Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

149 gasten online

FC Groningen knokt maar mist vierde plaats op een haar; nu play-offs tegen Heracles

Geknokt maar net geen loon naar werken. In de thuiswedstrijd tegen PSV, die zeker na rust zeldzaam meeslepend was en de spanning en entourage van een Europa Cup-duel moeiteloos kon doorstaan, kreeg FC Groningen in het tweede bedrijf een aantal opgelegde kansen, maar Tom Hiariej, Maikel Kieftenbeld, Leandro Bacuna, Petter Andersson en Tim Matavz misten net dat beetje geluk om een kans in een doelpunt om te zetten. Overigens kreeg ook PSV een aantal enorme kansen, maar doordat ook de Eindhovenaren deze weigerden te benutten stond er na afloop 0-0 op de borden. Een 0-0 echter die de aanwezigen nooit meer zullen vergeten. Omdat al snel duidelijk was dat FC Utrecht AZ van het veld aan het blazen was wisten we vanmiddag allemaal dat een zege van de FC voldoende zou zijn voor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Helaas, het mocht niet zo zijn. We hebben het echter niet vanmiddag laten liggen, maar in de periode februari/maart, toen we tegen Roda JC, Feyenoord en Heracles tegen enorme nederlagen opliepen. Komende donderdag en zondag kunnen we in  de eerste ronde van de play-offs alvast revanche nemen op Heracles. Als we deze tweestrijd goed doorkomen, kunnen we vervolgens tegen de winnaar van Roda JC/ADO alsnog plaatsing voor Europees voetbal realiseren. Maar wat waren we er vanmiddag al dichtbij!

Inmiddels hebben we nog een mooie fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

Bewegende beelden:

 

Samenvatting FC Groningen - PSV (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra (Eredivisie Live)

Interview met Leandro Bacuna (Eredivisie Live)

 

Nog natrillend van de spanning kruipen we maar even achter de laptop om er een wedstrijdverslag uit te persen....

 

Bij de opkomst van de spelers zagen we niet alleen de verwachte basisopstelling, maar ook de bankbezetting kende geen verrassingen. García, Kunst, Lachman en Metaj waren buiten de achttien gehouden en zo kon Virgil van Dijk alweer aan een eredivisiewedstrijd ruiken. Uit bij ADO maakte hij al zijn debuut voor het eerste, en later vanmiddag zou hij ook voor eigen publiek voor het eerst zijn opwachting maken, en afgaande op zijn spel van vanmiddag zal dat niet voor het laatst zijn geweest.

 

Bij de Eindhovenaren zagen we twee oud-Groningers. Marcus Berg begon in de basis en Stef Nijland startte vanaf de bank.

 

Nadat Hans Nijland Noordlease voor vier jaar hoofdsponsorschap had bedankt en Essent als nieuwe geldschieter had verwelkomd werd op een indrukwekkende manier afscheid genomen van Jakob Ploeg, de supervrijwilliger die vandaag 48 jaar voor GVAV en aansluitend FC Groningen gewerkt zou hebben maar op 4 mei helaas is overleden.

 

Noord Curve tijdens eerbetoon aan Jakob Ploeg        Noord Curve bij opkomst spelers

 

Eerste helft

 

In de wetenschap dat beide ploegen aan een puntendeling niets hadden en dus moesten winnen trapten Andersson en Bacuna af voor de wedstrijd. PSV had dus de toss gewonnen en ervoor gekozen dat FC Groningen in de tweede helft op de Noord Curve mocht stormen - zo zien wij het graag als wij de toss verliezen.

 

FC Groningen begon een beetje voorzichtig aan de wedstrijd, maar al snel werd wel duidelijk dat keeper Isaksson er maar moeilijk mee kan omgaan als er een beetje druk op hem wordt gezet. Het optreden van de Zweedse goalie van PSV duurde welgeteld 14 minuten, want na een duel tussen hem en Leandro Bacuna, al na drie minuten, bleek Isaksson zóveel last te hebben dat hij het tien minuten later noodgedwongen voor gezien moest houden en zich door Cassio moest laten vervangen. Tussen minuut drie en 14 liep Isaksson vooral strompelend rond en in de jeugd zeggen we dan tegen onze jongens: schiet zoveel mogelijk op doel, elk schot zit! Maar de FC lukte het in deze periode niet om een regen van schoten op de geplaagde Zweed af te vuren.

 

Kansen hadden we in deze beginfase wel. Zo kon Bacuna een voorzet van Thomas Enevoldsen nét niet binnenglijden. Deze kans volgde op een rush van Tamata, aan wiens snelheid Maikel Kieftenbeld niet kon tippen. Dit gold ook voor Lens, aan wie Kieftenbeld een vliegensvlugge opponent had. Het is echter geen schande dat Maikel hem lang niet altijd kon volgen - welke back in Nederland zou dat wel kunnen?

 

Petter Andersson zat vanaf het begin van de wedstrijd overal tussen. Hij was weliswaar niet altijd even gelukkig in zijn acties, maar zijn inzet was hartverwarmend. Hutchinson had zich vandaag ook voorgenomen er kort op te zitten, dit ging ten koste van de ruimte die Petter werd gegund.

 

Vanuit vak G op de Noord Curve, het domein van de Groningen Fanatics, kregen we nog vóór de invaldidering van Isaksson door dat er mooie dingen in Utrecht gebeurden. Dit werd bevestigd door de eerste tussenstand op de video walls: na een kwartiertje had Utreg er al twee inliggen, het scenario waarvoor we vooraf hadden getekend! Wij winnen en Utrecht ook en we mogen Europa in! Het leverde een geweldige sfeer op in het stadion.

 

Maar nu moesten wij natuurlijk nog wel even de punten in Groningen houden.

 

FC Groningen speelde nog niet vol op de aanval, bang als het was in een vlijmscherpe counter van PSV te lopen. Het kreeg een paar vrije schoppen, maar Tadic liet ze net iets te hoog indraaien zodat de spelhervattingen niet echt gevaarlijk werden.

 

Manolev ontpopte zich na een minuut of 20 als matennaaier eerste klas, want na een onschuldig duel met Thomas Enevoldsen ging meneer als een stervende zwaan neer, maakte nog wat bewegingen alsof zijn been geamputeerd moest worden en scheidsrechter Braamhaar, die al was weggelopen, spendeerde er toen maar een gele kaart aan. Niet voor Manolev, maar voor Enevoldsen! Een grove schande!

 

De rest van de wedstrijd werd Manolev hartstochtelijk uitgefloten door het Groninger publiek en het is duidelijk waarom René van der Gijp al sinds mensenheugenis de pik heeft op de Bulgaarse onverlaat.

 

De wedstrijd bleef meer spannend dan goed, al kunnen we niet beweren dat de FC slecht speelde. Het leek echter toch wat nerveus, en PSV was wat dreigender. Misschien ging de wetenschap dat er echt gewonnen moest worden toch een beetje ten koste van de frisheid en de combinaties? Aan de andere kant - PSV is natuurlijk geen ploeg die je maar zo even de duimschroeven aandraait.

 

Na ruim een half uur zetten Tadic en Stenman een heerlijke combinatie op. Stenman gaf voor, maar schoot de bal tegen een been van een Eindhovense verdediger aan. Het resultaat was slechts een corner. Stenman werd boos, maar op wie?

 

FC Groningen werd wat teruggedrongen, Stenman vloerde met een charge zijn tegenstrever Labyad, die met op Manolev gelijkend gekerm naar de kant ging. Stenman speelde voornamelijk de bal, maar zijn inzet was tamelijk robuust en we sluiten niet uit dat er her en der wat bot is afgeschaafd van de PSV-er.

 

Het resterende gedeelte van de eerste helft werd ook Labyad bij elk balcontact uitgefloten, maar dit had laatstgenoemde aan zichzelf te wijten. Wie over het veld strompelt, vervolgens wel in staat is om een sprintje te trekken en een kans voorbereid waaruit Engelaar net naast schiet en uiteindelijk weer in gestrompel verzandt - tja dat soort malloten zien we in de Euroborg niet graag.

 

Fred Rutten stuurde wel twee mannen uit de dug-out, en inderdaad - in de tweede helft bleef Labyad achter in de kleedkamers. Hij werd vervangen door Bakkal.

 

Over de eerste helft kunnen we nog een enorme hagelbui memoreren (het is nota bene medio mei), en de veldsproeiers die toen ook nog spontaan aangingen om het veld nog wat extra nat te maken. We gingen bijna met een 1-0 voorsprong de catacomben in, maar de vrije schop, toegekend omdat Enevoldsen werd gevloerd, trof geen doel.

 

0-0 bij rust, en hier hadden beide ploegen niets aan. Het duel moest nog ontvlammen, dat was duidelijk. Ook zouden we graag zien dat PSV in de tweede helft minder vaak op de helft van FC Groningen zou spelen.

 

Tweede helft 

 

Over de tweede helft zal nog decennia lang worden nagepraat. Wat een spektakel boden deze 48 minuten!

 

Zoals gezegd begon PSV met Bakkal voor Labyad, en had daarmee nog maar één wisselmogelijkheid over. Huistra liet zijn ploeg ongewijzigd aan de tweede helft beginnen, maar vanaf het begin liet hij Virgil van Dijk, Tim Matavz en Norair Mamedov warmlopen.

 

PSV begon beter aan de tweede helft dan de FC. Het kreeg snel een corner, maar uiteindelijk werd de bal naast en over geschoten.

 

Aan de inzet lag het weer niet bij de FC. Leandro Bacuna noemen we ook graag even. Dit produkt van de eigen jeugdopleiding werkte als een paard, was voorin en achterin te vinden en af en toe ook gevaarlijk. Prima wedstrijd! Hopelijk heeft hij bij het publiek nu weer wat meer krediet opgebouwd...

 

PSV bleef geduldig op zoek gaan naar openingen en speelde een beetje het spel dat FC Groningen ook graag speelt. Geen lange ballen blind naar voren rammen maar geduldig opbouwen.

 

FC Groningen was achter wel te passief en vanaf het moment dat het publiek Alles of niets! ging scanderen, een kleine 10 minuten na rust - toen sloeg de vlam volledig in de pan. Alles of niets spelen tegen PSV is natuurlijk vaak dodelijk, maar de thuisploeg zette nu wel meer druk en opeens kwamen de kansen ook. Het begon met een schotje van Petter Andersson in de 53e minuut, maar dit werd opgevolgd door een dot van een kans die Tom Hiariej kreeg na briljant te zijn bediend door Andersson, Granqvist die achterin gruwelijk in de fout ging en Toivonen een niet te missen kans gaf maar de bal naast het lege doel schoof en Bacuna die vanuit een corner een vlammend schot losliet.

 

De pot was echt ontbrand nu. Uit een corner kopte Andersson net naast, en toen Bacuna werd neergetrokken claimde iedereen een vrije schop, de hele bank vloog op, onder aanvuring van Theo Huizinga die met de snelheid van een jonge god uit zijn stoel vloog. De vrije schop werd echter niet gegeven.

 

Het stadion kolkte. Iedereen stond op de banken en toen Maikel Kieftenbeld met een enorme uithaal de lat ranselde zullen wel weer de nodige hartverzakkingen geregistreerd zijn. In de rust zagen we al wat tumult op Zuid, bij de chaos en extase van de tweede helft lijkt het niet aannemelijk dat alle ruim 22.000 toeschouwers die lichamelijk allemaal goed aankonden.

 

Na een uur spelen kreeg de FC een vrije schop te nemen. Granqvist nam hem, en uiteindelijk kwam de bal bij Bacuna die over schoot. Op dat moment liep Pieter Huistra alleen nog maar langs de lijnen, hij had zijn stoel al lang en breed verlaten.

 

AZ kwam in Utecht op 2-1, dus ook dit was een extra dimensie aan de toch al ongelofelijke spanning.

 

Tussendoor sneed PSV in de persoon van Tamata heel makkelijk door de linies van de thuisploeg, dus het was niet zo dat het alleen maar éénrichtingsverkeer was op het doel van PSV.

 

Petter Anderssons naam werd gescandeerd in het stadion nadat hij, vechtend zoals we hem kennen, een bal over het doel had geschoten.

 

Het was voor de FC moeilijk om met een hoge bal gevaar te stichten in de verdediging van PSV, want daar stonden een paar reuzen die alles weg konden koppen. Luciano moest nog goed ingrijpen op meen inzet van Marcus Berg, anders was de missie wel erg moeilijk geworden.

 

Hiariej kon een gele kaart bijschrijven. Hier doen wij niet moeilijk over want zijn rivaal, Lens, moest zich zelfs door de arts van PSV laten verzorgen en even later ging Lens zelfs van het veld. Stef Nijland nam in de 72e minuut diens plaats in en de zoon van onze algemeen directeur, die zoals wij hem kennen vandaag ook duizend doden gestorven zal zijn, werd met applaus begroet door het Groningen-publiek.

 

Even daarvoor was Thomas Enevoldsen naar de kant gegaan en was Tim Matavz in de ploeg gekomen. Het was vandaag een ondankbare taak om iemand naar de kant te halen. Misschien was Hiariej nog degene die het minst goed speelde, maar als je Matavz voor hem brengt, dan moet je je ploeg wel heel anders gaan organiseren. Want wie zet je dan controlerend naast Sparv? De Fin kon ook weer eens gele kaart bijschrijven, en bij hem zijn de meeste kaarten terecht. Ook met de prent van vanmiddag (ruige tackle) kunnen we leven. Sparv zou in de Finse Winteroorlog niet hebben misstaan.

 

PSV kreeg een vrije schop, en de bal kwam zomaar bij een Groninger terecht. Toivonen claimde te zijn vastgehouden, maar dit stuk verdriet staat er door zijn rampzalige en asociale gedrag bij geen enkele scheidsrechter goed op, dus er werd ook door Braamhaar niet voor gefloten. Matavz kreeg de bal en speelde hem prachtig, helemaal over de breedte van het veld, naar Tadic, en weer rolde er een aanval richting het doel van PSV.

 

Virgil van Dijk stond langs de kant om in de ploeg te worden gebracht. Petter Andersson gaf aan er doorheen te zitten en ging naar de kant, anders zou er iemand anders uit zijn gegaan, want er moest nog even snel aan vierde official, the one and only Poedel Wiedemeijer, worden doorgegeven dat Petter eruit zou gaan.

 

De moegestreden Zweed ging met applaus naar de kant en centrale verdediger Van Dijk spoedde zich naar voren. Kennelijk zag Pieter Huistra meer heil in de boomlange Van Dijk voorin dan de kleine Mamedov, en afgaande op het spel van Van Dijk geven we onze trainer gelijk. Virgil, nota bene vorig seizoen overgekomen van de A1 van Willem II, had een dijk van een invalbeurt. Kopsterk, balvast en heel goed de bal afschermend voor zijn tegenstander. Een jonge vent met heel veel potentie!

 

In de 77e minuut ging Dusan Tadic neer in het strafschopgebied, maar net als de scheidsrechter vonden wij dit geen penalty. Maar als de bal op de stip was beland had u ons er verder niet over gehoord :-)

 

Stef Nijland stond opeens vrij voor Luciano, maar hij gaf blijk nog steeds een echte Groninger te zijn want hij schoot wel erg opzichtig slap in, zodat het slechts een corner werd. Prima kerel!

 

De wedstrijd werd meer en meer een ongelofelijk spektakelstuk. Hutchinson vloerde Sparv (al dachten wij dat het Toivonen was), en kreeg geel, en had drie minuten daarvóór ook al geel ontvangen - einde wedstrijd na 80 minuten.

 

Met 11 tegen 10 gingen we verder en in Utrecht stond het nu 3-1, dus we hadden echt nog maar één doelpunt nodig!

 

Bacuna bleef maar doorvechten, voorin en achterin, en het publiek had het niet meer. Beide ploegen hadden niks aan een puntendeling en vooral de FC liet nu de gewenste voorzichtige opbouw varen en pompte alles naar voren. Vaak met hoge ballen maar met een Virgil van Dijk voorin was dat opeens wél een kansrijke strategie. Geen moment dachten we aan Nicklas Pedersen - deze frèle Deen zou kopje onder zijn gegaan in het geweld van vanmiddag.

 

Bacuna (na afloop van de wedstrijd terecht door de kijkers van Eredivisie Live tot Man of the Match gekozen) kreeg nog geel (lachwekkend) en even later gaf Virgil van Dijk een geweldige pass op Hiariej. Tom kan de wedstrijd beslissen, maar deed dat niet - hij schoot te slap in. We waren toen 84 minuten onderweg. WAT EEN KANS!

 

Nog in dezelfde minuut was het Andreas Granqvist, mee naar voren gekomen, die inkopte - helaas in de handen van de keeper. De spanning was nu om te snijden en het stadion explodeerde bijna.

 

Tussendoor had PSV de wedstrijd ook kunnen beslissen, dat moet gezegd.

 

Virgil van Dijk bewees ook over een fantastische sliding te beschikken die goed was voor belangrijk balbezit. In Utrecht stond het nu 5-1, ongelofelijk. Wij hoefden „alleen maar“ te scoren nu... Maar het was Bakkal die net naast schoot.

 

In de 89e minuut hadden we alweer Europees voetbal kunnen veroveren. Tim Matavz kreeg kans, maar hij schoot helaas over.

 

In de laatste minuut werd Noarir Mamedov nog in de ploeg gebracht voor Tom Hiariej, deze wissel had misschien toch een paar minuten eerder doorgevoerd kunnen worden.

 

Ivens en Tamata klapten nog met de hoofden tegen elkaar en moesten verzorgd worden. Daar waar wij op een minuut of 5 blessuretijd rekenden (wissels, rode kaart, blessures) - daar gaf de poedel aan dat zegge en schrijve drie minuten voldoende zouden zijn. Triest!

 

Bacuna schoot nog op doel en Tim Matavz kreeg een enorme kans, maar hij kopte net niet goed genoeg in - Cassio kon er nog net bij. Het was opportunisme puur wat we voorgeschoteld kregen - en toen zat deze kraker erop. De spelers van FC Groningen gingen massaal naar de grond, teleurgesteld dat ze geen loon naar werken hadden gekregen, maar het publiek bedankte hun strijdende helden met een staande ovatie.

 

Hans Nijland bedankte de spelers die de FC na dit seizoen gaan verlaten, te weten Jorrit Kunst, Jeffrey Rijsdijk, Darryl Lachman en Fredrik Stenman, en de Zweed nam de microfoon ook ter hand en bedankte, zichtbaar ontroerd, het publiek en gaf aan in Groningen de mooiste jaren van zijn leven gehad te hebben. We gaan hem zeker missen... Dusan Tadic werd door John Schurer, voorzitter van de Supportersvereniging, gefeliciteerd met de trofee voor de C1000 Speler van het Jaar, en Dusan bedankte dit met een kernachtige rede, die uit één woord bestond: „Bedankt!“ Voor hem geldt zeker: geen woorden maar daden. De Serviër is na één seizoen al uitstekend geïntegreerd in Groningen!

 

Na een prachtige ereronde zat het spektakelstuk erop. Donderdag mogen we naar Almelo en zondag kunnen we het in Groningen afmaken. Dan de donderdag erop naar Den Haag of Kerkrade en dan wederom op zondag in de Euroborg de handel beslissen - zo ziet de route naar Europa er nu uit. Maar het had een haartje gescheeld of we hadden het Europese ticket nu al in de pocket gehad...

 

Maar het goede gevoel overheerst - de FC heeft een enorme passie en strijdlust aan de dag gelegd, en met iets meer geluk moet dit voldoende zijn om Heracles en vervolgens Roda of ADO te verslaan!

  

tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0023 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0042 (Small)
tn_DSC_0044 (Small)
tn_DSC_0057 (Small)
tn_DSC_0077 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0095 (Small)
tn_DSC_0122 (Small)
tn_DSC_0171 (Small)
tn_DSC_0194 (Small)
tn_DSC_0220 (Small)
tn_DSC_0257 (Small)
tn_DSC_0306 (Small)
tn_DSC_0373 (Small)
tn_DSC_0375 (Small)
tn_DSC_0470 (Small)
tn_DSC_0491 (Small)
tn_DSC_0500 (Small)
tn_DSC_0538 (Small)
01/24 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (89’ Mamedov), Sparv; Enevoldsen (67’ Matavz), Andersson (77’ Van Dijk), Tadic; Bacuna.
Rest bank: Van Loo, Holla, Ajilore, Veldmate.


Opstelling PSV
Isaksson (14’ Cassio); Manolev, Marcelo, Rodriguez, Tamata, Hutchinson (80’ rood), Toivonen, Engelaar, Lens (72’ Nijland), Berg, Labyad (46’ Bakkal).
Rest bank: Koevermans, Pieters, Bouma, Zeefuik.


Toeschouwers: 22.152 (uitverkocht)
 
Scheidsrechter: Braamhaar
Grensrechters: Zeinstra en Buijk
Vierde official: Wiedemeijer
Rode kaart (2x geel): 77’ en 80’ Hutchinson
Gele kaarten: 21’ Enevoldsen, 67’ Hiariej, 69’ Sparv, 82’ Bacuna

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.