Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

155 gasten online

Verschil tussen FC Groningen thuis en uit blijft veel te groot

FC Groningen is er niet in geslaagd om de daden bij de woorden te voegen. Waar Pieter Huistra voor de wedstrijd van vanavond nog aangegeven had in deze uitwedstrijd een uitschieter naar boven te willen maken, presenteerde zijn ploeg zich met name in de eerste helft juist slap en zonder lijn in het spel. Het was de bedoeling om het initiatief te nemen en brutaal te voetballen, dus ook in een uitwedstrijd te laten zien wat het publiek regelmatig in de Euroborg te zien krijgt. In de eerste helft was het echter alleen maar Roda dat het initiatief nam. In de tweede helft herstelde Groningen zich enigszins, maar het nodige geluk ontbrak uiteindelijk bij de weinige mogelijkheden die Groningen wist te creëren. Na 94 minuten was de vierde nederlaag van het lopende seizoen een feit.

 

Na afloop van de wedstrijd gaf Pieter Huistra in een interview bij Eredivisie Live aan dat zowel de technische staf als ook de spelers erg teleurgesteld zijn in de manier waarop de ploeg is begonnen aan deze wedstrijd. Teleurgesteld zijn echter ook de ruim 170 supporters, die een verre reis gemaakt hebben om hun club ook vanavond in Limburg te steunen. Aangezien het grootste gedeelte van deze supporters tot de trouwste groep behoord die vrijwel elke uitwedstrijd bezoekt, kunnen we stellen dat de meesten van hun voor de tweede keer achter elkaar een behoorlijke wanprestatie voorgeschoteld kregen. En dat is een zeer kwalijke zaak, waar de spelers van FC Groningen ook aan mogen denken als zij wéér veel te slap aan een wedstrijd beginnen, waarmee de ploeg zich bij winst echt in de top van de competitie had kunnen nestelen. In hetzelfde interview stelde Huistra ook vast dat "we er toch iets op moeten bedenken", doelend op de slappe optredens bij een aantal uitwedstrijden dit seizoen. Toch geeft de tweede helft moed voor de komende weken, aldus de trainer. Met twee thuiswedstrijden voor de boeg is het de bedoeling om er "lekker op te kletsen". Laten we het hopen!

 

Maar nu terug naar het begin. Vanaf minuut één was Rode de betere, fellere ploeg, die het initiatief nam en Groningen gaandeweg steeds verder terug dwong op de eigen helft. Kieftenbeld en Luciano begonnen erg onrustig en onzeker aan de wedstrijd. Andere spelers gingen de duels veel te tam aan en/of probeerden vrije trappen te versieren door zich maar gewoon te laten vallen (Hiariej), maar de goed fluitende Braamhaar trapte hier niet in. Aan het begin van de eerste helft werkte het duo Stenman/Tadic nog wel naar behoren, maar ook dat werd alleen maar minder doordat ook Dusan Tadic in de malaise deelde een steeds minder duels won. Van Groninger kant kon voor de eerste helft in positieve zin alleen een fraaie actie van Matavz in de vijfde minuut en nog een speldenprikje van Matavz (schot over het doel van Tyton) genoteerd worden. De 1-0 van Sutchuin in de 40ste minuut was dan ook het logische gevolg, en eigenlijk had Roda bij rust al verder afstand moeten nemen van Groningen. Kansen zijn er hiervoor genoeg geweest.


Al vlak voor de rust stuurde Huistra Danny Holla uit de dug-out om warm te lopen. Tom Hiariej werd door Huistra kennelijk als zwakste schakel gezien, hij mocht na de rust achterblijven in de kleedkamer. Inderdaad speelde Hiariej geen gelukkige wedstrijd, maar de zwakste schakel leek toch eerder een linie voor Tom te voetballen, namelijk Leandro Bacuna. De voor Gonzalo Garcia in de ploeg gekomen Bacuna, kon de rol van nummer 10 vandaag geen moment naar behoren invullen. Hij is zeker wel een talentvolle voetballer, maar heeft dit seizoen in het eerste elftal nog niet kunnen overtuigen. Ook toen het in de tweede helft beter begon te lopen bij FC Groningen, was hij vrijwel altijd het eindstation van op z'n minst veelbelovend ogende aanvalspogingen van de Trots van het Noorden. Met een bankbezetting zoals Groningen die op dit moment heeft (op deze positie kunnen ook Andersson en Enevoldsen prima uit de voeten) is het onbegrijpelijk dat Bacuna vanavond niet eerder is vervangen. Pas na 80 minuten moest hij plaats maken voor Petter Andersson, die wél z'n duels won en twee van de beste kansen van wedstrijd inleidde. We zullen nooit weten hoe de wedstrijd gelopen zou zijn als hij Bacuna al in de rust had mogen vervangen. Zeker is wel dat Andersson meer dan 10 minuten speeltijd moet krijgen om ook eens te kunnen laten zien hoe ver hij na zijn twee kruisbandblessures nou eigenlijk echt is.

 

Tim Matavz, voor wie zich volgens Hans Nijland nog geen enkele club bij FC Groningen heeft gemeld, liet ook vandaag met een paar fraaie acties zien over een bovengemiddeld talent te beschikken. De aanvoer vanaf de zijkanten was vandaag echter te mager om zich echt te kunnen onderscheiden. Tadic speelde in de tweede helft weliswaar beter dan in grote delen van de eerste helft, maar toch ver onder zijn kunnen. En Groningen was in de tweede helft wel de bovenliggende partij, maar toch was het Roda dat met scherpe counters het dichtst bij een doelpunt was. Ook had Roda het met de wederom prima keepende Tyton en de vandaag geheel tegen de gewoonte in ook sterk spelende Kah verdedigend ook nog eens goed voor elkaar. Groningen kan en moet veel beter voetballen dan het vanavond in Kerkrade heeft laten zien. Om te beginnen vrijdag a.s., thuis tegen Vitesse!

 

Door het gelijkspel van AZ tegen Heerenveen staat Groningen op dit moment nog op de derde plaats van de Eredivisie. Bij een overwinning morgen tegen VVV, kan ajax de derde plek overnemen.

 

Ook deze keer weer een aantal foto's van Eric Smit:

 

Assistent Erwin van de Looi geeft instructies

 

Der warming-up wordt afgesloten

 

13.850 toeschouwers vanavond. Toch maar een fusie?

 

Welkom

 

Ruim 170 toeschouwers in het uitvak - aan hun lag het niet vanavond!

 

Kieftenbeld speelde vanavond een vrij ongelukkige wedstrijd

 

 

Danny Holla maakt zich klaar voor de invalbeurt

 

Stenman probeert het met een kopbal

 

Ook vanavond: Alle kopsterke mannen komen mee bij vrije trappen

 

Helaas: eindstand 1-0

 

De statistieken:

FC Groningen
Luciano - Maikel Kieftenbeld, Andreas Granqvist, Jonas Ivens, Fredrik Stenman - Tom Hiariej (46' Danny Holla), Tim Sparv - Dusan Tadic, Leandro Bacuna (79' Petter Andersson), Koen van de Laak (71' Thomas Enevoldsen) - Tim Matavz.

Roda JC
Tyton - Eric Addo, Pa-Modou Kah, Davy de Fauw, Jimmy Hempte - Arnaud Sutchuin, Rob Wielaert, Ruud Vormer, Willem Janssen - Mads Junker (73' Meulens), Anouar Hadouir (89' Eelco Hosten).

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 13.850
Doelpunt: 40' Sutchuin
Gele kaart: 22' De Fauw, 24' Sparv, 75' Vormer, 90' Addo

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.