Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

407 gasten online

FC Groningen verslaat N.E.C. en behoudt zicht op plek vier!

In de eigen Euroborg, die de vergelijking met een Finse sauna vanmiddag glansrijk kon doorstaan, heeft FC Groningen afgerekend met N.E.C. Thomas Enevoldsen bracht de FC in de eerste helft van de wedstrijd die kort kan worden samengevat met "goede openingsfase, slecht middenstuk, goede eindfase" op voorsprong, maar N.E.C. kwam nog vóór de ijsthee op gelijke hoogte. In de tweede helft gebeurde lange tijd niets, maar op het moment dat het publiek "Alles of niets!" scandeerde, sloeg de thuisploeg twee maal toe. Eerst was het Dusan Tadic die gestuntel van N.E.C.-goalie Cillessen afstrafte met een heerlijke, snoeiharde veeg in de bovenhoek, en Petter Andersson stond, op de wilskrachtige "dwars-door-tegenstanders-heenwurmende"-wijze zoals we die van "vroeger" kennen, aan de basis van de beslissende 3-1 die Tim Matavz voor zijn rekening nam. FC Groningen moet op de ranglisjt nu nog zien af te rekenen met AZ, ADO en Roda JC, waarop het twee, één en één punten achterstaat. Met afstand de slechtste man van het veld was, zoals vóór aanvang al verwacht werd, Reinold Wiedemeijer. De man strooide ondanks zijn gekortwiekte poedel-coupe met foutieve beslissingen en onnodige kaarten, is er verantwoordelijk voor dat Andreas Granqvist volgende week tegen ADO geschorst is en lijkt definitief rijp voor een enkele reis naar het abattoir.

 

Filmateriaal:

 

Samenvatting FC Groningen - N.E.C. (Eredivisie Live)

Interview na afloop van de wedstrijd met Dusan Tadic (Eredivisie Live)

Interview na afloop met Pieter Huistra (Studio Sport)

 

Eerste helft

Bij de spelersopkomst zagen we dat Pieter Huistra ervoor gekozen had om Darryl Lachman buiten te ploeg te houden, en dit was een te begrijpen keuze omdat met Jeroen Veldmate en Jorrit Kunst al twee verdedigers op de reservebank zaten.

 

 

FC Groningen won de toss maar koos ervoor niet op de favoriete helft te beginnen, maar dit had met de stand van de zon te maken. Op deze manier moest NEC-goalie Jasper Cilessen in het eerste bedrijf tegen de zon inkijken, terwijl in de tweede helft de aarde dermate om de zon was gedraaid dat Luciano toen weinig last had van het felle object, dat met zijn 1,989x10^30 kg (1989 quadriljoen ton) verreweg het zwaarste object in ons zonnestelsel is.

 

De FC begon goed aan de wedstrijd. Al na één minuut zagen we Femi iets doen wat we in al zijn 73 voorgaande ontmoetingen nog nooit mochten waarnemen: het succesvol versturen van een gevaarlijke, verre pass op een ploeggenoot. In dit geval was Maikel Kieftenbeld de gelukkige ontvanger van het leder, maar uit deze aanval vloeide voor N.E.C. verder geen bloed.

 

Meteen daarop volgde een schot van Thomas Enevoldsen, en we gingen er toen eens even goed voor zitten. Toen in de aanvangsfase ook Björn Vleminckx nog wat aangeslagen leek te zijn waanden wij ons al snel de winnaar van deze snikhete middag.

 

Na een minuutje of vijf was het weer de ijverige Deen Enevoldsen die uit een pass van Dusan Tadic een kans kreeg, maar hij schoot helaas over.

 

Duidelijk te zien was dat de spelers er alles aan deden om het op de zaterdagtraining geleerde in de praktijk te brengen. Het wilde niets weggeven aan de tegenpartij en plaaggeest Vleminckx niet teveel ruimte geven. Uiteraard moest dit worden gecombineerd met ene offensieve strijdwijze en met die intenties was de ploeg dan ook uit de kleedkamer gekomen.

 

Of het aan de warmte lag weten we niet, maar de thuisploeg kon het hoge tempo niet volhouden. Het begon steeds vaker balverlies te lijden, zo waren spelers als Pedersen, Femi en Kieftenbeld niet altijd even gelukkig met hun pogingen, en Tim Matavz had ook nogal eens ruzie met de bal. Ook werd er teveel door het midden gespeeld, daar waar de dreiging toch vaak aan met name de linker kant te creëren is.

 

Na een ruim een kwartier leidde Femi met balverlies een kans voor N.E.C. in, maar Luciano pakte het schot klemvast.

 

Het stadion, dat ondanks het predikaat 'uitverkocht' meer lege plekken dan anders had, zag het gelaten aan, hoewel de Noordcurve, vol in de zon, er alles aan deed om de stemming erin te houden.

 

Na 19 minuten kreeg de tegenstander DE kans om op voorsprong te komen. Kennelijk was de verdediging van FC Groningen de opdracht om Vleminckx geen millimeter te gunnen opeens vergeten, want hij stond moederziel vrij in het strafschopgebied waar hij een verre pass van Ramon Zomer in ontvangst mocht nemen. Vleminckx speelde af op Lorenzo Davids, maar aan hem was de 100% kans niet besteed. Het had zomaar de 0-1 kunnen betekenen, dodelijk tegen een verdedigend ingestelde ploeg als N.E.C.

 

Het was vervolgens Thomas Enevoldsen (overduidelijk met de opdracht veel op doel te schieten uit de kleedkamer gekomen) die de thuisploeg aan de leiding bracht. Hij zette een één-tweetje op met Maikel Kieftenbeld, dribbelde naar binnen en haalde uit. De bal werd onderweg nog van richting veranderd, zodat keeper Cilessen kansloos was: 1-0 na 22 minuten!

 

Zoals we wel vaker zien had FC Groningen even moeite met het goed omgaan met de weelde van een voorsprong. Het liet N.E.C. teveel komen, zag eerst John Goossens nog een schot lanceren, en drie minuten na de voorsprong was het Niki Zimling die veel te vrij werd gelaten en zomaar mocht uithalen. Onhoudbaar voor Luciano, die vandaag op geen enkele onzekere actie betrapt kon worden (maar N.E.C. heeft dan ook welgeteld nul corners gehad, een fenomeen waar Luciano moeite mee heeft), verdween de akelig precies ingeschoten bal in de linker hoek. Na 25 minuten stond het alweer 1-1.

 

Vervolgens was het scheidsrechter Wiedemeijer die langzaam maar zeker de hoofdrol voor zich ging opeisen. We zagen een doelpunt van Fredrik Stenman dat om voor ons onduidelijke redenen werd afgekeurd, een meer dan forse schouderduw van Mark Otten die Nicklas Pedersen in het strafschopgebied naar de grond deed gaan (geen fluitsignaal, dus geen strafschop) en een lachwekkende gele kaart voor Tim Matavz die binnen de zestien naar de grond ging. Goed, een penalty was dit vermoedelijk niet, maar hij zat bijna klem tussen twee verdedigers en had zeker niet de intentie een Schwalbe te produceren. De opgefokte poedel zag het echter allemaal anders en wapperde met geel, tot verbijstering van de Sloveen.

 

FC Groningen gaf teveel ruimte op het middenveld weg en liet de tegenstander teveel combineren. Niet dat dit tot een aanvalsgolf op het doel van Luciano leidde, verre van dat - daarvoor is N.E.C. domweg te kwaliteitsarm. Grunn gaf het initiatief echter onnodig uit handen.

 

Langzaam maar zeker kwamen ook de spreekkoren aan het adres van Wiedemeijer opzetten, en het moet gezegd - de dwalende Tukker maakte het er ook naar.

 

Tim Matavz werd te vaak niet goed in de loop aangespeeld, of kreeg hoge ballen toegespeeld waar hij ook weinig mee kon. Kortom, het spel van FC Groningen zat in een moeilijke fase.

 

Het werd onvriendelijker. Stenman werd weer eens onterecht afgefloten, Zomer kreeg een gele kaart en Dusan Tadic werd neergeschopt - Wiedemeijer zag het allemaal niet en raakte het spoor meer en meer bijster.

 

Vlak vóór rust werkte Femi na voorbereidend werk van Matavz de bal nog over, en in de blessuretijd (die met twee minuten veel te krap bemeten was gezien het mateloos irritante tijdrekken van Jasper Cillessen, die de indruk wekte dat N.E.C. met een punt, waaraan het niets gehad zou hebben, tevreden zou zijn) kreeg Femi nog een grote kans (assist Enevoldsen), maar de Nigeriaan moest teveel kappen en draaien om de bal voor z'n rechter voet te krijgen, en weg was de kans. Misschien toch iets vaker trainen op je linker voet, Femi?

 

Na nog wat warrige fluitacties van Wiedemeijer floot deze voor de rust, waarna we ons naar de catering voor met name vloeibare versnaperingen spoedden.

 

Tweede helft

Meteen bij aanvang van het tweede bedrijf stuurde Pieter Huistra zowel Petter Andersson als Leandro Bacuna naar de zijlijn om te gaan warmlopen. Wij dachten dat één van beiden voor de opnieuw tegenvallende Nicklas Pedersen in de ploeg zou worden gebracht, maar later zou blijken dat dit een misvatting was.

 

Poedel Wiedemeijer vervolgde zijn one man show ook in het tweede bedrijf en schotelde Andreas Granqvist in de 52e minuut even verrassend als onterecht een gele kaart voor. Een dure prent, want hij stond, samen met vier andere Grunnegers, op scherp en moet uitgerekend in de kraker tegen ADO toekijken.

 

FC Groningen had nu wel een veldoverwicht tegen het povere N.E.C., maar deed er lange tijd te weinig mee. Stenman werd onderhand gek van de scheidsrechter en moest zich inhouden om de krullenbol niet onder de zoden te werken toen hij weer eens volkomen ten onrechte geen ingooi kreeg toegewezen.

 

Na 55 minuten kreeg de FC de allereerste corner van de hele wedstrijd. Uiteraard nam Tadic ook vandaag de hoekschoppen en het was de mee naar voren gestoomde Granqvist die de bal over het doel kopte. Even later kopte ook Thomas Enevoldsen de bal over en naast het doel.

 

Er viel weer uit het niets een gele kaart, die wederom voor niets werd gegeven, dit keer aan Tom Hiariej. Ach, het blijft een repeterend verhaal. Wiedemeijer is en blijft 's lands meest ongetalenteerde arbiter. Wat een aanfluiting is die man zeg.

 

Onderhand kwam het spel van de FC steeds meer in een impasse te zitten. Tot onze verrassing moest Thomas Enevoldsen in de 66e minuut naar de kant. De Deen had gescoord, en werkte zich een slag in de rondte, de finesse ontbrak nog wel eens maar hij speelde toch stukken beter dan zijn landgenoot, Nicklas Pedersen. Maar goed, Enevoldsen ging, en Petter Andersson kwam, tot grote vreugde van het publiek dat zijn naam scandeerde. Petter wist dit te waarderen en stak beide duimen als dank omhoog richting de Noord Curve.

 

De wedstrijd werd er aanvankelijk niet beter op en aan beide kansen was het aantal kansen schaars te noemen. FC Groningen bleef het initiatief teveel bij de tegenstander leggen, ik kreeg de indruk dat een type Danny Holla nu niet zou hebben misstaan.

 

Gezegd moet wel worden dat Andreas Granqvist en met name de zeer goed spelende Jonas Ivens ervoor zorgde dat Björn Vleminckx, die vanuit Noord veelvuldig vriendelijk werd verzocht "zijn tieten te laten zien", niet in de wedstrijd kwam, en dat scheelt tegen N.E.C. een slok op een borrel.

 

Diezelfde Vleminckx maakte in de 78e minuut bewust hands, maar Wiedemeijer vond zeker dat hij voldoende kaarten had verstrekt, want hij hield de handel nu op zak. Treurig.

 

In dezelfde minuut werd Dusan Tadic voor iedereen zichtbaar in het strafschopgebied tegen de vlakte gewerkt door Mark Otten, die in de eerste helft ook al geen mededogen kende met Nicklas Pedersen. In dit geval had de bal echt op de stip gemoeten, maar u raadt het al - scheids- en grensrechter keken ernaar en vonden het allemaal best - doorspelen, heren!

 

Tien minuten vóór tijd werd Nicklas Pedersen eindelijk naar de kant gehaald, en ik weet niet of ik het me verbeeld, maar het leek alsof Leandro Bacuna met wat boegeroep werd onthaald. Erg jammer, als dit inderdaad het geval was, hij had nog geen bal geraakt dus ook nog geen bal verkeerd geraakt. Overigens speelde Bacuna beter dan Pedersen, dus ik kon leven met de wissel.

 

Terwijl er vanuit één van de skyboxen op een irritante manier accordeonklanken door de Euroborg werden gejaagd (kan die man misschien een stadionverbod krijgen?) begon het publiek Alles of niets! te roepen. Aan één punt hadden we immers niets wilden we de kans om vierde te worden niet verspelen. En het was of de thuisploeg hierop had gewacht. Petter Andersson speelde diep op Maikel Kieftenbeld, die dit echter niet goed begreep en te laat de hoek inging. Hij kon de bal niet bereiken: een verdediger van N.E.C. speelde terug op Cillessen. De keeper trapte de bal met rechts weg, maar de bal belandde recht in de voeten van Dusan Tadic die de bal even aannam en vervolgens verwoestend uithaalde. De bal vloog volkomen onhoudbaar in de rechter bovenhoek, wat een heerlijke goal! Het stadion ontplofte: 2-1 na 83 minuten!

 

Kort daarna was het diezelfde Tadic die een vrije schop net naast poeierde, en Huistra bracht met Jeroen Veldmate voor de moegestreden Tom Hiariej, die goed had gespeeld, zijn derde en laatste verse kracht binnen de lijnen. Vervolgens was het Petter Andersson die liet zien veel van zijn felheid en durf van vroeger terug te hebben. Hij kreeg zo'n beetje op de middenlijn de bal, wurmde zich langs Vleminckx en Schöne, toch niet de eerste de besten, en passte vervolgens af op Tim Matavz. De Sloveen snelde op keeper Cilessen af, omspeelde hem en schoot de bal heel beheerst in het lege doel. 3-1 in de 90e minuut en de wedstrijd was nu natuurlijk helemaal beslist!

 

Het was mooi om te zien hoe Matavz meteen naar Andersson wees, als zijnde de man van de beslissende assist, en het was prachtig hoe Granqvist Petter omhelsde na zijn voorbereidende werk. Als dit de opmaat is voor het verdere herstel, zowel fysiek als - met name - mentaal, dan wordt Petter nog zeer belangrijk in de beide resterende wedstrijden en wie weet zijn er dan niet eens meer play-offs nodig! Dan moet het natuurlijk wel meezitten - de vierde plaats is nog wel haalbaar, maar we hebben niet alles meer in eigen hand.

 

Vermeldenswaardig is nog een vrije schop van N.E.C. in de blessuretijd, maar de vandaag prima keepende Luciano, die overigens niet veel te doen had, redde bekwaam.

 

Na 92 hete minuten zat deze pot erop en konden we ons opmaken voor de ereronde. Het worden nog twee spannende speelrondes!

 

De huidige stand en het resterende wedstrijdprogramma:

 

 

Fotoreportage van FC Groningen - N.E.C. van Eric Smit:

(hierop herkennen we o.a. Bas Dost, Johan Kappelhof, Lorenzo Burnet en Matías Jones)

 

gro-nec-1 (Small)
gro-nec-2 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0021 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0070 (Small)
tn_DSC_0072 (Small)
tn_DSC_0074 (Small)
tn_DSC_0099 (Small)
tn_DSC_0103 (Small)
tn_DSC_0112 (Small)
tn_DSC_0122 (Small)
tn_DSC_0150 (Small)
tn_DSC_0156 (Small)
tn_DSC_0198 (Small)
tn_DSC_0199 (Small)
tn_DSC_0255 (Small)
tn_DSC_0276 (Small)
tn_DSC_0284 (Small)
tn_DSC_0318 (Small)
tn_DSC_0326 (Small)
tn_DSC_0347 (Small)
tn_DSC_0376 (Small)
tn_DSC_0394 (Small)
tn_DSC_0404 (Small)
tn_DSC_0421 (Small)
tn_DSC_0434 (Small)
tn_DSC_0435 (Small)
tn_DSC_0455 (Small)
tn_DSC_0480 (Small)
tn_DSC_0496 (Small)
tn_DSC_0503 (Small)
tn_DSC_0504 (Small)
tn_DSC_0513 (Small)
tn_DSC_0515 (Small)
tn_DSC_0523 (Small)
tn_DSC_0529 (Small)
tn_DSC_0531 (Small)
tn_DSC_0535 (Small)
01/41 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (88’ Veldmate), Ajilore; Enevoldsen (66’ Andersson), Pedersen (80’ Bacuna), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Metaj, Kunst, Mamedov.


Opstelling NEC
Cillessen, Otten (82’ Latupeirissa), Zomer, Nuitinck, Amieux, Zimling, Schöne, Davids, George (67’ Chatelle), Vleminckx, Goossens.
Rest bank: Babos, Ten Voorde, Sibum, Loen, Grootfaam.


Toeschouwers: 22.073
Scores: 21’ Enevoldsen (Kieftenbeld) 1-0, 25’ Zimling (Schone) 1-1, 83’ Tadic (-) 2-1, 89’ Matavz (Andersson) 3-1.


Scheidsrechter: Wiedemeijer
Grensrechters: Meints en Brondijk
Vierde official: Winter
Gele kaarten: 28’ Matavz, 36’ Zomer, 51’ Granqvist, 59’ Hiariej, 68’ Davids

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.