Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

442 gasten online

FC Groningen wint verdiend van VVV-Venlo na goede eerste en moeizame tweede helft

Vooraf hadden we aangegeven te verwachten dat het vandaag wel eens puur om de punten zou kunnen gaan en dat de steun van de 12e man mogelijk beslissend zou kunnen zijn. En achteraf kunnen we stellen dat dit de kern aardig heeft geraakt. Maar wat heeft FC Groningen het zich vanmiddag onnodig moeilijk gemaakt. De rust werd met een voorsprong van 3-1 ingegaan, maar een stand van pak 'm beet 6-1 zou de verhoudingen in het veld beter hebben weergegeven. VVV verliet na de thee de verdedigende stellingen en omdat dit gepaard ging met een slordige omgang met balbezit bij de thuisploeg, die ook nog eens het tempo omlaag schroefde, nam het billenknijpgehalte fors doe. VVV kwam terug tot 3-2 maar hierbij bleef het ook; over de hele wedstrijd bezien hadden de Limburgers ook zeker geen recht op een resultaat.

 

Namens Grunn scoorden Tadic, Granqvist en Pedersen (of schoot De Regt in eigen doel?). Tim Matavz maakte tot grote vreugde van het publiek zijn rentree. Man of the match: wat ons betreft Thomas Enevoldsen. Maikel Kieftenbeld scoorde alweer z'n negende gele kaart (overigens erg gemakkelijk gegeven door Haverkort) en is zondag tegen ajax geschorst.

 

Enkele reportages na afloop:

Samenvatting FC Groningen - VVV-Venlo van Eredivisie Live

Reportage van RTV Noord met interviews met Pieter Huistra en Andreas Granqvist

Pieter Huistra na afloop bij Eredivisie Live

Andreas Granqvist na afloop bij Eredivisie Live

Thomas Enevoldsen na afloop bij Eredivisie Live

 

Prachtige sfeeractie van de Groningen Fanatics

 

Verslag eerste helft

 

Jos Roossien was vandaag voorafgaande aan de wedstrijd de gast van Barend Beltman en Henk de Haan en met de woorden „Heel bijzonder dat je als Stadjer 11 jaar bij FC Groningen mag spelen“ heeft hij zich omhoog gemanoeuvreerd op de lijst met Top Groningers Aller Tijden“. Jan van Dijk (zeker niet Mr. FC Groningen, Dagblad van het Noorden!) is hij voorbij, maar Piet Fransen zal hij natuurlijk nimmer van de troon kunnen stoten. Jos was strijdbaar en verkondigde spektakel te willen zien. „Erop en erover!“ En toen ook nog eens Coldplay door de speakers dreunde (er zijn spelers met een beroerdere muzieksmaak dan Brian van Loo) maakten wij ons op voor een legendarische middag Euroborg.

 

Bij de warming-up zagen we wel Tim Matavz en Norair Mamedov, maar geen Petter Andersson. De Zweed zal langzaam worden gebracht, en zal ongetwijfeld later dit seizoen nog bij bij de wedstrijdselectie worden gehaald. En komend seizoen, zijn laatste contractjaar alweer, moet dan echt zijn seizoen worden. Vooraf gaf Pieter Huistra aan dat Matavz voor noodgevallen inzetbaar was. De Sloveen voelt zich steeds beter maar heeft nog een achterstand qua wedstrijden en conditie.

Na het We’re gonna win bleef Dusan Tadic zoals gewoonlijk nog even achter op het veld om nog wat ballen in het doel te raggen. Tim Sparv spoedde zich geheel tegen zijn Finse gewoonte in met de rest van de ploeg richting kleedkamer, en even later kon de pot beginnen.

 

We werden verblijd met een prachtige sfeeractie van de Groningen Fanatics. De doeken waren zelfs aan twee zijden beschilderd! Op de voorkant stonden spelers en stadion (‘Samen strijden’) en achterop stond de Grote Markt (‘Samen feesten’). Echt geweldig!

 

Al na twee minuten had de voorsprong voor FC Groningen op de borden kunnen staan. Na mooi voorbereidend werk van o.a. Fredrik Stenman en Dusan Tadic nam Nicklas Pedersen de bal aan en schoot knap in, maar via de paal ging de bal net naast. We zagen hier meteen de trainingspatronen van afgelopen zaterdag terug.

 

VVV stond aanvankelijk verdedigend wel goed, er was moeilijk door de Limburgse verdediging heen te prikken. Maar FC Groningen gooide het tempo meteen omhoog en daarmee werd de vermoedelijke nacompetitiedeelnemer praktisch weggeblazen.

 

Na een dikke tien minuten gaf Leandro Bacuna voor op Nicklas Pedersen. De Deen werd vrij opzichtig naar de grond getrokken, zoals hij in het verdere verloop van de eerste helft doorlopend alleen maar met handen en voeten kon worden tegengehouden, maar Ben Haverkort, verder gedecideerd en vrij goed leidend, zag er geen strafschop in.

 

Er was nog maar net een kwartier gespeeld of de Euroborg kwam tot explosie. Tom Hiariej gaf de bal aan de wegsprintende Thomas Enevoldsen. De Deen versnelde, gleed langs de verdedigers en gaf vanaf de achterlijn zuiver voor en hard voor op Dusan Tadic, die geen moeite had om binnen te schieten. 1-0 na 16 minuten!

 

Meteen daarna konden we de volgende veelbelovende groen-witte aanval noteren. Om voor ons onbegrijpelijke redenen werd Fredrik Stenman echter afgevlagd wegens buitenspel.

 

VVV-Venlo had in deze fase aanvallend gezien helemaal niets in de melk te brokkelen en als FC Groningen de vele aanvallen beter had uitgespeeld had er al snel een veel grotere voorsprong op de borden gestaan.

 

Op inzet veroverde Nicklas Pedersen weer even later de bal en gaf af op Dusan Tadic die er een corner uitsleepte. Corners zijn deze competitie een machtig wapen van FC Groningen, want lange mannen als Ivens, Sparv en Granqvist gaan dan steevast mee naar voren en stichten onrust voor de doelmond. De strategie betaalde zich ook nu weer vol uit en Andreas Granqvist kopte prachtig binnen uit de hoekschop die zoals altijd door Tadic voor de pot werd geslingerd. 2-0 en er waren nog maar 22 minuten gespeeld!

 

Andreas Granqvist kopt in: 2-0! (foto: Wouter Pauwels)

 

Beide Denen speelden vandaag erg gedreven, en dit was een goede constatering, want zowel Pedersen als Enevoldsen worden vaak verguisd. Vandaag boekten ze echter duidelijke voldoendes en zeker Thomas Enevoldsen was vandaag met zijn offensieve dadendrang niet af te stoppen. Ook Tim Sparv was in de eerste helft erg goed op dreef, maar na rust deelde hij helaas in de malaise.

Na een half uurtje vond Haverkort het tijd om de stelregel „optelsom=gele kaart“ tot uitvoer te brengen. Nu ging niet Pedersen neer, maar werd Tadic tegen de grond gewerkt. Geel voor Timisela, en een vrije schop die Enevoldsen nam. Hij werd tot corner verwerkt en weer konden we ons wapen uitproberen. Er vloeide nu echter niet meer bloed uit voor VVV.

 

De Noord Curve zong en sprong voor hun ploeg en de stemming zat er goed in. VVV schoot een bal zomaar over het doel van Brian van Loo (vandaag een oase van rust en in deze vorm beter dan Luciano), de doelpoging verraste iedereen, want van VVV was tot dat moment bitter weinig te bekennen.

 

Jonas Ivens probeerde nog een lange rush uit, maar dat kan hij in de toekomst beter aan Andreas Granqvist overlaten.

FC Groningen ging onverdroten voort met aanvallen. Pedersen schoot prachtig op doel maar net naast; ook een schot van Leandro Bacuna trof geen doel. Tien minuten vóór rust was het bijna 3-0, maar uit een aanval via de schijven Stenman en Pedersen schoot Enevoldsen de bal in de korte hoek, en helaas net naast. Een poging richting de verre hoek zou wellicht succesvol zijn geweest.

Toen we, na o.a. een bijna eigen doelpunt van een verdediger van VVV waarna Pedersen er net niet bij kon, dachten dat VVV het niveau van sparringpartner niet ontsteeg, stond het zomaar 2-1. Het was Dario Vujicevic die de bal op het doel kon schieten en onderweg werd het leder van richting veranderd (volgens ons door Andreas Granqvist), waarna de bal met een grote boog over Brian van Loo vloog, die het nakijken had maar geen blaam trof. Overigens was het balbezit voor VVV ontstaan nadat de mee opgekomen Maikel Kieftenbeld de bal had verspeeld.

 

2-1 na 41 minuten terwijl het zeker 4-0 of 5-0 had moeten staan. Maar ja, zo is voetbal.

 

Meteen na deze tegenslag trok FC Groningen alweer ten strijde. Stenman gaf af op Bacuna, maar deze toonde zich wederom helaas niet als een effectieve afmaker en kopte naast.

 

Het was onnodig spannend geworden, maar gelukkig bracht de thuisploeg de marge nog net vóór de rust terug tot twee doelpunten. Thomas Enevoldsen strafte balverlies van VVV heel goed af en gaf door op Pedersen, die mooi in het doel schoot (wellicht dat Ferry de Regt er ook nog aan heeft gezeten). 3-1 op slag van rust en dat gaf de burger weer moed! In de blessuretijd van de eerste helft zorgde Van Loo er met een vrij typische redding voor dat we niet nog meer schade opliepen, en onder applaus van het publiek gingen de mannen van Pieter Huistra rusten.

 

Verslag tweede helft

 

De tweede helft leek een voortzetting te worden van het krachtsverschil zoals dat in de eerste helft tot uitdrukking was gekomen. We waren amper weer begonnen of Thomas Enevoldsen veroverde op karakter de bal en gaf de baal door op Bacuna. Via Pedersen en Tadic lukte het steeds net niet om de bal in het doel te krijgen.

 

Maar daarna kantelde de wedstrijd wat. Jonas Ivens werkte Ruud Boymans neer, met een vrije trap op een gevaarlijke plek als gevolg. Aanvoerder Tóth schoot gelukkig over.

 

Het tempo van FC Groningen ging vervolgens omlaag en speelde steeds slordiger, en VVV, dat tot dat moment ongetwijfeld nog geen seconde gedacht zou hebben dat het in de Groene Hel ook maar iets kon halen, begon zijn kansen te ruiken. De Noord Curve zag dit ook en begon de thuisploeg fanatiek op te zwepen: Come on, come on! Maar het was Boymans die de bal op de paal poeierde.

 

Tot vreugde van de gehele Euroborg, het vandaag gele uitvak daargelaten, werd na een klein uur spelen Tim Matavz de dug-out gestuurd. Samen met Danny Holla ging hij warmlopen en omdat de laatste speelminuten van onze topscorer dateren van 27 februari jl. voelde dit als een bevrijding.

 

Balverlies van de normaliter zo balvaste Sparv was symptomatisch voor het verval van FC Groningen in de tweede helft. Dat de 3-2 na 59 minuten viel was dan ook te verwachten. Het was Robert Cullen die inschoot nadat middenveld en verdediging van FC Groningen simpel waren uitgespeeld. Cullen werd overigens maar matig tot slecht verdedigd door Kieftenbeld.

 

Weer was het dus spannend geworden, en wederom hadden we het gevoel dat dat volkomen onnodig was. Het niet-benutten van de vele kansen in de eerste helft leek zich te wreken. Aan de andere kant, ook in de tweede helft bleek dat je zo door de linies van VVV heenprikt als je maar even aanzet. Helaas kwam het hier in de tweede helft veel te weinig van.

 

Dezelfde Cullen schoot een paar minuten na zijn doelpunt wederom op het doel van de FC, maar Van Loo redde prima. We kregen steeds meer het gevoel dat we - net zoals twee weken geleden uit bij NAC - van geluk mochten spreken tegen een zwakke tegenstander te spelen. Hoe zou het vanmiddag zijn afgelopen als een ploeg als ADO, Roda of Utrecht (bij de huidige stand de mogelijke play off-tegenstanders van de FC) de tegenstander geweest zou zijn?

 

FC Groningen was het in deze fase helemaal kwijt. Leandro Bacuna was niet meer aanspeelbaar als hij in de dekking stond, hij raakte de bal dan nl. meteen kwijt. De vaak volkomen vrijstaande Tadic werd ook niet meer gevonden (de tandem Stenman-Tadic, in de eerste helft nog vrij goed op dreef, functioneerde ook niet meer naar behoren), maar als hij de bal al kreeg, bv. in de 65e minuut, dan werd het meteen gevaarlijk: even combineren en je was zo bij het doel van Kevin Begois.

 

FC Groningen kreeg twee corners te nemen, en deze leverden allebei een heerlijke portie gevaar en spektakel op. Bij de tweede corner schoot Bacuna zó slecht op doel, dat het resultaat een ingooi voor VVV was. Toen Bacuna een minuut later volkomen vrij op Begois afliep en alle tijd had, maar in plaats daarvan te gehaast inschoot waardoor Begois kon redden, tja toen had het publiek het met hem gehad. Danny Holla stond al klaar om hem te vervangen, het was jammer dat Bacuna niet gescoord had, want dan zou hij onder applaus naar de kant zijn gegaan, maar nu was hoongelach zijn deel toen hij uit zijn lijden werd verlost. We moeten er niet te zwaar aan tillen dat Bacuna de kansen niet had gemist, hij is nog maar 19, maar voetbal is emotie - het publiek juicht maar fluit ook. Ook dit hoort erbij, spelers moeten leren hier positieve energie uit te halen.

 

De FC zette nog even door. Enevoldsen (weer hij) zette voor op Tadic, maar de Serviër kopte, enigszins uit balans gebracht, over.

VVV rook z’n kansen en voerde een aanvallende wissel door: Uchebo kwam in het veld voor Leemans. Op dat moment werd ook Matavz naar de bank van de FC geroepen: hij zou worden ingebracht, tot euforie van het thuispubliek. Hij moest eerst nog toekijken hoe VVV een vrije schop op een gevaarlijke plek kreeg. El Akchaoui schoot de bal met een streep op Van Loo, die tot onze opluchting kon redden. De bal sprong weer iets naar voren maar Brian wierp zich met ware doodsverachting voor de voeten van drie aanstormende Venlonaren, waardoor uit de gevaarlijke situatie niet de fatale 3-3 viel.

 

Matavz kwam toen in het veld en Nicklas Pedersen ging naar de kant. De Deen kreeg een staande ovatie, en terecht - in deze vorm kunnen we hem absoluut goed gebruiken.

 

We kregen nog wat hachelijke situaties voor het doel van Van Loo te zien, en Kieftenbeld kreeg ook nog een gele kaart voorgeschoteld. Hij speelde o.i. gewoon de bal, als het al een overtreding was, ok, maar geel - nee. Maar goed, Haverkort was de baas, geel voor Kieftenbeld en omdat het zijn 9e van dit seizoen alweer is (!), is het één potje schorsen geblazen.

 

Twee minuten later werd Matavz weggestuurd en hij wist bijna de volkomen vrijstaande Envoldsen te bereiken. Er zat nog net een hoofd van een verdediger van VVV tussen. Geen 4-2 maar een corner was het gevolg.
 

Danny Holla bracht vandaag weer wat pit in de ploeg, hij had ook niet mogen mopperen als hij na één minuut al een gele kaart rijker was geweest.

 

Twee minuten vóór het einde van de wedstrijd werd ook Femi nog in de ploeg gebracht, en hierdoor werd het nóg kleuriger op het veld. De Nigeriaan betrad het speelveld namelijk met knalgeel schoeisel, gevoegd bij de oranje trappers van Matavz en Enevoldsen leidde dit tot een bonte bedoening. Een zorgwekkende ontwikkeling.

 

We knepen ons achterwerk nog even fijn toen VVV op de valreep nog een corner mocht nemen, maar uiteindelijk bleef het bij 3-2. De punten blijven daar waar ze horen - in Groningen, maar de FC heeft het zich vandaag wel onnodig moeilijk gemaakt. Maar goed, vooraf was de opdracht: winnen om zicht te houden op de vierde plek. En nu we weten dat AZ en ADO hun lastige uitwedstrijden dit weekend hebben gewonnen weten we dat de 4e plaats uit zicht was geraakt als wij punten gemorst zouden hebben.

 

Hier houden we ons aan vast: de instelling was goed vandaag, er werd hartstochtelijk gestreden. Pedersen en met name Enevoldsen speelden prima, maar om bv. ook in Amsterdam één of drie punten te kunnen veroveren zal er ook in de tweede helft zuinig met balbezit omgegaan moeten worden en zal er qua tempo niet te fors teruggeschakeld mogen worden.

 

Wij gaan nu nog even nagenieten van de overwinning!

 

Forza Grunn!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (88’ Ajilore), Sparv; Enevoldsen, Bacuna (70’ Holla), Tadic; Pedersen (77’ Matavz).
Rest bank: Nienhuis, Metaj, Veldmate, Mamedov.

 

Opstelling VVV-Venlo
Begois, Timisela, De Regt, Yohida, El Akchaoui, Tóth, Vujicevic (86’ Linssen), Leemans (73’ Uchebo), Musa, Boymans, Cullen.
Rest bank: Gentenaar, Fleuren, Chula, Ahahaoui, Kruijsen.

 

Toeschouwers: 22.078 (uitverkocht)
Scores: 16’ Tadic (Enevoldsen) 1-0, 22’ Granqvist (Tadic) 2-0, 41’ Vujicevic (Tóth) 2-1, 45’ Pedersen (Enevoldsen) 3-1; 59’ Cullen (Musa) 3-2.

 

Scheidsrechter: Haverkort
Grensrechters: Schaap en Steegstra
Vierde official: Abbink
Gele kaarten: 28’ Timisela, 66’ Boymans, 81’ Kieftenbeld

 

Fotoreportage van FC Groningen - VVV-Venlo van Eric Smit:

 

tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0033 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0040 (Small)
tn_DSC_0043 (Small)
tn_DSC_0046 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0056 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0095 (Small)
tn_DSC_0107 (Small)
tn_DSC_0116 (Small)
tn_DSC_0143 (Small)
tn_DSC_0152 (Small)
tn_DSC_0154 (Small)
tn_DSC_0156 (Small)
tn_DSC_0166 (Small)
tn_DSC_0179 (Small)
tn_DSC_0218 (Small)
tn_DSC_0221 (Small)
tn_DSC_0230 (Small)
tn_DSC_0232 (Small)
tn_DSC_0249 (Small)
tn_DSC_0269 (Small)
tn_DSC_0319 (Small)
tn_DSC_0336 (Small)
tn_DSC_0341 (Small)
tn_DSC_0351 (Small)
tn_DSC_0361 (Small)
01/29 
start stop bwd fwd

 

Fotoreportage van FC Groningen - VVV-Venlo van Wouter Pauwels:

 

DSC_0004 (Small)
DSC_0007 (Small)
DSC_0016 (Small)
DSC_0020 (Small)
DSC_0025 (Small)
DSC_0035 (Small)
DSC_0041 (Small)
DSC_0043 (Small)
DSC_0046 (Small)
DSC_0052 (Small)
DSC_0058 (Small)
DSC_0060 (Small)
DSC_0061 (Small)
DSC_0064 (Small)
DSC_0065 (Small)
DSC_0071 (Small)
DSC_0080 (Small)
DSC_0082 (Small)
DSC_0083 (Small)
DSC_0084 (Small)
DSC_0096 (Small)
01/21 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.