Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

167 gasten online

FC Groningen verplettert Willem II met 7-1 in rode kaartenfestival Kevin Blom

We hadden het al voorspeld: wedstrijden die Kevin Blom fluit eindigen zelden met 22 spelers. Vandaag strooide het van week tot week impopulairder wordende blonde heerschap met gele en rode kaarten als een Zwarte Piet met pepernoten. De wedstrijd eindigde uiteindelijk met 10 tegen 9: Granqvist, Swinkels en Pressel mochten in de tweede helft voortijdig naar de kant. FC Groningen liet zich niet van de wijs brengen en boekte vanmiddag de grootste thuisoverwinning ooit in de eredivisie. Met 7-1 speelde het Willem II aan gruzelementen na een 3-0 voorsprong halverwege. Daar waar ploegen bij een comfortabele voorsprong bij rust in de tweede helft vaak gas terugnemen, daar ging FC Groningen fanatiek op jacht naar een monsterzege, en kreeg loon naar werken. De goals van de Trots van het Noorden werden gemaakt door Granqvist, Stenman, Matavz (3x), Enevoldsen en Tadic.  FC Groningen deed vanmiddag enorm goede zaken: diverse concurrenten verspeelden punten. De FC staat vierde, maar het gat met de nummer vijf is groter dan het gat met de nummer één. Het was genieten vandaag. Wat een middag, wat een seizoen!

 

 

Mooie beelden:

Er zal lang worden nagepraat over de legendarische pot die de toeschouwers in de uitverkochte Euroborg kregen voorgeschoteld. Na een wat aarzelend begin kwam FC Groningen na een klein half uur op voorsprong, en bouwde dit uit naar een 3-0 stand bij rust. En hiervoor had het de hulp van Kevin Blom niet eens nodig: geheel op eigen kracht was het comfortabele krachtsverschil tot stand gekomen. Wat zich in de tweede helft afspeelde valt met geen pen te beschrijven. We gaan het wel proberen maar slechts wie de eer had vanmiddag aanwezig te zijn in de Groene Hel, die weet hoe bizar de tweede helft zich heeft ontwikkeld.

 
Terug naar het begin. Zoals we in ons verslag van de afsluitende zaterdagtraining al hadden gezegd: de inzetbaarheid van Gonzalo García was niet zeker vanwege maagklachten. Inderdaad kon hij vandaag niet aansluiten bij de wedstrijdselectie. Zijn plek werd ingedaan door Norair Mamedov, momenteel topscorer van de belofteneredivisie en een groot talent. Het feit dat hij weer inzetbaar is voor het eerste elftal van FC Groningen betekent dat het uitleenverhaal aan SC Cambuur van vóór de winterstop niet wordt gecontinueerd. Immers, in 2010 kwam Mamedov nog uit voor de hoofdmacht van Cambuur en konden we hem alleen bij de beloften van FC Groningen in het groen-wit zien schitteren. Vandaag kwam het nog niet tot een invalbeurt, maar zijn tijd komt nog wel!
 
Opvallend bij de warming-up was verder met name het exotische schoeisel van de spelers van Pieter Huistra. Matavz was met feloranje trappers uit de kleedkamers gekomen, die van Pedersen waren kanariegeel en slechts de kleur van de schoenen van Fredrik Stenman kon ons bekoren: groen.
 
Er waaide vandaag een aardige wind in het noorden des lands, en ook aan de Boumaboulevard was de invloed hiervan duidelijk merkbaar. Schoten die normaal gesproken diep de tweede ring zouden zijn ingepoeierd bleven nu gewoon in, het gaf nog extra cachet aan deze toch al legendarische voetbalwedstrijd.
 
Na een mooie aanval van FC Groningen, die liep over de schijven Enevoldsen en Hiariej, was het begin van de eerste helft, hoe ongeloofwaardig dit ook moge klinken, voor Willem II. Al na twee minuten kregen de Tilburgers een enorme kans, maar Luciano redde prima ten koste van een corner. Al snel kreeg de ploeg van trainer Gert Heerkes nog een hoekschop, en ook nog een prima kans waarbij Luciano stijlvol redding bracht. Kortom, onze opponenten zochten aanvankelijk de aanval waar ze konden. Kennelijk hadden ze iets meegekregen van de dadendrang van FC Groningen in eerdere thuiswedstrijden, waarin maar één keer werd verloren, één keer gelijk was gespeeld en voor de rest alleen maar overwinningen voor de FC werden geboekt. Maar aan een ingraaftactiek met een gestolen puntje zou het ook weinig hebben gehad, aangezien de grootste concurrent voor een nacompetitieplek, VVV-Venlo, gisteren immers de volle buit had gepakt tegen NAC.
 
Juha Pekka Hakola wist aan het begin van de eerste helft ook te overtuigen met zijn snelheid, Tom Hiariej had hier in de beginfase de nodige problemen mee.
 
Na een klein kwartier zorgde Nicklas Pedersen voor opwinding met een prachtig afstandsschot, dat net over het doel van Davino Verhulst vloog. Even daarna lanceerde Hiariej een mooi schot na een werkelijk fantastische pass van Tim Sparv, uitblinker vanmiddag, op de zeer gedreven spelende Thomas Enevoldsen.
 
FC Groningen bleef geduldig naar openingen zoeken en weigerde pertinent de lange bal te spelen. Soms leek het wel wat al te geduldig en was de omschakeling niet snel genoeg en werd er nog wel eens te makkelijk een pass naar achteren gegeven. Het pleit echter voor de ploeg van Huistra dat het geconcentreerd bleef spelen, ook toen de gewenste vroege openingsgoal uitbleef.
 
Na kleine 20 minuten deed Blom voor het eerst van zich spreken met een gele kaart voor Sparv. We willen dit graag nog eens terugzien om te beoordelen of deze straf nou echt terecht was. In deze fase viel ook op dat Andreas Granqvist net even teveel balverlies leed. Ook Biemans van Willem II werd op de bon geslingerd na een charge op de benen van Tim Matavz (ook deze gele kaart was een zware straf), en uit een corner schoot Sparv vervolgens naast.
 
Het geduld van FC Groningen, dat bleef zoeken naar voetballende en niet opportunistische openingen, werd beloond, en hoe! Tim Matavz gaf een prachtige steekpass op Thomas Enevoldsen die op keeper Verhulst afsnelde. Hij omspeelde de goalie maar speelde de bal net iets te ver voor zich uit waardoor een verdediger van Willem II nog net kon ingrijpen ten koste van een corner. Natuurlijk was deze hoekschop een prooi voor Dusan Tadic, en het was Andreas Granqvist die zijn hoofd tegen het leder plantte. Verhulst had het nakijken: 1-0 na 27 minuten!
 
Kennelijk was Granqvist ook geraakt bij zijn succesvolle doelpoging, want hij bleef bebloed op de grond liggen. Hij moest naar de kant en verdween met clubarts Frank Baarveld de catacomben in: de wenkbrauw moest gehecht worden.
 
De FC moest even met tien man verder en achterin was een tijdelijke wanorde. Ivens kon nog net de angel uit een Tilburgse tegenstoot halen, ten koste van geel, en deze kaart was terecht. Tim Sparv schoof toen een linie door naar achteren. Willem II kreeg natuurlijk nog een vrije schop vanwege de overtreding van Jonas Ivens, en het schot ging loeihard over het doel van Luciano. Het schot was onderweg nog aangeraakt door een Grunneger, zodat Willem II nog een hoekschop mocht nemen. Hieruit vloeide gelukkig geen bloed.
 
Ook in de fase dat Willem II met een man méér speelde was het niet van plan iets meer offensieve activiteit aan de dag te leggen. het aanvankelijke beginoffensiefje was nl. al lang en breed gaan liggen, en je zou zeggen: met 11 tegen 10 kun je toch iets meer proberen. Maar nee, het gebeurde niet.
 
Onder een ovationeel applaus keerde Granqvist met een gerepareerde wenkbrauw, beplakt en wel, terug. Het duurde niet lang of de voorsprong van FC Groningen kon worden verdubbeld. Uit een heerlijke combinatie tussen Stenman en Tadic was het Stenman die opstoomde en met zijn rechter been nog wel uithaalde. Het kan niet anders of Zweedse chocola is van topkwaliteit, want ook de uithaal met Stenmans zgn. chocoladebeen was voldoende om de keeper van Willem II te verrassen. 2-0 na 33 minuten, geweldig!
 
Na nog een mooi schot van Tadic (zijn direct genomen vrije schop ging maar net naast) vond trainer Heerkes het welletjes en hij stuurde iemand uit zijn dug-out om te gaan warmlopen. Het leek vanuit onze positie (vak K) op Levchenko, maar aangezien in de rust Dragan Jelic in het veld werd gebracht ten koste van Gravenbeek zal het niet Lev maar Jelic zijn geweest.
 
Echter, het lukte de nu zeker lijkende degradant uit Tilburg niet om de rust zonder verdere schade te halen. Wie anders dan Tim Matavz zorgde voor de ongekende 3-0 voorsprong bij rust, en weer kwam de voorzet van Dusan Tadic, die nu koploper in de eredivisie is als het gaat om voorbereidende assists.
 
Willem II was nu geknakt, de hoofden gingen naar beneden. Hun rechtsback zal ook gek zijn geworden van de ene na de andere wervelwind die in de personen van Stenman en Tadic op hem afkwam, en ook achterin stond het steeds minder goed. Voeg hierbij de relatief krachteloze offensieve daadkracht en het is duidelijk: het krachtsverschil was vanmiddag veel te groot.

  

 

De tweede helft begon zoals gezegd met één wissel aan de kant van Willem II. De Tilburgers beten aan het begin van het tweede bedrijf nog wel even van zich af. Na een overtreding op Sparv kon de ploeg doorgaan omdat het arbitrale trio het allemaal anders interpreteerde. Willem II kwam tot een goed schot maar Luciano had een mooie safe paraat en hield zijn doel schoon.

 

Toen nog wel. Echter: Nadat Dusan Tadic voor eigen succes was gegaan, met een corner als resultaat, ging Willem II snel in de counter. Hakola verzond een mooie pass over afstand en Luciano verzuimde tot twee keer toe om goed in te grijpen. Uiteindelijk moest Andreas Granqvist op de doellijn redding brengen, maar hij deed met met een reflkex: met de hand voorkwam hij een doelpunt. De straf van Blom liet niet lang op zich wachten: een rode kaart voor de Zweed en een strafschop voor Willem II. Granqvist ging zonder protesten naar de kant. Wat een wedstrijd voor hem. Scoren, verzorgd moeten worden, en met rood eraf. Hij zal vermoedelijk voor één wedstrijd worden geschorst en er dus zondag uit bij De Graafschap niet bij zijn. De rode kaart was zwaar, maar helaas, zo zijn de regels (aannemende dat Granqvist inderdaad zijn hand naar de bal bewoog en de bal ook met die hand raakte). Fredrik Stenman nam de aanvoerdersband over van zijn landgenoot.

 

Het moment was ook ongelukkig, zo kort na rust. Andreas Lasnik wist wel raad met het buitenkansje en schoot in de 52e minuut onhoudbaar voor Luciano binnen: 3-1.

 

Wederom schoof Sparv door naar achteren, en Pieter Huistra liet Jeroen Veldmate warmlopen. Snel na de 3-1 schoot Enevoldsen, uit een mooie pass van de vandaag formidabel spelende Dusan Tadic, hoog over. Net als in een eerdere wedstrijd die Blom verkrachtte (AZ-thuis, met aan beide kanten een rode kaart) doken de eerste spreekkoren op, in gedachten zagen we Nijland alweer vloekend en tierend EUR 10.000 overmaken naar Zeist. Tactisch verzocht de speaker toen aan het Willem II-publiek om de kwetsende spreekkoren te staken. Wij hopen dat dhr. Blom dit als zodanig op het wedstrijdformulier heeft genoteerd.

 

Mocht Willem II nog in een stuntje, wat een 3-3 geweest zou zijn, geloofd hebben, Blom himself boorde deze hoop in de 54e minuut pardoes de grond in. Swinkels kreeg, in het strafschopgebied van Willem II, de bal in zijn edele delen, maar Blom zag er een handsbal in en ook zijn trouwe assistent aan de zijlijn vond het allemaal best. Tot overmaat van ramp kreeg ook Swinkels de rode kaart voorgeschoteld en ging onder luide protesten naar de kant, het was niet zijn eerste onterechte rode kaart dit seizoen: al eerder zond dezelfde scheidsrechter hem, óók voor vermeend hands (wat het niet was), van het veld. FC Groningen kreeg natuurlijk ook nog een strafschop en dit cadeautje was aan Tim Matavz, bij afwezigheid van vaste strafschopnemer Andreas Granqvist, wel besteed: 4-1 na 55 minuten!

 

Kevin Blom was nu echt op stoom gekomen. Lasnik kreeg geel omdat hij een vrije schop iets te snel nam. Hij moest de vrije schop overnemen en op curieuze wijze redde Luciano, de bal tussen de benen houdend. Vervolgens kreeg Gerrit Pressel ook nog een gele kaart, en later zou blijken dat dit een dure kaart zou worden.

 

Getalsmatig was de wedstrijd qua veldbezetting weer in evenwicht, en FC Groningen wist wel raad met het 10 tegen 10 spelletje. Het kwam tot mooie aanvallen. Via Tadic, Hiariej en Matavz schoot de Sloveen de bal hoog over, althans zonder de wind zou de bal hoog over zijn gegaan, maar nu kwam hij in de rechter hoek van het veld terecht.

 

Na ruim een uur spelen kwam Veldmate in het veld ten koste van Nicklas Pedersen. Sparv kon weer naar het middenveld marcheren en Veldmate nam met Ivens de honneurs centraal achterin waar. De zoon van de technisch manager zal natuurlijk uit bij De Graafschap ook met Ivens centraal achterin staan, ze konden nu alvast aan elkaar wennen. Veldmate viel overigens goed in!

 

Tadic begon zich meer en meer in zijn element te voelen en dolde af en toe zijn tegenstander.

 

Na 68 minuten werd het allemaal nog erger voor Willem II. Pressel kreeg wederom een gele kaart voorgetoverd (neersabelen Hiariej) en aangezien dit zijn tweede was kon ook hij inrukken. Met 10 tegen 9 had FC Groningen helemaal geen enkele moeite meer met Willem II. Het veld was lekker groot, er was voldoende ruimte voor de ene na de andere mooie aanval op het doel van Verhulst. We zagen Danny Holla overschieten, de bal was aangeraakt dus een corner, en de walk-over begon groteske vormen aan te nemen. De 5-1 kon niet uitblijven en die viel dan ook, en het was Tim Matavz die deze treffer in de 71e minuut voor z’n rekening nam.

 

Huistra haalde Sparv naar de kant en bracht Femi binnen de lijnen. Een verstandig besluit want Sparv speelde op het randje en met geel op zak wilde Huistra niets meer riskeren: één schorsing is wel voldoende in Doetinchem, zal hij geredeneerd hebben. Bij Blom weet je het immers maar nooit.

 

Uit weer een schitterend uitgespeelde aanval tikte Thomas Enevoldsen de 6-1 binnen op aangeven van Danny Holla die de bal keurig van Tim Matavz had gekregen, en Willem II werd echt helemaal zoek gespeeld. Er waren toen pas 73 minuten gespeeld en het 10-10-10 werd al gescandeerd.

 

Zover kwam het niet, al hadden vanmiddag gemakkelijk de dubbele cijfers gehaald kunnen worden. Darryl Lachman werd nog in het veld gebracht voor Tom Hiariej, en een dikke 10 minuten voor tijd ging zelfs de wave door het stadion. Een geweldige middag!

 

Even later speelde Stenman, weer erg goed vandaag („Stenman is een Groninger!“ zong het publiek een aantal malen - bijtekenen, Fredrik!), speelde op Matavz die met een hakje Tadic bereikte. De Serviër schoot echter helaas naast. Hij had vandaag vele malen vaker kunnen scoren dan die ene keer, die de 7-1 betekende in de 84e minuut. Ja, 7-1, u leest het goed. De grootste thuisoverwinning ooit, tot nu toe was een 6-0 uitslag de hoogste veegpartij in het voordeel van de FC. Dat Tadic de 7-1 koppend verzorgde mag ook opmerkelijk worden genoemd. Een echte diamant, deze Dusan!

 

De Noord curve zette voor het uitvak „Always look on the bright side of life“ in de de Tilburgers pikten dit goed op: ze gingen springen en dansen en gingen ook maar wat zingen, volgens ons „En wie niet springt, die is voor NAC“ (NAC is de aartsvijand van Willem II).

 

Het Groningen-publiek sloot af met „Kevin bedankt“ en nogmaals „Stenman is een Groninger“, en na de mooie ereronde en vreugdetaferelen voor Noord zat deze geweldige wedstrijd er op.

 

Er werd, zoals we al vreesden, geen enkele minuut blessuretijd bijgetrokken. raar, want met al die kaarten en wissels hadden er makkelijk 5 minuten bijgeteld kunnen worden, en wie weet gaat het uiteindelijk om doelsaldo na 34 wedstrijden. Reden genoeg voor Hans Nijland om een boze brief naar de KNVB te sturen, aldus journalist Dick Heuvelman. Strekking van Nijlands protestbrief: „Ons publiek betaalt voor volledige voorstelling“ Prachtvent die Nijland ;-)

 

Eigenlijk zijn we blij dat Levchenko gaandeweg de wedstrijd niet meer is ingebracht. Hij heeft in elk geval niet actief deel uitgemaakt van de demontage van zijn ploeg. Lev twitterde na afloop veelzeggend:

 

Terechte overwinning van FC Gro, maar Kevin hoe kun je zo'n fout maken? Vernederd maar nooit gebroken.

 

Ongelofelijk trots op de supporters van Willemll. In spoed en tegenspoed. Bedankt

 

Reactie Pieter Huistra na afloop (bron: Eredivisie Live):

 

 

FC Groningen staat na 22 speelronden in de eredivisie knap op de vierde plaats in de eredivsie. Trainer Pieter Huistra gelooft inmiddels in de kansen op een mooie eindklassering. 'Het is nu aan ons om in dingen te gaan geloven.'

 

Daarmee doelde de dit seizoen als hoofdtrainer debuterende Huistra op een plaats bij de eerste vier aan het einde van het seizoen. 'Wij willen Europees voetbal halen. Dat kan via de play-offs, maar dus ook via het klassement. We staan er nu zodanig voor dat we deze klassering moeten proberen te verdedigen.'

Slaagt FC Groningen daarin, dan heeft de ploeg de play-offs helemaal niet nodig. 'De topploegen laten regelmatig wat liggen, dus het kan. Dit team groeit nog steeds en kan nog veel verder komen', besloot Huistra.

 

Een blik op de stand leert ons dat alleen PSV vaker het net wist te vinden dan wij:

 

 

Kleine vooruitblik op de 34e en laatste speelronde (zondag 15 mei a.s.): gespeeld worden dan tegelijkertijd:

FC Groningen - PSV én ajax - FC Twente!

 

En wat te zeggen van de lijst met topscorers! Tim Matavz komt eraan!

 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej (77’ Lachman), Ivens, Granqvist (51’ rood), Stenman; Holla, Sparv (72’ Ajilore); Enevoldsen, Pedersen (61’ Veldmate), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Metaj, Mamedov.


Opstelling Willem II
Verhulst; Pereira, Biemans, Swinkels (54’ rood), Pressel (68’ rood), Gravenbeek (46’ Jelic), Van der Heijden, Lasnik, Ippel (65’ Janga), Hakola, Strihavka (74’ Lima).
Rest bank: Branderhorst, Levchenko, Rigters, Vossebelt.


Toeschouwers: 22.091 (uitverkocht)
Scores: 26’ Granqvist (Tadic) 1-0, 33’ Stenman (Tadic) 2-0, 45’ Matavz (Tadic) 3-0; 52’ Lasnik (strafschop) 3-1, 55’ Matavz (strafschop) 4-1, 71’ Matavz (-) 5-1, 73’ Enevoldsen (Holla) 6-1, 84’ Tadic (Enevoldsen) 7-1.


Scheidsrechter: Blom
Rode kaarten: 51’ Granqvist, 54’ Swinkels, 68’ Pressel (2x geel)
Gele kaarten: 19’ Sparv, 21’ Biemans, 29’ Ivens, 58’ Lasnik, 59’ Pressel, 68’ Pressel.

Het wedstrijdformulier van Kevin Blom, in de chaos staat de eerste wissel van Willem II er niet eens op

 

Fotoreportage van Eric Smit:

 

Groby

 

Evgeniy Levchenko en Hans Nijland

 

Levchenko en grote fan en bewonderaarster Anja

 

TV-ploeg van Eredivisie Live

 

Nogmaals Levchenko, onze held

 

Dusan Tadic vlak vóór de wedstrijd

 

Luciano

 

Pieter Huistra voor de camera

 

Warming-up met o.a. Norair Mamedov (op de voorgrond, nr. 45)

 

Dug-out van FC Groningen

 

Kevin Blom, kaartenfetichist, noteert een boeking

 

Corner FC Groningen

 

Scene in het strafschopgebied van Willem II

 

Beeld uit de wedstrijd

 

Swinkels kan het niet geloven

 

Scene uit de wedstrijd

 

En weer een doelpunt: 6-1 door Thomas Enevoldsen via Tim Matavz en Danny Holla

 

De wave gaat door het stadion

 

De spelers van FC Groningen bedanken het publiek

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.