Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

173 gasten online

Collectieve offday FC Groningen zorgt voor forse nederlaag bij Heracles

FC Groningen is vanmiddag in Almelo tegen een ontluisterende 3-0 nederlaag aangelopen, de dikste zeperd sinds 3 april 2010 toen het met dezelfde cijfers bij Vitesse verloor. FC Groningen speelde vanaf het eerste fluitsignaal onder z'n niveau, maar kreeg in de eerste helft nog wel de beste kansen. Desondanks keek de FC bij rust tegen een 1-0 achterstand aan, maar er leek toen nog weinig verloren. Met een schepje erbovenop zou het wel goed kunnen komen. Dat kwam het echter niet. Na rust won FC Groningen geen duels meer, en daar waar de thuisploeg de absolute wil had om te winnen en dit om kon zetten in een felle strijdwijze met veel inzet, daar liet de FC het op dit vlak afweten. Heracles liep uit naar 3-0 en geflatteerd was deze uitslag niet. Groningen zou bij winst naar de derde plaats zijn opgeklommen, maar ziet nu AZ naderen. Zondag wacht Feyenoord, dan zal er zéker geknokt moeten worden.

 

Kijk onderaan het verslag voor een aantal mooie wedstrijdfoto's van Eric Smit!

 

Eerste helft

  

Pieter Huistra wijzigde zijn team in vergelijking met de gewonnen bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag op één plaats: Tom Hiariej keerde voor het eerst sinds de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heerenveen terug in de basis, ten koste van Danny Holla. Holla was tegen ADO licht geblesseerd geraakt aan zijn knie, maar zat vandaag wel op de bank, dus inzetbaar zou hij wel zijn geweest.
 
Aan de kant van de thuisploeg zagen we met Fledderus en Van der Linden twee voormalige spelers van FC Groningen, en het omgekeerde gold voor García: ex-Heraclied. Wellicht nog een extra ingrediënt voor een boeiend schouwspel, zo dachten we vooraf. Bij de aftrap hadden we al de voorkennis van de zeperd die ajax bij AZ had opgelopen, kortom - bij een zege vanmiddag zouden we over de Amsterdammers heen zijn gegaan en heel dicht tegen de nummer twee, Twente, aan hebben gezeten. Als, als, als...
 
Al na een paar minuten had Tim Matavz een schotje paraat, vrij krachteloos, maar we vermoedden dat de FC offensief voor de dag zou komen. De eerste helft ging echter vrij gelijk op, want het was al vrij snel duidelijk dat Heracles perse iets goed wilde maken vanmiddag, na twee nederlagen op rij: Heerenveen en Achilles ’29. Ten koste van een gele kaart kon Jonas Ivens de Zweed Armenteros stoppen, waarna Luciano bij de hieruit resulterende vrije schop redding moest brengen.
 
Vrij snel daarna was het Mark-Jan Fledderus die de thuisploeg met een mooie boogbal op voorsprong leek te zetten, maar de bal ging weliswaar over Luciano heen maar belandde in het zijnet. De ex-Groninger had de bal van Quansah aangespeeld gekregen, de Groningse verdediging zag er hierbij bepaald niet goed uit.
 
Meteen na z’n actie kreeg Fledderus een gele kaart voorgehouden van de voor zijn doen opvallend goed fluitende Wegereef, toen Mark-Jan nogal lomp Hiariej neerlegde. Fledderus bleef daarna maar irritant rondschoppen en niemand had er iets van kunnen zeggen als hij na een half uurtje had mogen inrukken na zijn zoveelste gemene overtreding, maar Wegereef was coulant.
 
Na een kwartiertje spelen mocht Thomas Enevoldsen een vrije schop nemen. De lange mannen uit onze achterhoede gingen mee naar voren, want ze verwachtten een mooi indraaiende bal die aan hen wel besteed zou zijn. Enevoldsen kreeg het vanmiddag echter voor elkaar om werkelijk álle vrije schoppen die hij nam hetzij ver over of naast te schiten, buiten bereik van Ivens en Granqvist, of juist te kort in te schieten. Ook tegen ADO gingen deze standaardsituaties al veelal verloren, ‘t is onbegrijpelijk dat er door Huistra of binnen de ploeg dan niet wordt besloten om de vrije schoppen maar eens door een ander te laten nemen, hoe moeilijk kan het zijn? Sowieso onthustend is het verval in vorm bij Enevoldsen. Vergelijk hem eens met de gedreven Enevoldsen die uitgerekdn uit bij Heracles de 0-1 en de 0-2 maakte (en eigenlijk ook de 0-3 als de grensrechter gezien zou hebben dat de bal toen over de lijn zou zijn geweest). Extra tegenvallend is het dat de Deen wel mindere acties van medespelers in het veld bekritiseert, ook als hij zelf niet goed speelt, en zijn misbaar bij het wisselen geeft toch ook geen pas. Het zou me niet verbazen als Enevoldsen binnenkort op de bank begint.
 
Het ging in deze fase over en weer met de kansen. Tim Matavz schoot net over na mooi door Ivens bediend te zijn, en aan de andere kant was het Renkla die net naast schoot. De verdedigers van de FC hadden moeite met de beweeglijke aanvallers van Heracles, maar omgekeerd hadden de Almelose verdedigers hun handen vol aan Tim Matavz. Helaas kon de Sloveen op weinig ondersteuning vanaf de zijkanten rekenen vandaag: naast Enevoldsen had ook Tadic het niet vandaag. En als het bij Tadic minder floreert, dan is er een belangrijke angel uit het Groningse gevaar gehaald: als de tandem Stenman-Tadic, tegen ADO al minder op dreef, niet goed loopt, dan stokt de Groningse aanval behoorlijk.
 
Na een minuutje of 20 was het weer Matavz die van zich deed spreken, na een foutje van Maertens poeierde hij net naast. Tot dit moment hadden we een leuke openingsfase van de wedstrijd gehad, maar hierna vervlakte de partij wat.
 
Ondanks een leuke één-twee tussen Sparv en García, die García met een paar heerlijke acties besloot en bijna tot de 0-1 door Matavz hadden geleid, had FC Groningen te weinig initiatief. Na een half uur spelen was de kansenverhouding wel iets in Gronings voordeel, maar de verhouding balbezit zeker niet: met 60%-40% was dit duidelijk in het voordeel van Heracles. Niet dat dit voor een orkaan van geluid bij het thuispubliek zorgde, zeker niet: het was met name het uitvak dat vocaal van zich deed spreken en voor een goede sfeer zorgde.
 
Er ging over en weer het één en ander mis, en er moest ook geregeld gecorrigeerd worden. Zo was het Andreas Granqvist die op de bon werd geslingerd nadat hij onbesuisd inging op Armenteros. Onze Zweed raakte voornamelijk de bal, maar de actie op z’n landgenoot was tamelijk rücksichtslos.
 
We leken op een 0-0 ruststand af te stevenen, maar helaas - Heracles werd in het eerste bedrijf toch nog te scoren. Het was Armenteros die, omringd door diverse Groningers, zo maar kon uithalen, na bediend te zijn door de vandaag uitblinkende Willy Overtoom, en Luciano had het nakijken bij de inzet van de Zweed.
 
De voorsprong voor Heracles zat er eigenlijk wel aan te komen. FC Groningen speelde niet scherp genoeg, ging te slap de duels in die daardoor vaak werden verloren. Heracles is echt geen wereldploeg, maar zonder de juiste scherpte en inzet win je daar zomaar niet van.
 
Op slag van rust zorgde een corner van Fredrik Stenman, door Mark Looms volkomen onnodig weggeven, nog voor wat gevaar. De keeper van de thuisploeg, Remko Pasveer, zag er hierbij bepaald niet goed uit, en ook in de tweede helft liet de goalie van Heracles duidelijk zien over erg weinig talent te beschikken (allerlei uitschoppen mislukten jammerlijk, om maar één voorbeeld te noemen), hier had Groningen veel meer gebruik van moeten maken door geregeld schoten op hem af te vuren.
 
In de rust gaf assistent-trainer Erwin van de Looi aan dat de afstanden tussen de linies in de eerste helft te groot waren geweest bij FC Groningen: door te veel ruimte tussen de verdediging en het controlerende middenveld konden de middenvelders te weinig druk op de bal zetten waardoor behendige spelers als Armenteros en Overtoom er keer op keer tussendoor konden glippen. Hierop zou in de rust gehamerd gaan worden.

 

deel van het uitvak

 

Tweede helft

 

Wat er in de rust echter precies gezegd is, dan wel in de thee heeft gezeten, ik weet het niet, maar FC Groningen was in de tweede helft geen schim meer van de ploeg uit het eerste bedrijf, en die ploeg speelde al behoorlijk onder z’n kunnen, kun je nagaan hoe het met de vorm in de tweede helft gesteld was.
 
Tadic won geen enkel duel meer, en eigenlijk overdrijf ik niet als ik zeg dat alle Groningers na rust geen duel meer wonnen. Heracles trok zich wat terug maar hield een paar spelers voorin, en het lukte de FC niet deze toch simpele strategie van Heracles te ontkrachten. Tekenend was de snelle corner van Tadic op Enevoldsen, die door de Deen dermate beroerd werd ingeschoten dat de bal niet over de achterlijn ging maar over de doellijn met een ingooi voor Heracles als triest resultaat.
 
Na een minuut of tien spelen na rust was het Quansah die voor de zoveelste keer een overtreding op Tadic maakte, maar Wegereef zag veel door de vingers vanmiddag. Enevoldsen nam de vrije schop, maar ja.
 
Willy Overtoom was ook in het tweede bedrijf ongrijpbaar. Zo glipte hij een keer langs het halve elftal en gaf mooi af op Fledderus, maar deze schoot gelukkig recht in de handen van Luciano.
 
In de 58e minuut werd Thomas Enevoldsen uit zijn lijden verlost en vervangen door Koen van de Laak. Het leek erop dat de Deen de wissel echter niet fair vond en dat hij Huistra de hand niet wilde geven waarna onze trainer de Deen naar de kleedkamers stuurde i.p.v. naar de dug-out, maar misschien zit ik er helemaal naast en leek het Huistra raadzamer dat Thomas niet een half uur op de bank ging kleumen en raadde hij de Deen aan eerst te gaan douchen. Wie weet lezen we hier later nog wat over.
 
Kort hierna was het het tweetal Stenman-Tadic dat eindelijk eens voor gevaar zorgde, en meteen zag je hoe middelmatig Heracles is. Maertens raakte meteen in paniek en schoot de bal over z’n eigen doel.
 
Tim Sparv, laat ik hem ook maar eens noemen. Ook de Fin speelde ver onder z’n kunnen. En je ziet dat als een dragende speler, die Sparv inmiddels zeker is geworden, onder z’n normale niveau speelt, dat dit z’n uitwerking heeft op de hele ploeg. Er was eigenlijk niemand die vandaag voor een ommekeer kon zorgen. De trainersstaf niet en de spelersgroep niet. Ook toen Petter Andersson en Leandro Bacuna binnen de lijnen werden gebracht voor Dusan Tadic resp. Tom Hiariej (laatstgenoemde had overigens wel aardig gespeeld) veranderde er weinig aan het spelbeeld. Het zag er geen moment naar uit dat de wedstrijd nog zou kantelen. FC Groningen had veel overtredingen nodig en meteen na de tweede wissel aan de kant van Groningen had het bijna 2-0 gestaan toen Samuel Armenteros uit een voorzet van Darl Douglas inschoot, na balverlies van FC Groningen, maar weer redde Luciano, de beste Grunneger vanmiddag.
 
Na 73 minuten was de wedstrijd alsnog beslist: 2-0 door Everton, die tien minuutjes eerder in het veld was gekomen voor Andrej Rendla. Het trio Armenteros, Douglas en Overtoom had Everton in stelling gebracht en deze wist wel raad met deze mogelijkheid.
 
De tweede helft was tot dit moment, en ook hierna, voor de thuisploeg. FC Groningen wist zich vrijwel geen kansen meer te creëren, het was de slechtste voorstelling van de ploeg van Pieter Huistra in de competitie tot nu toe.
 
Douglas schoot kort na de 2-0 met een enorme uithaal van net buiten de zestien snoeihard op de paal, en enkele minuten hierna, we waren in de 80e minuut aanbeland, ging Granqvist als extra breekijzer mee naar voren en ging de FC achterin één op één spelen.
 
Als echter ook een wisselspeler als Bacuna in de malaise gaat delen, dan speel je definitief een verloren wedstrijd. Hij verspeelde heel knullig de bal, tot grote onvrede van Granqvist (toch al gefrustreerd omdat hij diverse malen volkomen voor niks bij vrije schoppen van de FC naar voren was gegaan), waarna Looms een grote kans kreeg. Luciano redde toen wederom.
 
Luciano permitteerde zich nog wel een foutje door de bal een keer los te laten waarna Heracles wederom een corner kreeg, en uiteindelijk leidde deze hoekschop in de 84e minuut tot de 3-0 (Looms schoot hard in en geen enkele van de tientallen benen die de bal tegenkwam kon het schot keren), maar dit deed er eigenlijk niet meer toe, het zal hoogstens wat meer zout in de wonden van Grunn hebben gestrooid.
 
Na 93 minuten vond Wegereef het welletjes en droop FC Groningen af met een pijnlijke nederlaag. Een scherp spelende ploeg zou zonder meer korte metten met de beperkte thuisploeg hebben gemaakt, maar nu waren de tomeloze inzet en gedrevenheid en de echte wil om te winnen bij Heracles voldoende om de punten in eigen huis te houden.
 
Misschien denken Huistra en zijn spelers aan het eind van de competitie nog wel eens terug aan deze middag, je hebt hier nl. drie hele dure punten laten liggen. Huistra gaf na afloop aan dat de euforie van de geweldige bekeroverwinning op ADO van donderdag ook een rol heeft gespeeld, maar het hoort toch bij een profclub dat het de knop snel om moet kunnen zetten na een geweldige prestatie, net zoals de knop nu ook snel om zal moeten: zondag wacht nl. Feyenoord. Opnieuw geen wereldploeg met wie we de degens gaan kruisen, maar wel een tegenstander die knokt en dus zullen wij dit zondag ook moeten doen.
 
de wedstrijd zit erop, de spelers van FC Groningen druipen teleurgesteld af
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:
 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (72’ Bacuna), Sparv; Enevoldsen (58’ Van de Laak), Garcia, Tadic (66’ Andersson); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Lachman, Veldmate, Holla.


Opstelling Heracles Almelo
Pasveer, Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms, Quansah, Overtoom, Fledderus, Douglas, Armenteros, Rendla (62’ Everton).
Rest bank: Telgenkamp, Plet, Rienstra, Reekers, Ter Horst, Houtkoop.


Toeschouwers: 8.500
Scores: 41’ Armenteros (Overtoom) 1-0, 72’ Everton 2-0, 84’ Looms 3-0


Scheidrechter: Wegereef
Grensrechters: Langkamp en Goossens
Vierde official: Abbink
Gele kaarten: 6’ Ivens (overtreding op Armenteros), 11’ Fledderus (overtreding op Hiariej), 38’ Granqvist (overtreding op Armenteros)

 
Forza Grunn!

 

De foto's van Eric Smit:

 

De spelersbus arriveert in Almelo

 

De warming-up is begonnen

 

De mascotte van Heracles, door het uitvak ook dit jaar weer met 'Suarez' begroet

 

De spelers komen het veld op

 

Mooie sfeer in het goed gevulde uitvak

 

Drukte voor het doel van Luciano

 

Hans Westerhof mag commentaar geven op Eredivisie Live

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.