalo García, die vlak voor het einde Tim Matavz kwam aflossen. Garcia kreeg nog twee dotten van kansen (2x assist Bacuna), maar verkwanselde deze allebei op een afgrijselijke manier. De terugkeer van Andersson zal onherroepelijk ten koste gaan van García, voor wie vermoedelijk via Corpus den Hoorn een enkele reis naar de vergetelheid resteert. Helaas zal dit tot medio 2012 nog vorstelijk gehonoreerd worden, aangezien hij tot die tijd onder contract staat bij de Trots van het Noorden. Wat als Sébastian Fernandez toch door de medische keuring was gekomen en García dus nooit zou zijn gehaald...

 

Nadat we ook de scheidsrechter nog onderuit zagen gaan op het gladde veld maakten we ons op voor een feestje. De wedstrijd zat er na 93 minuten op, en tijdens de ereronde was het prachtig om te zien hoe blij het publiek en de spelers waren, en hoe blij ook Huistra en Van de Looi waren, iets verderop in de middencirkel. Ze keken toe hoe hun jongens door het publiek werden bejubeld.

 

ereronde, uiteraard besloten voor de Noord Curve (foto's: FCG Online)

 

't Was een mooie avond. Een best goede en zeker gevaarlijke tegenstander is overtuigend verslagen - wat gaat dit seizoen ons nog brengen? Huistra gaat voor play-offs voor Europees voetbal - zoals het nu lijkt een hele reële doelstelling! Op naar Haaglandia, PSV en Twente!

 

En, om met de directeur van Doe Een Wens Stichting Nederland te spreken: wij mogen oprecht trots zijn!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen, Pedersen (80’ Bacuna), Tadic (87’ Van de Laak); Matavz (90’ Garcia).
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Lachman.


Opstelling Excelsior
Paauwe, Bovenberg, Nelom, Nieveld, Van Steensel, Koolwijk, Fernandez, Bergkamp (86’ Fileccia), Wattamaleo, Clasie (72’ Alisic), Baltes (61’ Lagouireh).
Rest bank: Van Haeften, Gudde, Ribeiro, Ramsteijn.


Toeschouwers: 21.300
Scores: 52’ Pedersen (Enevoldsen) 1-0, 74’ Matavz (Pedersen) 2-0.


Scheidsrechter: Gözübüyük
Grensrechters: Droste en Gerritsen
Vierde official: Van der Scheer
Geen kaarten

 

FC Groningen voor even trotse koploper in de eredivisie!

 

Reactie trainers na afloop (bron: site FC Groningen)

 

Huistra: “We speelden tegen een ploeg die goed aan de competitie is begonnen en daarmee respect afdwingt. De afgelopen duels waren we voorin soms nog te schuchter en gaven we achterin wel een wat onnodige kansen weg. Deze wedstrijd was dat weer een stuk beter verzorgd. Bovendien was het positiespel in de ploeg ook weer een stuk beter. Vanaf de 1-0 hebben we gevaarlijk en goed gespeeld. We willen ons steeds beter ontwikkelen. In eerdere wedstrijden waren we nog wel eens te gehaast. Nu zijn we rustig de wedstrijd in gegaan en hebben we alles onder controle gehad. Er was niets aan de hand en we hebben verdiend gewonnen.”

 

Pastoor: “We hebben de wedstrijd van de eerste tot de laatste minuut gespeeld om te winnen. Op de bepaalde punten hebben we goed gespeeld. De conclusie is dat we het hier niet onaardig hebben gegaan. FC Groningen heeft kansen gecreëerd waarvan ze er twee hebben gehad. Dat is leuk voor hen en niet leuk voor ons. Het zegt genoeg dat wij een ploeg in eigen huis tot de counter hebben gedwongen. In de eerste helft kregen wij de grootste kansen met Fernandez en Van Steensel. Wij zijn na afloop met opgeheven hoofd van het veld gelopen.”

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.