Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

130 gasten online

FC Groningen lijdt ongelukkige thuisnederlaag tegen FC Twente: 1-2

FC Groningen heeft vanmiddag de eerste thuisnederlaag in de competitie geleden sinds 28 februari 2010, toen het tegen Feyenoord met 2-3 het schip in ging. Vanmiddag trok FC Twente met 1-2 aan het langste eind, door twee doelpunten van Marc Janko. Zijn eerste doelpunt leek verdacht veel op buitenspel, maar dat moeten we nog even terugzien. FC Groningen kwam op voorsprong door een prachtig doelpunt van de momenteel veel besproken Tim Matavz, die een mooie voorzet van Thomas Enevoldsen zeer geplaatst in de verre hoek tikte. Na een ruststand van 1-1 beslisten de gasten in de 81e minuut de spannende wedstrijd. Een machtig en bloedstollend slotoffensief van de keihard knokkende Trots van het Noorden leidde helaas niet meer tot de gelijkmaker, die zeker verdiend zou zijn geweest. Door de thuisnederlaag, de eerste in deze competitie na negen zeges in de Euroborg op rij, staan we nog steeds vierde, maar Roda JC, AZ en FC Utrecht hijgen nu in onze nek.

 

Eerste helft

 

Het had zo mooi kunnen zijn. Twente stond op maar drie punten, en we begonnen aan de wedstrijd in de wetenschap dat een andere concurrent, ajax, in Utrecht tegen een 2-0 achterstand aankeek en tot dat moment geen sikkepit had in te brengen. Kortom, met een zege tegen de Tukkers hadden we enorm goede zaken kunnen doen op de ranglijst. Echter, zoals al een paar maal eerder deze competitie het geval was: FC Groningen verspeelde vandaag niet voor het eerst dure punten in een speelronde waar ook diverse concurrenten punten lieten liggen.

 

Het was nog geen twee uur of geruchten uit het Flukshoes bereikten onze naar het stadion meegezeulde mobiele telefoon dat Glasgow Rangers maar liefst EUR 6 miljoen op Tim Matavz zou hebben geboden, kortom - enige vrees maakte zich van ons meester, vlak vóór de gang naar het stadion ook al op FCG Online uitgesproken, dat we onze topscorer vanmiddag wel eens voor het laatst in actie zouden kunnen zien, in het groen-wit welteverstaan (er vanuit gaande dat de Sloveen het überhaupt ziet zitten naar de zwakke Schotse competitie te verkassen).

 

Barend Beltman was voorafgaande aan de wedstrijd vol goede moed: „Het KAN NIET misgaan vanmiddag, met het beste publiek van Nederland.“ Ook de muziekkeuze van Maikel Kieftenbeld was veelbelovend, gezien de lang rij CD’s van U2 die ten huize van uw verslaggever in de kast staat.

 

Wel waren we benieuwd hoe Kieftenbeld het tegenover Chadli zou doen. Maikel kweet zich echter met bravoure van zijn taak en vocht vanaf het begin van de wedstrijd als een leeuw.

 

FC Groningen trok na het eerste fluitsignaal in de persoon van Tim Matavz meteen ten aanval, en nadat Granqvist een beuk van Janko had moeten incasseren veroverde Stenman op inzet de bal, en via zijn maatje Tadic kreeg Enevoldsen de bal. Hij kopte via een Tukker naast. Er waren toen nog geen twee minuten gespeeld, de toon was gezet!

 

Twente kwam echter snel in de wedstrijd en kwam een aantal malen gevaarlijk en snel op, de eerste tien minuten waren absoluut voor onze tegenstander. Het kreeg een corner waarbij Luciano mistastte, en dit zou vaker voorkomen vanmiddag. Dit verklaart het feit dat twente in de eerste helft vele corners kreeg. De verdedigers van Groningen gaven ze makkelijk weg, maar wilden geen risico lopen met een soms wat onzekere keeper in hun rug.

 

Twente bleef druk zetten op de verdediging van FC Groningen, De Jong, Janko en Chadli deden dit goed. Andreas Granqvist liet echter heel goed zien waar Pieter Huistra in de trainingen op hamert: met direct spel tot snelle aanvallen komen.

 

Thomas Enevoldsen lanceerde een schot op het doel van Mihaylov uit een corner van vaste hoekschopnemer Tadic, we waren toen een minuut of 12 onderweg. Er leek door iemand van Twente hands gemaakt te worden, maar er werd noch voor gevlagd, noch voor gefloten. Dit werd later schering en inslag: met name de grensrechter op oost liep er voor spek en bonen bij. Hij vlagde pas als scheidsrechter Wegereef, pietluttig fluitend vandaag, al had aangegeven wie er moest ingooien of wat er aan de hand was - een lafbek eerste klas, die assistent joker.

 

Opvallend graag naar de grond gingen Janko en Wisgerhof, dit mietjesgedrag moeten ze maar snel afleren, dat hebben profs toch niet nodig zou je zeggen.

 

De wedstrijd kreeg meer en meer het karakter van een fysieke pot, heerlijk! Hierin kwam Gonzalo García niet altijd goed tot z’n recht, hij deed echter zijn stinkende best, net als zijn ploeggenoten. Zo speelde Stenman met schuim op de bek, een betere linksback is er in de eredivisie toch amper te vinden. Hij strooide met slidings vanmiddag en vormde weer een mooi koppeltje met Tadic, mocht hij daadwerkelijk vertrekken, nog deze maand of na dit seizoen, dan gaan we hem zeker missen.

 

De sfeer was fantastisch in deze fase, wij kunnen het nu eenmaal heel erg waarderen als de mouwen goed worden opgestroopt. Landzaat mocht niet mopperen dat hij voor het onderuit schoffelen van Danny Holla, goed op dreef in de eerste helft met een prima overzicht een paar mooie passes over afstand, slechts geel kreeg. In deze fase leed Tom Hiariej twee keer in korte tijd balverlies, dat zal er toch uit moeten bij hem. Na de tweede keer balverlies moest Danny Holla ingrijpen, en hij deed dat goed en bereikte met een splijtende pass Dusan Tadic. Uit deze aanval vloeide toen nog geen bloed.

 

Maikel Kieftenbeld had zijn handen vol aan Chadli, en ook Ola John kwam een keer op over zijn kant, maar de new born rechtsback deed het naar behoren.

 

Het arbitrale trio ging daarna een aantal malen de fout in. Eerst kreeg Twente om onduidelijke redenen een corner (Luciano en Ivens raakten de bal niet, dus waarom een hoekschop?), vervolgens stond Janko (of was het De Jong?) buitenspel waarna Wegereef alsnog voor een vrije schop voor Twente floot. Bij deze vrije schop werd Luciano tegen de grond gewerkt, maar een fluitsignaal bleef uit. Erg irritant allemaal.

 

Het stadion ontplofte na 33 minuten, want het was volgens mij Danny Holla die Thomas Enevoldsen bereikte, en uit zijn voorzet raakte Tim Matavz de bal perfect. Hij schoot heel beheerst in de verre linker hoek, en Mihaylov was kansloos: 1-0!

 

Vervolgens gaf Kieftenbeld tamelijk onnodig een corner weg, en wederom greep Luciano mis. In de tegenstoot werd Matavz voor buitenspel afgevlagd, maar áls dit al zo was, dan was het op het randje.

 

Na 40 minuten kwam Twente op gelijke hoogte, en het doelpunt kunnen we zeker Luciano aanrekenen. Hij liet een schot los, kwam vervolgens wel uit en maakte de aanval ten koste van een corner onschadelijk, maar het leidde uiteindelijk tot de 1-1 door Janko, die van dichtbij inschoot. Vanuit onze positie buitenspel, en we worden in onze mening gesterkt door het feit dat zoals zo vaak dubieuze beslissingen niet worden herhaald op de video walls. Wel de eerste actie, toen was het nog geen buitenspel, maar bij de rebound volgens ons wel.

 

Hoe dan ook, het stond 1-1. Er vielen nog wat gele kaarten (Holla voor neerleggen van De Jong en Onyewu voor onderuit halen van Enevoldsen), en nadat er nog een handsbal over het hoofd werd gezien gingen we rusten. Op dat moment liep Theo Janssen al warm en had al instructies van zijn trainers ontvangen, kortom - dit stuk verdriet zou in de tweede helft worden ingebracht.

 

Tweede helft

  

In de rust genoten we extra van de kovvie vanwege de mooie FC-groene bekertjes, zagen we Kevin Pauwels zijn drie penalty’s helaas missen en konden we zien hoe Femi zich duidelijk warm liep om snel in de tweede helft te worden ingebracht. Niet onlogisch, want Hiariej speelde niet al te denderend. Tim Sparv werd node gemist vandaag.

 

De tweede helft begon en inderdaad werd Janssen meteen ingebracht ten koste van John, en Femi bleef warmlopen. Petter Andersson en Nicklas Pedersen voegden zich snel bij de Nigeriaan.

 

Twente kwam beter uit de kleedkamers dan de thuisploeg en ging drukken. Groningen zag de ruimtes aan de rechter kant, waar Enevoldsen vaak volledig was vrijgelaten, niet altijd en speelde wat te gehaast. Over links bleef het wel dreigend.

 

Na een minuutje of vijf na rust kreeg Tim Matavz in de gaten hoe je Douglas tot wanhoop kunt drijven. Zet druk, zonder een overtreding te maken, en hij verliest prompt de bal. Volkomen onbegrijpelijk waarom Bert van Marwijk hem zo graag na een naturalisatie bij het Nederlands elftal wil halen.

 

De eerste keer dat Matavz fel maar reglementair stoorde op Douglas leverde het een corner op (Stenman kopte over het doel van de met een BA Baracus-kapsel spelende Mihaylov), en bij een volgende poging kregen we een ingooi. De Noord curve pakte dit goed op en ging voor beide acties uit z’n dak.

 

Aan beide kanten vielen een paar schoten. Tadic aan de kant van de FC (aanval via Holla en Enevoldsen); Landzaat aan de andere kant (via Chadli); vervolgens Matavz met een hele mooie poging. Het was enorm spannend, we zaten op het puntje van onze stoel.

 

FC Groningen greep meer en meer het initiatief. Granqvist bereikte fraai Enevoldsen, en via een één-tweetje met Hiariej leverde dit een corner op.

 

Douglas had het steeds meer gehad, en zeeg ook nog een keer overdreven ter aarde (Enevoldsen deed helemaal niks!), wat een hampel is dat zeg.

 

García leek zich te blesseren toen hij na balverlies geleden te hebben zijn fout wilde herstellen, de Uruguayaanse Spanjaard gaf alles vandaag. Hij kon gelukkig verder spelen, maar het beste was er toen wel af.

 

Petter Andersson maakte zich gereed om in te vallen, hij zou García’s logische vervanger zijn. Na een paar corners voor Twente, die voor gevaar zorgden, werd de Zweed in de 72e minuut ingebracht. Met applaus ging García naar de kant, en Petter werd erg enthousiast begroet.

 

Ook Femi ontdeed zich van zijn trainingspak, maar zijn invalbeurt liet nog een poosje op zich wachten omdat hij in de dug-out nog een heel boekwerk moest doornemen met assistent-trainer Erwin van de Looi. De tactische literatuur zal zóveel indruk op de arme Femi hebben gemaakt dat hij de bal bij zijn eerste balcontact op lachwekkende wijze verspeelde. Hij was trouwens inderdaad voor Hiariej in het veld gekomen.

 

Janko kon nog een domme gele kaart in zijn zak steken toen hij Granqvist gemeen neerhaalde (de bal was allang weg), jammer dat je iemand voor zoiets niet gewoon van het veld stuurt, zó leren ze het nooit af.

 

Ook Twente wisselde: in de 77e minuut ging Landzaat, die op het randje van rood speelde, naar de kant en voor hem kwam Bajrami.

 

Na weer een foutje van Luciano, die de bal slecht wegschoot, wilde de Braziliaan dit zelf weer herstellen (goede reflex!|), maar onze keeper raakte hierbij geblesseerd, en verzorger Henk Hagenauw moest de hulp van clubarts Veelen inroepen. Luciano kon wel doorspelen, Van Loo, die zich door Pedersen liet warmspelen, hoefde niet ingebracht te worden. Zelfs de traumahelicopter vloog op dat moment boven het stadion maar dit zal toeval zijn geweest ;-)

 

Helaas kwam in de 81e minuut de 1-2 op het bord te staan. Theo Janssen gaf een voorzet op Janko, die veel te vrij was gelaten en zomaar bij zijn tegenstander kon weglopen, en Luciano had geen weerwoord op zijn volley.

 

Pedersen maakte zich klaar om in te vallen, maar nog voordat het zover was leek de wedstrijd definitief beslist te worden. Met een vrij onhandige tackle op de benen van een Tukker floot Wegereef voor een strafschop, maar Janko schoot deze hard op de paal. Gelukkig, we leefde nog!

 

FC Groningen ging alles of niets spelen. Pedersen werd nog in de ploeg gebracht voor Holla, en ook Andreas Granqvist ging mee naar voren, en het leverde een geweldig slotkwartier op (10 minuten en 4 minuten blessuretijd). Het was een zinderende slotfase waarbij iedereen in het stadion bleef staan. Janssen en Mihalov rekten tijd waar ze konden, met name Janssen was weer de bloedzuiger van weleer. Petter Andersson had in de 87e minuut nog een geweldige poging, maar zijn schot ging naast, daar waar een soortgelijke actie bij zijn basisrentree in december, thuis tegen Vitesse, wel doel trof.

 

We zagen nog een Stenman die neerging, gele kaarten voor Chadli en Kieftenbeld (nu alweer op scherp staat) en een woedende Matavz die iets gezien had wat een strafschop zou hebben gerechtvaardigd, maar het bleef bij 1-2.

 

Helaas, onze ongeslagen thuisstatus is ten einde gekomen, en het had vanmiddag niet gehoeven. Een gelijkspel zou meer recht aan de onderlinge krachtverhoudingen hebben gegeven. Maar we kopen niks voor wenn und aber, we staan met lege handen.

 

Tijd om te treuren is er niet. Woensdag wacht Utrecht (cruciaal bekerduel), en zondag mogen we naar de volgende aartsvijand, die in Friesland huist. Jans en Libregts zaten vandaag als spionnen op de tribune; wij gaan ervan uit dat zij zondag de smaak van een afstraffing zullen proeven!

 

Op naar de volgende wedstrijden. Of we dan nog dezelfde selectie zullen hebben als vandaag? Volgens mij staat er nog het één en ander te gebeuren...


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (85’ Pedersen), Hiariej (75’ Ajilore), Enevoldsen, Garcia (72’ Andersson), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Metaj, Lachman


Opstelling FC Twente
Mihaylov, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Onyewu, Brama, De Jong, Landzaat (77’ Bajrami), John (46’ Janssen), Janko (90’ Bengtsson), Chadli.


Toeschouwers: 22.466 (uitverkocht)
Scores: 33’ Matavz (Enevoldsen) 1-0, 40’ Janko (Douglas) 1-1, 81’ Janko (Janssen) 1-2.
Bijzonderheid: 84’ Janko schiet strafschop tegen paal


Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Van Dongen en Meenhuis
Vierde official: Higler
Gele kaarten: 19’ Landzaat, 42’ Holla, 43’ Onyewu,  74’ Janko, 84’ Ivens,  91’ Chadli, 94’ Kieftenbeld

 

Foto's van Eric Smit:

 


De warming-up begint

 

Petter Andersson begint vandaag op de reservebank

 

Pieter Huistra en Raymond Atteveld voor de camera van Eredivisie Live

 

Beetje wazige foto, maar toch goed herkenbaar: Sankoh vandaag op bezoek

 

Vlagvertoon op Noord bij de spelersopkomst

 

Handjes schudden

 

Nog even de koppen bij elkaar steken voor de aftrap

 

Het uitvak is goed gevuld vandaag

 

En ook de rest van de tribunes zit vandaag helemaal vol

 

Pieter Huistra als oplettende toeschouwer

 

Scene voor het Groninger doel

 

Garcia op de grond - even later wordt hij vervangen door Andersson

 

Granqvist - heerser van de Groningse verdediging

 

Kieftenbeld in duel met Janko

 

Luciano is hard geraakt door Janko en heeft verzorging nodig

 

Met opgeheven hoofd richting Utrecht!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.