Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

127 gasten online

Met opgeheven hoofd terug naar het Noorden

De spelers van FC Groningen hebben vanmiddag gevochten voor wat ze waard waren en hadden het op basis van de tweede helft ook zeker verdiend om in ieder geval een punt mee terug te nemen richting het hoge Noorden. Juist in een sterke fase van de Trots van het Noorden maakte de verder goed keepende Van Loo echter een dure inschattingsfout. Hij onderschatte de snelheid van Sulejmani schromelijk en kwam hierbij veel te ver zijn doel uit, waardoor Sulejmani de bal makkelijk over Van Loo heen kon wippen. In de arena op achterstand komen is vaak dodelijk, en zo ook vandaag. FC Groningen werd niet beloond voor het goede spel van met name de tweede helft, maar kan zeker met opgeheven hoofd in de bus stappen. In de vandaag getoonde vorm hoeft Groningen niet bang te zijn om aan de play-offs deel te moeten nemen mocht het niet lukken de vierde plaats in de Eredivisie alsnog te veroveren.

Beeldmateriaal rondom de wedstrijd:

Samenvatting ajax - FC Groningen van Eredivisie Live

Andreas Granqvist na afloop bij Eredivisie Live

Enevoldsen na afloop bij de NOS

Van Loo na afloop bij de NOS

 

Eerste helft

FC Groningen begon met veel te veel ontzag aan de wedstrijd. De gespannen gezichten lieten al vermoeden dat de spelers de wedstrijd wel eens met te veel respect zouden kunnen benaderen. ajax leek hier al snel van te profiteren, maar een schot van Sulejmani na 5 minuten ging net naast. Gelukkig was dit niet de opmaat naar een wedstrijd waarin FC Groningen slechts als figurant diende. In het vervolg hadden de Amsterdammers dan wel het meeste balbezit (in 20 minuten was het balbezit 69% om 31%), maar werd het nauwelijks gevaarlijk, vooral met dank aan de goed georganiseerde verdediging van Groningen. Een schot van Leandro Bacuna, die vandaag een veel betere wedstrijd speelde dan afgelopen zondag, ging na ruim een half uur net naast. Met dit schot leek ook de zelfverzekerdheid van de Groningers toe te nemen. Er werd met meer durf gevoetbald en er werd ook steeds meer gevochten voor de bal. Er ging nog wel van alles mis, maar Groningen was de laatste 20 minuten van de tweede helft niet meer de onderliggende partij van daarvoor. Noemenswaardige kansen in de eerste helft waren er nog voor Eriksen, die van afstand net over schoot, en van El Hamdaoui, die op slag van rust ineens vrij voor Van Loo opdook. Met een knappe redding behoedde Van Loo zijn ploeg op dat moment voor een achterstand op een zeer vervelend moment.

 

Tweede helft
De tweede helft begon met een mogelijkheid voor ajax. Na dom balverlies van Holla, die de bal zomaar in de voeten van een tegenstander speelde, werd Sulejmani vrij voor Van Loo gezet, maar die kon het schot tot een hoekschop verwerken. Vijf minuten later was Leandro Bacuna dicht bij een doelpunt, maar ook ajax-keeper Vermeer bleek alert. Het schot van Bacuna was het begin van een sterke fase van de Groningers. Met kansen voor Enevoldsen, wiens schot wederom door de alert keepende Vermeer tot corner verwerkt kon worden, en een goede kopbal van Ivens was het ineens Groningen dat druk zette.

Na een uur spelen mocht ook Tim Matavz zijn opwachting maken, hij verving de vandaag aardig spelende en hard werkende Bacuna. De wedstrijd was steeds aantrekkelijker geworden, en met een beetje meer geluk had Groningen zomaar op voorsprong kunnen staan. Uit een afgeslagen corner schoot Enevoldsen de bal na ruim een uur op doel, maar zijn schot kon nog ternauwernood door Vermeer gekeerd worden. In de rebound passeerde Matavz de keeper wel, maar vond Anita op de doellijn. De Groningers leken steeds meer te geloven in een goede afloop van de wedstrijd, die inmiddels door hun gecontroleerd werd. Juist in deze fase kwam Groningen door een individuele fout op achterstand. Van Loo schatte de snelheid van Sulejmani, die wel erg makkelijk bij Fredrik Stenman wegliep, bij een lange bal volledig verkeerd in en kwam zijn doel uit, daar waar hij dat beter niet had kunnen doen aangezien er ook nog verdedigers in de buurt waren. Sulejmani wipte de bal over Van Loo heen het doel in. Andreas Granqvist keek Van Loo ontzet aan en je zag hem denken: "Hoe kun je zó uitkomen?"

 

Een enorme domper voor de Groningers, en nog voordat zij de kans kregen zich na dit onverdiende tegendoelpunt te herpakken, lag de bal alweer achter Van Loo en was de wedstrijd gespeeld. Na een overtreding van Hiariej op Boilesen in de buurt van de cornervlag, nam Erikssen de vrije trap, die in eerste instantie bij Stenman belandde. In plaats van de bal zo ver mogelijk weg te rossen, schoot de Zweed de bal ongelukkig voor de voet van Vertonghen, die de bal via de paal in het doel trapte. Met nog een ruim kwartier te spelen was het een haast onmogelijke opgave om nog een resultaat te boeken in Amsterdam, maar de spelers van Groningen probeerden het wel. De ook vandaag weer prima spelende Enevoldsen was nog twee keer dicht bij een treffer voor de Groningers, en met een dubbele wissel waarbij Andersson en Metaj Sparv en Pedersen mochten aflossen, probeerde Huistra de laatste 10 minuten nog een keer met vers bloed iets te forceren. Het mocht niet meer baten, al waren Ivens met een zinderend afstandschot en Petter Andersson met een kopbal op de kruising nog dicht bij een doelpunt. Waarom Enevoldsen werd teruggefloten (het zou anders een doelpunt zijn geweest) is ons een raadsel. Was het buitenspel? Hands? Een overtreding? Ook Enevoldsen zelf wist het niet: "It was none of these things" en dacht dat er misschien een nieuwe regel was ingevoerd.
 

Ook vandaag kon Groningen dus geen resultaat boeken in de arena. Maar met iets meer geluk, en waarschijnlijk ook als Verhoeven op doel had gestaan, had Groningen er op z'n minst met een punt kunnen vertrekken. Groningen heeft - met name in de tweede helft - een goede uitwedstrijd gespeeld. De wedstrijd heeft ook duidelijk gemaakt dat Hiariej op dit moment toch wel de beste keuze lijkt voor de rechtsbackpositie. Hierbij gevoegd dat Holla vandaag minder kon bekoren als controlerende middenvelder naast Sparv, voedt het verlangen om Maikel Kieftenbeld volgende week eens een keer in de rol van controlerende middenvelder te zien.

 

Opstellingen
FC Groningen: Van Loo; Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv (82´ Metaj)
; Enevoldsen, Bacuna (59´ Matavz), Tadic ; Pedersen (82' Andersson)

ajax: Vermeer; Van der Wiel (78' Enoh), Ooijer, Vertonghen, Boilesen; De Jong, Eriksen, Anita; Sulejmani, El Hamdaoui (87' De Zeeuw, Özbiliz (56' Lorenzo Ebecilio)

Overige feiten
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Toeschouwers: 51.050
Doelpunten: 69' Sulejmani 1-0, 72' Vertonghen 2-0
Gele kaart: 66' Pedersen

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.