Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

169 gasten online

FC Groningen buigt achterstand om en wint knap met 3-1 van ADO Den Haag

De Euroborg blijft dit seizoen een onneembare vesting. FC Groningen bleef ook vanavond thuis ongeslagen en wist voor de vierde maal op rij een wedstrijd in de Groene Kathedraal winnend af te sluiten. Zoals zo vaak volgde op een mindere eerste helft een veel beter tweede bedrijf waarin orde op zaken kon worden gesteld. De Trots van het Noorden ging met een 0-1 achterstand, ontstaan door een rammelende organisatie achterin, aan de thee maar met name in het eerste kwartier na rust was het éénrichtingsverkeer op het doel van Coutinho. In deze fase werd de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong door doelpunten van Jonas Ivens en Andreas Granqvist, beide uit een gevaarlijk indraaiende corner van Dusan Tadic. Koen van de Laak gooide de wedstriujd vlak voor tijd op slot door de 3-1 binnen te schieten. De immens populaire Petter Andersson, die gedurende de wedstrijd al fanatiek werd toegezongen, kreeg een staande ovatie toen hij in de 77e minuut in het veld kwam. 

 

Nagenieten met een paar filmpjes: (1) wissel Petter Andersson; (2) ereronde na afloop van de wedstrijd

 

Reactie Zweedse pers:

Fotbollskanalen roemt het feit dat Andreas Granqvist zich inmiddels tot 'gloeiend hete topscorer' ('glödhet målskytt') aan het ontpoppen is. Andreas staat inmiddels immers op vijf doelpunten, meer dan welke andere FC Groningen-speler dan ook.

 

Norran, een lokale site uit Skellefteå die traditioneel veel aandacht heeft voor het wel en wee van Petter Andersson omdat Petter voordat hij bij Hammarby uitkwam zijn jeugdjaren sleet bij achtereenvolgens Ljusvattnets IF, Skunnanå SK en (van 2002-2003) Skellefteå, memoreert de invalbeurt ('inhopp') van de Zweed. Het beschrijft de wedstrijd tegen ADO en sluit af met het noemen van de ruim 20.000 toeschouwers die juichten en applaudiseerden toen Petter in de 77e minuut in het veld kwam.

 

FC Groningen startte vanavond inderdaad met Gonzalo García in de basis, die achter de spitsen op tien mocht spelen ten koste van Nicklas Pedersen, die op de bank moest beginnen (en zelfs gaandeweg de wedstrijd niet werd ingebracht).

 
De opstelling was derhalve als volgt:
 
Matavz
Tadic – García – Enevoldsen
Sparv – Holla
Stenman – Granqvist – Ivens – Kieftenbeld
Luciano
 
Pieter Huistra had voorafgaand aan de wedstrijd aangegeven dat hij over meerdere goede spelers beschikt en dat kleine dingen vaak de doorslag geven. Pedersen had er net een mindere beurt tegen NEC opzitten, waarna Huistra besloot om voor te kiezen omdat García juist kan terugkijken op een aantal prima invalbeurten en inmiddels ook bereid is hard voor de ploeg te werken. Achteraf bezien had Gonzalo weliswaar een aantal mooie acties in huis vanavond, maar hij bracht te weinig om Pedersen naar de vergetelheid te dirigeren.
 
Maurice Steijn, interim-coach vanwege het feit dat ADO-trainer Van den Brom de wedstrijd door een belachelijke beslissing die vanuit Zeist was komen overwaaien vanaf de tribune moest bekijken, had voor Ricky van den Bergh in de basis gekozen als vervanger van de geblesseerde ADO-topscorer Dimitry Bulykin, maar Van den Bergh kon niet tippen aan de vorm waarin de van Anderlecht gehuurde Russische spits dit seizoen steekt. Overigens heeft diezelfde Bulykin vanavond aangegeven dat hij niet denkt dat hij na dit seizoen nog in Den Haag te bewonderen is: hij vermoedt dat ADO de transfersom, benodigd om het nog tot medio 2012 lopende contract bij zijn Belgische broodheer definitief af te kopen, niet kan ophoesten, zo schrijft VI.nl.
 
FC Groningen begon goed aan de wedstrijd. Al na drie minuten had Thomas Enevoldsen, vanavond helaas opnieuw tegenvallend, dé kans op de openingsgoal, maar uit de voorzet van Dusan Tadic wist hij slechts een schampende kopbal te produceren.
 
In de snelle Hagenese tegenstoot was meteen duidelijk waarin het gevaar uit de residientie vanavond kwam: net als in de beginfase van de verloren wedstrijd tegen NEC stond de Groningse verdediging vanavond aanvankelijk niet goed, en ADO legde dit manco herhaaldelijk pijnlijk bloot. Alle door Huistra vooraf uitgesproken goede bedoelingen ten spijt: van het met name achterin goed georganiseerd en over de hele linie compact willen spelen kwam in de eerste helft weinig terecht.
 
Het was Verhoek, koning van de assists, die de aan de andere kant door Kieftenbeld veel te vrij gelaten Kubik kon bedienen, maar de van het Slowaakse AS Trencín op huurbasis overgekomen aanvaller had het vizier vanavond gelukkig niet op scherp staan.
 
Nog voordat er tien minuten waren gespeeld kon Verhoek alweer over rechts een assist afgeven, Fredrik Stenman had in hem vanavond een pittige tegenstander.
 
Kort daarna kreeg FC Groningen een corner na een mooie aanval over de schijven Enevoldsen, Sparv en Tadic. De door Dusan indraaiende hoekschoppen waren vanavond weer erg gevaarlijk, door de manier waarop hij dit seizoen deze standaardsituaties neemt, gevoegd bij het sturen van alle lange mannen naar het strafschopgebied hetgeen elke vijandelijke keeper het werken bemoeilijkt, beschikt de FC dit seizoen over een machtig extra wapen. Hierop wordt overigens goed getraind en later in de wedstrijd zou zich dit enorm uitbetalen.
 
Het was ADO dat in de 13e minuut op voorsprong kwam en dit was bepaald niet onverdiend te noemen. Frantisek Kubik werd door Maikel Kieftenbeld weer een zee van ruimte aangeboden en uit diens assist wist de veel te vrij staande Lex Immers binnen te schieten: 0-1. Hierbij zag naast Kieftenbeld ook het centrum van de verdediging van de FC er niet goed uit.
 
We hadden dus niet goed geleerd van de openingsfase van het duel van zaterdag in Nijmegen, toen het ook verdedigend eerst niet goed stond, met een achterstand tot gevolg.
 
Tim Matavz kon vanavond geen goed doen bij het arbitrale trio en werd niet alleen vaak voor buitenspel teruggevlagd of -gefloten (we betwijfelen of alle beslissingen van Haverkort en zijn vrienden terecht waren, maar dit terzijde), maar ook het luttele centimeters bewegen van zijn arm zorgde meteen voor een priemend fluitsignaal. Erg irritant. Dit vond aan de zijlijn ook Pieter Huistra, die vervolgens erg pietluttig werd terechtgewezen.
 
Na de 0-1 kwam de FC in en een moeizame fase. ADO wist hoe het de Groningse aanvallen moest stoppen en het domineerde toen meer en meer de wedstrijd.
 
Gelukkig herpakte FC Groningen zich. Het wist een hele rits corners te bewerkstelligen, maar dit leidde (nog) niet tot de gelijkmaker. Het meeste gevaar van de FC kwam ook vanavond weer over links door het koningskoppel Stenman-Tadic. Aan de andere kant speelde Enevoldsen vanavond erg ongelukkig en Kieftenbeld was vooral nuttig als hij ver voor zijn verdediging speelde, maar Maikel speelde veel te ver naar voren met gapende leemtes achter hem tot gevolg.
 
Uit één van de corners van Tadic kopte Ivens een keer net naast, maar toen Matavz een keer balverlies leed sneed ADO weer bliksemsnel door de linies heen en weer via Kubik schoot Van den Bergh in op Luciano. Onze keeper kon gelukkig redding brengen, waarna nog een gevaarlijke corner volgde.
 
Dusan Tadic, vanavond weer goed op dreef aan de linker kant (foto: ELF Voetbal)
 
Groningen kreeg wel wat kansen via Enevoldsen en Matavz, maar het speelde over de hele linie te onnauwkeurig. ADO schroomde ook niet fysiek hard in te grijpen, met een paar gele kaarten tot gevolg, o.a. voor Verhoek die zijn been zó hoog hief dat hij Tadic in het gezicht raakte.
 
In de 38e minuut stond er weer een aanvaller van ADO vrij, het is dat hij de bal niet voldoende kon controleren zodat Kieftenbeld redding kon brengen maar anders had er in toen maar zo 0-2 op het scorebord kunnen staan.
 
Een minuut later leek de gelijkmaker te vallen toen Matavz na een fraaie pass van García binnenschoot, maar de actie van de Sloveen werd wegens buitenspel afgefloten. Of dit klopte? Het leek kantje boord...
 
Kort daarna maakte Derijck een overtreding op Matavz. De vrije schop (gevaarlijke plek!) werd, zo besliste Granqvist!!, door García genomen, maar Gonzalo verkwanselde deze goede mogelijkheid jammerlijk.
 
Vlak voor rust plaatste ADO nogmaals een gevaarlijke tegenstoot, maar Kubiks stiftje was gelukkig krachteloos.
 
Ik vind dat het gemis van Tom Hiariej op het middenveld duidelijk voelbaar is de laatste tijd. Danny Holla is lang niet zo wendbaar als Tom, en het duo Sparv-Holla komt lang niet zo goed uit de verf als het duo Sparv-Hiariej.
 
In de blessuretijd van de eerste helft had Van den Bergh nog een drieste actie op Tadic in het strafschopgebied in de aanbieding. De Noord Curve schreeuwde om een strafschop, wellicht was het er geen (zo vond ook scheidsrechter Haverkort), maar de actie van Van den Bergh was zó oerdom dat de beste straf eigenlijk een penalty geweest zou zijn.
 
Met een 0-1 achterstand gingen we rusten, bepaald niet onverdiend, zo vond ook een deel van het publiek, getuige het fluitconcert.
 
Aan het begin van de tweede helft zagen we meteen al Darryl Lachman warmlopen, dit leek te duiden op een voorgenomen wissel Lachman voor Holla waarna Lachman rechtsback zou gaan spelen en Kieftenbeld kon doorschuiven naar het middenveld (waar hij door Huistra onbedoeld al veelvuldig te vinden was).
 
Het publiek leek echter een andere wissel voor ogen te hebben getuige de massale spreekkoren Oww Petter Petter, Petter Petter Petter Petter Andersson, maar voorlopig moest het publiek nog even geduld hebben.
 
FC Groningen kwam als herboren uit de kleedkamer. Het joeg ADO over de klink en stoomde over het veld. Na een vrije schop, verkregen doordat García door Van den Bergh werd aangetikt en overgeschoten door Enevoldsen, volgde een hele serie corners voor de FC. Al in de 3e minuut na rust was deze Sturm und Drang-periode goed voor de gelijkmaker: uit – uiteraard – een prachtig indraaiende corner van Dusan Tadic was het Jonas Ivens die binnenkopte. 1-1!
 
Ivens scoort! (foto: VI.nl)
 
De sfeer kwam er steeds beter in te zitten. Na een minuutje of tien spelen in de tweede helft was het Tadic die een vrije schop (toegekend doordat Rodasavljevic (o.i.d.) een overtreding beging op García) verrassend in 1x nam, Coutinho kon nog maar net redden.
 
García schoot over uit een corner, Matavz schoot waarna Coutinho redde en het wachten was op de 2-1. Het is dat Thomas Enevoldsen er maar niet in slaagde aan de rechterkant zijn man te passeren, anders had de voorsprong wellicht al lang op het bord gestaan. Na 58 minuten was de 2-1 echter alsnog een feit. Tadic bereikte fraai de vrijstaande Matavz, diens actie tot corner werd verwerkt. Uiteraard was deze hoekschop een prooi voor Tadic, en het was Andreas Graqvist die hard binnenkopte. Jawel, de achterstand was omgezet in een voorsprong, en de Euroborg kolkte. Gezien het éénrichtingsverkeer en de hartstochtelijk aanvallende intenties van FC Groningen was de voorsprong nu verdiend.
 
ADO-keeper Coutinho geeft zich gewonnen (foto: Voetbalzone)
 
ADO gaf echter niet op. Het kwam wat meer opzetten, zonder echter echt te overtuigen. Aan de andere kant had Coutinho een slechte bal waardoor Enevoldsen een kans kreeg, maar zijn inzet was bepaald niet goed, hier had meer ingezeten.
 
Na rust was het een geweldige wedstrijd. Beide ploegen streden voor de overwinning, en de 2-1 stand was natuurlijk een linke stand: Groningen moest oppassen.
 
De roep om Petter Andersson werd luider en luider, en na 77 minuten was zijn thuis-rentree een feit. Hij kwam in het veld voor García, die overigens nog een gele kaart had gescoord toen hij wat fel inging op Kubik. De staande ovatie die de Zweed van het publiek kreeg was indrukwekkend. De invalbeurt zaterdag in Nijmegen had z'n hoofd als wat zorgenvrijer gemaakt, en de avond van vandaag zal hem opnieuw een boost aan vertrouwen geven. Fantastisch dat zijn doorzettingsvermogen, dat 21 maanden lang (!!!) op de proef is gesteld, beloond wordt met een rentree in de hoofdmacht van FC Groningen! Al jarenlang in dienst van de FC, en zijn contract loopt medio 2012 alweer af, laat er nu maar een prachtige tijd aankomen. Voor hem, en voor ons, zijn fans.
 
 
ADO had kort daarvoor met Charlton Vicento nog de enig aanvallend ingestelde bankzitter gebracht die het had, de reservebank van Groningen, waarop mannen als Van de Laak, Pedersen, Andersson en Bacuna zaten stak hier schril bij af.
 
Dusan Tadic moest in de 81e minuut noodgedwongen van het veld: hij kwam na een luchtduel verkeerd neer en blesseerde zich aan zijn hamstring. Hij moest naar de kant waardoor Koen van de Laak nog een paar handenvol minuten speeltijd kreeg.
ADO kreeg in de persoon van weer Kubik nog een dot van een kans toen Luciano de bal bij een redding in diens voeten deed belanden, maar zoals in alle voorgaande pogingen ook faalde Kubik: de bal ging naast. Teveel kansen liet hij onbenut, teveel ruimte had Kieftenbeld hem gegeven vandaag.
 
Later ging Den Haag achterin nog één op één spelen toen verdediger Bosschaart (100 duels, 0 goals) het veld moest ruimen voor middenvelder Visser, maar her was FC Groningen dat nogmaals wist te scoren. In de 89e minuut gaf Stenman door op Enevoldsen, die Van de Laak kon bereiken en Koen gleed heel mooi de allesbeslissende 3-1 binnen.
 
Lachman kwam nog in het veld voor Holla en Stenman scoorde in al zijn ijver nog een diepgele kaart (woeste tackle), en na 94 minuten zat de wedstrijd erop. Met name in de tweede helft was het genieten geblazen in deze gelijkopgaande wedstrijd (50% balbezit voor beide ploegen) waarin FC Groningen aan het langste eind trok! Een zeer belangrijke zege, die ons op een prachtige vijfde plaats heeft gebracht (twee punten los van de nummer zes en maar een klein gaatje naar boven!), en de Euroborg is dit seizoen weer dat, wat we zo graag zien: een echte Hel voor de tegenstander.
 
Wij gaan nagenieten!
 
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (90’ Lachman), Sparv; Enevoldsen, Garcia (77’ Andersson), Tadic (82’ Van de Laak); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Pedersen, Veldmate.

 

Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Ammi (65’ Leeuwin), Derijck, Bosschaart (84’ Visser), Kum, Radosavljevic, Van den Bergh (74’ Vicento), Toornstra, Verhoek, Immers, Kubik.
Rest bank: Pellatz, Piqué, Supusepa, Gielisse.

 

Toeschouwers: 21.851 (uitverkocht)
Scores: 12’ Immers (Kubik) 1-0; 49’ Ivens (Tadic) 1-1, 58’ Granqvist (Tadic) 2-1, 89’ Van de Laak (Enevoldsen) 3-1

 

Scheidsrechter: Haverkort
Grensrechters: Langkamp en Steegstra
Vierde official: Tulleners
Gele kaarten: 17’ Kum, 33’ Verhoek, 63’ Garcia, 76’ Vicento, 91’ Stenman

 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.