Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

196 gasten online

FC Groningen blijft de baas in eigen huis, verslaat ook Feyenoord en stijgt naar derde plaats

In een heerlijke wedstrijd, waarin veel mis ging maar nog meer goed en het spel op en neer golfde, heeft FC Groningen zijn 7e (!) achtereenvolgende thuisoverwinning in deze competitie geboekt door Feyenoord met 2-0 te kloppen. Beide doelpunten werden gemaakt door Tim Matavz die nu net als Andreas Granqvist op zeven doelpunten staat. De overwinning was verdiend, maar doordat de FC verzuimde eerder afstand te nemen bleef de wedstrijd onnodig lang spannend. Na de verlossende 2-0 was het billenknijpen voorbij en konden de overwinning en het feit dat we ajax voorbij zijn geschoten worden gevierd! Zaterdag mogen we naar Roda (de voorverkoop loopt nog!), dat woensdag eerst met Utrecht mag afrekenen, en vervolgens krijgen we weer een echte avondwedstrijd in de Hel van het Noorden.

Kijk onderaan het verslag voor mooie wedstrijdfoto's van Eric Smit

 

Voorafgaande aan de wedstrijd konden we genieten van een prachtige sfeeractie van de Groningen Fanatics:

 

Forza Groningen!

 

Zoals verwacht begonnen we vanmiddag in een op één positie gewijzigde opstelling in vergelijking met de zeperd van Almelo: de tegen Heracles, en ook al in eerdere wedstrijden, teleurstellende Thomas Enevoldsen was gepasseerd ten faveure van Koen van de Laak. Zaterdag konden we in een interview lezen dat de Deen met een hamstringblessure uit Zuid-Afrika is teruggekeerd en sindsdien op maar 80% van z’n niveau kan spelen, erg raar dat we dit uit een interview moeten optekenen in plaats van dat we dit op de site van FC Groningen kunnen lezen. Dit geldt ook voor het feit dat Pieter Huistra in de voorbeschouwing sprak over een fitte selectie, terwijl Jeffrey Rijsdijk wel degelijk geblesseerd is en Petter Andersson na de training van zaterdagochtend ziek is geworden. Met dit laatste feit kwam Huistra pas toen de interviewer meldde dat hij Andersson op het wedstrijdformulier miste.

 
Tot onze vreugde hadden we in de persoon van Andreas Granqvist een aanvoerder die in schril contrast met zijn als een vampier bijtende collega uit Amsterdam (klik hier voor de schandalige beelden van gisteravond (na een kleine minuut in het filmpje), voor wie het gemist heeft, en hier om de te zien hoe collegiaal $uarez zich tegenover de in het verleden met drugsperikelen kampende Jonathan Reis gedroeg - langdurig schorsen dat stuk tuig van een Uruguayaan!) fair voetbal voor ogen heeft. Hoewel...
 
Het zag er even naar uit dat Granqvist toch met iets andere bedoelingen aan de wedstrijd was begonnen, getuige zijn vlammende tackle in de 2e (!) minuut waarmee hij aan de bal volledig voorbij schoot maar niet aan de benen van Ricky van Haaren, ik ben ervan overtuigd dat als de Zweed deze actie later in de wedstrijd van stal had gehaald dat zijn wedstrijd dan op slag ten einde geweest zou zijn, nu scoorde Andreas slechts donkergeel en konden we het restant van de pot (88 minuten) met 11 man uitspelen. De Noord Curve kon de manier waarop Granqvist de toon had gezet wel waarderen en scandeerde enthousiast zijn naam.
 
De wedstrijd begon lekker met twee ploegen die beiden aanvallende intenties hadden. Van de FC hadden we niet anders verwacht, en van Feyenoord eigenlijk ook niet, maar dat de Rotterdammers zo brutaal en frivool aanvielen en combineerden zal menigeen hebben verrast.
 
De FC was echter wel de bovenliggende partij en al snel was duidelijk dat als er goed druk werd gezet op de verdedigende stellingen van de Rotterdammers, dat dit meteen tot chaos achterin bij Feyenoord leidde en vaak tot balverlies bij de ploeg van Mario Been. Zo werden diverse corners weggegeven en roste de Rob van Dijk, met afstand de oudste speler van de eredivisie maar nog altijd tot katachtige reddingen in staat, de bal ontelbare malen over de zijlijn.
 
Vanaf het begin was ook duidelijk dat de tandem Tadic-Stenman weer bijna als vanouds liep, in elk geval stukken beter dan vorige week in Almelo. Al snel leidde dit tot een vrije schop, die scheidsrechter Van Hulten net buiten het strafschopgebied toekende toen Stenman werd gevloerd. Meteen daarop sneed Feyenoord echter wel wat erg makkelijk door de linies van Grunn heen en kon El Ahmadi zomaar uithalen, gelukkig ging de bal net naast.
 
(Edit: Uit de vrije schop van Tadic schoot Stenman de bal op het doel, maar Wijnaldum raakte de bal met de hand, en er was wel degelijk een beweging van de hand naar de bal. Kortom, hier had best een strafschop gegeven mogen worden.)
 
 
Tim Sparv haalde in de 13e minuut uit, en via allerlei klutssituaties kwam de bal bij García die een prachtige uithaal lanceerde. De bal kon door Feyenoord tot corner worden verwerkt, maar uit de door Dusan Tadic genomen hoekschop was het Tim Matavz die de bal kreeg. Hij nam hem op zijn borst aan en haalde vernietigend uit. De bal sloeg als een granaat in in het doel en het stond 1-0! Wat een heerlijke goal!
 
Feyenoord gaf niet op en het was Luc Castaignos die even later op Luciano afkwam. Wij konden niet zien of het buitenspel was, maar in elke geval werd er, zoals veel vaker in de eerste helft, niet voor gevlagd. Luciano kwam snel uit (zou Brian van Loo dit ook hebben gedaan?) en Castaignos moest snel schieten. Hij deed dit echter erg goed, maar zijn lob ging tot onze opluchting net naast.
 
Ik schreef het al, het ging op en neer. Tim de Cler schoot bijna in eigen doel maar dit soort acties werden vaak weer gevolgd door een Feyenoord dat er snel uitkwam. Het was, zoals veel vaker als we thuis tegen Feyenoord spelen, een heerlijke pot.
 
Tim Sparv schoot de bal na een door De Vrij onnodig weggegeven corner hard naast. Het wachten was op de 2-0, want pas dan zouden we iets geruster het restant van de wedstrijd tegemoet kunnen zien. Feyenoord bleef namelijk gevaarlijk in deze verre van optimale mix van veel te veel jonkies en te weinig routine.
 
Daar waar Granqvist op de bon ging aan het begin van de wedstrijd, daar verzuimde Van Hulten dezelfde gele prent voor te houden aan Karim El Ahmadi na een charge op Maikel Kieftenbeld, onbegrijpelijk.
 
Kieftenbeld had in de eerste helft moeite met de snelle Georginio Wijnaldum, maar dit is geen schande en de jonge vent groeide steeds meer in de wedstrijd. Later in de tweede helft kreeg hij de al net zo snelle Jerson Cabral tegenover zich, maar Kieftenbeld was hem vaak de baas met een fantastische inzet.
 
Ook García was niet alleen vaak gevaarlijk maar werkte bovendien ook erg hard, en achterin was Jonas Ivens een rots in de branding, om maar eens een paar spelers te noemen.
 
Na een half uurtje, in een fase dat Feyenoord duidelijk minder was, schoot García de bal hard over, de actie ‘buitenkant rechts’ kwam hem op een hard applaus te staan.
 
Het was goed te zien hoe FC Groningen probeerde snelheid in het spel te brengen door de bal vaak direct te spelen. Hierop wordt fanatiek getraind en dit betaalt zich vaak terug. Het risico is echter dat als dit misgaat het daaruit resulterende balverlies tot gevaar van de tegenstander kan leiden. Dit gebeurde vandaag ook herhaaldelijk.
 
Tim Matavz stoomde een minuut of tien vóór het einde van de eerste helft op Van Dijk af, maar het was niet makkelijk om de keeper te passeren, en dit lukte dan ook niet.
 
Tim Sparv moest vervolgens behandeld worden aan een enkelblessure. Danny Holla werd al uit de dug-out gestuurd om de Fin indien nodig te vervangen, maar gelukkig kon hij de wedstrijd gewoon uitspelen. ‘t Is een harde! Veel pijn had hij aanvankelijk nl. wel.
 
Toen García werd neergelegd verwachtte iedereen een vrije schop voor de FC, maar nee hoor, dhr. Van Hulten liet doorpspelen en floot nota bene voor een vrije schop voor Feyenoord toen Van Hulten een faire sliding voor de bal van Kieftenbeld anders interpreteerde. Een striemend fluitconcert was Van Hultens deel. Dit werd kort daarna herhaald toen Tom Hiariej werd neergelegd en Van Hulten de gele kaart wederom op zak hield.
 
Vlak voor rust lag de wedstrijd nog even stil toen na een luchtduel tussen Tadic en De Vrij de Rotterdammer praktisch voor lijk bleef liggen, maar hij herstelde zich wonderbaarlijk snel. Of Van Hulten de stuitbal bij Luciano vervolgens volgens de spelregels liet uitvoeren wagen wij te betwijfelen. Van Hulten zorgde met zijn beslissingen nogal eens voor verwarring en voor chaos, maar ach, we speelden nog altijd met elf man dus het zij hem vergeven.
 
(Edit: Na het zien van de beelden van Studio Sport weten we dat Dusan Tadic een ordinaire elleboogstoot heeft uitgedeeld aan De Vrij, zodat we moeten vrezen voor een schorsing van de Serviër: de scheidsrechter had niets gezien, zodat de KNVB zich alsnog over de zaak kan buigen. Dit zal ze graag doen, omdat Dusan later nogmaals een tik uitdeelde aan Castaignos. Dom, dom, dom...)
 
Nog was het geen rust. Matavz had nog een prachtige actie paraat waarbij Van Dijk prima redde, en Luciano kwam nog heel ver uit om een kans van Castaignos te verijdelen (Van Hulten had ten onrechte niet voor buitenspel van de Rotterdammer gefloten), op geheel eigen wijze maakte de Braziliaan er al slidend een ingooi voor Feyenoord van. We besloten de eerste helft met een actie van Sparv uit een corner van Tadic. Van Hulten blies na slechts één minuut blessuretijd voor de rust, en we hebben genoten.
 
We vroegen ons in de rust wel af hoe het zou zijn gelopen als Diego Biseswar meer in het spel van de Rotterdammers zou zijn betrokken. Zou Stenman deze snelle knaap van zich af hebben kunnen schudden?
 
In de rust zagen we dat Leandro Bacuna zich warm liep, hij werd meteen bij het begin van de tweede helft in het veld gebracht ten koste van Koen van de Laak. Was de Brabander geblesseerd geraakt? We weten het niet. Koen had in elk geval niet dermate slecht gespeeld dat dit een wissel rechtvaardigde.

 

(Edit: De Groninger Gezinsbode meldde later dat Koen van de Laak zich niet lekker voelde en daarom gewisseld werd; het Dagblad van het Noorden houdt het op een knieblessure.)

 

 
Bacuna viel bepaald niet denderend in. Als het de intentie van Huistra was om met deze wissel meer druk te zetten op het middenveld en de verdediging van Feyenoord zodat de aanvoer naar voren zou stokken, dan mislukte dit plan aanvankelijk. Feyenoord was in de tweede helft nl. bij vlagen gelijkwaardig aan de FC.
 
Matavz moet nog wel even wat vaker letten op de positie van de laatste man van de vijand, want hij stond net even te vaak buitenspel. Maar dit is ook echt het enige minpunt dat ik voor hem kan bedenken. Hij was weer levensgevaarlijk en zal zich vandaag weer bij diverse scouts van andere clubs in de kijker hebben gespeeld.
 
Aan het begin van de tweede helft had Garcia veel beter op Matavz kunnen afspelen toen hij op Van Dijk afstormde, nu ging hij voor eigen succes en zijn inzet was te slap om Van Dijk te verrassen. In deze fase speelde de FC de bal erg vaak rond, en niet altijd naar voren. Het was duidelijk dat onder Huistra gekozen wordt om met controle en geduld te spelen, en niet opportunistisch met de lange bal.
 
Danny Holla en Femi begonnen warm te lopen, en later zou ook Thomas Enevoldsen, met een dikke muts alsof het 10 graden vroor, de dug-out nog worden uitgestuurd.
 
Na een kwartiertje spelen probeerde de Noord Curve met Come on FC! hun favorieten uit het dipje te halen, het liep nl. even wat minder. Hun pogingen slaagden glansrijk want er werd meteen weer energie gevonden om fanatiek druk te gaan zetten op Feyenoord. De gasten zagen er dan meteen onzeker uit en gaven in deze fase een aantal corners weg.
 
FC Groningen liet Feyenoord echter toch teveel combineren en had hiermee het onheil over zich af kunnen roepen. De ploeg snakte net als het publiek naar de 2-0, dit zou meer vertrouwen geven. Bijna was dit een minuut of 20 na rust zover. Het was Bacuna die Matavz bediende, maar Tim joeg de bal snoeihard net over.
 
Feyenoord bewees vanmiddag het gelijk van Pieter Huistra: het speelt wisselvallig, ook in één wedstrijd. Goede fases worden afgewisseld met slechte.
 
In de 69e minuut werd Danny Holla in het veld gebracht, en Gonzalo García ging met een warm applaus naar de kant. Ook vandaag had laatstgenoemde weer bewezen onder Huistra wel degelijk hard te kunnen en ook te willen werken. Dit gevoegd bij zijn gevaarlijke acties maakten hem ook vanmiddag weer tot een waardevolle teamspeler, het moet gezegd!
 
Holla had een mindere invalbeurt, maar dit lag niet aan hem maar aan de scheidsrechter die werkelijk elk fysiek duel van Holla in zijn nadeel affloot. Belachelijk.
 
Aan de kant van Feyenoord ging Ron Vlaar ook mee naar voren, en dit zorgde natuurlijk voor nog meer ruimte achterin de ploeg van Been. FC Groningen kon er aanvankelijk echter niet van profiteren, het speelde wat slordig en het publiek begon ook wat te morren. Dit duurde echter niet lang. Bacuna kopte de bal in de 84e minuut weg, maar omdat de bal niemand bereikte ging hij er zelf achteraan en gaf prachtig voor op Tim Matavz. Deze bewees niet alleen snoeihard te kunnen schieten, maar ook zuiver en hard te kunnen koppen. De Sloveen kopte geweldig in de verre hoek en het stond 2-0! Wat een ontlading! Niet alleen voor de spelers, ook voor het publiek, dat het nu zeker wist: Wij staan boven de joden!
 
Stenman had zich meteen daarna onsterfelijk kunnen maken, maar zijn schroeiend schot knalde met een snelheid van vermoedelijk 150 km/u net over het doel.
 
De wedstrijd was natuurlijk gespeeld, en na 92 minuten zat deze memorabele pot erop. De ereronde mag in het vervolg best wat uitvoeriger worden uitgevoerd, we hadden onze helden nog wel even wat langer voor hun bewezen diensten, hun geweldige inzet en de overwinning willen bedanken.
 
Wij gaan nog even nagenieten, bv. door de volgende stand boven ons bed op te hangen!
 
 
En nu op naar Kerkrade! Mensen, ga met ons mee! De kaarten zijn spotgoedkoop, en ‘t is echt een leuke uitwedstrijd! Als je ook daar weet te winnen, dan staan we op rozen!
 
Statistieken van www.fcgroningen.nl:

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (84’ Matavz), Sparv; Van de Laak (46’ Bacuna), Garcia (69’ Holla), Tadic; Matavz.
Bank: Van Loo, Veldmate, Enevoldsen, Lachman.


Opstelling Feyenoord
Van Dijk, De Vrij, Bahia, De Cler (80’ Martins Indi), El Ahmadi, Mokotjo, Vlaar, Biseswar, Wijnaldum, Van Haaren (63’ Cabral), Castaignos.
Rest bank: Darley, Schaken, Lumb, Leerdam.


Toeschouwers: 21.905 (uitverkocht)
Scores: 13’ Matavz (Tadic) 1-0, 84’ Matavz (Bacuna) 2-0


Scheidsrechter: Van Hulten
Grensrechters: Droste en Schenkels
Vierde official: Winter
Gele kaart: 2’ Granqvist (overtreding op Van Haaren)

 
Forza Grunn!
 

Fotoreportage van één van onze huisfotografen, Eric Smit:

 

 

Pieter Huistra staat Eredivisie Live te woord

 

Spelers en publiek heten elkaar welkom - ook het uitvak is vandaag goed gevuld!

 

Corners van FC Groningen: altijd gevaarlijk!

 

Stenman gooit in - hij speelde vandaag weer een puike partij

 

Bacuna ontvangt instructies, hij mag in de tweede helft Koen van de Laak vervangen

 

Andreas Granqvist in actie

 

Castaignos is als een stervende zwaan neergegaan na een 'elleboog' van Tadic

 

 

Gevaar voor het doel van Feyenoord

 

Vlaggen op Noord

 

De stand na 85 minuten was ook de eindstand: 2-0!

 

Vreugde bij de Groningers en een dikke grijns op het gezicht van Hans Nijland

 

En, omdat het zo mooi was: zo zag Thomas van der Donk de sfeeractie van de Groningen Fanatics:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.