Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

129 gasten online

Weer ondermaats optreden van FC Groningen in uitwedstrijd: 2-2 bij Excelsior

FC Groningen uit of thuis, het blijft een wereld van verschil. In de eigen Euroborg speelt de ploeg van Pieter Huistra met flair en pressie en erg offensief en wint het duels; uit loopt het veel vaker naar achteren en gaat het niet goed om met een tegenstander die druk zet. Na een comfortabele 0-2 ruststand ging het vanavond in de tweede helft mis. Kantelmoment was een eclatante blunder van scheidsrechter Nijhuis, die niet zag dat Bergkamp hands maakte en zich vervolgens liet vallen. Een onterechte strafschop derhalve. Vlak voor tijd maakte Excelsior de gelijkmaker toen Jeroen Veldmate (vervanger van de zieke Ivens) zijn veters strikte. Op grond van het veldspel in met name de tweede helft verdiende de FC zeker niet meer; aan de andere kant werd de thuisploeg in het zadel geholpen met het penalty-cadeautje van de Tukker Nijhuis. Hoe dan ook, de druiven zijn zuur; FC Groningen benutte de unieke kans om koploper te worden niet.

 

Onderaan het wedstrijdverslag staan weer mooie foto's van Eric Smit!

 

Toen we de opstelling onder ogen kregen viel op dat niet Jonas Ivens maar Jeroen Veldmate in het hart van de verdediging was opgesteld. Ivens was ziek geworden en moest noodgedwongen verstek laten gaan; Veldmate was zijn logische vervanger. Granqvist schoof door naar de positie van rechter centrale verdediger, en Jeroen Veldmate, net als Granqvist linksbenig maar veel minder goed in staat om rechts centraal te spelen, ging op de vier-positie staan. Verder nam Femi de plek in van de geschorste Tim Sparv, daar waar ik Tom Hiariej had verwacht. Vanwege de absentie van Ivens was Jorrit Kunst als extra verdediger mee afgereisd naar Rotterdam.
 
Aan de kant van Excelsior moest Guyon Fernandez op de bank beginnen; dit was geen verrassing na de uitspraken van zijn trainer, Alex Pastoor, die vooraf had laten weten dat de hype rond Fernandez over was en dat zijn spits de laatste tijd te weinig bracht.
 
Zowel FC Groningen als ook Excelsior behalen hun punten voornamelijk thuis. Excelsior heeft zelfs al zijn punten, op twee na, op het eigen Woudestein behaald. Hieruit blijkt het grote voordeel van het spelen op kunstgras, als tenminste bijna al je tegenstanders in hun eigen stadion op gewoon gras spelen. Excelsior is gewend aan de kunststof rommel, terwijl de spelers van de FC daar behoorlijk aan moesten wennen. Zo hadden Andersson, Kieftenbeld en García het aan het begin van de wedstrijd moeilijk. Petter groeide later wel in de wedstrijd, maar Maikel en Gonzalo speelden vanavond erg ongelukkig.
 
Ook de grootte van het veld speelde een rol. FC Groningen kon duidelijk maar moeilijk omgaan met de beperkte afmetingen van het speelveld.
 
Na 7 minuten stond er wel een 0-1 voorsprong op de borden, en uit niets bleek toen dat de wedstrijd een andere winnaar dan FC Groningen zou gaan krijgen. Het was Dusan Tadic die een mooie aanval over de schijven Veldmate en Holla met een prachtig schot, met rechts nog wel, afrondde. Keeper Cees Paauwe had het nakijken: 0-1!
 
Een paar minuten later was het de de hele eerste helft behoorlijk schoffelende aanvoerder van Excelsior, Ryan Koolwijk, die met een trap tegen Petter Andersson duidelijk maakte dat de thuisploeg met duidelijke bedoelingen aan de wedstrijd was begonnen: duels willen winnen en er kort opzitten.
 
FC Groningen was het eerste kwartier beter, zonder overigens in topvorm te spelen. Maar een grootse vorm was op dat moment ook niet nodig om tegen het povere Excelsior op voorsprong te blijven staan.
 
In die fase viel op dat Jeroen Veldmate wel erg vaak de lange bal naar voren hanteerde, een speelwijze die Ivens en Granqvist zelden tot nooit hanteren: zij hebben altijd de intentie één en ander voetballend op te lossen. Deze lange ballen waren steevast een prooi voor de verdedigers van de Kralingers.
 
Excelsior wierp de schroom meer en meer van zich af en had na ruim een kwartier de eerste grote kans. Roland Bergkamp miste echter uit een voorzet van Lagouireh. Het was Dusan Tadic die vervolgens een corner weggaf, en uit deze hoekschop kreeg Leendert van Steensel dé kans op de gelijkmaker, hij schoot echter, vrijstaand voor Luciano, over.
 
Er waren nog geen 20 minuten gespeeld of aan de kant van FC Groningen liep Darryl Lachman zich al warm, hij hoefde echter niet in de ploeg gebracht te worden.
 
De 20e minuut zullen we ons nog lang heugen. Eigenlijk was deze mede-bepalend voor het eindresultaat. Bergkamp deelde een forse elleboogstoot uit aan Andreas Granqvist, maar scheidsrechter Nijhuis zag het niet of wilde het niet zien, en dit gold ook voor zijn blinde hulpjes aan de zijlijn. Op Bergkamps actie (meneer vond zelf dat Andreas tegen zijn elleboog aanliep, een uitspraak die grenst aan hondsdolheid) had maar één straf volstaan: rood. Maar Bergkamp kwam er zonder kaarten vanaf.
 
(Aanvulling naderhand: Bas Nijhuis verklaarde na de wedstrijd, na het zien van de TV-beelden, tegenover Eredivisie Live het volgende: "Ik heb net de beelden gezien. En het is duidelijk dat het een elleboogstoot is. De elleboog wordt duidelijk gebruikt als wapen. Het is door mij niet waargenomen in het veld." Het zal wel op een schorsing voor Bergkamp uitdraaien, maar daar kopen wij niks voor.)
 
Een paar minuten later kwamen we weer goed weg toen Tim Vincken vanuit kansrijke positie, verkregen na een verre ingooi, hard overschoot.
 
Het duel leek nog binnen het halve uur beslist toen Tim Matavz de bal knap veroverde en afspeelde op Tadic. De Serviër speelde schitterend diep in op Fredrik Stenman en diens voorzet werd door de goalie van Excelsior, Cees Paauwe, in zijn eigen doel geranseld. Het stond 0-2 en het uitvak hief massaal het "Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!" aan.
 
Guyon Fernandez kwam kort daarna in het veld omdat Nayib Lagouireh zich had geblesseerd. De volgende kans viel echter aan de andere kant. Het was Tim Matavz die balverlies van Bergkamp bijna afstrafte, maar de jonge Sloveen lanceerde helaas een afzwaaier. Desondanks een mooie poging.
 
In deze fase was de thuisploeg het helemaal kwijt en er was niemand die nog een stuiver gaf voor de kansen van Excelsior. Niet dat FC Groningen verheffend speelde, verre van dat, maar het stond riant op voorsprong en kwam weinig in de problemen. Het verdedigde ver van het doel af en kon met die speelwijze steeds op twee manieren uitverdedigen (naar voren of terug op Luciano), en Excelsior kon daar amper doorheen prikken.
 
FC Groningen gaf nog een vrije schop weg toen Kieftenbeld zijn hand in het gezicht van een tegenstander plantte, maar het haalde zonder verdere kleerscheuren de rust.
 
Assistent-trainer Erwin van de Looi gaf in de rust voor de camera’s van Eredivisie Live aan dat hij en Huistra wel in hun nopjes waren met de voorsprong, maar niet helemaal tevreden waren over het veldspel. Van de Looi vond dat het allemaal nog wel wat scherper kon, en dat de offensieve spelers wat slordig speelden. Hakjes zijn leuk, maar ze moeten wel effectief zijn, aldus de assistent van Pieter Huistra. Hij zei dat zijn ploeg het na rust echt wilde gaan afmaken.
 
De assistent van Excelsior, John Lammers, bleek in de rust naar een geheel andere wedstrijd gekeken te hebben. Hij vond dat zijn ploeg toen al het spel bepaalde, dat FC Groningen alleen maar efficiënt speelde (twee kansen, twee goals), en dat de elleboogstoot van Bergkamp helemaal geen elleboog was: "Hij gebruikt zijn lichaam goed!", en trouwens, "als je alles laat zien wat Granqvist doet, dan krijg je dat." Weg met die blinde hufter!

 

De tweede helft begon niet goed. Stenman moest een voorzet van Vincken blokken, wat een corner voor Excelsior betekende, en meteen daarna gaf ook Granqvist een corner weg.
 
Vervolgens kreeg FC Groningen een ingooi. Stenman wierp in, maar de bal is nooit binnen de lijnen geweest. Desondanks mocht Excelsior toen ingooien (geen idee waarom, in de jeugd mag dezelfde ploeg dan nog een keer ingooien). Uit de ingooi belandde de bal bij Roland Bergkamp, die eigenlijk al na 20 minuten van het veld gestuurd had moeten worden. Hij nam de bal in het strafschopgebied met de hand aan, hands zou je zeggen, maar Nijhuis zag het niet. Femi kwam aanlopen en pardoes liet Bergkamp zich vallen. Nijhuis floot nu wel, logisch dachten we: hij geeft ons een vrije schop, nog voor die handsbal. Maar nee, de Tukker legde de bal pardoes op de stip! Een blunder van jewelste. Eerst die ingooi, toen de hands-situatie en tenslotte de Schwalbe. Het is een schande dat Nijhuis hier een strafschop voor gaf. Het was erg beslissend voor het vervolg van de wedstrijd. Koolwijk schoot nl. binnen (we waren nog maar in de 50e minuut!) en Excelsior putte hier moed uit.
 
FC Groningen kreeg het nu moeilijk. Het ging achterover leunen, kwam niet meer aan voetballen toe en ging niet goed om met de druk van de nietige thuisploeg, die steeds beter ging combineren op het eigen kunstgras.
 
Na een mooie combinatie over Andersson en Matavz was het Gonzalo García die een metertje overschoot, het bleek achteraf in de bewuste 55e minuut zo ongeveer de laatste kans voor de FC geweest te zijn.
 
Andersson ging vervolgens naar de grond, na een actie van Van Steensel. Het zal behoorlijk zeer hebben gedaan, maar er was weinig te zien, we vermoeden geen opzet bij Leendert.
 
Na een uurtje spelen viel de gelijkmaker bijna. Miquel Nelom schoot op het doel, de bal werd door Maikel Kieftenbeld van richting veranderd waardoor het een corner werd.
 
Stenman had grote moeite met Tim Vincken vanavond. Zijn combi’s met Tadic mislukten vaker dan anders, hieraan lag ook het bespottelijk kleine speelveld ten grondslag, maar ook het missen van de echte vorm van de dag.
 
Tim Matavz ging op een gegeven moment nog neer in het strafschopgebied van Excelsior. Dit leek meer op een penalty dan de bewuste situatie die tot de 1-2 leidde, maar nu bleef een fluitsignaal uit.
 
Danny Holla moest na 65 minuten met een enkelblessure naar de kant. Opvallend genoeg kwam niet Tom Hiariej in het veld maar Thomas Enevoldsen. Achteraf bleek dat Enevoldsen al een poosje warm had gelopen, Huistra wilde niet de nog koude Hiariej zonder warmlopen in de ploeg brengen. Huistra liet Hiariej nu wel meteen warmlopen een een paar minuten later werd Tom alsnog in het veld gebracht, ten koste van Petter Andersson. Vlak vóór de wissel was Tim Matavz nog neergelegd, recht voor het doel, maar García joeg de vrije schop over.
 
Het bleef moeizaam gaan aan de kant van FC Groningen. Na balverlies van Granqvist moest de 2-2 wel vallen, dachten we, maar Luciano bracht redding op de inzet van Fernandez.
 
Even later moest Stenman (terecht) geel incasseren na een stevige charge. Uit de vrije schop leek een doelpunt te vallen, maar omdat Bergkamp zo dom was om Luciano te duwen werd de goal van Van Steensel afgekeurd. We kwamen hier overigens goed weg, als het doelpunt zou zijn goedgekeurd hadden we weinig kunnen inbrengen.
 
FC Groningen voetbalde niet in de tweede helft, het had geen controle. Femi haalde nog wel een tegenstander onderuit en weg was de tegenstoot van Excelsior. Het kwam de Nigeriaan op geel te staan. Het was zijn eerste gele kaart, kennelijk had Nijhuis hem bij de strafschop-actie geen geel voorgehouden, ook al een wonderlijke zaak.
 
Het laatste kwartier brak aan, en volkomen onnodig was het billenknijpen, veel te spannend. Dat we Tim Sparv zó zouden missen had ik niet verwacht.
 
De virtuele koploper wankelde. Excelsior wisselde nog twee keer, en voorin kwam Matavz steeds meer op een eiland te staan omdat er geen aansluiting van links en met name rechts was. De Trots van het Noorden leverde nog wel veel strijd, maar voetbalde niet goed en roste alle ballen gewoon naar voren. Zo kennen we de FC toch niet.
 
In de 89e minuut ging het alsnog mis. De schoen van Jeroen Veldmate werd uitgetrapt, Veldmate deed hem aan en wilde zijn veters strikken, maar het duurde Nijhuis allemaal te lang en hij stuurde de onervaren verdediger buiten de lijnen. Jeroen liet zich gedwee wegdirigeren (had helemaal niet gehoeven, die spelregel bestaat nl. niet), waardoor de organisatie in de verdediging even zoek was. Beroerder kon het moment niet zijn, want Excelsior mocht een vrije schop nemen. De volledig vrijstaande Daan Bovenberg, de rechtsback nota bene, kon zomaar inschieten. Het was zijn 9e doelpunt alweer en het stond 2-2. Wat een domper.
 
In de stand kwam in het restant geen verandering meer. FC Groningen is er niet in geslaagd zijn derde uitoverwinning te boeken en dat had vanavond wel gemoeten. Maar getuige de verhouding balbezit (47%-53%) en de schoten op doel (9 voor Excelsior, 2 voor de FC), en getuige het veldspel van met name de tweede helft, was de puntendeling terecht. Maar ik weet zeker dat als Nijhuis de volkomen onterechte strafschop niet gegeven zou hebben, dat het anders zou zijn gelopen.
 
Het begint toch wel genant te worden. Nijhuis die ploegen tegenwerkt die gevaarlijk dicht in de buurt van Twente staan. Onlangs gaf hij zomaar een tweede gele kaart aan Engelaar van PSV, voor werkelijk helemaal niets, en de strafschop die hij vanavond tegen FC Groningen floot was een aanfluiting.
 
FC Groningen moet echter ook naar zichzelf kijken. Wie Europa in wil moet beter omgaan met de druk van de tegenstander, sterker nog - zó spelen dat het lijkt op het spel in thuiswedstrijden, zeker tegen ploegen als Excelsior. FC Groningen riep het onheil nu over zichzelf af, speelde niet meer met flair en durf en verloor te veel duels en daar moeten de mannen in de winterstop, als de pot tegen Genemuiden er op zit, maar eens over nadenken.
 
We hadden eerste kunnen staan. Het had zo mooi kunnen zijn!
 
(Bij het schrijven van de slotwoorden krijg ik door dat de 50 gearresteerde supporters van FC Groningen onder politiebegeleiding, in drie busjes, naar Groningen worden gebracht. Om 23:08 uur waren ze pas bij Zwolle, en de wedstrijd hebben ze niet mogen zien. Hierover zal het laatste woord ook nog niet zijn gezegd. We zijn erg benieuwd wat er nou precies is gebeurd, en of het echt nodig was om maar liefst 50 supporters op te pakken.)

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Granqvist, Veldmate, Stenman; Holla (65’ Enevoldsen), Ajilore; Garcia, Andersson (68’ Hiariej), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Kunst, Lachman, Metaj, Bacuna.

 

Opstelling Excelsior
Paauwe, Bovenberg, Nieveld (84’ Gudde), Van Steensel (77’ Wattamaleo), Nelom, Clasie, Ramsteijn, Koolwijk, Vincken, Bergkamp, Lagouireh (32’ Fernandez).
Rest bank: Van Haeften, Alisic, Isoufi, Eekma.

 

Toeschouwers: 3.045
Scores: 7’ Tadic (Holla) 0-1, 29’ Paauwe (eigen doelpunt) 0-2; 49’ Koolwijk (strafschop) 1-2, 89’ Bovenberg (Nelom) 2-2.

 

Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechters: Goosens en Bexkens
Vierde official: Lindhout
Gele kaarten:  72’ Stenman (overtreding op Vincken), 75’ Van Steensel (overtreding op Enevoldsen), 76’ Ajilore (overtreding op Fernandez)


Voor foto's van het moment van  vertrek van de Fan Tour uit Groningen tot aankomst in Rotterdam:

zie ons artikel over de busreis

 

Fotoreportage van Eric Smit:

 

buitenkant stadion Woudestein

 

de eerste uitsupporters zijn er: de busreizigers

 

 

en later aangevuld met de niet-gearresteerde eigen vervoer-fans

 

de spelers gaan na de warming-up naar binnen, achter het volle uitvak

 

de spelers komen het veld op

 

de spelers spreken elkaar moet in

 

Dusan Tadic heeft zijn eerste competitiedoelpunt gemaakt!

 

ook vreugde aan de zijlijn over de 0-1

 

bij rust leek er nog niets aan de hand

 

Granqvist is geveld door een elleboogstoot van Bergkamp, Nijhuis vindt het best

 

John de Wolf, in oertijd-kledij, en Pieter Huistra kijken naar de beelden van Eredivisie Live

 

Dit zijn twee van de drie bussen die de opgepakte supporters onder politiebegeleiding weer terug brachten naar Groningen.

Op de eerste bus staat 'EVACUATIE', op de tweede bus 'PRETTIGE FEESTDAGEN' - macabere politiehumor,

waar van tevoren zeker al over nagedacht is

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.