Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

125 gasten online

FC Groningen verdiende winnaar van noordelijke derby: 1-0!

Feest vanmiddag in de Euroborg! Heerenveen-thuis is één van de wedstrijden in een seizoen die gewonnen móet worden. Vanmiddag kregen we ons zin. De (enige echte) Trots van het Noorden was de enige ploeg die vol overgave voor de overwinning wilde strijden, en kreeg loon naar hard werken. Na een 0-0 ruststand was de 2e helft amper begonnen of Andreas Granqvist kopte hard binnen uit een mooie door Dusan Tadic genomen indraaiende corner, die overigens de verdienste was van Tim Sparv, één van de uitblinkers vanmiddag. FC Groningen voetbalde niet groots maar had een verdediging die stond als een huis en kreeg meer kansen dat de Friezen, die tot slechts één grote mogelijkheid kwamen, maar Maikel Kieftenveld redde in de 89e minuut prachtig op de doellijn. Tot de zo vurige gewenste rentree van Petter Andersson kwam het niet. De Zweed had de pech dat Pieter Huistra al na een half uur de weer aan zijn hamstring geblesseerde en misschien toch niet 100% fitte Tom Hiariej moest wisselen, waarna zijn vervanger, Shkodran Metaj, een half uur later ook al geblesseerd van het veld moest.

 

't Was weer bepaald geen straf om vanmiddag ruim op tijd in de Euroborg te zijn. We konden getuige zijn van de voorbereidingen van de Groningen Fanatics die een prachtige sfeeractie hadden voorbereid - een schitterend doek met de Martinitoren werd aan kabels omhoog getrokken waarna de Olle Grieze in het hele stadion bewonderd werd.

 

Hierbij schril afstekend was een onbeduidend doekje van de aanhangers van Heerenveen, die het op hun bestuur gemunt hebben. De rechterkant van de protesttekst was 'schijnheilig als ons bestuur'; ik neem aan dat hiervóór ook nog de nodige prietpraat is geplakt maar dat kon ik allemaal niet zien.

 

Bij de spelersopkomst was duidelijk dat Jorrit Kunst en Danny Holla de twee ongelukkigen waren die uit de groep van 20, die nog wel op de training van zaterdagochtend aanwezig waren, gestreept waren. Koen van de Laak was wel wedstrijdfit bevonden en vormde samen met Petter Andersson, Gonzalo García, Darryl Lachman, Brian van Loo, Shkodran Metaj en Jeroen Veldmate de bankbezetting. Bij het inspelen van Luciano maakte onze keeper een paar jammerlijke missers, maar gelukkig konden we die achteraf bekeken onder de noemer slechte generale, goede repetitie scharen, want de Braziliaan keepte een puike partij vanmiddag.

 

De basis was geen verrassing en zag er vanmiddag als volgt uit:

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Na een wat aftastende en onrustige openingsfase was het FC Groningen die het initiatief begon te nemen. Het kreeg na een paar minuten spelen een vrije schop, omdat Dusan Tadic geblockt werd. De Serviër nam de vrije schop zelf, zoals hij de meeste vrije trappen en corners neemt, en het leidde tot de eerste hoekschop.
 
Van meet af aan ontpopte het duo Stenman-Tadic zich weer als een gevaarlijke motor aan de linkerkant. Hun opponent, de arme Daryl Janmaat, bestond slechts op papier. De rechtsback, hopelijk geen familie van wijlen een illustere Nederlandse rechtsradicale politicus bij wie vergeleken Geert Wilders bijzonder buitenlander- en Islam-minnend genoemd mag worden, werd aan alle kanten voorbij gelopen en werd nog vóór de rust door zijn trainer uit z’n lijden verlost, waarna Gerry Koning met beide opstomende kanjers mocht kennismaken. Op zich een logische zet van Ron Jans, maar wij kunnen ons niet heugen dat hij tijdens zijn dienstverband bij FC Groningen ooit al in de eerste helft een tactische wissel doorvoerde. Een opzienbarende metamorfose heeft de man ondergaan.
 
Uit - uiteraard- weer een aanval die over de schakels Tadic en Stenman op links verliep was het Nicklas Pedersen die in de 12e minuut net naast kopte. Luttele minuten daarna ging Tadic bij de cornervlag neer, wij konden niet zien wat Janmaat daar heeft uitgevreten maar behalve zijn mondwerk heeft hij ongetwijfeld ook een voet of een hand laten spreken. Het speelde zich achter de rug van scheidsrechter Pol van Boekel af, en ook de assistent-scheidsrechters, Jac Schenkels en Richard Slot, ontging de privé-oorlog tussen beiden. Overigens moeten we op deze plek de grensrechters maar eens een veer in de kont steken: ze deden het prima vanmiddag!
 
Na ruim een kwartier was het Andreas Granqvist die uit een corner, uit het vuur gesleept door Tim Matavz, hard inkopte. De keeper van Heerenveen, Kevin Stuhr Ellegaard, waande zich vermoedelijk een volleerd kaatser want hij liet de bal omhoog stuiteren op z’n handschoenen, maar de bal ging helaas niet in het doel.
 
Al snel werd het tijd voor het Sta op voor FC Groningen!, en inderdaad, Ron Jans bleef, zoals vooraf al aangekondigd, keurig zitten.
 
Na een minuut of 20 was het eindelijk Heerenveen dat van zich deed spreken. Roy Beerens verscheen volledig vrij voor Luciano, maar onze topkeeper redde fraai.
 
FC Groningen was de meest dominante ploeg in de eerste helft, voetballend lukte niet alles, maar het bleef geduldig proberen met combinaties, en niet met lange-halen-gauw-thuis, de openingen te vinden.
 
Uit een voorzet van weer Tadic was het Pedersen die maar net miste. Als hij de bal had geraakt was het bijna zeker 1-0 geworden.
 
Scheidsrechter Van Boekel liet na krap een half uur spelen van zich spreken door Maikel Kieftenbeld overdreven streng te wijzen op een actie, die in mijn ogen niet eens een overtreding was. Goed, Kieftenbeld kwam met twee benen in maar raakte uitsluitend de bal. Om na de criminele en botten versplinterende acties van Nigel de Jong opeens elke tackle af te fluiten gaat toch wat ver.
 
Na 30 minuten was het opeens gedaan met Hiariejs hamstring. Net als tegen Twente schoot het er opeens in. Hij ging naar de kant, kwam nog wel even terug in het veld maar al na 32 minuten was de eerste wissel een feit. Daar waar tegen Twente Darryl Lachman in het veld kwam en Kieftenbeld doorschoof naar het middenveld, daar was het nu Shkodran 'Sko' Metaj die binnen de lijnen werd gebracht en op dezelfde positie als Hiariej ging spelen, waardoor Maikel Kieftenbeld rechtsback kon blijven staan.
 
Bij het aanschouwen van de blessure en de daaraan verbonden wissel gingen er meteen twee zaken door me heen: (1) dit kon Petter Andersson wel eens opnieuw z’n rentree gekost hebben, en (2) was Hiariej wel volledig hersteld van z’n tegen Twente opgelopen hamstringblessure, of heeft de medische staf wellicht iets te snel groen licht gegeven? De tweede vraag wordt later wellicht nog beantwoord; en inderdaad, Petter Andersson is vanmiddag niet ingevallen...
 
Metaj viel overigens goed in, hij is zichtbaar sterker geworden tijdens zijn verhuuravontuur in het Waalwijkse, maar dat hadden we in de voorbereiding op dit seizoen ook al geconstateerd. Het bleek ook geen probleem te zijn om twee linksbenige spelers als controlerende middenvelder te hebben: Sparv en Metaj liepen elkaar bepaald niet voor de voeten.
 
De belangrijkste wapenfeiten van het restant van de eerste helft waren de al eerder genoemde vroege wissel bij Heerenveen en de gele kaart die Kieftenbeld voor een relatief mild vergrijp moest incasseren. Het zal een optelsom zijn geweest, maar in mijn ogen was de optelsom van de eerdere tackle en de actie die tot geel leidde amper een fluitsignaal waard, laat staan een kaart. Gelukkig bleek dit achteraf de enige gele kaart van de hele wedstrijd, en wordt de schorsing van Tadic (hij staat op scherp omdat hij nu al vier gele prenten bij elkaar heeft gesprokkeld) met minstens een week uitgesteld. O ja, in de blessuretijd van de eerste helft leek er toch echt een Heerenveen-speler hands te maken in z’n eigen strafschopgebied, of heb ik dat niet goed gezien? In elk geval bleef het fluitsignaal uit.
 
De conclusie van de eerste helft was: boeiende pot, Groningen was de betere, en legde net als Heerenveen veel strijd aan de dag. Voetballend gezien speelde de FC weliswaar niet z’n beste wedstrijd, maar had nog altijd veel meer te bieden dan de Friese opponent.
 
De tweede helft was amper begonnen en nog minstens de halve sponsorij was nog aan de pimpel toen de Euroborg uit z’n voegen barstte: via Enevoldsen, zeer fanatiek vandaag maar er mislukte toch te veel, leek de bal een prooi voor Heerenveen, maar Tim Sparv ging fel en fanatiek door en wist er een corner uit te slepen. Klasse actie van de Fin! Uit de mooi indraaiende corner was het wie anders! - Andreas Granqvist die inkopte! 1-0! De speaker schreef de goal toe aan Granqvists landgenoot Stenman, maar wij hadden het anders gezien.
 
Heerenveen moest nu natuurlijk komen. Vooraf had het wellicht voor een punt getekend, ook al verklaarde Jans in de aanloop dat z’n toch onder de maat presterende ploeg hier dacht te kunnen winnen, maar nu had het niks meer aan een behoudende strategie. Kieftenbeld gaf al snel aan niet van de aanvallende intenties van z’n tegenspeler gecharmeerd te zijn en ging hard in op Kruiswijk. Nu zag de scheidsrechter er niks in, maar dit had tenminste iets weg van een geelwaardige overtreding. Ron Jans was woest, maar ach, aan de andere kant werd er ook voldoende door de vingers gezien, wat bepaald niet in Gronings voordeel was. Zo werd Tim Matavz een keer neergetrokken. Had geel moeten zijn. Misschien dat er ook nog wat frustratie zat bij onze ex-coach, die kort daarvóór massaal door de Noord Curve was toegezwaaid (En we zwaaien met z’n allen...), wie zal het zeggen.
 
Net toen ik bij een afzwaaier van Christian Grindheim het gevoel kreeg dat het verzet van Heerenveen wel erg pover was vandaag, toen kwamen de Friezen wel degelijk opzetten. FC Groningen liet het inititiatief even te veel aan de tegenstander en het leidde meteen tot wat kansjes voor Heerenveen. Na 53 minuten moest Luciano vol aan de bak bij een Friese vrije trap, hij redde prachtig. Kieftenbeld liet in die fase ook een paar prima staaltjes verdedigingswerk zien, o.a. tegen Arnbold Kruiswijk. Maikel bevalt me momenteel als rechtsback nóg beter dan als middenvelder, wat toch van oudsher z’n stekkie is. Hij heeft een knappe ontwikkeling doorgemaakt!
 
Enevoldsen had dan wat weinig geluk met z’n acties vandaag, hij kon ook werkelijk niets goed doen in de ogen van de scheidsrechter die alles tegen hem floot. Erg irritant.
 
De strijd was nu echt ontbrand. De FC bleef nog een poosje wat onrustig en verslapte wat, wist misschien niet goed wat te doen: de 1-0 verdedigen of doorgaan met het eigen spel? Heerenveen daarentegen werd wat feller.
 
Deze fase duurde gelukkig niet lang. Matavz joeg de bal na een uurtje spelen snoeihard net over het doel, een mooie actie was dat.
 
Na een spectaculiare redding van Luciano op een kopbal van Beerens raakte Metaj geblesseerd. Het was al de tweede keer dat hij moeilijk liep, maar nu was het echt gebeurd. We waren toen pas 68 minuten onderweg en Huistra moest noodgedwongen voor de tweede keer wisselen. Lachman verving Metaj en ging rechtsback spelen; Kieftenbeld schoof nu wel door naar het middenveld. Op dat moment had Ron Jans ook al zijn tweede wissel doorgevoerd, de onzichtbare Mika Väyrynen mocht eraf en voor hem in de plaats kwam Filip Djuricic in het veld. In tegenstelling tot Janmaat liep Väyrynen niet meteen de catacomben in maar was wel geïnteresseerd in het verdere verloop van de wedstrijd.
 
Op dat moment wist ik het zeker: geen rentree van Petter Andersson vandaag. García liep ook al warm, dat zou de derde wissel worden. Het publiek op Noord zong wel een paar keer mooi voor Petter (Owwww Petter Petter, Petter Petter Petter Petter Andersson), wat hij na afloop tijdens de ereronde ook wist te waarderen door de applaudiseren, maar met zijn rentree moeten we wederom nog even geduld hebben.
 
In deze fase had FC Groningen de wedstrijd al op slot kunnen gooien als het iets slimmer gebruik had gemaakt van de ruimte die Heerenveen weggaf, maar door dat niet te doen bleef het ongemeen spannend. Het had ook een strafschop tegen kunnen krijgen toen Fredrik Stenman Beerens uit z’n evenwicht bracht. Een penalty waard was dit eigenlijk niet, maar ja je weet nooit hoe een scheidsrechter zo’n actie ziet. Gelukkig bleef het fluitsignaal uit.
 
Een minuut of acht voor het einde bereikte de tandem Tadic-Stenman Nicklas Pedersen weer eens. Pedersen werd gevloerd binnen de zestien, maar werd hier wel uitsluitend de bal gespeeld door de Friese verdediging, zoals Van Boekel aangaf? Ik heb m’n twijfels....
 
Aan de andere kant was het in de 89e minuut Maikel Kieftenbeld die op de doellijn fantastisch redding bracht en zelf ook heel blij was met z'n redding, en terecht! Achteraf bezien was dit de beste kans voor de Friezen, en ook één van de weinige kansen. Heerenveen heeft vanmiddag te weinig gebracht. Dit is natuurlijk ook de verdienste geweest van de ploeg van Pieter Huistra. Zoals het hele seizoen al knokte het voor elke bal.
 
Weer riep het publiek om Petter Andersson, maar het was Tim Matavz die in de 90e minuut naar de kant ging, en Gonzalo García kwam er nog eventjes in. De score had nog uitgebouwd kunnen worden naar 2-0, toen de FC een vier tegen twee overtalsituatie kreeg, maar het bleef uiteindelijk bij 1-0.
 
Een verdiende zege, die euforisch werd gevierd in de Euroborg! De spelers maakten een mooie ereronde en hebben voor het eerst sinds ik me gaan herinneren hand in hand gejuicht voor álle tribunes. Waar gaat dit heen, dit seizoen!
 
Op de ranglijst zijn we weliswaar gepasseerd door Roda JC, dat net iets vaker heeft gescoord dan de FC (het doelsaldo van de ploeg uit Kerkrade is niet eens beter), maar met een vijfde plaats doen we het fantastisch!
 
Voor de deur staan nu uitwedstrijden tegen Nijmegen en VVV Vemlo, met daar tussenin een midweekse thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Er zit muziek in dit seizoen!
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:
 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (32’ Metaj; 68’ Lachman), Sparv; Enevoldsen, Pedersen, Tadic; Matavz (90’ Garcia).
Rest bank: Van Loo, Van de Laak, Veldmate.

 

Opstelling sc Heerenveen
Stuhr-Ellegaard; Janmaat (41’ Koning), Breuer (83’ Fazli), Kruiswijk, Jong-a-Pin; Elm, Väyrynen (65’ Djuricic), Grindheim; Beerens, Dost, Assaidi.
Rest bank: Steppe, El Akchaoui, Haglund, Narsigh.

 

Toeschouwers: 22.435 (uitverkocht)
Score: 46’ Granqvist (Tadic) 1-0

 

Scheidsrechter: Van Boekel
Grensrechter: Schenkels en Slot
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaart: 40’ Kieftenbeld (optelsom van overtredingen)

 
Foto's van FCG Online rond de wedstrijd FC Groningen - sc Heerenveen
 
voorbereidingen GF voor hun sfeeractie; het doek ligt nu nog opgerold op de grond
 
bovenin het volle uitvak en teksten over hun naar eigen zeggen schijnheilige bestuur
 
opkomst van de spelers - Petter Andersson zesde van rechts, maar hij viel niet in
 
de Martinitoren wordt door de GF omhoog getrokken met behulp van kabels
 
sfeeractie GF - Martinitoren - prachtig!
 
nogmaals de Martinitoren
 
nog een paar doeken op Noord:
'NieuwNoord gezocht: schilders voor nieuw groepsdoek; oude is ontvreemd'
 
supporters Noord Curve
 
supporters Noord Curve bij de ereronde van de spelers
 
de spelers na afloop van de ereronde, Luciano wordt altijd extra toegezongen en waardeert dit zeer

 

en weer komt Petter Andersson alleen 's avonds bij de koffie tot inzet...

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.