Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

177 gasten online

FC Groningen lijdt geflatteerde nederlaag tegen efficiënt Roda JC: 1-4

FC Groningen is vanavond in de eigen Euroborg tegen een pak slaag aangelopen. Roda JC sprong zeer efficiënt met de kansen om en verzilverde ze praktisch allemaal, terwijl FC Groningen in de personen van Nicklas Pedersen en Thomas Enevoldsen diverse kansen om zeep hielp. Tim Matavz kon vanavond niet spelen en wat hebben we zijn koelbloedigheid gemist. Al na een kwartier moest Petter Andersson, die een tik op zijn knie had gekregen, zich laten vervangen. Tot ieders verrassing werd niet Norair Mamedov in de ploeg gebracht maar Femi. De Nigeriaan had een dramatische invalbeurt, liep iedereen voor de voeten en bracht zóveel onrust in zijn eigen ploeg dat Pieter Huistra het niet langer kon aanzien en hem in de rust alweer verving. Omdat ook Fredrik Stenman, wiens knie dubbel klapte, niet verder kon, moest ook hij zich in de rust laten vervangen, waarna FC Groningen door zijn wisselmogelijkheden heen was. Het ontbrak de ploeg vanavond aan stootkracht en een schrijnend gebrek aan scorend vermogen. Zoals gezegd wist Roda JC wel raad met de kansen en werd ook een handje geholpen door Luciano, die geen beste wedstrijd keepte. Na 0-3 (3x Junker) kwam de FC via Pedersen terug tot 1-3. Op dat moment had Andreas Granqvist al een strafschop gemist. In de blessuretijd sloeg Luciano weer aan het grabbelen waarna Bodor de eindstand op 1-4 bepaalde. Wie had dat gedacht. 

We staan nog altijd vierde, maar ADO kan morgen langszij komen. Wat rest is een kater en de hoop dat we Matavz, Andersson en Stenman niet lang kwijt zijn.

 

Inmiddels hebben we ook nog een fotoreportage van Eric Smit toe kunnen voegen, zie onderaan het verslag.

 

Er is weinig mooiers te bedenken voor een stukjesschrijver dan het in elkaar draaien van een wedstrijdverslag na een klinkende zege. In schril contrast hiermee staat de plicht om tegen de klok van twaalven een onthutsende nederlaag, in eigen stadion nog wel, te moeten beschrijven. Maar goed, we zijn geen site van gloryhunters, dus aan de slag ermee...

 

Vlak voordat we in een ijskoude wind naar het stadion reden hadden we meegekregen dat Tim Matavz de laatste medische test niet had doorstaan en niet inzetbaar was vanavond. Zijn plek voorin werd ingenomen door Nicklas Pedersen, die dus een linie doorschoof in vergelijking met de vorige wedstrijd, de met 1-1 gelijk gespeelde pot in Doetinchem. Petter Andersson nam de hierdoor vacant geworden tien-positie in, en ons gevoel had het midden tussen balen dat onze topscorer er niet was en vreugde dat Petter op tien mocht spelen, dat zou hij toch beter moeten kunnen dan Pedersen die de laatste wedstrijden bepaald geen topvorm tentoon had gespreid.

 

Ook het favoriete nummer van Jonas Ivens ('Eye of the tiger' van Survivor) kon onze goedkeuring wel wegdragen, en omdat de kou in het stadion ook wel meeviel dachten we een prachtige avond tegemoet te gaan.

 

Het liep allemaal behoorlijk anders.

 

FC Groningen begon uitstekend aan de wedstrijd. Het zette van meet af aan druk en al na twee minuten hadden Enevoldsen en Pedersen al een keer vrij voor Roda-keeper Tyton gestaan, o.a. door goed voorbereidend werk van Tim Sparv, één van de weinigen die vanavond met korte mouwen speelde. Daar waar Matavz meteen zou hebben uitgehaald, daar namen beide Denen teveel tijd, waardoor de kansen niet benut werden. Tyton, die vandaag in een puike vorm stak, bedreef ook met voorliefde de kunst van het tijdrekken, en op meer dan een waarschuwing van arbiter Pieter Vink kwam hem dit helaas niet te staan.

 

Een minuut later liet Enevoldsen alweer na direct uit te halen, toen al bekroop ons het gevoel dat we Tim Matavz behoorlijk zouden gaan missen vanavond.

 

Op dat moment was Petter Andersson al een keer naar de grond gegaan, na een tik tegen zijn knie gekregen te hebben. Hij stond snel weer op en er leek weinig aan de hand, maar het feit dat we Femi al na tien minuten warm zagen lopen beloofde niet veel goeds.

 

Aan de andere kant stond na vijf minuten, vlak na een werkelijk wonderschone één-twee tussen Dusan Tadic en Fredrik Stenman, de Deen Skoubo opeens vrij voor Luciano. Meer dan een hoekschop leverde dit niet op.

 

Korte tijd later haalde Enevoldsen wel snel uit en het leverde meteen gevaar op: via een been van Roda leverde dit een corner op, en deze leverde veel gevaar op voor het doel van Tyton.

 

Na een klein kwartier kopte Granqvist een bal recht in de voeten van een speler van Roda, waarna Skoubo opnieuw vrij voor Luciano kwam. Luciano bracht gelukkig redding.

 

In de 15e minuut viel de 0-1 uit een snelle uitbraak. Janssen gaf aan de rechterkant voor en Luciano grabbelde wat, maar de bal kwam bij Mads Junker terecht die simpel kon intikken. Wat een domper.

 

Op dat moment werd ook Femi in de ploeg gebracht, ten koste van Petter Andersson, die zichtbaar gedesillusioneerd naar de catacomben ging en de door teammanager Theo Huizinga aangereikte warme jas niet in ontvangst wilde nemen.

 

Deze wisselbeurt was er één met grote gevolgen. Wij begrepen er helemaal niks van. Waarom werd Norair Mamedov nu niet in de ploeg gebracht, nota bene een echte spits die bij Jong FC Groningen topscorer is, sterker in de gehele belofteneredivisie is er geen speler die vaker heeft gescoord? Nicklas Pedersen, een noodoplossing als diepe spits, had zich kunnen laten terugzakken en de jonge Mamedov had zijn ding voorin kunnen doen.

 

Huistra koos echter voor Femi en de Nigeriaan hebben we nog nooit zó dramatisch zien spelen. Werkelijk alles mislukte. Vanaf minuut één had hij ruzie met de bal, liep medespelers in de weg, hield zijn positie niet, kortom, als ooit wel spijt was opgekomen dat we in hem ruim € 3 miljoen hebben geïnvesteerd, dan zeker vandaag.

 

Na 20 minuten klapte de knie van Fredrik Stenman ook nog eens dubbel. Het zag er beroerd uit, en Shkodran Metaj moest zich meteen warmlopen en zich al snel van zijn trainingspak ontdoen. Stenman wilde echter doorgaan, en kon de eerste helft op karakter uitspelen.

 

Overigens hadden we op dat moment Enevoldsen neergetrokken zien worden in het strafschopgebied van Roda, maar Vink en zijn vrienden wilden niets van een strafschop weten.

 

FC Groningen was door de malheur met de Zweden Andersson en Stenman van slag. Het miste een breekijzer, een koele afmaker voorin, en Roda sneed steeds makkelijker door de linies heen. Zo kwam Hadouir na een minuutje of 25 opeens in kansrijke positie.

 

De FC herpakte zich echter. Pedersen lanceerde een prachtig schot (hij bedacht zich dit keer niet en haalde meteen uit, had hij dat maar vaker gedaan vanavond!), maar ten koste van een corner kon Tyton redden.

 

Tijdens een blessure van een Roda-speler na een ingreep van Holla lag het spel even stil. Pieter Huistra maakte van de gelegenheid gebruik om Femi, die net Tadic weer frontaal voor de voeten was gaan liggen, uit te leggen hoe het bij voetbal ook nog maar werkt, maar het werd van kwaad tot erger met de arme Nigeriaan. Hoewel hij opeens wel een schot afvuurde op de keeper van Roda. De doelpoging ging net naast. Het was het enige lichtpuntje in het verder gruwelijk onder de maat zijnde optreden van Ajilore.

 

Na een minuut of 35 moest Metaj opnieuw gaan warmlopen, en dit kon alleen maar betekenen dat de tandem Stenman-Tadic in de rust noodgedwongen uit elkaar zou worden gehaald omdat Stenman gewisseld moest gaan worden.

 

Op dat moment werd de zoals altijd irritant spelende Kah bij ieder balcontact uitgefloten, omdat Granqvist bij een corner door het zwarte ongeleide projectiel naar de grond was gewerkt. Bij diezelfde hoekschop werd Sparv overigens ook volledig door twee armen vastgehouden - de bal had hier zeker op de stip gemogen. Het gebeurde niet.

 

Vlak vóór rust had FC Groningen nog een goed moment. Danny Holla nam een vrije schop en via Enevoldsen kwam de bal bij Pedersen die er een corner uitsleepte, meteen gevolgd door nóg een hoekschop.

 

Vervolgens had Jonas Ivens DE kans op de gelijkmaker. Uit een mooie aanval via o.a Maikel Kieftenbeld gaf Dusan Tadic de bal voor en Ivens kopte in. Tyton redde echter weergaloos. In plaats van 1-1 stond het nog steeds 0-1 en kregen we slechts een nieuwe corner.

 

Vink blies na slechts twee minuten blessuretijd voor de rust. We hadden een FC Groningen gezien dat prima was begonnen, maar te weinig stootkracht aan de dag legde. Beide Denen hadden eerder en besluitvaardiger moeten optreden, en Femi had voor ellende in de ploeg gezorgd.

 

In de rust zagen we Metaj én Bacuna met een rood hesje warmlopen, en later instructies ontvangen van Erwin van de Looi. Zou er dan een dubbele wissel plaatsvinden? Inderdaad! Stenman bleef achter in de kleedkamer, dat was geen verrassing, maar ook Femi, die uit zijn (en ons) lijden werd verlost door Bacuna. Meteen waren we door onze wissels heen, en Mamedov wist dat hij weer uitsluitend de bank zou mogen warmhouden. In plaats van een echte spits werd eerst een falende middenvelder, en daarna nog een middenvelder ingebracht, en we speelden al zonder echte spits. Wij zouden hier anders hebben besloten. Als je echt Mamedov niet wil brengen, breng dan bv. Veldmate, zet hem achterin en dan Granqvist maar in de spits. 

 

Vink, die in de eerste helft aardig had gefloten (voor zijn doen), zal in de rust vanuit Zeist instructies hebben gekregen de boel kort te houden, want hij begon opeens voor elk wissewasje te fluiten. Het begrip voordeelregel was de man vreemd.

 

Leandro Bacuna viel wel goed in. Na een kleine vijf minuten spelen na rust zette hij een aanval op, en via Enevoldsen kreeg Pedersen de bal. Dit was echt een enorme kans maar het duurde allemaal weer te lang.

 

FC Groningen ging door, het was goed uit de kleedkamer gekomen. Bacuna gaf de bal voor, en uiteindelijk leidde dit tot een corner. Dusan Tadic is de vaste corner-nemer en Tim Sparv kopte goed in, maar het doelpunt voor de FC wilde maar niet vallen. Op dit moment had Bacuna al meer laten zien dan Femi in het halve uur speeltijd dat hem was gegund. Er was met Bacuna in elk geval minder onrust in de ploeg.

 

FC Groningen speelde nu goed, zette ook behoorlijk druk naar voren. Het manco bleef echter het gemis van een echte afmaker, en verder is het duo Metaj-Tadic niet op elkaar ingespeeld, maar daar kam Metaj natuurlijk niets aan doen. Ook Sko viel overigens vrij goed in. Veel te doen had hij ook niet, want Roda kwam er helemaal niet meer uit.

 

Bacuna stond echter ook aan de basis van de 0-2, die na 61 minuten op de borden kwam. Hij verspeelde de bal, waarna Roda een bliksemsnelle counter opzette. Het leek op buitenspel, maar Andreas Granqvist ging te laat naar voren en hief de buitenspelsituatie hiermee op. weer Junker rondde de aanval af en het stond, hoe ontnuchterend, 0-2.

 

Op de tribune vroegen we ons, toen Pedersen weer wat ongelukkig in de balaanname was, af: wie moet er in hemelsnaam scoren?

 

Vijf minuten later konden we ons die vraag wederom stellen. Pedersen en Bacuna zorgden ervoor dat Enevoldsen een niet te missen kans kreeg, maar de hardwerkende maar onfortuinlijke Deen miste we grote kans wel.

 

nadat kort hierna ook Tadic geen succes had met een schot was het Roda dat pijnlijk duidelijk maakte hoe je efficiënt met kansen kunt omspringen. Weer leek het op buitenspel, maar wellicht was er ook nu weer sprake van een reglementaire actie die leidde tot het derde doelpunt van Roda JC, en weer was Junker degene die het vonnis voltrok.

 

Het voor een wedstrijd tussen Roda en Groningen vrij aardig gevulde uitvak (respect!) ging uit z’n dak, en terecht - het beloofde een mooie terugreis te worden voor de Limburgers.

 

Weer Enevoldsen en Pedersen - het wordt eentonig - stonden aan de basis van een kans, maar het gebrek aan een koelbloedige afmaker werd steeds schrijnender zichtbaar.

 

Een kwartier voor tijd bedacht Pedersen zich niet en hij schoot op de lat. Hierna schoot ook Holla hard richting het doel, maar de bal vloog over het doel van Tyton. Danny probeerde het echter tenminste, prima.

 

Tien minuten voor tijd al gingen veel supporters, of moeten we ze toeschouwers die met tegenzin in de Euroborg zaten te kleumen noemen, naar huis, wat een aanfluiting. Verkoop dan gewoon vooraf je kaart en blijf thuis!

 

In de 83e minuut kreeg FC Groningen zowaar een strafschop. Vormer van Roda had de bal tegen de hand gekregen en Vink floot voor een penal. Bij Granqvist gaan ze er eigenlijk altijd in, maar vanavond lukte het zelfs niet een strafschop te verzilveren. Andreas schoot te slap in en Tyton redde.

 

De Noord Curve toonde zich echter ook vanavond weer van z’n beste kant en bleef Andreas Granqvist in het bijzonder en FC Groningen in het algemeen gewoon hard aanmoedigen. Klasse jongens! De toeschouwers die hun club vijf minuten daarvóór al in de steek hadden gelaten hebben daarvan natuurlijk niks meegekregen. Andreas waardeerde dit door op zijn beurt ook even te klappen voor zijn fans.

 

Twee minuten vóór het einde van de reguliere speeltijd schoot Pedersen de bal opeens hard in het dak van het doel. Als de strafschop van vijf minuten eerder had gezeten dan zou het nu nog spannend geworden zijn. Nu viel de Anschlusstreffer helaas te laat. Sterker nog, in de blessuretijd kregen we zelfs nog de 1-4 om de oren. Roda kreeg een vrije schop (wat geen vrije schop was), en na wat prutswerk van Luciano kon Bodor simpel intikken. Dit kon er ook nog wel bij.

 

Vink blies kort daarna voor het einde en de spelers van FC Groningen bedankten hun fans, en wij bedankten hen. Laten we hopen op een spoedig herstel van de blessures van Matavz, Stenman en Andersson, want zonder dit drietal hebben we volgende week in De Kuip aan Feyenoord een lastige tegenstander.

 

De eerste foto's van Eric Smit (morgen, of eigenlijk later vandaag (het is al ruim na één uur 's nachts) plaatsen we de rest):

 

Petter Andersson legt aan Pieter Huistra uit wat er met zijn knie aan de hand is

 

Uiteraard mag Pieter Huistra van de vierde official niet met zijn spelers over blessures praten,

ook niet als het ene Petter Andersson is die de vierde knieblessure in twee jaar heeft:
Ordnung muss sein! René van der Gijp heeft gelijk - de vierde man is vaak een sukkel

 

Verzorger Henk Hagenauw behandelt Fredrik Stenman

 

De knie van Stenman is aardig geraakt

 

Maar een Stenman laat zich niet zómaar vervangen!

 

De spelers komen uit de catacomben voor de warming-up

 

Partijtje tijdens de warming-up

 

Nog even sprintjes trekken en de warming-up zit er alweer op

 

De line-up

 

Andersson en Pedersen verrichten de aftrap

 

Pieter Vink geeft aan dat er een corner genomen mag worden

 

Nogmaals Vink in actie

 

Vrije trap

 

Corner

 

 

Huistra blijft gedesillusioneerd achter

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman (46’ Metaj); Holla, Sparv; Enevoldsen, Andersson (16’ Ajilore; 46’ Bacuna), Tadic; Pedersen.
Rest bank: Van Loo, Veldmate, Hiariej, Mamedov.

 

Opstelling Roda JC
Tyton; De Fauw, Wielaert, Kah, Hempte, Svärd, Vormer, Janssen, Hadouir, Skoubo (85’ Bodor), Junker (90’ Meulens).
Rest bank: Prus, Addo, Horsten, Huysegems, Hupperts.

 

Toeschouwers: 22.000 (uitverkocht)
Scores: 15’ Junker (Janssen) 0-1; 62’ Junker (Vormer) 0-2, 71’ Junker (Janssen) 0-3, 88’ Pedersen (Holla) 1-3, 91’ Bodor (-) 1-4.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.