Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

161 gasten online

FC Groningen kan Andreas Granqvist niet missen: 1-1 bij De Graafschap

FC Groningen heeft vandaag in Doetinchem de uitgelezen kans laten liggen om door te stoten naar de derde plaats van de ranglijst. Uit bij De Graafschap bleef de ploeg van Pieter Huistra op 1-1 steken en het had ook zeker niet recht op meer dan een punt. FC Groningen had veel moeite met de opportunistische strijdwijze van De Graafschap, dat in Steve de Ridder een watervlugge speler had die Jeroen Veldmate, de vervanger van de geschorste Andreas Granqvist, keer op keer te snel af was. De FC kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong door een geweldige uithaal van Danny Holla, maar na de thee viel de gelijkmaker. Rydell Poepon gaat als doelpuntenmaker de boeken in, maar wij vinden het meer een eigen doelpunt van Luciano (die na de winterstop meer fouten maakt dan we van hem gewend zijn) die het schot ven Poepon achter de doellijn frommelde. Grunn staat na 23 wedstrijden nog altijd vierde, maar  ADO Den Haag hijgt de FC nu in de nek.

 

Onderaan het wedstrijdverslag staat een mooie fotoreportage van Eric Smit (door omstandigheden alleen tot en met de aankomst van de spelersbus in Doetinchem); foto's van de Fan Tour staan hier!

 

En weer liep een uitwedstrijd tegen een op papier stukken mindere ploeg uit op een teleurstelling, de galavoorstelling tegen Heerenveen natuurlijk daargelaten. De pogingen om het Sturm und Drang-voetbal van De Graafschap voetballend en met combinaties op te lossen leidden nog wel tot een voorsprong, maar Luciano was later met een blunder verantwoordelijk voor de gelijkmaker. FC Groningen wist zich vanmiddag ook veel te weinig kansen te creëren. Het bleef voornamelijk bij een kopbal van Thomas Enevoldsen en een schot van Tim Matavz op de buitenkant van de paal; De Graafschap stelde hier veel meer tegenover.

 

Terug naar het begin. Voor de ogen van een bomvol uitvak (en enkele minder valide toeschouwers van de FC die niet in het uitvak kunnen maar wel fanatiek meeleven!), dat voor een geweldige stemming zorgde, begon FC Groningen in de verwachte opstelling. Het had Gonzalo García thuis gelaten; voor hem nam Leandro Bacuna de honneurs op de bank waar. Fredrik Stenman was captain: hij had de aanvoerdersband van zijn geschorste landgenoot Andreas Granqvist overgenomen. Jeroen Veldmate moest Granqvist vervangen, en dit is natuurlijk een ondankbare opgave.

 

De Trots van het Noorden begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat het bij winst naar de derde plaats zou doorstoten omdat ajax twee punten had laten liggen bij Roda JC (de volgende tegenstander van FC Groningen), maar dit was aan het spelbeeld niet af te lezen. De Graafschap wist in de eerste vijf minuten al twee kansen af te dwingen. Zo moest Luciano al snel redding brengen waarna Jungschläger hard naast schoot.

 

FC Groningen was wel dominant maar dan wel wat het publiek betreft: het uitvak had er zin in en overstemde het thuispubliek vocaal volledig.

 

Steve de Ridder glipte keer op keer langs de arme Jeroen Veldmate, die een zware middag had.

 

De bal had na 12 minuten door arbiter Braamhaar maar zo op de stip gelegd kunnen worden na een duel in het strafschopgebied tussen Fränkel en Enevoldsen (in een aanval die was opgezet nadat Tim Sparv op prachtige wijze de bal had veroverd), maar het fluitsignaal bleef uit. Ook in die minuut kopte Tim Matavz net naast uit een voorzet van Fredrik Stenman. In deze fase lukte het FC Groningen nog wel aardig combinerend en wel overeind te blijven op de knollentuin (anders kunnen we het veld van de Vijverberg met de beste wil van de wereld niet noemen), maar tot druk en het afdwingen van kansen leidde dit niet.

 

Braamhaar liet veel toe en liet o.a. een woeste schop van Rogier Meijer op Pedersen onbestraft. Gelukkig was de scheidsrechter ook coulant toen Jonas Ivens halverwege de eerste helft Rydell Poepon raakte, in het strafschopgebied nog wel; ook hiervoor zijn er wel eens strafschoppen uitgedeeld.

 

De Graafschap bleef de bovenliggende partij; FC Groningen kwam niet in de wedstrijd. Weer moest Luciano redden op een schot van uitblinker De Ridder. Kort daarop werd Poepon op de bon geslingerd na een charge op Ivens; het betekent een schorsing voor de moeilijk te stoppen speler van De Graafschap. En meteen daarna moest Luciano alweer zijn doel schoonhouden, weer op een hard schot van De Ridder. Nee, FC Groningen kon in deze fase bepaald niet het gewenste dominante speltype etaleren, en sterker nog - in het verdere restant van de wedstrijd ook niet. Voorin hadden de beide Denen, Pedersen en Enevoldsen, het ook niet, en als er voorin niet genoeg druk wordt gezet, dan roep je het onheil over jezelf af.

 

Het uitvak bleef hun favoriete ploeg ondersteunen, chapeau! En uit het niets viel in de 32e minuut zomaar de 0-1. Fränkel bezorgde met een vreemde actie de bal bij Fredrik Stenman, die Danny Holla bediende. Holla liet de bal even opstuiteren en haalde verwoestend uit, en onhoudbaar voor Boy Waterman vloog de bal hoog in de rechter bovenhoek! De voorsprong was onverdiend, maar het stond er wel: 0-1 - zijn we dan toch een topploeg?

 

Danny Holla heeft gescoord, en hoe! (foto: VoetbalPrimeur)

 

Na een spijkerhard duel tussen Loran en Stenman, die er beiden vol invlogen, kreeg alleen Tyrone Loran een gele kaart voorgehouden - een merkwaardige beslissing.

 

Tim Matavz had de wedstrijd tien minuten vóór de rust op slot kunnen gooien. Hij werd aangespeeld door Thomas Enevoldsen maar mikte de bal vervolgens in de korte hoek op de buitenkant van de paal.

 

Veldmate dacht even in de voetsporen van Granqvist te kunnen treden en begon aan een lange rush. Hij speelde vervolgens af op Tadic die voorgaf. Waterman sloeg aan het grabbelen maar helaas kon geen enkele mee opgekomen Groninger de bal het laatste tikje geven. Aan de andere kant moet Luciano, die het druk had vandaag, een actie van Poepon onschadelijk maken.

 

Na een mooie aanval over de schijven Sparv en Stenman kopte Enevoldsen nog naast, dit had een beter lot verdiend. In de eerste helft kunnen we verder nog een botsing tussen Fränkel en Pedersen, waaraan de Deen een poosje last aan overhield, en een op hands lijkende actie in het strafschopgebied van De Graafschap memoreren.

 

Er werd geen seconde blessuretijd bijgetrokken en assistent-trainer Erwin van de Looi verwoordde het in de rust goed: in de voorste linies werd door de FC te weinig druk op de bal gezet; wel vond hij dat z'n ploeg het voetballend goed deed. Dat mag zo zijn, maar het tempo was veel lager dan bij De Graafschap dat voor elke bal streed, dat hadden we graag andersom gezien.

 

In de rust zagen we nog een mooi staaltje sfeerverhogend (en wellicht de KNVB-kas spekkend) staaltje Bengaals vuurwerk in het uitvak:

 

Bengaals vuurwerk in het uitvak

 

FC Groningen kwam nog wel goed uit de kleedkamers (meteen na rust had Tim Sparv een mooi schot in de aanbieding op het toen nog - door het vuurwerk - mistige veld, waarna het uitvak kolkte als nooit tevoren), maar het spelbeeld van de eerste helft herhaalde zich langzamerhand. Tadic probeerde Loran, die al geel had, nog een kaart aan te smeren door kermend tegen de vlakte te gaan (hij werd niet geraakt), en vervolgens stond Nicklas Pedersen aan de basis van de gelijkmaker. Tim Matavz speelde Pedersen nl. aan waarna de Deen de bal simpel verspeelde. Poepon kreeg de bal uiteindelijk te pakken en hij zette voor. Luciano greep zó onhandig in dat hij de bal via de binnenkant van zijn linker been in het doel liet belanden - 1-1 na 51 minuten. Het was zondermeer verdiend dat de thuisploeg op gelijke hoogte kwam, maar wel erg zuur voor FC Groningen.

 

Op dat moment liepen Petter Andersson en Femi al warm. Kort na de gelijkmaker had Tadic nog een schot op goal en zagen we een vuile schop van Fränkel tegen Kieftenbeld, onbegrijpelijk dat dit geen gele kaart opleverde.

 

Er werd meer en meer strijd in de pot gegooid, aan beide kanten. Nicklas Pedersen werd in het strafschopgebied neergewerkt met een forse duw, weer geen fluitsignaal voor een strafschop. Meteen daarna haalde Tim Matavz heel fraai uit, maar de bal vloog naast en over.

 

Jeroen Veldmate zal nog wel eens badend in het zweet wakker worden na weer een nachtmerrie over Steve de Ridder. In de 71e minuut glipte De Ridder alweer langs hem, en het leidde tot weer een kans voor De Graafschap. Luciano redde tot twee keer toe. Man man hoe kan hij zulke sterke momenten afwisselen met zo'n eclatante blunder vandaag?

 

Het werd hachelijker en hachelijker voor het doel van Luciano. Veldmate veroorzaakte een vrije schop op een gevaarlijke plek, en Tadic knoeide er in het eigen strafschopgebied (!) ook nog op los en leidde hiermee een kans in voor De Graafschap. Ivens veroorzaakte ook nog een vrije trap op een linke plek, maar Jordy Buijs schoot gelukkig net over.

 

Petter Andersson stond al een tijdje klaar maar kon pas een kwartier voor tijd ingebracht worden, omdat de bal maar niet uit wilde gaan. Hij lostte Nicklas Pedersen af en de Zweed viel prima in vandaag. Hij zette bv. een mooie combinatie op met Kieftenbeld waarna Mataz naast schoot, en Petter bracht ook voor de rest een portie gif en strijd in de ploeg.

 

Ook De Graafschap wisselde nog een paar keer. Steeds vaker bekroop ons het gevoel dat we Andreas Granqvist behoorlijk misten vandaag. Niet alleen achterin, maar ook als stormram voorin als het nodig was, zoals nu bij een onbevredigende stand van 1-1.

 

In de 83e minuut schoot Danny Holla een vrije schop over en naast nadat er een overtreding op Tim Sparv was begaan. Een minuut later werd Femi in het veld gebracht ten koste van de hierover zichtbaar teleurgestelde Thomas Enevoldsen. Femi ging in een aanvallende rol op tien spelen (Petter schoof door naar links en Dusan Tadic ging aan de rechterkant spelen, maar ik begreep de wissel niet echt.

 

Vlak voor tijd werd het opnieuw gevaarlijk voor het doel van Luciano. Het leidde gelukkig niet tot nog meer onheil. Bacuna werd nog ingebracht ten koste van Tadic, maar het bleef uiteindelijk bij 1-1, o.a. omdat Luciano op voor hem karakteristieke wijze de bal met een sliding wegmaaide voor de voeten van De Ridder, die weer eens langs Veldmate was geglipt.

 

FC Groningen heeft vandaag de kans laten liggen hele goede zaken te doen. ajax had immers punten gemorst en ADO had wel gewonnen, daar was een zege van de FC zeer nuttig geweest. Maar er werden vandaag domweg te veel duels verloren en Holla zei het na afloop goed: we hebben vandaag meer tegen onszelf gevoetbald. Al doet hij daarmee De Graafschap tekort, die de echte wil had om te winnen. Dit bleek niet echt uit de verhouding balbezit (52% versus 48%), maar wel uit de schoten (18 voor De Graafschap, 11 voor de FC) en de schoten op doel (9-3).

 

Het moet nu zaterdagavond gebeuren, in onze eigen Euroborg. Bij een overwinning op Roda blijf je lekker meedoen, maar ja - we hadden nu derde kunnen staan, en die plek geeft sowieso recht op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal.

 

Pieter Huistra en zijn mannen hebben weer iets om aan te werken. Gelukkig geen week met interlands, misschien heeft dit de ploeg ook parten gespeeld vandaag, ze hadden immers amper kunnen trainen. Maar een afdoende verklaring voor het toch wat ondermaatse optreden vandaag mag dit niet zijn.


Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Veldmate, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen (84’ Ajilore), Pedersen (76’ Andersson), Tadic (89’ Bacuna); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Metaj, Hiariej, Lachman.

Opstelling De Graafschap
Waterman, Loran (78’ Evers), Broekhof, Buijs, Fränkel, Rose, Meijer, Jungschläger, Hersi (82’ Overgoor), De Ridder, Poepon (85’ Bargas).
Rest bank: Terol, Jansen, Sebens, Hairemans.

Toeschouwers: 12.198 (uitverkocht)
Scores: 32’ Holla (Stenman) 0-1; 51’ Poepon (Meijer) 1-1.

Scheidsrechter: Braamhaar
Grensrechters: Brink en Van de Ven
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaarten: 26’ Poepon (overtreding op Ivens), 34’ Loran (overtreding op Stenman)

 

Fotoreportage van Eric Smit:

 

De bosrijke omgeving van het stadion

 

Daar ligt stadion De Vijverberg

 

Daar dus

 

Klomp aan de stadion-wand

 

Aankomst van de spelersbus van FC Groningen

 

 

Jonas Ivens

 

Petter Andersson

 

Petter Andersson, Fredrik Stenman en Jonas Ivens

 

Ruud Hesp

 

Brian van Loo

 

Danny Holla

 

Luciano

 

Tim Matavz en Dusan Tadic

 

Tim Matavz

 

Dusan Tadic

 

Shkodran Metaj en Tom Hiariej

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.