Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

108 gasten online

FC Groningen verslaat AZ in na rust zinderend duel; hoofdrollen Matavz en Blom

En het bleef nog lang onrustig in Stad en Ommeland! Over de wedstrijd van vanmiddag zal nog lang worden nagepraat. FC Groningen won voor de 9e maal op rij thuis een competitiewedstrijd en heeft vanmiddag meer dan goede zaken gedaan op de ranglijst. Door de 2-0 zege op AZ (twee maal Tim Matavz) heeft FC Groningen niet alleen PSV en Twente, die beiden punten verspeelden, in het vizier, maar - minstens zo belangrijk - naar beneden toe werd een mooi gaatje geslagen. Een hoofdrol was er, zoals vooraf eigenlijk al verwacht, voor scheidsrechter Blom. Hij zond zowel Tim Sparv als Moreno naar de kant met directe rode kaarten. Sparv vanwege een charge op de enkels van Elm; Moreno voor een knietje op het stuitje van Tadic. Het zorgde in de tweede helft voor een fantastische sfeer.

Met name de vreugde-explosie na de 2-0 moet tot ver over de provinciegrenzen te horen zijn geweest. Wat een wedstrijd. Weer gewonnen, en dat tegen een tegenstander die zich tactisch zeer goed had ingesteld op de equipe van Pieter Huistra en met name in de tweede helft heel goed speelde. Maar de punten blijven in Grunn!


Aanvulling:

Gertjan Verbeek hing na afloop weer de gebruikelijke hork uit. Op de persconferentie duurde het meneer allemaal te lang en weg was hij, naar de bus die hij zonodig moest halen. Leuk was wel de opmerking van Pieter Huistra aan zijn adres: "Geen vragen meer? Toe maar. Wegwezen." Klik hier voor de lachwekkende taferelen tijdens de persconferentie. Huistra typeerde het gedrag van Verbeek naderhand als 'schandalig'. Het blijft een slechte verliezer, die Verbeek, die ook nog meende om Richard van Elsacker, hoofd Communicatie van FC Groningen, te moeten interrumperen.

 

Nog wat leuke filmpjes:

Martin Groenewold zingt Oosterpark 2011 (prachtig!)

Joep Schreuder bij FC Groningen - AZ (half uur genieten!)

Ontlading in de Euroborg na de 2-0 van Tim Matavz (kippenvel!)

Samenvatting FC Groningen - AZ, gemaakt door een supporter vanaf Zuid-tribune (heel leuk!)

Samenvatting FC Groningen - AZ van Eredivisie Live

Samenvatting FC Groningen - AZ van Studio Sport

 

Toen de spelers het veld betraden voor de warming-up viel op dat Thomas Enevoldsen buiten de wedstrijdselectie was gelaten, daar waar we voor de Deen een plek op de bank hadden verwacht. Het moge duidelijk zijn, Pieter Huistra moet lastige keuzes maken als er maar weinig spelers geblesseerd zijn, en onze trainer had zijn weer fitte landgenoot, Nicklas Pedersen, bij de achttien gehaald. Of zal Enevoldsen ziek zijn geweest?
 
Martin Groenewold bracht de stemming er vlak vóór de wedstrijd in met het fantastisch goed gezongen Oosterpark 2011 (zal er live ooit zó zuiver zijn gezongen?), waarna de Groningen Fanatics een prachtige ode aan het Oosterpark brachten dat we bijna vijf jaar geleden hebben verlaten.
 

sfeeractie Groningen Fanatics: ode aan het Oosterpark (foto: FCG Online)

 
FC Groningen begon in de verwachte opstelling aan de wedstrijd, dus met Darryl Lachman als rechtsback (hij verving de voor één wedstrijd geschorste Maikel Kieftenbeld) en met Gonzalo García rechts op het middenveld. Beide ploegen speelden in een 4-2-3-1 concept en al snel was duidelijk dat de tactiek een hele belangrijke rol speelde. Beide ploegen spelen verzorgd voetbal en verafschuwen de lange bal; ze zoeken geduldig naar openingen en bij een sterke tegenstander zoals AZ dat vanmiddag was (het zal zonder twijfel de sterkste tegenstander zijn geweest die we dit seizoen in de Euroborg aan het werk hebben gezien) leidt dit tot een wedstrijd die er niet altijd spectaculair uitziet. Dat werd pot in de tweede helft wel, maar daarover later meer.
 
Bij het eerste fluitsignaal werd de immens populaire Petter Andersson fanatiek toegezongen; onze topper speelde weer op de tien-positie en rende weer de longen uit zijn lijf.
 
Er stonden aan het begin welgeteld vijf Nederlanders binnen de lijnen (afgezien van Kevin Blom): Holla en Lachman aan de kant van de thuisploeg; Viergever, Marcellis en Schaars bij AZ. Lang leve de internationalisering!
 
Al na twee minuten vond Gertjan Verbeek het nodig om twee van zijn bankzitters te laten warmlopen, en dat terwijl het vanmiddag niet bijster koud was in de Euroborg en zijn ploeg had tot dat moment bepaald niet staan te schutteren. Het enige gevaar in die 120 seconden was een vrije schop van Danny Holla geweest, maar goed - Verbeek zal er ongetwijfeld zijn redenen voor hebben gehad.
 
AZ was vanaf het begin gevaarlijk over de linker kant, waar Darryl Lachman het moeilijk had. Hij is opbouwend minder sterk dan Maikel Kieftenbeld en leed ook nog eens een aantal malen onnodig balverlies; dat hij kort na rust het veld ten koste van Tom Hiariej moest verlaten was niet meer dan logisch.
 
Na een kleine tien minuten was het Andreas Granqvist die de bal over het doel kopte na een mooie voorzet over rechts van García; er was een mooie combinatie over links tussen Tadic en Stenman aan voorafgegaan. Wij hopen van AZ Fanpage binnenkort nog de motivatie te vernemen waarom het in hun voorbeschouwing op deze wedstrijd (hier te lezen) Fredrik Stenman tot verreweg de zwakste schakel van FC Groningen had gebombardeerd.
 
Na twaalf minuten was het al prijs! Tadic gaf prachtig voor op Tim Matavz en de Sloveen nam de bal goed aan en schoot met links op het doel van Romero. De Argentijn dook er een beetje knullig overheen maar hij kon er feitelijk gezien niet heel veel aan doen. We stonden al vroeg op voorsprong: 1-0!
 
Overigens was de aanval die tot de 1-0 leidde begonnen bij Luciano, die nog maar net (of net niet?) kon voorkomen dat de bal over de achterlijn zou gaan, anders had niet FC Groningen een aanval kunnen opzetten maar AZ een corner mogen nemen.
 
Nog binnen het kwartier kreeg Granqvist zijn tweede goede kopkans, verkregen uit een vrije schop (uiteraard genomen door Dusan Tadic) die was toegekend omdat Andersson was neergelegd.
 
AZ ging na het eerste kwartier duidelijk beter spelen. Graziano Pellè schoot goed op Luciano, maar onze keeper redde fraai. Dat Dirk Marcellis vervolgens tegen een gele kaart aanliep was opmerkelijk. Als je al een kaart geeft voor een elleboogstoot, waarom dan niet rood voor de charge op Petter Andersson? De Zweed moest even verzorgd worden omdat zijn kaak was getorpedeerd, maar hij is een bikkel en was snel weer binnen de lijnen; Leandro Bacuna, die inmiddels was gaan warmlopen als eventuele vervanger, kon weer gaan zitten.
 
Na een klein half uurtje was het Rasmus Elm die uit een wel erg makkelijk gegeven vrije schop maar net overschoot; het was duidelijk dat AZ behoorlijk in de wedstrijd groeide en dat FC Groningen er tegen deze goede tegenstander minder dan vooraf gehoopt in kon slagen het zo omarmde pressievoetbal te spelen. Het zal van tevoren ook op meer gevaar hadden gehoopt van het creatieve viertal García-Andersson-Tadic-Matavz, maar nogmaals - AZ was vanmiddag een sterke opponent die deze competitie zeker nog van zich zal laten spreken.
 
Het pleitte voor de thuisploeg dat het geduldig naar openingen bleef zoeken; het was echter niet balvast genoeg zodat AZ vaak weer snel in balbezit kwam en steeds weer gevaarlijk opkwam. Overigens zonder tot veel uitgespeelde kansen te komen: de aanvallen liepen meestal stuk als het strafschopgebied bereikt was.
 
AZ bleef het inititatief houden, maar even voor rust was het Tadic die de trucendoos opengooide en hiermee een corner in de wacht sleepte. De Serviër nam de hoekschop zelf en voor de derde maal was het Andreas Granqvist die de bal hard overkopte. Onvoorstelbaar hoe vrij de Zweed steeds werd gelaten door de verdedigers van AZ! Van de drie uitgelezen kopkansen had er wel eentje ingemogen trouwens.
 
Over Kevin Blom waren we tot dat moment nog aardig tevreden. Hij paste de voordeelregel goed toe en als er na een overtreding geen voordeel volgde uit de actie floot hij alsnog voor een vrije schop. Prima. We konden op dat moment nog niet bevroeden hoe zijn prestatie in de tweede helft naar een dramatisch slecht en ronduit partijdig niveau zou zakken...
 
Op slag van rust had Tim Matavz de voorsprong eigenlijk moeten verdubbelen. Hij veroverde de bal na geklungel achterin bij AZ (Moisander), maar schoot niet ver genoeg in een hoek zodat Romero er nog net met z’n vingers aan kon zitten zodat er slechts een corner uit de actie kwam. Toegegeven, een 2-0 voorsprong bij rust zou wat geflatteerd zijn geweest, maar daarom niet minder welkom.
 

Meteen bij het begin van de tweede helft liet Pieter Huistra Tom Hiariej warmlopen; dit verbaasde ons niet. Er moest met name aan de rechter kant iets gebeuren.

 

AZ was duidelijk met de intentie om meer druk te zetten uit de kleedkamers gekomen. Na een kleine tien minuten na rust was het eerste wapenfeit al bijna meteen goed voor een doelpunt: een schot van Holman werd op de lat geschoten. Luciano kwam goed uit zijn doel, maar dit had zomaar de gelijkmaker kunnen betekenen.

 

Na een kwartiertje na rust stond daar aan de andere kant een mooie combinatie tussen García en Holla tegenover; maar AZ bleef gevaarlijk komen.

 

Na 63 minuten werd Darryl Lachman afgelost door Tom Hiariej, een logische wissel. Kort daarna kreeg Danny Holla, vandaag goed spelend als controleur, een gele kaart voorgeschoteld, een terechte kaart, maar waarom kreeg Stijn Schaars die zich daarna wel erg irritant gedroeg niet eveneens een kaart? Het was nu begonnen met het door Kevin Blom weghalen van het bloed onder onze nagels.

 

FC Groningen slaagde er niet in rust en balvastheid in het spel te krijgen. AZ kreeg een grote kans, maar Luciano pakte de bal heel goed. Dit herhaalde hij kort daarna toen Brett Holman vrij op hem afstormde. Net buiten zijn strafschopgebied nam de Braziliaan de bal met zijn borst aan en schoot hem daarna weg, prima gedaan!

 

De tandem Stenman-Tadic begon nu wat stroever te lopen, en omdat Blom steeds pietluttiger ging fluiten en met name opvallend vaak in Alkmaarders voordeel blies werden we er op de tribune bepaald niet rustiger op. Gelukkig waren de Alkmaarders zo vriendelijk om tientallen keren buitenspel te lopen, anders had er wellicht een andere stand op het scorebord gestaan.

 

Na een minuut of 70 spelen werd García, leeggestreden, vervangen door Femi. Wederom een logische wissel. García heeft vanmiddag weer zijn best gedaan maar hij zat er doorheen; Femi was nodig voor wat meer rust en controle op het middenveld. Leandro Bacuna en Nicklas Pedersen werden ook de dug-out uitgestuurd om zich warm te gaan lopen, later gevolgd door Jeroen Veldmate.

 

Het werd spannender en spannender. Elm haalde redelijk verwoestend uit, maar Luciano redde met een prachtige zweefduik. Blom werd ook steeds irritanter, en het voorlopige dieptepunt werd bereikt na 77 minuten toen hij Tim Sparv de rode kaart voorhield na een actie op Elm. Hij leek zeker de bal te willen spelen, maar achteraf bleek uit de TV-beelden dat hij vrij fors de enkel van Elm had geraakt. Er valt wel wat voor de rode kaart te zeggen, al zouden veel scheidsrechters het met geel hebben afgedaan.

 

Sparv zelf werd al meteen door Moreno gemaand de zijkant op te zoeken, wat een vervelende Mexicaan is dat zeg! Sparv begreep niets van de beslissing van Blom, zocht noodgedwongen de kleedkamers op maar wilde na afloop van de wedstrijd, toen hij zijn wedstrijdkleren nog altijd aan had, verhaal halen bij de gewraakte scheidsrechter. De strijdbare Fin kon slechts met de grootste moeite door Henk Veldmate, technisch manager, en Richard van Elsacker, hoofd Communicatie van de FC, in bedwang worden gehouden.

 

De toon in de wedstrijd was gezet. Met 10 tegen het 11 ging het verder, en zoals zo vaak gaat het publiek dan vol achter de in hun ogen benadeelde thuisploeg staan.

 

Wat Blom daarna bij elkaar floot ging helemaal nergens meer over. Hij gaf AZ een onterechte corner en een onterechte vrije schop en kreeg bij één van de spaarzame goede beslissingen een ovatie van het publiek. Hij reageerde hierop door meteen weer een verkeerde beslissing te nemen. Wat een ellendeling zeg.

 

AZ wisselde tussen al dit warrige gefluit ook nog. Martens werd in de 78e minuut vervangen door Gudmundsson en Elm een minuut later door Sigthorsson.

 

AZ gooide alles op de aanval. Pellè haalde in de 82e minuut alles uit de kast en plaatste een mooie omhaal, maar deze ging net naast.

 

Na 85 minuten kreeg Petter Andersson een krampaanval, en hij moest worden vervangen door Jeroen Veldmate. De Zweed heeft zich vanmiddag weer het snot voor de ogen gelopen en was weer erg waardevol voor zijn ploeg. Op weg naar de kant om gewisseld te worden was het weer Moreno die zich van zijn irritantste kant liep zien: het duurde hem allemaal te lang. Petter kon zijn emoties in bedwang houden (een vuistslag voor de Mexicaan zou volkomen terecht zijn geweest), en Blom vertelde Moreno dat het afgelopen moest zijn met zijn kinderachtige gedoe. Moreno blèrde vervolgens nog iets richting de arbiter, die hem terecht de gele kaart voorhield.

 

Of dit zal hebben meegespeeld bij de Mexicaan toen bij hem in de 89e minuut kortsluiting optrad, we zullen het nooit weten. Aan de zijlijn, waar Matavz en Tadic in de laatste minuten veelvuldig gesignaleerd konden worden, vond Moreno het nodig een knietje in het achterwerk van Tadic te planten, en zijn wedstrijd zat erop. Hij kreeg voor zijn stommiteit nl. een directe rode kaart, maar ook bij geel zou het einde oefening voor Moreno zijn geweest, aannemende dat Blom wel weet dat twee maal geel gelijk staat aan rood.

 

Het ging dus verder met tien tegen tien. AZ joeg nog wel alles naar voren, maar het deed dit, net als na de rode kaart voor Sparv al, niet heel slim: het hanteerde nu veel te vaak de lange bal en onze centrale verdedigers, vanmiddag in topvorm, wisten daar wel raad mee.

 

Toen Matavz eerst nog onterecht voor buitenspel was afgefloten besliste hij in de 93e minuut de wedstrijd. Stenman weerde een aanval van AZ af, en schoot de bal naar voren. Daar stond Tim Matavz, nog net op eigen helft, en hij kon moederziel alleen op het doel van Sergio Romero aflopen, omdat AZ iedereen naar voren had gestuurd. Matavz was bliksemsnel en kon niet meer worden achterhaald, en stiftte de bal over Romero heen. 2-0 en de Euroborg explodeerde werkelijk van vreugde. Wat een geweldige sfeer! Mooi ook om te zien dat alle spelers uit de dug-out naar de elf feestende spelers stormden. Dit hadden we voor het laatst gezien op 1 oktober 2006 na de formidabele 4-3 overwinning op Vitesse, kort na de uitschakeling in de Europa Cup door Partizan. Het tekent de saamhorigheid in de groep!

 

De punten waren binnen want Blom blies kort daarna af. De ereronde van de spelers en dit keer ook de trainersstaf was legendarisch, net zoals de vreugdeuitbarsting van Hans Nijland die in de armen sprong van Veldmate.

 

De spelers bedankten dit keer uitgebreid de supporters van alle tribunes, die voller dan anders na afloop van een wedstrijd waren. Henk de Haan zette nog aan voor het Kampioene, kampioene! Wat een middag, wat een inzet, wat een passie. We gaan nu nagenieten bij Studio Sport. Na de wedstrijd werden we bij de fietsen nog verblijd met:

 

 

ook ná de wedstrijd vuurwerk

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Lachman (62’ Hiariej), Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv (77’ rood); Garcia (71’ Ajilore), Andersson (84’ Veldmate), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Pedersen, Metaj.


Opstelling AZ
Romero, Marcellis, Moisander, Moreno (89’ rood), Viergever (84’ Poulsen), Elm (79’ Sigthorsson), Wernbloom, Schaars, Holman, Pellè, Martens (79’ Gudmundsson).
Rest bank: Alvarado, Jaliens, Falkenburg, Ortiz.


Toeschouwers: 22.292 (uitverkocht)

Scores: 11’ Matavz (Tadic) 1-0, Matavz (Stenman) 2-0


Scheidsrechters: Blom
Grensrechters: Jansen en Strijker
Vierde official: Higler
Rode kaarten: 77’ Sparv (overtreding op Elm), 89’ Moreno (omver duwen van Tadic)
Gele kaarten: 16’ Marcellis (overtreding op Tadic), 60’ Pellè (spelbederf), 63’ Holla (overtreding op Schaars), Moreno (aanmerkingen op de leiding)

 

Fotoreportage van Eric Smit:

Hans Westerhof en Gertjan Verbeek voor de wedstrijd aan het woord bij Eredivisie Live

 

Zo'n 300 man in het uitvak vandaag

 

Het optreden van Martin Groenewold met vlagvertoon van de Fanatics

 

Line-up

 

"Zo lang is dat nog niet geleden" (uit het lied van Martin Groenewold)

 

"Wij gaan winnen vandaag!"

 

Groningen in de aanval

 

Matavz, hier net niet

 

Ook de hoofdtribune is vandaag zeer goed gevuld

 

De muur wordt neergezet

 

Petter Andersson vandaag ook weer voornamelijk op '10'

 

Vrije trap AZ

 

Hier is Sparv nog aan de bal...

 

Maar na ruim 75 minuten krijgt hij rood na zijn overtreding op Elm

 

Spelers en publiek vieren de overwinning

 

Matavz krijgt als Man-of-the-match een fles champagne van Eredivisie Live

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.