Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

74 gasten online

FC Groningen verliest even terecht als onnodig van Vitesse: 2-1

In een slechte wedstrijd, waarin aan beide kanten van het veld weinig viel te beleven laat staan genieten, heeft FC Groningen vanavond volkomen terecht met 2-1 verloren van Vitesse. Danny Holla had de Groningers nog wel met een mooie intikker op voorsprong gebracht, maar liet het vervolgens na om de absolute wil om te winnen te tonen. Vitesse, dat in de eerste helft twee doelpunten wegens buitenspel afgekeurd zag, groeide op die manier in de wedstrijd en ging wél nadrukkelijk op zoek naar de overwinning. Groningen had met het oog op de vierde plek op de ranglijst bij winst hele goede zaken kunnen doen, maar kan de rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal nu wel vergeten. 

 

Eerste helft

Pieter Huistra had in de aanloop naar deze wedstrijd kennelijk geprobeerd de tegenstander te doen geloven dat Tim Matavz niet in de basis zou staan. De Sloveen zou misschien een half uur kunnen spelen, zo liet Huistra gisteren tijdens het perspraatje weten. Toch stond Matavz vanavond aan de aftrap, en zelfs bij het klinken van het laatste fluitsignaal stond hij nog steeds op het veld. Of dit voor de Arnhemmers als een echte verrassing kwam weten we niet, maar Groningen begon wel voortvarend aan de wedstrijd. Groningen had in het eerste deel van de wedstrijd veel balbezit en controleerde de wedstrijd volledig, zonder overigens tot noemenswaardige kansen te komen. Symptomatisch hiervoor was dan ook dat na 20 minuten geen van beide keepers noemenswaardig werk hadden moeten verrichten. In een tijdsbestek van nog geen 5 minuten kreeg Groningen vervolgens wel drie aardige kansen. De eerste mogelijkheid was voor de vandaag zwak spelende Pedersen, die de bal met de binnenkant van zijn schoen veel te zacht en recht in de armen van keeper Room schoot. De volgende kans was voor Matavz, die de bal na een mooie pass van Hiariej luttele centimeters naast het doel schoot. Dit was ook gelijk de beste kans voor de Sloveen van de hele wedstrijd. Even later was het weer Matavz die de bal niet in het doel kon plaatsen na een mooie actie van Bacuna. De hieruit volgende corner leidde het eerste echte gevaar aan de andere kant op. De corner werd door Vitesse weggewerkt en in een snelle counter was het Aissatti die gevaarlijk kon worden. Luciano redde bekwaam. Minder bekwaam kwam onze goedlachse Braziliaan echter bij de hierop volgende corner over (zoals bij alle corners overigens), toen hij de bal maar half raakte en uiteindelijk de hulp van Ivens nodig had om het doel schoon te houden.

Beide ploegen speelden de eerste helft veel te doorzichtig en in een veel te laag tempo, waardoor het geen aantrekkelijke wedstrijd was om naar te kijken. De beste kansen in het restant van de tweede helft waren nog voor Vitesse, dat twee doelpunten uit vrije trappen afgekeurd zag worden. Beide malen stond Matic buitenspel. Met name over het afkeuren van het tweede doelpunt ontstond enige ophef, aangezien Matic wel buitenspel stond, maar de bal niet raakte. Toch werd het doelpunt terecht afgekeurd. Er is namelijk een regel dat een speler die indirect buitenspel staat, wel hinderlijk buitenspel staat, en dat was hier het geval. Matic raakte de bal weliswaar niet, maar maakte een knikkende beweging naar de bal toe, waardoor hij wel actief deelnam aan de wedstrijd en bovendien hinderlijk buitenspel stond, aangezien het voor Luciano op deze manier onmogelijk was om de lijn van de bal te voorspellen.

 

Tweede helft

De tweede helft begon veelbelovend met twee aardige kansen voor FC Groningen. Eerst raakte Pedersen een voorzet van Stenman niet goed waardoor de bal hoog over het doel vloog, en even later ging een schot van Tadic maar net over. Hiermee leek Groningen het aanvallende kruit al bijna verschoten te hebben, toen Danny Holla ineens een voorzet van Tadic bij de tweede paal snoeihard binnen werkte, nadat de bal al door Matavz en Pedersen gemist was. Vanaf dat moment had Groningen nadrukkelijk op zoek moeten gaan naar een tweede doelpunt, en de kans is er wel geweest. Bacuna had zich met een fraaie sprint het strafschopgebiedvan Vitesse binnen gewerkt maar vergat de bal breed te leggen op de volledig vrij staande Matavz.

 

Groningen ging vervolgens steeds meer achteruit lopen en deed Vitesse daarmee geloven dat er misschien wel een gelijkspel te halen viel. Dat gebeurde vervolgens sneller dan gedacht, toen Jonas Ivens in de Groninger verdediging stond te slapen, waardoor de buitenspelval niet werkte. Wilfried Bony was attent en rondde bekwaam af: 1-1. Vitesse ging er nu helemaal in geloven en speelde ineens voor de overwinning. Tadic, die last leek te hebben van zijn rug, moest een kwartier voor tijd plaats maken voor Enevoldsen Dat dit de eerste en voorlopig enige wissel was, kan niet anders dan onbegrijpelijk genoemd worden Matavz was zichtbaar moe en had de wedstrijd nooit uit moeten spelen. Pedersen speelde een dermate slechte wedstrijd 'op 10' dat hij eigenlijk al in de rust beter in de kleedkamer had kunnen achterblijven, en ook Holla kon, los van zijn doelpunt, niet aantonen van veel waarde te zijn op het middenveld. De twee laatstgenoemden werden pas in de 89ste minuut door Andersson en Kieftenbeld vervangen, wat volstrekt zinloos lijkt. Een half uur eerder waren dit zinvolle wissels geweest, maar een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd niet. Onbegrijpelijke keuze van Pieter Huistra.

Groningen wist zich niet anders te helpen dan met vele kleine, vervelende overtredingen. Eentje van Sparv, die hiervoor ook nog eens een gele kaart kreeg waardoor hij de volgende wedstrijd vanaf de tribune zal moeten toekijken, zorgde voor de winnende treffer van de Arnhemmers. Kashia kon de bal vliegend inkoppen en bracht sfeer in de lelijke bak die zich Gelredome noemt.

 

FC Groningen probeerde in de slotfase nog wel de gelijkmaker te forceren - in een alles-of-niets-poging werd ook Andreas Granqvist mee naar voren gestuurd - maar de Groningers konden niet eens meer echt gevaarlijk worden voor het doel van Room.

 

Door deze nederlaag is FC Groningen gezakt naar de zevende plek in de Eredivise en kan het de vierde plek, en daarmee rechtstreekse plaatsing voor Europees voebal, uit het hoofd zetten. Groningen zal in de play-offs moeten aantonen aanspraak te kunnen maken op een Europees ticket. In de huidigde vorm zal dat een zeer lastig verhaal worden, zeker gezien de te verwachten tegenstander(s).

 

De statistieken (met dank aan www.fcgroningen.nl)

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (90’ Kieftenbeld), Sparv; Bacuna, Pedersen (90’ Andersson), Tadic (76’ Enevoldsen); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Veldmate.

Opstelling Vitesse
Room; Yasuda, Kashia, Van der Struijk, Büttner; Riverola, López, Matic (59’ Pröpper); Van Ginkel, Bony, Aissati.
Rest bank: Delac, Molhoek, Stevanovic, Babangida, Caldirola, Felixdaal.

Toeschouwers: 17.148
Scores: 65’ Holla (Tadic) 0-1, 72’ Bony (Van Ginkel) 1-1, 82’ Kashia (Aissati) 2-1.

Scheidsrechter: Sanders
Gele kaarten: 54’ Pedersen, 56’ Matic, 81’ Sparv, 90’ Bony

 

 

Vanmiddag plaatsten we al het volgende over de wedstrijd:

4 bussen met supporters, waaronder 3 bussen van de Junior Club, zijn onderweg naar Arnhem. Inmiddels rijden zij al onder politiebegeleiding, Arnhem kan dus niet ver meer zijn. Ook zijn er nog ruim 120 supporters met de auto onderweg, waardoor het uitvak in Arnhem uiteindelijk door ruim 300 supporters van FC Groningen groen-wit gekleurd zal worden. Hier op fcgonline is vanavond de tussenstand te volgen!

De opstelling: Luciano - Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman - Holla, Sparv - Bacuna, Pedersen, Tadic - Matavz

  

Vanavond hangt in het uitvak ook een speciaal voor de jarige Granqvist gemaakt spandoek:

(volgens ons moet het trouwens hjärtligt grattis zijn...)

  

 

De supporters maken een korte pauze op weg naar Arnhem

  

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.