Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

172 gasten online

Petter Andersson geeft Groningen hoop op de vierde plek

Petter Andersson heeft vanmiddag in de wedstrijd tegen ADO Den Haag het verschil gemaakt en aangetoond helemaal terug te zijn. Met twee doelpunten en een assist op Stenman was hij de man van de wedstrijd. In de slotfase wist ook Tom Hiariej nog het net te vinden, waardoor de wedstrijd definitief in het slot werd gegooid.

Pieter Huistra had zijn mannen met een goed uitgestippelde tactiek het veld in gestuurd. ADO moest het spel maken, waarbij Groningen zich ver terug liet zakken om in de counter toe te slaan. Hierdoor had ADO dan ook veel balbezit, maar kon het nauwelijks gevaarlijk worden. Met Tadic, Enevoldsen, Bacuna en last but not least Petter Andersson lukte het Groningen om snelle counters te forceren, die keer op keer voor gevaar zorgden.

Voor ADO scoorde Boelykin twee keer, waarvan één keer door een penalty vlak vóór rust. Door de overwinning houdt FC Groningen zicht op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal, al hebben de Groningers het niet in eigen hand. Wij dienen van PSV te winnen, terwijl AZ bij Utrecht moet verliezen. 1-0 in zowel Groningen als Utrecht is voldoende voor een nieuw Europees avontuur!

 

Beeld- en geluidsmateriaal:

Reportage RTV Noord (met interviews met Petter Andersson en Pieter Huistra)

Samenvatting ADO Den Haag - FC Groningen (Eredivisie Live)

Interview met Petter Andersson (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra (Eredivisie Live)

 

Eerste reactie Zweedse pers over het magistrale optreden van Petter Andersson:

Nyhetsbyrån: "Petter hjälte (Held Petter): "Het was een hel van een reis na twee jaar blessures, nu hoop ik dat het de goede kant begint op te gaan."


De eerste foto's van Eric Smit:

 

 

Kijk onderaan het wedstrijdverslag voor een fotoreportage rond de wedstrijd ADO Den Haag - FC Groningen!

 

Eerste helft

De beginfase van de wedstrijd was voor ADO Den Haag, maar het lukte de ploeg, ondanks twee vrije trappen, niet om gevaarlijk te worden. De eerste uitbraak van Groninger kant zorgde wel gelijk voor gevaar. Na een kleine tien minuten was het Enevoldsen die na een snelle counter via de vandaag goed spelende Bacuna en Tadic de 0-1 had moeten scoren. Hij raakte de bal echter verkeerd, waardoor deze ruim naast het doel vloog. Even later was het wel raak. Wederom was het Bacuna die de kans inleidde. Na een fraaie actie wist hij de bal precies op de voet van de opgestoomde Andersson te plaatsen, wat de Zweed een niet te missen kans opleverde: 0-1!

Ook de volgende grote kans was voor FC Groningen. Goed combinatievoetbal tussen Bacuna, Andersson en Tadic zorgde voor gevaar, maar het schot van Tadic belandde in de handen van ADO-keeper Coutinho. Toch viel het doelpunt aan de andere kant. "Uit het niets", zoals ook de commentator van Eredivisie Live opmerkte, kwam ADO op gelijke hoogte doordat wie anders dan Boelykin een pass op maat van Verhoek ongehinderd kon inkoppen: 1-1.

Lang kon ADO niet van de gelijkmaker genieten. Petter Andersson liet zien dat hij helemaal terug is van weggeweest. Met een mooie pass op Stenman bracht hij zijn landgenoot prachtig in stelling, al had Stenman uiteindelijk de rebound nodig om de bal daadwerkelijk achter Coutinho te plaatsen: 1-2.

Juist in een hele goede fase van FC Groningen, waarin ook Enevoldsen nog een kans kreeg en het ADO-publiek nadrukkelijk het ongenoegen ging uiten over het spel van de thuisclub, leidde dom balverlies Kieftenbeld de gelijkmaker van ADO in. Boelykin werd in het strafschopgebied aangespeeld en rook een buitenkansje toen hij contact met Veldmate voelde. De robuuste spits ging naar de grond alsof hij hard was geraakt en scheidsrechter Vink trapte in dit fraaie toneelstukje. Er was geel voor Veldmate, en de bal ging op de stip.
Boelykin benutte de penalty koeltjes en kon ADO op slag van rust nog bijna op voorsprong brengen, maar raakte de paal. Overigens deed Pieter Huistra in de rust nog even zijn beklag bij Pieter Vink, omdat Jeroen Veldmate volgens hem "zuiver de bal" had gespeeld, en mogelijk was dit nog wel van invloed voor de tweede helft.

 

Tweede helft

In de tweede helft zette het spelbeeld van de eerste helft zich voort. ADO moest het initiatief nemen en had meer balbezit. Gevaar ontstond hierbij vaak bij Kieftenbeld, die het toch steeds lastig heeft met snelle buitenspelers. Toch was de eerste de beste echte kans ook in de tweede helft voor FC Groningen, en die was ook gelijk weer raak. Tadic kon een pass onderscheppen en gaf de bal pasklaar op Andersson, die met een versnelling het strafschopgebied in stoomde en met een lobje keeper Coutinho kansloos liet: 2-3.

ADO moest nu verder de aanval zoeken, omdat alleen maar een overwinning de kans op de vierde plaats in stand zou hebben gehouden. Groningen kreeg steeds meer ruimte, maar deed hier te weinig mee, de counters werden veel te slordig uitgespeeld. Wel speelde Groningen slim, door zich nog verder in te laten zakken, waardoor er voor ADO geen doorkomen aan was. Met goed combinatievoetbal zette Groningen ADO in de fase zelfs een beetje te kijk, en dat is maar weinig andere ploegen dit seizoen in Den Haag gelukt. Naast Groningen hebben ook alleen AZ, Twente en Roda bij ADO gewonnen. Veel kansen kreeg Groningen niet meer, maar het kwam ook niet in de problemen. Met een afstandsschot op de buitenkant van de paal was Sparv in deze fase nog wel dicht bij een treffer.

Na ruim 70 minuten zat de wedstrijd er voor Petter Andersson op - hij had alles gegeven en oogde wat vermoeid. Hij had het vertrouwen dat Pieter Huistra bepaald niet beschaamd en was vanmiddag een meer dan waardige vervanger van Tim Matavz. We hebben eindelijk weer de 'oude' Petter van voor zijn blessures teruggezien, die altijd iets extra's toevoegt aan een wedstrijd. Hij trok vandaag de positieve lijn door, die we de laatste weken al in de beloften-wedstrijden, vorige week in de thuiswedstrijd van het eerste tegen N.E.C. en op de trainingen hadden waargenomen: als vanouds kletste hij er vol op! Ook verliep de samenwerking met Tadic en Bacuna vanmiddag erg goed. Deze drie toppers wisten elkaar makkelijk te vinden en kunnen met mooie loopacties en ballen die precies op maat worden gegeven het verschil maken. Overigens bruiste ook Thomas Enevoldsen vandaag van energie, al was hij niet altijd even gelukkig in zijn acties.

 

Voor Andersson kwam Virgil van Dijk in het veld, de lange centrale verdediger van Jong FC Groningen, die hiermee zijn debuut in het eerste elftal van FC Groningen maakte. Even later had Groningen bij een handsbal van Ivens in het strafschopgebied geluk. Vink vond het geen penalty waard en maakte hiermee de beslissing van de eerste helft, toen hij de bal makkelijk op de stip legde, weer goed.

In de slotfase gooide Tom Hiariej, die zijn uitstekende vorm van het begin van het seizoen als controlerende middenvelder weer helemaal terug heeft gevonden, de wedstrijd definitief op slot. Met een droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied in de rechter bovenhoek liet hij Coutinho kansloos: 2-4. Even later kon Luciano zich nog onderscheiden, door Lex Immers knap van het scoren af te houden. Vervolgens werd er vanuit het fanatieke ADO-vak een rookbom en ander vuurwerk op het veld gegooid. Door het verminderde zicht vond Pieter Vink het verstandiger om de wedstrijd te beëindigen, waar met name de Groningers zich wel goed in konden vinden.

FC Groningen is door de overwinning naar de vijfde plaats in de Eredivisie gestegen en heeft nu 56 punten uit 33 wedstrijden behaald. Hiermee heeft de Trots van het Noorden drie punten minder dan AZ. Er wacht dan ook een spannend slot van de competitie. Als het Groningen over twee weken lukt om van PSV te winnen, en AZ verliest bij Utrecht, eindigen de Groningers op de vierde plek, waardoor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal een feit is. Bij winst van Groningen en een gelijkspel of winst van AZ eindigen de Noorderlingen op de vijfde plek, waardoor zij in de play-offs thuisvoordeel hebben (Groningen speelt dus eerst een uitwedstrijd en kan het dan thuis 'afmaken').

 

(later volgt nog een fotoreportage van Eric Smit!)

  

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Veldmate, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen, Andersson (72’ Van Dijk), Tadic (90’ Mamedov); Bacuna (82’ Ajilore).
Rest bank: Van Loo, Kunst, Metaj, Matavz, Mamedov.


Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Leeuwin, Derijck, Kum, Piqué (59’ Buijs), Immers, Radosavljevic, Toornstra, Verhoek, Bulykin, Vicento.
Rest bank: Zwinkels, Ammi, Rankovic, Buijs, Brouwer, Kubik, Visser.


Toeschouwers: 14.800 (uitverkocht)
Scores: 13’ Andersson (Bacuna) 0-1, 25’ Bulykin (Verhoek) 1-1, 29’ Stenman (-) 1-2, 42’ Bulykin (strafschop) 2-2; 52’ Andersson (Tadic) 2-3, 86’ Hiariej (Tadic) 2-4.


Scheidsrechter: Vink
Grensrechters: Boonman en Lobbert
Vierde official: Lindhout
Gele kaarten: 20’ Sparv (overtreding op Toornstra), 41’ Veldmate (overtreding op Bulykin), 58’ Verhoek (ovetreding op Luciano), 80’ Enevoldsen (spelbederf)

 

Fotoreportage van Eric Smit rond de wedstrijd ADO Den Haag - FC Groningen:

(met Matías Jones die aan een wedstrijd van FC Groningen - terecht - de voorkeur geeft boven een wedstrijd van het Uruguayaanse elftal?)

 

tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0027 (Small)
tn_DSC_0032 (Small)
tn_DSC_0045 (Small)
tn_DSC_0051 (Small)
tn_DSC_0089 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0110 (Small)
tn_DSC_0115 (Small)
tn_DSC_0120 (Small)
tn_DSC_0169 (Small)
tn_DSC_0210 (Small)
tn_DSC_0211 (Small)
tn_DSC_0213 (Small)
tn_DSC_0223 (Small)
tn_DSC_0285 (Small)
tn_DSC_0304 (Small)
tn_DSC_0307 (Small)
tn_DSC_0308 (Small)
tn_DSC_0309 (Small)
tn_DSC_0310 (Small)
tn_DSC_0311 (Small)
tn_DSC_0400 (Small)
tn_DSC_0428 (Small)
tn_DSC_0431 (Small)
tn_DSC_0452 (Small)
tn_DSC_0458 (Small)
tn_DSC_0459 (Small)
tn_DSC_0460 (Small)
tn_DSC_0463 (Small)
tn_DSC_0483 (Small)
tn_DSC_0486 (Small)
tn_DSC_0488 (Small)
tn_DSC_0490 (Small)
01/38 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.