Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

139 gasten online

Veni, vidi, vici: Granqvist vijzelt zelfvertrouwen FC Groningen op met prachtig doelpunt

De dag kon al niet meer stuk toen ons het volgende bericht bereikte:"Matavz verkocht voor 'een wereldprijs' richting 10 miljoen plus percentage bij doorverkoop." De bron wordt als zeer betrouwbaar ingeschat en dus gaan wij ervan uit dat de transfer één dezer dagen bekend gemaakt zal worden. (Het zou gaan om ruim 8 miljoen dat kan oplopen tot 10, en Matavz moet zelf ook nog rondkomen met Napoli.) Maar het beste nieuws kwam uit Breda, waar Groningen een belangrijke overwinning heeft geboekt. Na vier nederlagen op rij zegevierde de Trots van het Noorden met 0-1 door een schitterend doelpunt van Andreas Granqvist. Tien minuten voor het einde miste Dusan Tadic nog een penalty waarmee hij de wedstrijd voortijdig op slot had kunnen gooien. Groningen was vrijwel de gehele wedstrijd de iets betere ploeg en had de overwinning dan ook verdiend. Van een goede wedstrijd kon echter geen sprake zijn. Het was vanaf het begin duidelijk dat er twee ploegen zonder zelfvertrouwen tegenover elkaar stonden, en dus werd er in een te laag tempo en zonder risico gevoetbald.

 

Video's van Eredivisie Live (opstarten duurt even):

Samenvatting NAC Breda - FC Groningen

Interview na afloop met Andreas Granqvist

Interview met Pieter Huistra

 

Eerste helft

Al bij het betreden van het veld was aan de spelers te zien dat zij stijf stonden van de zenuwen. Gelukkig gold voor de tegenstander hetzelfde, want ook NAC zit in een slechte fase van de competitie. Van de laatste vijf wedstrijden hadden zij er, net als Groningen, vier verloren. De verwachting was dan ook vooraf dat het weleens een hele matige wedstrijd, oftewel Angsthasenfussball kon worden. Zeker in de eerste helft was dat ook zo. Beide ploegen wilden geen enkel risico nemen en lieten de bal in een veel te laag tempo en vooral achterin rondgaan. Omdat Groningen in de eerste minuten wel gelijk probeerde het heft in handen te nemen, was de eerste kans voor de FC. Enevoldsen schoot vanaf een behoorlijke afstand snoeihard op doel, maar keeper Ten Rouwelaar kon de bal nog net tot corner verwerken. Aan de andere kant kon Van Loo een schot van Schilder tot corner verwerken. Na deze openingsfase nam NAC wat meer het initiatief, hetgeen weliswaar niet in kansen, maar wel in een balbezit van 66% resulteerde.


Een vrije trap van Tadic, na een kwartier spelen, die door Stenman op de paal werd gekopt, leek in de Groningers het vuur wat aangewakkerd te hebben. Zij namen duidelijk het initiatief, ook al ging er nog van alles mis. Veel kansen waren er dan ook niet. Noemenswaardig was nog wel een kans van Pedersen, die bij een voorzet van Tadic helemaal vrij kon inkoppen maar de bal niet goed raakte, waardoor die hoog over ging. Tenslotte nog een fraaie pass van Hiariej na zwak verdedigend werk van NACer Janse. Hiariej bediende Stenman op maat, maar Ten Rouwelaar kon het schot van de Zweed tot corner verwerken. Lichtpunten in de eerste helft waren de ijverige Hiariej en Enevoldsen, en ook Tadic kon met zijn spel bekoren. De zwakke schakels waren Kieftenbeld, die elke bal gelijk bij de tegenstander inleverde, en Bacuna die maar wat machteloos rondliep en zich veel te ver liet terugzakken. Een wissel van in ieder geval Bacuna was logisch geweest (aangezien we voor de rechtsbackpositie geen waardige vervanger hebben), maar Pieter Huistra dacht hier kennelijk anders over.

 

Tweede helft
Groningen begon ook de tweede helft met goede intenties. Toch was de eerste echte kans voor NAC, een schot van Fehér ging net naast. Hiervan mogelijk wat geschrokken, ging Groningen wat feller spelen. De tweede helft was dan ook veel aantrekkelijker dan de eerste helft. Na een goede aanval, waarin Bacuna en Hiariej elkaar goed vonden, belandde de bal voor de voeten van Tadic, die vrij voor Ten Rouwelaar kon uithalen. Hij raakte de bal goed, maar mikte helaas rechtstreeks in de handen van Ten Rouwelaar. In de rebound schoot Sparv naast. In de 72ste minuut was het wel raak. Granqvist zag de ruimte en zette, net als hij eerder op 10 mei 2009 deed, toen in een thuiswedstrijd tegen NAC, nog op eigen helft een solo in. Aangekomen bij de rand van het strafschopgebied, schoot hij de bal snoeihard achter de Bredase keeper, in de rechter bovenhoek. Voor de derde keer wist Granqvist nu al een dergelijk drömmål, zoals onze Zweedse vrienden dit noemen, voor Groningen te scoren!

 

In de volgende fase probeerde Groningen vooral rustig te blijven. NAC was te zwak om echt gevaarlijk te kunnen worden, en een FC Groningen in goede doen had deze ploeg met de grond gelijk gemaakt. Na vier nederlagen op rij was Groningen echter een ploeg zonder zelfvertrouwen, en door het uitblijven van een tweede treffer bleef het spannend. Een kleine tien minuten voor tijd kreeg de Trots van het Noorden dé kans de wedstrijd definitief op slot te gooien. Tim Sparv kopte de bal op de kruising, en uiteindelijk leidde dit tot een belangrijke situatie in het 16-metergebied. Nadat Ivens door Penders in het strafschopgebied was vastgehouden, wees de (wie had dat gedacht!) goed fluitende Pieter Vink gedecideerd naar de stip. Omdat Granqvist na twee missers niet meer de aangewezen penalty-nemer is, en bij afwezigheid van Tim Matavz, probeerde Dusan Tadic dit buitenkansje te verzilveren. Helaas bleek zijn schot niet goed genoeg. Zoals wel vaker wist Ten Rouwelaar de penalty te stoppen.

 

Hiermee brak nog een angstige slotfase aan. NAC had moed geput uit de gemiste strafschop, en voor Groningen was dit juist een enorme domper. De Groningers probeerden zoveel mogelijk van het doel af te spelen, en dat lukte ook nog vrij aardig. Ex-Groninger Ali Boussaboun was nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot ging over het doel van de prima keepende Van Loo. De Groninger keeper had niet heel veel te doen vanavond, daarvoor was NAC simpelweg te zwak en stond Groningen verdedigend ook te goed, maar hij straalde toch aardig wat rust uit, iets wat we de laatste weken met Luciano weleens gemist hebben. Huistra gooide er ook nog twee wissels tegenaan, maar pas in de extra tijd. Femi mocht Bacuna vervangen, en in de allerlaatste minuut van de extra tijd kwam Mamedov nog voor Pedersen in het veld. Onbegrijpelijk late wissels, maar het resultaat geeft de trainer uiteindelijk gelijk.

 

FC Groningen heeft de slechte reeks met deze overwinning weten te doorbreken en zal hier toch wat zelfvertrouwen uit geput hebben. Ook al was het niet met mooi voetbal, uiteindelijk tellen alleen de punten. Groningen heeft nu 47 punten uit 28 wedstrijden, en morgen om kwart over twee zullen we weten of dit genoeg is voor de vijfde of de zesde plek. Eén ding is zeker: voorlopig doet Groningen nog volop mee in de strijd om de vierde plek, die rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal betekent. De eerstvolgende wedstrijd wordt door interlands pas over twee weken gespeeld. In de Euroborg is dan VVV-Venlo te gast. Mogelijk is Tim Matavz dan weer inzetbaar en hoeven we niet meer zonder spits aan te treden.

 

Foto's van Eric Smit, die in Breda aanwezig was (net als 'Brabander' Koen van de Laak, die na afloop twitterde: "Hele knappe overwinning van ons in Breda. Trots op de jongens. Nu tussenstop in het altijd mooie brabant")

 

tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0148 (Small)
tn_DSC_0149 (Small)
tn_DSC_0152 (Small)
tn_DSC_0158 (Small)
tn_DSC_0161 (Small)
tn_DSC_0163 (Small)
tn_DSC_0164 (Small)
tn_DSC_0165 (Small)
tn_DSC_0168 (Small)
tn_DSC_0169 (Small)
tn_DSC_0170 (Small)
tn_DSC_0173 (Small)
tn_DSC_0181 (Small)
tn_DSC_0189 (Small)
tn_DSC_0191 (Small)
tn_DSC_0193 (Small)
tn_DSC_0228 (Small)
tn_DSC_0243 (Small)
tn_DSC_0295 (Small)
tn_DSC_0297 (Small)
tn_DSC_0305 (Small)
tn_DSC_0314 (Small)
tn_DSC_0355 (Small)
tn_DSC_0422 (Small)
tn_DSC_0464 (Small)
tn_DSC_0466 (Small)
tn_DSC_0467 (Small)
tn_DSC_0468 (Small)
tn_DSC_0469 (Small)
tn_DSC_0471 (Small)
tn_DSC_0473 (Small)
tn_DSC_0474 (Small)
tn_DSC_0475 (Small)
tn_DSC_0477 (Small)
tn_DSC_0478 (Small)
tn_DSC_0481 (Small)
tn_DSC_0483 (Small)
01/38 
start stop bwd fwd

 

De statistieken:
FC Groningen: Van Loo, Kieftenbeld, Granqvist, Ivens, Stenman, Enevoldsen, Hiariej, Sparv, Bacuna (90+1' Femi),
Tadic, Pedersen (90+5' Mamedov)
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Janse, Penders, Horváth, Gorter, Fehér, Luijckx (83' Bayram), Schilder; Jenner (67' Idabdelhay), Leonardo, Boussaboun

Scheidsrechter: Pieter Vink
Toeschouwers: 18.000
Doelpunten: 72' Granqvist 0-1,  81' Tadic mist strafschop
Gele kaarten: Penders, Ivens, Fehér

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of laat een bericht achter in ons gastenboek.