Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

175 gasten online

Groningen laat Heerenveen kansloos: dik verdiende zege voor de Trots van het Noorden!

FC Groningen heeft vanmiddag de derby van het Noorden met duidelijke cijfers gewonnen. Door doelpunten van Ivens, Matavz en Tadic (2x) aan de kant van Groningen en een doelpunt van Djuricic was de eindstand maar liefst 1-4. Na een overtreding in de slotfase op de doorgebroken Matavz ontving ex-Groninger Arnold Kruiswijk nog een rode kaart.

Vandaag liet FC Groningen zien ook een uitwedstrijd op het niveau te kunnen spelen wat het publiek dit seizoen tweewekelijks in de Euroborg te zien krijgt. Groningen zette van begin af aan druk en liet Heerenveen niet in het spel komen. Heerenveen had wel meer balbezit, maar was verdedigend en aanvallend machteloos.

 

Nagenieten met een aantal mooie opnames:

  • Klik hier voor een mooie terugblik van FC Groningen TV op de wedstrijd van vanmiddag met Jonas Ivens. Zijn doelpunt wou Ivens samen met de supporters vieren. Hiervoor sprintte hij het hele veld over richting het uitvak met FC Groningen supporters.
  • Verder is hier nog een samenvatting van de wedstrijd te zien. Natuurlijk niet die van Studio Sport, waarin alle discutabele beslissingen van scheids- en grensrechters en de blessure van Petter werden geboycot, maar die van Eredivisie Live.
  • Hier kun je een terugblik van RTV Noord zien.

bron foto: Facebook-pagina Luciano, die erbij vermeldt:

"Heerenven 1 x Fc Groningen 4 Proud to be a farmer :d.."

Op de achtergrond Petter Andersson! Duimen voor een goede diagnose!

 

Enige smet op de wedstrijd was de blessure van Petter Andersson. Hij was in de 65ste minuut voor Nicklas Pedersen in het veld gekomen, maar verstapte zich een klein kwartier later. Hierdoor moest hij per brancard het veld verlaten. Omdat het duidelijk om een blessure aan zijn linker knie ging, hield iedereen bij FC Groningen en niet in de laatste plaats de supporters de adem in. Emiel Venema, journalist van RTV Noord, twitterde zojuist over de blessure van Petter: "Petter Andersson heeft geen kruisbandblessure. Er lijkt wel iets te zijn gescheurd in linkerknie. Morgen onderzoek. Hij is positief" Laten we hopen dat het allemaal meevalt. Kop d'r veur, Petter! (Meer over de blessure van Petter is hier te lezen!)

 

FC Groningen had alle zeven wedstrijden die het onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen in het verleden speelde gewonnen. Kennelijk gaf dit de ploeg erg veel zelfvertrouwen, FC Groningen begon aan deze wedstrijd namelijk op de manier zoals wij dat van thuiswedstrijden gewend zijn: gelijk druk zetten op de bal en vooral naar voren voetballen! Al na vier minuten had het 0-1 kunnen staan. Pedersen bediende Matavz met een hele mooie pass, maar Tim was net iets te vroeg gestart, waardoor hij buitenspel stond. Hij rondde deze aanval nog wel met een schitterend stiftje over de keeper van Heerenveen af, maar kreeg in plaats van applaus een stevige reprimande van scheidsrechter Janssen. De stemming in het uitvak zat er al vanaf minuut één behoorlijk in, maar na deze aanval was ook alleen nog maar het uitvak te horen. Aan de andere kant eiste Heerenveen een penalty, nadat Beerens zich in het Groninger strafschopgebied had laten vallen. Gelukkig trapte de scheidsrechter niet in dit toneelstuk.

Zoals wel vaker bij snelle buitenspelers aan de kant van de tegenstander, had Maikel Kieftenbeld het ook vandaag bij vlagen moeilijk met de rappe Assaidi. Uiteindelijk hield Kieftenbeld aan deze tweestrijd ook nog zijn zevende gele kaart van het seizoen over, waardoor hij er zondag tegen Willem II niet bij zal mogen zijn. Naast Kieftenbeld had ook Granqvist al een gele kaart moeten incasseren, maar die was onterecht. De verder aardig fluitende scheidsrechter trok de kaart na een onschuldig duel. Janssen hield de beide ploegen erg kort, floot voor alle kleine overtredingen, en in dit geval was dat misschien ook wel nodig om het duel in de hand te kunnen houden.

Na twaalf minuten was er een volgende kans voor FC Groningen, en wederom was het Tim Matavz die bijna scoorde. Na een mooie solo schoot hij hard op het doel van keeper
Stuhr-Ellegaard, maar die wist zijn ploeg op dat moment nog met een knappe redding voor de achterstand te bewaren. Uit de daaropvolgende corner was het alsnog raak. De goed genomen corner kon door Jonas Ivens fraai in het doel gekopt worden: 0-1!

 

Jonas Ivens heeft gescoord en is blij. Hij vierde zijn goal met de meegereisde

supporters van FC Groningen, waarvoor hij het hele veld moest oversteken!

(foto: Voetbal Centraal)

 

Al na een kwartier spelen was duidelijk waarom FC Groningen de laatste wedstrijden niet wist te winnen: het miste Tim Sparv! De Fin speelde ook vandaag weer een zeer belangrijke rol op het middenveld en laat bovendien ook Stenman optimaal functioneren. Die speelde, ook in de samenwerking met Dusan Tadic, vandaag weer een dijk van een wedstrijd. Tadic zelf speelde vandaag, ook los van zijn twee doelpunten, misschien wel zijn beste wedstrijd tot nu toe in het shirt van FC Groningen. Doordat Pedersen en Matavz ook nog eens gelijk de verdediging van Heerenveen onder druk ging zetten zodra de bal daar was, kwam Heerenveen niet aan verzorgde aanvallen toe. Alle spelers toonden ook nog eens een enorme vechtlust - het was een genot om naar te kijken!

 

In de 26ste minuut werd Tim Matavz met een schitterende pass door Thomas Enevoldsen op het randje van buitenspel perfect in stelling gebracht. In dit soort situaties is Matavz op z'n best, en hij rondde dan ook koeltjes af met een beheerst schot langs de keeper van Heerenveen: 0-2! Even later een hachelijke situatie voor het doel van Groningen, maar Luciano redde fraai op een inzet van Grindheim. Na een half uur had het ook zomaar 0-3 kunnen staan, als het Enevoldsen, na een schitterende aanval over de schijven Stenman, Tadic, Pedersen en tenslotte Enevoldsen, gelukt was om de bal in het doel in plaats van er net naast te schieten.

 

Goudhaantje Tim Matavz is weer trefzeker vandaag

(foto: ELF Voetbal)

 

Dat Ron Jans al na een half uur de eerste wissel toepaste, hij bracht Dost voor Svec in het veld, kwam hem op een cynisch "Jans die kan nu wisselen" uit het vak met steeds fanatieker wordende Groningers te staan. Later bleek overigens dat Svec vanwege een blessure vervangen moest worden.In de slotfase van de eerste helft viel er nog van alles te beleven. Matavz werd door de onkundige grensrechter twee keer onterecht voor buitenspel teruggefloten, en in de 42ste minuut waren er verschillende mogelijkheden om de bal achter de Friese keeper te plaatsen, maar die mislukten. Zo gingen de ploegen met een 0-2 ruststand de catacomben in.

 

Alle plannen van Heerenveen om snel de aansluitingstreffer te scoren konden bijna meteen in de tweede helft de prullenbak in. Na een mooie aanval die opgezet werd via Stenman en Tadic, kon Stuhr-Ellegard het schot van Pedersen niet goed verwerken, waarna Tadic er vliegensvlug bij was. Zijn prachtige stift belandde helaas op de lat. Voor Ron Jans was het geschutter in de verdediging, waar met name Breuer een dramatisch slechte wedstrijd speelde, reden om een volgende wissel toe te passen. Hij koos voor de aanval en bracht Djuricic voor Breuer. Deze wissel had wel gevolgen voor de eerstvolgende vrije trap, waar de organisatie in de verdediging van Heerenveen niet goed stond. Tadic zag deze vrije trap (vanaf best grote afstand!), zonder nog aangeraakt te worden, zomaar in het doel van de Friezen verdwijnen: 0-3!

 

Na een goede individuele actie bracht Djuricic ruim twintig minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd:1-3 . Drie minuten later had de wedstrijd ook kunnen kantelen als Dost de bal niet tegen de paal, maar in het doel geschoten had. In de rebound kon Granqvist de bal nog van de doellijn koppen. Even later had Jong-a-Pin na een schandalige overtreding op Tim Matavz van het veld gestuurd moeten worden, maar kennelijk had de arbitrage de overtreding niet gezien, er werd namelijk niet eens een vrije trap toegekend, terwijl de scheenbeschermer van Tim Matavz helemaal kapot bleek getrapt door de noppen van de de Friese linksback. Gelukkig kon hij wel verder spelen. Dit gold helaas niet voor Petter Andersson. Na een kwartiertje spelen moest hij vervangen worden door Femi, terwijl Ron Jans zijn laatste wissel toepaste. Hij bracht Narsingh voor de vandaag tegenvallende Beerens. Heerenveen ging wel steeds hardere overtredingen maken. Gelukkig lieten zich de spelers van FC Groningen er niet door provoceren. Zij speelden de wedstrijd professioneel uit. Nadat Arnold Kruiswijk aan de noodrem had getrokken om Tim Matavz van een goede doelpoging af te houden, moest hij met een rode kaart van het veld. "Arnold bedankt!", werd hem door het uitvak toegezongen. De slotfase was dan ook helemaal voor FC Groningen. Nadat Garcia in de laatste minuut nog de vandaag goed spelende Enevoldsen had vervangen, kreeg ook hij nog een aandeel in de overwinning. In de extra tijd van de wedstrijd behield hij het overzicht en bracht Tadic met een prachtige pass vrij voor de keeper. Tadic, die tot aan vandaag nog maar één keer het net voor Groningen had weten te vinden, rondde - met rechts nog wel -  met een snoeihard schot af: 1-4!

 

Na afloop van de wedstrijd waren de blije gezichten van de spelers van Heerenveen tekenend. Zij zitten er kennelijk niet mee dat de derby van het Noorden in het voordeel van de Groningers beslist werd, en wel met duidelijke cijfers. Alleen aanvoerder Mika Väyrynen leek echt teleurgesteld over de uitslag, al was die volgens hem volkomen terecht (klik hier voor het hele interview met Väyrynen). Een glunderende Tim Matavz, door de kijkers van Eredivisie Live verkozen tot man-of-the-match, nam de fles met champagne maar al te graag in ontvangst. Op de vraag of hij FC Groningen nog in deze winterstop gaat verlaten, antwoordde hij ontkennend. Nou zegt dit natuurlijk niet zo heel veel, maar ook wij hopen van harte dat Matavz ook de rest van het seizoen nog voor FC Groningen zal spelen. Uiterlijk morgen weten we meer...

 

De statistieken
FC Groningen: Luciano da Silva; Maikel Kieftenbeld, Andreas Granqvist, Jonas Ivens, Fredrik Stenman; Tim Sparv, Danny Holla; Thomas Enevoldsen
(90' Gonzalo Garcia), Nicklas Pedersen (65' Petter Andersson, 79' Femi Ajillore), Dusan Tadic; Tim Matavz.

sc Heerenveen: Kevin Stuhr-Ellegaard; Gerry Koning, Michel Breuer (55' Filip Djuricic), Arnold Kruiswijk, Calvin Jong-A-Pin; Christian Grindheim, Michal Svec (30' Dost), Mika Väyrynen; Roy Beerens (77' Luciano Narsingh), Viktor Elm, Oussama Assaidi.

Doelpunten: 13' Ivens 0-1, 25' Matavz 0-2, 56' Tadic 0-3, 68' Djuricic 1-3, 90+4' Tadic 1-4
Gele kaarten: 23' Granqvist, 43' Kieftenbeld, 60' Väyrynen, 75' Grindheim
Rode kaart: 85' Kruiswijk

Balbezit: sc Heerenveen 58% - 42% FC Groningen

Schoten op doel: 4-8

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.