Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

487 gasten online

FC Groningen blijft onklopbaar in Euroborg; hoofdrollen Granqvist en Sparv; ook García prima

Voor de vijfde opeenvolgende maal bleven de punten in een thuiswedstrijd daar waar ze horen: in Groningen. Na een geweldige eerste helft, die met een 2-1 voorsprong werd afgesloten (3x Andreas Granqvist!), was ook het tweede bedrijf aanvankelijk voor de Trots van het Noorden, o.a. dankzij een subliem spelende Tim Sparv. Het liet echter na de score verder uit te bouwen, ondanks diverse prachtige aanvallen. Omdat de FC het hoge tempo vervolgens niet langer kon volhouden en NAC middels enfant terrible Lurling een aanvallende wissel doorvoerde mochten we de laatste 25 minuten billenknijpen. In de stand kwam echter geen verandering meer, net als in de sfeer, die vanaf minuut één top was.

Na een enerverende avond is de conclusie helder: de vierde plaats is verstevigd, we draaien een heerlijk seizoen!

 

De Zweedse pers heeft de opmerkelijke prestatie van Andreas Granqvist ook al opgepikt! Zo kopt Aftonbladet als volgt:

'Två mål och självmål av Andreas Granqvist - Andreas Granqvist stod för alla tre målen när hans Groningen slog NAC Breda med 2–1'

 

Voorafgaande aan de wedstrijd werd Pieter Huistra in de op de video wall geprojecteerde voorbeschouwing geconfronteerd met het feit dat NAC in de Euroborg een aardig record heeft. Onze trainer heeft aan het verleden en statistieken echter terecht geen boodschap en antwoordde dat datzelfde geldt voor FC Groningen dat thuis tot nu toe ongenaakbaar was: vijf wedstrijden ongeslagen, begonnen met een gelijkspel tegen ajax en vervolgens vier zeges op rij.
 
Tijdens het inspelen van de spelers viel op dat Andreas Granqvist gelukkig aanwezig was, zijn op de vrijdagtraining opgelopen blessure aan z’n rechter been was dus gelukkig niet ernstig genoeg om hem het spelen te beletten. Wel zagen we dat zijn rechter been onder zijn enkel was ingetapet (zijn scheenbeschermers had hij toen nog niet om). Achteraf bezien bleek zijn optreden vandaag goud waard en was hij met doelpunten die in allerlei doelen vlogen mede bepalend voor het feit dat we wederom drie punten konden bijschrijven.
 
spelersopkomst, v.l.n.r.:
Bacuna, Holla, Veldmate, Ivens, Matavz, Andersson, Tadic, Stenman, Sparv, García
 
Eveneens vermeldenswaard was, nog voordat de wedstrijd was begonnen, de actie van Tim Sparv. Petter Andersson schoot hem de bal toe en de Fin bedacht zich niet en haalde verwoestend uit. De bal sloeg hard in in het doel waarna Tim de handen vol ongeloof voor z’n ogen sloeg en Petter hem hartstochtelijk van applaus voorzag. Wat een actie, het zou in een wedstrijd het doelpunt van het jaar hebben betekend!
 
Dan nu de wedstrijd. De Groningen Fanatics hadden een hele mooie sfeeractie gemaakt:
 

 
De stemming zat er meteen fantastisch in, wat zou het toch mooi zijn als we onze thuiswedstrijden altijd ‘s avonds zouden afwerken (of is het speciale, wat het nu wel degelijk is, er dan op een gegeven moment af?) We waren echter nog geen twee minuten onderweg of we keken tegen een achterstand aan: 0-1. Bij de eerste de beste aanval van NAC kreeg Tim Sparv de bal ongelukkig tegen zich aan waarna de bal over de achterlijn hobbelde. Een corner voor de ploeg uit Breda derhalve, en eentje met gevolgen: de bal draaide gevaarlijk in waarna Andreas Granqvist de bal onhoudbaar voor Brian van Loo in z’n eigen doel kopte. Naderhand gaf hij aan een beetje in z’n rug geduwd te zijn waardoor hij de bal naar achteren kopte. Bij de corner vroegen we ons wel af of Van Loo daar niet een wat actievere rol had kunnen vervullen. Keihard LOS roepen bijvoorbeeld en de bal wegstompen.
 
(Om maar meteen één van de zeer weinige minpunten van deze mooie avond te noemen: zien we uit naar de rentree van de veel meer meevoetballende Luciano. Van Loo was vandaag een echte lijnkeeper die niet uitkomt, en als hij dat wel deed was het maar halfbakken. Hij oogde verre van safe en toen terugspeelballen op hem gevaar voor NAC opleverden zagen de verdedigers van de FC er maar liever van af om een tikkie terug te doen. Het veelvuldig schelden op z’n verdedigers kan van Loo in de toekomst ook maar liever laten, ten eerste is dat niet de manier en ten tweede mag hij ook wel eens in de spiegel kijken.)
 
De Noordcurve gaf meteen blijk van het feit dat boeren nooit opgeven en zo is het ook. De thuisploeg ging verwoed aanvallen en na zeven minuten schoot Tadic een vrije schop over. NAC was duidelijk gekomen voor een punt maar zag vermoedelijk tot z’n eigen verbazing een voorsprong op de borden staan en dit zette met name keeper Ten Rouwelaar bepaald niet aan tot snel handelen. Sterker nog, ‘s mans tijdrekken deed zeer aan de ogen, maar ik moet de eerste scheidsrechter nog zien die het aandurft eerder dan pak ‘m beet de 85e minuut geel te trekken voor dit soort vertoningen. Scheidsrechter Kuipers trad er vanavond al helemaal niet tegen op maar sommeerde uiteraard diep in de tweede helft Danny Holla wel om wat sneller naar de cornerhoek te lopen, lachwekkend.
 
Kort na de vrije bal van Tadic was het Tim Matavz die over schoot. Na een kwartier had Holla MOETEN scoren, maar uit de voorzet over links via (uiteraard) Stenman en Tadic schoot Holla naast.
 
Een minuut later konden we echter uit ons dak! In het eigen strafschopgebied kreeg Horvath van NAC de bal tegen z’n arm aan, en er leek wel degelijk sprake te zijn van een beweging van de arm naar de bal. Een strafschop dus, en geel voor de Horvath. Eigen goal of niet, Granqvist eigende zich de bal toe en schoot hard in de linker hoek. Was de bal zachter ingeschoten dan had Ten Rouwelaar de bal waarschijnlijk uit z’n doel geranseld, maar nu kon hij de bal slechts schampen. Het stond weer gelijk: 1-1!
 
Andreas Granqvist legt aan voor zijn eerste strafschop
 
De FC raakte nu steeds meer op stoom. Nog geen vijf minuten later had de voorsprong al een feit kunnen zijn, toen Enevoldsen Matavz aanspeelde. De Sloveen sprintte alleen op de goalie van NAC af maar deze wist de bal tegen te houden, in dit soort situaties hebben we Matavz wel eens koelbloediger gezien.
 
De inzet was hartverwarmend. We zagen García sterk spelen vandaag, hij was ook niet te beroerd om de bal te veroveren met een sliding, in de vorm van vanavond is hij een echte meerwaarde. Dit gold in wellicht nog sterkere mate voor Tim Sparv, hij stak er vanavond bovenuit. Hij speelde zeer sterk. Betrouwbaar, zuiver passend, een perfecte controleur die het op z’n tijd maken van een nuttige overtreding niet schuwt. Hij was bovendien slim genoeg om dit zó te doen dat de optelsom niet hoog genoeg was om een gele kaart te scoren. Met hem vergeleken was Holla toch een stukje minder op dreef.
 
Na een half uurtje kreeg Matavz om onduidelijke redenen een vrije schop mee. Een doelpunt viel er niet uit, maar Matavz kende aan de achterlijn geen genade met Penders die - op z’n Penders - neerging. Veel aan de hand was er niet, maar de irritante Penders zette het tegen scheidsrechter Kuipers behoorlijk op een zeuren. De arbiter kent de reputatie van de ploeg uit Breda echter ongetwijfeld (hoog stervende-zwaan-acteer-gehalte en altijd zuigen en zeuren) en had hieraan geen boodschap.
 
Kennelijk had Jelle ten Rouwelaar een tikkie opgelopen want reservekeeper Jimmy van Fessem ging zich warmlopen. Ten Rouwelaar zou de wedstrijd echter gewoon uitspelen.
 
FC Groningen legde prachtige combinaties op de mat. De aanval over Tadic en Matavz was prachtig en dat gold ook voor de dubbele één-twee tussen Enevoldsen en García. Gonzalo García joeg de bal ook nog een keer snoeihard op de lat, al deze acties hadden een beter lot verdiend.
 
De meer dan verdiende voorsprong kwam er vlak vóór rust. En weer was er een strafschop voor nodig. Kuipers gaf hem wel erg gemakkelijk, en - eerlijk is eerlijk - het was een cadeautje. Milano Koenders kreeg de bal tegen zijn hand aan, maar Fredrik Stenman schoot de bal daar zó hard tegenaan dat Koenders, al zou hij het hebben gewild, de tijd nooit kan hebben gehad om een beweging van hand naar bal te maken, en dit is nog altijd het criterium van niet-aangeschoten hands. Kuipers zag er echter wel degelijk een penalty in. Koenders schotelde hij echter geen gele kaart voor, belachelijk. OF je geeft geen strafschop als het geen hands is, OF je geeft er el eentje maar dan hoort daar ook een gele kaart bij. Het riekt nu wel erg naar willekeur. Gisteren kreeg Swinkels van Willem II zelfs rood voor hands (wat ook niet meer dan aangeschoten hands was) en een (onterechte) strafschop tegen, en vandaag zagen we twee penalty’s, beide voor hands, maar de ene keer wel geel, de andere keer niet. KNVB, wat wilt u nou eigenlijk?
 
Weer nam Granqvist de bal gedecideerd op, en weer schoot hij hem hard in de linker hoek. Het stond 2-1!
 
Nog voordat we tevreden de rust ingingen zagen we nog twee zeer vergelijkbare acties, die allebei met hetzelfde bestraft hadden moeten worden (gele kaart), maar ook hier werd met twee maten gemeten. Het neerhalen van een Groninger door Kees Luijckx leverde alleen een vrije schop op, het overeenkomstig neerhalen van Donny Gorter van NAC door Maikel Kieftenbeld kwam hem echter op een gele prent te staan. Dubieus, dit verschil in beoordeling door Björn Kuipers.
 
Het mocht de pret niet drukken. Na een fantastische eerste helft gingen we aan de koffie dan wel evenementenbier. Hoofdrollen hadden we gezien voor Sparv, Granqvist (apart soort hattrick ;-) en García; Enevoldsen en Holla waren wat minder. De Deen werkte hard en was ook erg snel, maar er zit veel meer in bij hem dan er momenteel uitkomt, en Holla kan ook beter, al was hij beter op dreef dan de laatste weken. Hij groeide vandaag ook wel in de wedstrijd. Als we het
team in z’n totaliteit beschrijven, dan kunnen we stellen dat er steeds meer muziek in het elftal zit! Het team van Huistra joeg in een hoog tempo over het veld, prachtig deze vorm van GTPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal)
 
De tweede helft begon ook goed. Granqvist stuurde Matavz diep wat tot een gevaarlijke actie leidde. García en Sparv bleven ook goed spelen in de beginfase. Sparv kon dit hoge niveau zelfs de hele wedstrijd volhouden, bij García vloeiden de krachten een beetje weg later, wat geen schande was.
 
Het publiek bleef als één man achter de ploeg staan, wat zat de sfeer er goed in vanavond! Na 51 minuten was het Holla die snoeihard uithaalde, maar Ten Rouwelaar kon nog net redden, ten koste van een corner. Werd er vervolgens niet wederom hands gemaakt in het strafschopgebied van NAC? Het leek er verdacht veel op. Maar Kuipers zal drie penalty’s toch wat veel van het goede hebben gevonden.
 
Vak G Groningen Fanatics, sfeervol als altijd
 
Darryl Lachman, Koen van de Laak en Petter Andersson werden vervolgens de dug-out uitgestuurd. Langzaam begon het hoge tempo van de Groningers z’n tol te eisen en er was vers bloed nodig, zal Huistra hebben gedacht. Thomas Enevoldsen haalde nog op een interessante manier het gevaar uit een counter van NAC door Leonardo opzichtig tegen te houden, en lachend incasseerde de Deen een gele kaart.
 
Het publiek begon Petter, Petter te roepen, de immens populaire Zweed hoeft de dug-out maar te verlaten of hij wordt massaal toegezongen.
 
Op de tribune kregen we meer en meer het gevoel dat we maar snel de verlossende 3-1 moesten maken, het bleef nu wel erg spannend en we konden zien dat we het hoge tempo niet eeuwig konden volhouden. Niet dat NAC overtuigde, zeker niet. Het kwam wel meer opzetten, maar zolang het verdedigend zo slecht communiceert en onothodox dwars door het midden verdedigt zal de club niet veel hoger komen op de ranglijst.
 
In de 65e minuut kopte eerst Amoah over en werd vervolgens niemand minder dan de gehate Anthony Lurling in de Bredase ploeg gebracht. Onder een striemend fluitconcert kwam de kale ellendeling binnen de lijnen, ten koste van aanvoerder Rob Penders. NAC ging dus een stuk aanvallender spelen, met meer risico. Dit verraste me niet, wel het feit dat juist Penders geslachtofferd werd. Er waren nl. wel slechtere verdedigers te vinden.
 
Lurling werd bij elk balcontact luidkeels uitgefloten, maar dit kent hij al tijdens zijn hele loopbaan bij elke uitwedstrijd, en hij laat zich hierdoor helaas niet van de wijs brengen. De wissel bracht meer gevaar in de ploeg van Gert Aandewiel en het billenknijpen op de tribune kon definitief beginnen.
 
Matavz kopte kort na de wissel net over. Op dat moment speelde Dusan Tadic gelukkig weer aan de linker kant. Hij was met Enevoldsen van positie gewisseld maar ik ben daar toch echt geen groot voorstander van, het haalt veel van het gevaar uit de linker kant waar Stenman en Tadic een unieke tandem vormen.
 
Het bleef maar spannend, want de 3-1 viel maar niet. De 2-2 gelukkig ook niet. Gábor Horáth legde Danny Holla neer, wat zuiver geel was, maar Kuipers spaarde de Hongaar die er anders met 2x geel = rood van af had gemoeten. Bij die actie kreeg García ook nog een tik maar dit ontging de scheids- en grensrechter.
 
Een kwartier voor tijd werd Petter Andersson in het veld gebracht, en net als tegen ADO was een staande ovatie van het hele stadion zijn deel, al kreeg ook García, die van het veld ging, een warm applaus, en terecht. De man heeft vandaag zijn beste wedstrijd voor FC Groningen gespeeld, mannen als Pedersen en ook Andersson zullen een harde dobber hebben om hem op de positie op tien uit de basis te spelen.
 
Er was nu nog een minuut of tien te spelen. Het sprankelende bij de thuisploeg was er wel af en NAC rook kansen op de gelijkmaker. Toen ook nog jaarlijkse kwelgeest Idabdelhay in de 81 minuut werd ingebracht begonnen we nog iets meer te zweten. Het was echter met name Matthew Amoah die een paar kansen om zeep hielp. Eén keer haalde hij verwoestend uit, maar het projectiel suisde hard over het doel van Van Loo.
 
Bij de FC werden vervolgens nog Koen van de Laak (voor Thomas Enevoldsen) en Leandro Bacuna (voor Dusan Tadic) ingebracht. Het meeste gevaar kwam echter van NAC. Lurling, op wie Kieftenbeld geen vat had, liep veel te vrij rond en Amoah had de gelijkmaker nog kunnen maken.
 
Aan de andere kant waren het Danny Holla en Koen van de Laak die voor spektakel bij de cornervlag zorgden, waarbij Lurling het bloed onder de nagels werd weggehaald omdat hij keer op keer door Holla tot afstand houden werd gemaand. Heerlijk om te zien, en Kuipers en z’n grensrechtersvriendje speelden het spelletje keurig mee. Hiermee werd zeker een minuut gewonnen.
 
Na drie minuten extra speeltijd vond Kuipers het voldoende en blies hij voor het laatst. Het stadion explodeerde van vreugde en wist de energievretende strategie van FC Groningen met gejuich te waarderen. De ereronde was weer leuk om te zien, net als de wedstrijdbal die Andreas Granqvist had veroverd, zoals te doen gebruikelijk bij spelers die een hattrick scoren. Dat één van die drie goals in het eigen doel was gemaakt - zand erover!
 
juichen voor de Noordcurve na afloop

 

Wij hebben ons weer uitstekend vermaakt in de Euroborg en genieten met volle teugen van het aanvallende spel van de FC, en van bv. Granqvist, die inmiddels met 7 goals uit 13 wedstrijden clubtopscorer heeft en een voor een verdediger fabelachtig moyenne heeft. Of dit donderdag tegen ADO ook goed is voor de volgende bekerronde? Vast en zeker!
 
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen (83’ Van de Laak), Garcia (46’ Andersson
[NB klopt niet, moet zijn 77' -red.]), Tadic (86’ Bacuna); Matavz.
Rest bank: Nienhuis, Ajilore, Veldmate, Lachman.


Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar; Koenders, Penders (66’ Lurling), Horvath, Schilder, Gudelj (81’ Idabdelhay), Luijckx, Gorter, Leonardo, Amoah, Boussaboun (54’ Janse).
Rest bank: Van Fessem, Gilissen, Kolkka, Bouwman.


Toeschouwers: 21.856 (uitverkocht)
Scores: 2’ Granqvist (eigen doelpunt) 0-1, 17’ Granqvist (strafschop), 44’ Granqvist (strafschop) 2-1


Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Simons en Van Roekel
Vierde official: Gözübüyük
Gele kaarten: 16’ Horvath (hands), 17’ Ten Rouwelaar (protesteren), 45’+1’ Kieftenbeld (overtreding op Gorter), 52’ Enevoldsen (vasthouden van Boussaboun)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.