Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

203 gasten online

Magistrale rentree in de basis van Petter Andersson goed voor weer drie punten thuis;

Koen van de Laak uitgevallen met zeer ernstig lijkende knieblessure

Zelden hebben we het publiek zo blij en uitzinnig de Euroborg zien verlaten. Na een 0-0 ruststand denderde FC Groningen in de tweede helft over Vitesse heen en boekte de achtste achtereenvolgende overwinning in een thuiswedstrijd. De eindstand van de zeer boeiende wedstrijd was 4-1 en Petter Andersson had zich geen betere rentree in de basis kunnen wensen. Hij groeide op imponerende wijze in de wedstrijd. Daar waar hij in de eerste helft met name fraaie steekpassjes afleverde, daar was zijn spel in het tweede bedrijf geweldig. Hij vocht voor elke bal, had splijtende passes in petto en de 3-0 werd door hem persoonlijk op fenomenale wijze in de kruising geschoten. Daarvoor had Andreas Granqvist de score geopend, wéér uit een penalty, waarna Tim Matavz de score verdubbelde, met de nodige portie geluk. Na Petters droomdoelpunt deed Vitesse in de persoon van Marcus Pedersen iets terug, maar Tim Sparv zorgde snel daarna met een heerlijk schot voor de allesbeslissende 4-1. We zijn halverwege de competitie en FC Groningen is de beste ploeg thuis, en kan bovendien terugzien op de beste eerste seizoenshelft uit de geschiedenis. Petter toonde zich van zijn gevoelige kant door na afloop van de wedstrijd te verklaren dat zijn gedachten bij Koen van de Laak waren, die al na acht minuten met een op het eerste gezicht zeer ernstige knieblessure (kruisband?) uitviel. Sterkte Koen...

 

Klik HIER om alle doelpunten nog eens te zien, HIER voor een samenvatting van de wedstrijd en HIER en HIER voor twee interviews met Petter Andersson na de wedstrijd!

 

De Zweedse pers is lyrisch over de rentree in de basis van Petter Andersson. Norran, een krant uit Petters geboortestreek, kopt meteen na de wedstrijd: 'Jag flög upp i himlen' (ik vloog naar de hemel) (het schrijft overigens dat Petter vooraf aan z'n vriendin verteld had dat hij een doelpunt van hem koeltjes zou vieren, hij geeft toe dat dit niet echt is gelukt). Aftonbladet heeft zijn prachtige doelpunt fraai in beeld en schrijft o.a. het volgende, onder de kop 'Gjorde drömmål i comebacken' (scoorde een droomdoelpunt bij zijn comeback):

 

 

'Vilken comeback från start' (wat een comeback in de basis)

'I 84:e minuten lämnade Petter Andersson planen till stående ovationer från 21 000 åskådare' (Petter Andersson gaat in de 84e minuut van het veld en krijgt een staande ovatie van de 21.000 toeschouwers)

'Efteråt sjöng publiken på Euroborg Petter Andersson namn' (na afloop zong het publiek de naam van Petter Andersson)

(edit: een dag later is het artikel compleet herschreven, en onder de kop 'Jag hörde hur de sjöng mitt namn' (ik hoorde dat mijn naam werd gezongen) gaat Petter in op de reacties van het publiek in de Euroborg. Hij vindt het moeilijk de goede woorden te vinden en zegt dat het gevoel dat hij kreeg toen het publiek ging staan en applaudisseren onbeschrijfelijk is. Dat we zijn naam scandeerden vond hij fantastisch. Hij noemde het heel 'cool' hoe er gereageerd werd toen hij er na 84 minuten uit moest, en benadrukt het feit dat het publiek hem al na 15 wedstrijden (toen kreeg hij zijn eerste kruisband-blessure) in het hart heeft gesloten. Hij is nu moe, en gelukkig!

 

Wedstrijdverslag

 

FC Groningen begon gedreven aan de wedstrijd. Het was duidelijk te zien dat de ploeg in deze thuiswedstrijd vanaf het begin wilde laten zien wie de baas is in de Euroborg. Die resulteerde ook al snel in een eerste kans na een voorzet die zoals zo vaak dit seizoen te danken was aan de nog steeds uitstekend functionerende tandem Stenman – Tadic. Matavz mikte de bal met zijn hoofd echter net over het doel van keeper Room.

Nog geen twee minuten later het verschrikkelijke moment van de blessure van Koen van de Laak. De sympathieke Brabander, de laatste speler uit de huidige selectie die ook al in het Oosterpark voor de FC in actie kwam, bleef bij een inzet op de bal met de top van zijn schoen in het gras haken en overstrekte hiermee zijn knie. Koens gegil van pijn en onthutsing ging iedereen die het hoorde door merg en been. Verschrikkelijk om een (mede)speler zo te zien liggen. Wat zijn blessure betreft vreest hij zelf het ergste, zo twitterde hij nog gisteravond. “Bedankt voor al jullie steun. Ziet er niet al te best uit. Vrees het ergste. Morgen ziekenhuis.” Gezien zijn aflopende verbintenis aan het einde van dit seizoen is het mogelijk dat wij Koen voor het laatst in een shirt van de FC in actie hebben gezien. Dit zou wel een bijzonder triest einde van zijn carrière bij de Trots van het Noorden kunnen zijn. Koen, vanaf deze plek nogmaals heel erg veel sterkte gewenst!

Groningen moest dus al vroeg in de wedstrijd een eerste wissel toepassen en het was de Deen Thomas Enevoldsen die voor Koen binnen de lijnen kwam – een logische wissel. Minder logisch was dat hieraan ook nog eens een tactische wissel werd gekoppeld. Waar Koen van de Laak gewoon aan de rechter kant aan de wedstrijd was begonnen, ging Thomas Enevoldsen zijn favoriete plek van Tadic aan de linker kant innemen. De tandem Stenman – Tadic werd dus uit elkaar gehaald, maar in tegenstelling tot eerdere wedstrijden waar dit tot gevolg had dat het aan beide kanten niet meer goed liep, resulteerde de wissel vandaag wel in het gewenste resultaat.

Na de blessure was de spelers van FC Groningen de schok van de gebeurtenissen wel even aan te merken, en dat is begrijpelijk. Iedereen was even van slag. Door een fraai schot van Aisatti na ruim twintig minuten, die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied aan de onderkant van de lat poeierde, werd de Trots van het Noorden wakker geschud. Groningen werd beter, en dat was ook een verdienste van Petter Andersson, die met een aantal zeer fraaie steekpasses medespelers in stelling bracht. Ook haalde hij zelf nog een keer verwoestend uit, maar zag zijn schot geblokt door een speler van Vitesse. Petter groeide steeds meer in de wedstrijd en werd door Henk de Haan in de rust terecht de man van de eerste helft genoemd.

Tegen het einde van de eerste helft waren er nog wel twee kansen voor Vitesse. Eerst schoot Stevanovic net naast na goed voorbereidend werk van Snijders, en op slag van rust liep de snelle Snijders zelf alleen af op keeper Luciano. In dit soort situaties is onze kleine Braziliaan echter op z'n best, en dus wist hij de kans door goed uitkomen teniet te doen. Overigens was aan de kans van Snijders een onthutsende fout van Granqvist vooraf gegaan, die de bal zomaar in de voeten van een tegenstander speelde (en dat gebeurde onze Zweedse reus gisteren trouwens nog meerdere keren). Vervolgens lag ook nog eens de hele rechter kant van Groningen open doordat Kieftenbeld op dat moment ver uit de verdediging was gelopen. Het was niet de enige keer in de wedstrijd dat beide heren op deze manier in de fout gingen. Overigens speelde Maikel Kieftenbeld in aanvallend opzicht wel een zeer puike partij. Door zijn vijfde gele kaart is hij wel geschorst in de volgende wedstrijd tegen AZ.

In de rust kon het publiek in de koude Euroborg (de gevoelstemperatuur lag volgens commentator Mark van Rijswijk op Eredivisie Live bij -12 graden) even opwarmen. Wie dacht dit met een met veel bombarie aangekondigde kopje Chocomel te kunnen doen, kwam echter bedrogen uit, al aan het begin van de rust bleek die namelijk uitverkocht...

Al snel in de tweede helft bleek een opwarmend drankje gelukkig al niet meer nodig, omdat Groningen op voorsprong kwam. Tim Sparv had oog voor de volledig vrij gelaten Stenman, die vond uiteraard gelijk weer zijn maatje Tadic (die in de tweede helft weer aan de linker kant speelde), en Dusan koos er deze keer voor om zelf het strafschopgebied in te duiken. Hier werd hij gevloerd door Vitesse-speler Felixdaal en dus mocht Andreas Granqvist voor zijn zesde strafschop van dit seizoen aanleggen. Met een beheerst schot dwars door het midden was de voorsprong van de thuisploeg een feit. Na een klein uur had Vitesse nog wel op gelijke hoogte kunnen komen, maar een goede redding van Luciano op een schot van Matic voorkwam dit.

Na de 2-0 van Matavz, met een heleboel geluk gescoord doordat de bal na een vrije trap van Tadic via Sparv en Stenman tegen de knie van Matavz was gevlogen, kwam Groningen helemaal op stoom. Petter Andersson bekroonde hierbij zijn goede optreden met een wonderschoon doelpunt. Vanaf de rand van het strafschopgebied plaatste hij de bal met een mooi effect akelig precies in de hoek van het doel. Erwin Koeman gaf na afloop van de wedstrijd op Eredivisie Live aan dat je traptechniek nooit verleerd, niet na zware blessures zoals Petter Andersson heeft gehad, en ook niet als je ouder wordt. Petter heeft met zijn doelpunt in ieder geval aangetoond weer helemaal terug te zijn en samen met hem ging het hele publiek uit z'n dak. Minutenlang werd zijn naam gescandeerd, iedereen gunde juist hem dit mooie moment.

Dat de Noor Pedersen tien minuten voor het einde de 3-1 scoorde (overigens ook op fraaie wijze) was alleen nog maar voor de
statistieken, zeker nadat Tim Sparv de marge maar twee minuten later weer op drie doelpunten verschil gebracht had. Uiteraard ging ook hier weer een actie van Stenman en Tadic aan vooraf, en het blijft leuk om te zien hoe Sparv na een doelpunt van hem volledig uit zijn dak gaat, ook al is het de 4-1. Zes minuten voor het einde kreeg de leeg gestreden Andersson nog een publiekswissel. Een staande ovatie van het publiek was het verdiende loon!
 
De ereronde was heerlijk om te zien. Op weg naar de Noord Curve, Petter liep een beetje vooraan, zorgde Fredrik Stenman ervoor dat de andere spelers inhielden. Het gevolg was dat Petter Andersson met grote voorsprong op de fanatieke supporters afliep zodat het applaus echt hem alleen gold. Toen Petter dit in de gaten kreeg riep hij zijn collega's er snel bij, van hem hoeft deze extra aandacht allemaal niet. Prachtig! Klik hier om te zien hoe de Noord Curve Petter Andersson bedankt.

Met deze ruime zege heeft FC Groningen de eerste seizoenshelft meer dan succesvol afgesloten. Met 33 punten uit 17 wedstrijden heeft Groningen een nieuw clubrecord gevestigd. Als Groningen in de uitwedstrijden wat succesvoller (lees: scherper) was geweest, zou de Trots van het Noorden nog hoger kunnen staan dan de derde, en na de wedstrijd van ajax van vanavond waarschijnlijk vierde plek. Aan de andere kant: wie had aan het begin van dit seizoen gedacht dat het Pieter Huistra en zijn staf zou lukken om met deze ploeg halverwege dit seizoen op een vierde plek te staan?

 

Eric Smit heeft ons weer een aantal prachtige foto's gezonden. Een impressie:

 

warming-up

 

Fredrik Stenman, op blitse groene schoenen, bezig met zijn warming-up

 

respect: Vitesse is met veel supporters naar Groningen gekomen

 

opkomst van de spelers

 

Koen is zwaar geblesseerd; Petter kijkt bezorgd toe: hij kent dit als geen ander

 

Thomas Enevoldsen moet Koen van de Laak al na acht minuten aflossen

 

Erwin van de Looi legt aan Eredivisie Live uit hoe de FC Vitesse in de 2e helft gaat bestrijden

 

Tim Matavz, amper zichtbaar achter Tim Sparv, heeft 2-0 gemaakt; het team is happy

 

Petter Andersson heeft zojuist 3-0 gescoord en is dolblij ...

 

... ook zijn medespelers zijn heel blij voor hem

 

Tim Sparv wordt door zijn ploeggenoten gefeliciteerd na zijn 4-1

 

ook Pieter Huistra is heel blij met Petters geweldige wedstrijd

 

Eredivisie Live interviewt Man of the Match Petter Andersson

 

De Groninger Gezinsbode schreef over de wedstrijd nog het volgende:

 

De lijst met buitenlandse clubs die in de ijskoude etalage van Euroborg kwamen kijken, telde vooral clubs uit Engeland (o.a. Bolton Wanderers), Duitsland (o.a Werder Bremen, Frankrijk (Lille) en Italië (Palermo en Serie B-club Novara Calcio). Of al die belangstelling een vervolg krijgt, zal FC Groningen in de komende anderhalve maand gaan merken. De winter-transferwindow duurt de hele maand januari.

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (71’ Hiariej), Sparv; Van de Laak (9’ Enevoldsen), Andersson (84’ Ajilore), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Veldmate, Lachman.

 

Opstelling Vitesse
Room; Aissati, Stevanovic, Matic, Snijders (79’ Bazarite), Kashia, Büttnet, Rajkovic, Pröpper (72’ Van Ginkel), Felixdaal, Pluim (67’ Pedersen).
Rest bank: Delac, Van der Struijk, Kingston, Caldirola.

 

Toeschouwers: 22.099 (uitverkocht)
Scores: 53’ Granqvist (strafschop), 62’ Matavz 2-0, 66’ Andersson (Matavz) 3-0, 79’ Pedersen (Matic) 3-1, 81’ Sparv (Stenman) 4-1

 

Scheidsrechter: Haverkort
Grensrechters: Van Dongen en Gerritsen
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 36’ Rajkovic, 53’ Felixdaal, 62’ Kieftenbeld

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.