Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

241 gasten online

Groningen kan met opgeheven hoofd terugkijken op eerste competitienederlaag

De eerste competitienederlaag onder trainer Pieter Huistra is een feit, maar toch kunnen de spelers en de trainers met opgeheven hoofd terugkijken op de wedstrijd die vanmiddag in Enschede gespeeld is. Dat Groningen in de slotfase in een "alles-of-niets" poging (met Granqvist als breekijzer voorin) alsnog in de counter een vierde tegendoelpunt incasseerde, is alleen voor de statistieken. De Trots van het Noorden speelde vandaag beter dan afgelopen week in Eindhoven. Dat het hier geen punten aan overgehouden heeft is zeker jammer, maar geen ramp.

  

Maar eerst terug naar het begin. Opvallend: Ondanks de aanwezigheid van Koen van de Laak in de basis, was het toch weer Granqvist die de aanvoerdersband mocht dragen. FC Groningen begon vanmiddag goed aan de wedstrijd tegen FC Twente. Er werd weliswaar zo nu en dan balverlies geleden, maar Groningen probeerde toch goed druk te zetten en agressief op het middenveld te spelen. Het eerste kwartier was Groningen op z'n minst een gelijkwaardige tegenstander en had het ook een aantal mogelijkheden. Het duo Stenman/Tadic liep weer goed en zorgde voor gevaar voor het doel van Twente. Maar ook Twente was via de combinatie Chadli/Ruiz gevaarlijk. Kieftenbeld had het toch wel moeilijk tegen de zeer snelle Chadli, die hierdoor een aantal mooie voorzetten kon afleveren. Groningen had steeds meer kleine overtredingen nodig om Twente nog in bedwang te kunnen houden. Toch kwam Groningen na 28 minuten op voorsprong. Douglas maakte hands in het strafschopgebied en Blom twijfelde geen seconde: strafschop! Hier hebben we uiteraard Andreas Granqvist voor, hij schoot beheerst raak, met een ontploffend uitvak tot gevolg. "Wij staan bovenaan, wij staan boven" werd gescandeerd - door het verlies van Ajax tegen Utrecht was Groningen op dat moment virtuele koploper!

 

 Helaas duurde deze weelde maar even. Twee minuten later lag de bal alweer in het andere doel. Nadat Kieftenbeld de bal niet voor Pedersen maar voor Douglas klaargelegd had, had deze Douglas vrije doortocht tot in het Groningse strafschopgebied en had zelf kunnen scoren, maar vond uiteindelijk Luciano op zijn weg. In de daaropvolgende scrimmage was het tenslotte Ruiz die alsnog raak schoot. Erger nog dan het tegendoelpunt was het verlies van Tom Hiariej, die geblesseerd uitviel nadat hij geprobeerd had Douglas van het scoren af te houden. Zo op het eerste gezicht lijkt het een vervelende hamstringblessure, al verschillen inmiddels de berichtgevingen hierover. Waar aan de ene kant gesproken wordt over een scheurtje in de hamstring (waarmee Hiariej vier tot 6 weken uitgeschakeld zou zijn), wordt elders gesproken over een verrekking. Vandaag werd Hiariej in ieder geval vervangen door Darryl Lachman, die als rechtsback ging spelen. Kieftenbeld schoof door naar het middenveld. In de daaropvolgende fase had Groningen het moeilijk. De Trots van het Noorden was de organisatie kwijt, en het lukte niet meer om druk naar voren te zetten, en Twente kwam steeds meer in Schwung. Dat Twente de niet al in de eerste helft op voorsprong kwam, was met name te danken aan een aantal goede reddingen van Luciano. Tegen het einde van de eerste helft herpakte Groningen zich enigszins en kwam het via een kopbal van Matavz nog bijna op voorsprong (na een uitstekende voorzet van Stenman), maar de bal vloog net naast.

  

Groningen zal de tweede helft met de beste intenties begonnen zijn, maar kreeg na 4 minuten in de tweede helft gelijk een zware domper te verwerken. Een domme overtreding van Tadic, die ook nog eens de vierde gele kaart van het seizoen betekende, was aanleiding voor Blom om wederom een penalty toe te kennen. De Jong slalomde irritant door het strafschopgebied en Tadic zette zijn been onhandig voor hem neer, zodat De Jong zich alleen maar hoefde laten te vallen. Helaas was ook deze penal terecht gegeven. Ruiz schoot feilloos raak, al zat Luciano er dicht bij. Zo vlak na rust is het altijd een bijzonder vervelend moment om een tegendoelpunt te incasseren, en Groningen leek deze nieuwe klap ook maar moeilijk te boven te komen. Ook in de daarop volgende minuten kreeg Twente een aantal dikke kansen, al werd hierbij ook een keer ten onrechte niet voor buitenspel gefloten. Aan de andere kant wat voorzichtige pogingen van Groningen met Matavz, maar Twente was toch duidelijk de betere ploeg.

 

Na een klein uur was Andreas Granqvist met een mooie kopbal, na goede vrije trap van Tadic, dicht bij de gelijkmaker. Voor Groningen het begin van een wat betere fase, al bleef het spel te slordig. Na een kansje van Van de Laak moest deze na ruim een uur het veld ruimen voor Gonzalo Garcia. Het spel werd er weer iets frisser door. Toch kwam Twente in deze fase op 3-1 door Janko, die bij een voorzet van De Jong door Lachman, die voor de rest overigens aardig speelde, veel te veel ruimte gegeven werd. Hij kopte de bal onhoudbaar voor Luciano binnen. Gelukkig duurde het maar drie minuten voordat Groningen de aansluitingstreffer wist te scoren. Na een fraaie actie van Tadic was het Matavz die de bal mooi achter keeper Mikhailov plaatste: 3-2!

 

Groningen ging nu helemaal los en was in deze fase de betere ploeg. Het geloof in een goede afloop was terug, en met iets meer geluk had de gelijkmaker er ook zeker ingezeten. Zo had Darryl Lachman nog een grote kans, maar hij vond keeper Mikhailov op zijn weg. In een alles-of-niets-poging, met Andreas Granqvist als vierde spits (Groningen speelde de laatste tien minuten een soort 3-1-2-4 systeem), blijf je in de counter natuurlijk erg kwetsbaar, en zo liep Groningen uit een counter in de slotfase nog tegen een vierde tegendoelpunt aan. Hier leek in eerste instantie een buitenspelsituatie aan vooraf gegaan te zijn, maar uit de herhaling bleek dat het toch wel gelijke hoogte was. Pieter Huistra was er wel van overtuigd dat het buitenspel geweest moest zijn en schoof zijn mening over de grensrechter niet onder stoelen of banken, waardoor hij een minuut voor het einde van de officiële speeltijd met een rode kaart de dug-out moest verlaten. De reactie van Huistra was overigens meer dan begrijpelijk, omdat hij zeker dacht te weten dat het buitenspel was (wij hadden ook een herhaling nodig om vast te stellen dat het gelijke hoogte was), en het betrof natuurlijk een cruciaal moment. Was dit doelpunt niet gevallen (Theo Janssen was de maker), dan was de kans op een gelijkspel gezien het wedstrijdbeeld van de laatste tien minuten zeker reëel geweest. Nu was de wedstrijd gespeeld en had Blom ook gelijk af kunnen fluiten. Dit deed hij na drie minuten blessuretijd. Groningen heeft met een interlandweekend voor de boeg alle tijd om de wonden te likken en hopelijk Hiariej weer op te lappen. Over twee weken staat er eindelijk weer een thuiswedstrijd op de agenda. Heerenveen komt dan op bezoek. Een mooie gelegenheid om aan Ron Jans te laten zien hoe goed Groningen onder Huistra kan voetballen!

 

De statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld (76’ Enevoldsen), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (33’ Lachman), Sparv; Van de Laak (63’ Garcia), Pedersen, Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Metaj, Andersson, Veldmate.

Opstelling FC Twente
Mikhailov, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Kuiper, Brama, De Jong, Janssen (90’ Vujicevic), Ruiz, Janko (76’ Landzaat), Chadli.
Rest bank: Boschker, Bengtsson, Parker, Schimpelsberger, John.

Toeschouwers: 23.800
Scores: 28’  Granqvist (strafschop) 0-1, 30’ Ruiz (-) 1-1, 49’ Ruiz (strafschop) 2-1, 72’ Janko (De Jong) 3-1, 75’ Matavz (Tadic) 3-2, 88’ Janssen (Ruiz) 4-2

Scheidsrechter: Blom
Grensrechters: Van de Ven en Brink
Vierde official: Winter
Rode kaart: 89’ trainer Pieter Huistra
Gele kaarten: 27’ Douglas (hands), 48’ Tadic (overtreding op De Jong), 58’ Janssen (overtreding op Kieftenbeld), 68’ Pedersen (overtreding op Brama), 71’ Lachman (overtreding op Chadli)

 

Warming-up met als vierde van rechts Petter Andersson

 

"Groen wit voor altijd"

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.