Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

112 gasten online

Tweede uitzege van het seizoen ondanks foutenfestival Wiedemeijer

FC Groningen heeft vanavond in Venlo de tweede uitzege van het lopende seizoen geboekt. In Venlo werd het plaatselijke VVV met ruime cijfers aan de kant gezet: 3-5. De overwinning had groter kunnen uitvallen als de spelers van FC Groningen hun kansen beter hadden benut en/of Reinold Wiedemeijer niet een aantal arbitrale blunders had begaan. Voor Groningen scoorde Tim Matavz zijn competitiedoelpunten nummer 4 en 5 van het seizoen, Garcia scoorde met zijn hoofd (!) en ook Koen van de Laak pikte weer een doelpunt mee als invaller. Groningen staat in ieder geval tot morgen op een bijzonder knappe vierde plaats met 24 punten uit 12 wedstrijden.

 

Zoals verwacht begon VVV stormachtig aan de wedstrijd. Jan van Dijk had vooraf aangegeven, met een blik op het wedstrijdprogramma van zijn sterrenensemble van de komende weken, dat de oogstweken voor VVV vandaag zouden beginnen - dit zal mede aanleiding zijn geweest voor het vrolijke Limburgse aanvalsspel in de beginfase. In de eerste vijf minuten moest Luciano twee keer redding brengen op schoten van Boymans. Net als tegen NEC en ADO stond de Groningse verdediging aan het begin van de wedstrijd niet goed, er werd teveel ruimte weggegeven en de spelers van VVV werden niet goed gedekt. Bij VVV viel hierbij het jonge talent Musa op. De 18-jarige Nigeriaan (afkomstig van FC Kano Pillars uit Nigeria en recent uitkomend voor het Nigeriaanse nationale elftal) had nog maar twee dagen met de groep mee getraind, maar kon Jan van Dijk al behoorlijk van zijn kwaliteiten overtuigen. Veel aanvallen van de Venlonaren vonden hun oorsprong bij het maar 1,60 m grote talent. Toch was het FC Groningen dat al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. In de achtste minuut was het Tadic die Matavz met een pass over 40 meter op maat bediende. Matavz was listig de buitenspelval ontlopen en faalde vrij voor de keeper niet: 0-1.

 

Matavz en Tadic juichen: 0-1! (foto: www.fcgroningen.nl)

 

Zowel de spelers als ook het publiek van VVV waren even behoorlijk van slag. Tadic kon even later ook zelf gevaarlijk worden met een schot, maar zijn schot werd een prooi voor de goed keepende Gentenaar.

 

Zoals zo vaak was het vervolgens Wiedemeijer die een hoofdrol opeiste. Een dubbele overtreding op Matavz (werd overduidelijk aan zijn shirt getrokken) en Tadic werd door de slechte arbiter over het hoofd gezien. Hoewel Tadic geblesseerd bleef liggen, ging VVV gewoon door. Gevolg: de 1-1 door Tóth. Het zondagsschot van de Hongaar, dit seizoen door VVV gehuurd van KRC Genk, plofte onhoudbaar achter Luciano in het doel.

 

Dit was het begin van een wat slordige fase van beide kanten, met veel balverlies en zonder echte dreiging. VVV probeerde hierbij nadrukkelijk de wederom gevaarlijke tandem Stenman/Tadic met veel kleine overtredingen af te remmen. Dit lukte wel even, maar niet voor lang. Uit een fraaie aanval, uiteraard begonnen bij Tadic en Stenman, die de bal op Enevoldsen speelde, belandde de bal bij de vandaag goed spelende Kieftenbeld, die de bal met een mooi schot het strafschopgebied indraaide. Garcia stond op de goede plek en kopte (!) de bal knap achter Gentenaar: 1-2 na 27 minuten.

 

Amper een minuut later had Tadic de 1-3 op de voeten, maar Gentenaar stond attent te keepen. De Trots van het Noorden besloot zich met de voorsprong op zak wat in te laten zakken en op de counter te gaan spelen, terwijl VVV wel het initiatief moest nemen, zonder hierdoor echter gevaar te kunnen stichten.

 

Groningen begon zoals wel vaker stormachtig aan de tweede helft, ging gelijk druk zetten en wist onmiddellijk gevaarlijk te worden, onder andere via de vandaag duidelijk beter spelende Enevoldsen. Toch kwam VVV al snel in de tweede helft op gelijke hoogte, en weer ging er een blunder van Wiedemeijer aan vooraf. Een overtreding van Holla op de kleine Musa, hij raakte de Nigeriaan licht bij zijn knie, vond overduidelijk buiten het strafschopgebied plaats, maar kennelijk beschikt Wiedemeijer niet over het nodige overzicht. De bal moest op de stip, hier konden vertwijfelde pogingen van Granqvist om uitleg te geven waar de witte lijnen op 16 meter van het doel voor dienen, ook niets meer aan veranderen. Hoewel de strafschop door Ahahaoui bijzonder zwak was ingeschoten, kon Luciano de bal niet keren: 2-2. (Vreemd dat de poedel geen geel gaf aan Holla, de latere gele prent voor Danny zou dan zijn tweede zijn geweest en einde wedstrijd+schorsing voor één duel.)

Toen Wiedemeijer in het vervolg een Schwalbe van Musa met een vrije trap beloonde en een veelbelovende aanval van Groningen affloot vanwege een overtreding op Garcia (voordeelregel: nooit van gehoord), werd het ook de presentator van Eredivisie Live teveel. Ook hij kwam tot de conclusie dat er weinig van deugde wat Wiedemeijer bij elkaar floot.

Gelukkig kwam Groningen snel weer op voorsprong, al was het een speler van VVV (De Regt) die de bal na een mooie pass van Garcia op Matavz achter zijn eigen keeper werkte: 2-3. Groningen besloot na de hernieuwde voorsprong deze keer wel door te drukken en had al snel voor een ruimere voorsprong kunnen en moeten zorgen. Na ruim een uur faalde Matavz na een goede pass van Enevoldsen deze keer wél oog in oog met de keeper, en in de rebound werd het schot Enevoldsen zelf net naast gewerkt.

Garcia speelde vanavond een hele goede wedstrijd en was bij veel aanvallende acties betrokken. Zo ook in de 66ste minuut, toen hij de bal op Tadic speelde, die de bal zoals zo vaak perfect voorgaf. Matavz wist hier wel raad mee en schoot beheerst de 2-4 binnen. Jan van Dijk was boos omdat de grensrechter voor buitenspel had gevlagd, maar dit was wel ten onrechte, aangezien de overijverige grensrechter de vlag al omhoog hield omdat Matavz bij het schot van Garcia buitenspel stond. Aangezien de bal echter naar Tadic ging, kon er geen sprake zijn van buitenspel en werd het doelpunt terecht goedgekeurd.

Na 69 minuten de eerste wissel aan de kant van FC Groningen. In plaats van de snelle Andersson koos Pieter Huistra onbegrijpelijkerwijs voor Koen van Laak. Met Andersson had er meer gebruik gemaakt kunnen worden van de ruimte die VVV telkens weer weggaf, maar Huistra had kennelijk een andere tactiek voor ogen. Net als tegen ADO wist Koen van de Laak ook vanavond weer te scoren. Onze supersub wist een fraaie aanval, wederom opgezet door Tadic een Stenman, mooi af te ronden: 2-5.

Dit was het sein om Holla door Femi te laten aflossen, en even later ook nog Bacuna voor Garcia in te brengen. Resultaat van de laatste wissel was dat het uitvak voor Petter Andersson ging zingen, die vandaag dus vreemd genoeg geen minuten mocht maken.

Waar Groningen grote delen van de wedstrijd rustig controleerde, speelde de FC een bijzonder slordige slotfase, waarin VVV nog op 3-5 (Uchebo) kon komen door een slecht georganiseerde verdediging, en ook nog bijna de 4-5 had moeten incasseren, als Luciano niet nog een paar mooie reddingen in petto had gehad. Groningen moet het volgend weekend opnemen tegen NAC Breda en zal dan in verdedigend opzicht zeker wat geconcentreerder voor de dag moeten komen.

  

Enevoldsen en Matavz happy na de 2-4 (foto: Voetbalprimeur)

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (79’ Ajilore), Sparv; Enevoldsen (70’ Van de Laak), Garcia (84’ Bacuna), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Andersson, Veldmate, Lachman.


Opstelling VVV-Venlo
Gentenaar; De Regt, Timisela, Paauwe, Nkume, Leemans (76’ Yoshida), Ahahaoui, Toth, Chula, Boymans (79’ Uchebo), Musa (74’ Viana).
Rest bank: Begois, Fleuren, Pequeira, Kruijsen.


Toeschouwers: 8.000
Scores: 8’ Matavz (Tadic) 0-1, 12’ Toth 1-1, 27’ Garcia (Kieftenbeld) 1-2; 50’ Ahahaoui (strafschop) 2-2, 55’ De Regt (eigen doelpunt) 2-3, 66’ Matavz (Tadic) 2-4, 75’ Van de Laak (Stenman) 2-5, 86’ Uchebo (Yoshida) 3-5.


Scheidsrechter: Wiedemeijer
Grensrechters: Meenhuis en Diks
Vierde official: Van de Graaf
Gele kaarten: 44’ Garcia (overtreding op Chula), 52’ Sparv, 54’ Leemans (overtreding op Garcia), 62’ Holla (overtreding op Chula)

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.