Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

213 gasten online

FC Groningen blijft ook na zeven wedstrijden ongeslagen: 1-1 gelijkspel in Eindhoven

De statistieken aan het einde van de wedstrijd waren duidelijk: 60% balbezit voor PSV, 22 schoten van PSV tegenover 4 van FC Groningen, 10 om 3 schoten op doel en 12 om 2 hoekschoppen. Toch was de eindstand gelijk: 1-1. Niemand minder dan Gonzalo Garcia had FC Groningen vlak voor het einde op gelijke hoogte gebracht, nadat Ola Toivonen PSV na ruim een uur op voorsprong had geschoten. Met een punt werd Groningen ruim bedeeld, maar dat kan de Groningers weinig schelen: alleen de punten tellen! Bovendien houdt de Trots van het Noorden nog steeds zijn ongeslagen status!

 

 

 

Trainer Pieter Huistra was na afloop van de wedstrijd in een interview met Barbara Barend reëel: met de 1-1 was een maximaal resultaat behaald, waarmee Groningen tevreden mag zijn. Hij vond FC Groningen te weinig brutaal en met te weinig lef spelen. Het had rustiger gemoeten. Nu werd er vaak te gehaast gespeeld, wat veelal tot balverlies leidde en Groningen in een verdedigende rol manoeuvreerde, iets wat Groningen toch minder ligt. Toch zag hij bij vlagen een aardig positiespel, en dat stemde hem dan weer tevreden. Uiteraard was hij ook tevreden over de invalbeurt van Garcia, die hem ook al in Rijswijk kon bekoren.

 

Maar eerst terug naar het begin van de wedstrijd. PSV was duidelijk scherper aan de aftrap verschenen en kreeg in een sterke beginfase een aantal behoorlijke kansen. Met het nodige kunst- en vliegwerk hield Luciano zijn doel schoon. Hierbij werd al snel duidelijk dat zowel Stenman als ook Kieftenbeld het erg moeilijk hadden tegen de snelle vleugelflitsers van PSV (Lens en Dzsudzsák). Groningen probeerde een paar keer een snelle uitbraak op te zetten, maar speelde inderdaad te gehaast en te slordig. Met name Matavz was hierbij niet scherp, maar ook Tadic en Enevoldsen konden op de vleugels allerminst overtuigen. PSV combineerde weliswaar makkelijker, maar was eveneens slordig. Tegen het einde van de eerste helft roerde het PSV publiek zich. Op het moment dat Groningen wat meer initiatief probeerde te tonen en PSV de bal wat minder snel ging rondspelen, was er gelijk gefluit vanaf de tribune te horen.

 

Assistent Van de Looi gaf in de rust voor de camera van Eredivisie Live aan dat Groningen in de tweede helft de duels op het middenveld agressiever moest aangaan en meer lef moest tonen. Dit was aan het begin van de tweede helft ook wel terug te zien, maar leverde Groningen verder geen uitgespeelde kansen op. Na een uur spelen vond Huistra het tijd om middels een wissel wat meer felheid in zijn ploeg te brengen. Hij koos ervoor om de zichtbaar teleurgestelde Enevoldsen naar de kant te halen en hiervoor Bacuna in de ploeg te brengen. Een opvallende wissel, aangezien Bacuna woensdag in Rijswijk tijdens de bekerwedstrijd tegen Haaglandia een zeer zwakke helft speelde en in de rust gewisseld werd. Helaas voor hem duurde zijn optreden vandaag niet eens een kwartiertje. Na een forse overtreding van Bouma, waarbij de enkel van Bacuna helemaal klem kwam te zitten, moest Leandro met een op het oog zware enkelblessure het veld verlaten. Pieter Huistra schrok na de wedstrijd erg van de beelden die hij van de situatie voorgeschoteld kreeg, maar had nog geen voorlopige diagnose van de clubarts vernomen. Gezien de beelden moet echter gevreesd worden dat Leandro weleens zijn enkelbanden gescheurd zou kunnen hebben.

 

Op het moment dat Bacuna het veld moest verlaten, hij werd vervangen door Koen van de Laak, was PSV door een doelpunt van Toivonen op voorsprong gekomen. Aangezien de combinaties in en rond het strafschopgebied nog niets hadden opgeleverd, koos hij er voor om het maar eens vanaf afstand te proberen. Ook al zat er een vervelende stuit in, onhoudbaar was dit schot zeker niet. Even later een goede mogelijkheid voor Groningen. Granqvist kopte een vrije trap door, waardoor Stenman bijna kon inkoppen. Even later besloot Huistra Garcia voor zijn goede invalbeurt van woensdag te belonen. Hij mocht de vandaag behoorlijk tegenvallende Tadic komen aflossen. Met hem kwam er toch wat meer dreiging in het spel. Hij zette een aantal aardige combinaties op en liet ook vandaag weer zien over een geweldige techniek te beschikken. Vandaag was hij niet eens te beroerd om ook verdedigend werk op te knappen, iets wat hij in het verleden nooit deed. Wie weet gaat hij deze laatste kans die hij onder Huistra lijkt te krijgen toch nog pakken!

 

In de 80ste minuut had de wedstrijd zomaar gespeeld kunnen zijn. Toivonen schoot de bal hard op het doel van Luciano, maar de Groningse keeper maakte zijn fout bij het Eindhovense doelpunt met een knappe redding weer goed. Groningen leefde dus nog, ook al was op dat moment vrijwel iedereen in de overtuiging dat PSV de zege niet meer zou laten glippen. Toch kan er altijd nog een doelpunt vallen - en zo ook vandaag. Een ingooi van Stenman belandde via het hoofd van een PSV-verdediger voor de voet van Garcia, die op de rand van het 16-meter gebied stond. Hij twijfelde geen moment en schoot de bal geplaatst en onhoudbaar voor keeper Isaksson in de linker bovenhoek. Garcia op z'n best! En zo stond er na 88 minuten ineens 1-1 op het scorebord...

 

PSV probeerde alsnog de drie punten binnen te harken, maar meer dan een redelijk schot van Engelaar in de negentigste minuut zat er niet in. In de extra tijd (3 minuten) was er nog wel een schandalige overtreding van Koevermans op het scheenbeen van Granqvist, maar onze Zweedse reus kwam er gelukkig een stuk beter vanaf dan Bacuna. Scheidsrechter Van Hulten leek de overtreding wel gezien te hebben, maar floot er niet voor. Van Hulten floot verder een prima wedstrijd en liet in de geest van de wedstrijd veel doorgaan, maar voor de overtreding van Koevermans geen kaart te trekken was een blunder.

Na 95 minuten zat de wedstrijd erop en kon het uitvak in vreugde uitbarsten. Een punt pakken in Eindhoven is voor FC Groningen al heel wat. Gewonnen heeft de Trots van het Noorden er nog nooit, maar het laatste gelijkspel was ook alweer wat jaartjes geleden behaald, op 9 april 2006 om precies te zijn. De situatie was toen overigens heel anders, PSV had aan een gelijkspel genoeg om kampioen te worden en dan weet je het wel...

 

Met dit gelijkspel kan FC Groningen terugkijken op een bijzonder knappe competitiestart onder de nieuwe trainer Pieter Huistra. Groningen staat ook na vandaag nog op een gedeelde tweede plaats en heeft nog geen wedstrijd verloren, terwijl er al tegen ajax, AZ, PSV en het voor Groningen traditioneel lastige Willem II-uit gespeeld is. Dat de spelers hierdoor met veel zelfvertrouwen aan een wedstrijd beginnen, moge duidelijk zijn. Vandaag lukte het nog niet om in Eindhoven het spel te spelen dat Huistra voor ogen heeft. Groningen toonde te veel respect en durfde niet het brutale spel van de thuiswedstrijden aan de dag te leggen. Aan de andere kant bleven de spelers wel rustig en probeerden de combinaties te blijven zoeken. De ploeg is duidelijk bezig met een proces. Huistra heeft het vuur bij de spelers aangewakkerd en mag wat mij betreft vol tevredenheid en trots terugkijken op zijn eerste maanden als trainer in de Eredivisie.

 

Volgende week zondag wacht een volgende zware opgave op FC Groningen. Twente is dan de gastheer. Afhankelijk van de blessure van Leandro Bacuna zou het zo maar eens kunnen dat Petter Andersson dan voor het eerst weer deel gaat uitmaken van de wedstrijdselectie van FC Groningen.

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen (59’ Bacuna; 74’ Van der Laak), Pedersen, Tadic (70’ Garcia); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Lachman.

Opstelling PSV
Isaksson, Hutchinson, Marcelo, Bouma, Pieters, Afellay, Toivonen, Engelaar, Lens, Koevermans, Dzsudzsák (78’ Amrabat).
Rest bank: Rodríguez, Vukovic, Wuytens, Nijland, Ojo, Cássio.

Scheidsrechter: Van Hulten
Gele kaarten: 61’ Pedersen (overtreding op Afellay), 67’ Kieftenbeld (overtreding op Dszudzsak), 86’ Van de Laak (overtreding op Pieters)

 

Nog wat foto's uit het uitvak:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

programmaboekje PSV - FC Groningen (gratis!)

 

... met aandacht voor Pieter Huistra en zijn ploeg

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.