Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

206 gasten online

FC Groningen zet Heracles opzij en staat in finale play-offs

De (te vele) thuisblijvers kregen vanmiddag ongelijk. Na een boeiende wedstrijd met een fantastisch strijdend FC Groningen trok de FC tegen Heracles Almelo aan het langste eind: 2-1, voldoende om de 3-2 nederlaag in de uitwedstrijd uit te wissen. De wedstrijd werd ontsierd door een zelden vertoonde partij bagger die scheidsrechter Van Boekel bij elkaar floot. FC Groningen kwam in de eerste helft op voorsprong door Petter Andersson, en meteen na rust verdubbelde Femi, die in zijn 77e wedstrijd in dienst van de FC voor het eerst zijn naam hoorde scanderen, de score. In de 87e minuut werd het nog ongemeen spannend toen Glynor Plet de 2-1 had binnengewerkt. Op dat moment speelde FC Groningen al met tien man omdat Van Boekel twee onschuldige overtredingen van Tim Sparv met evenzovele gele kaarten honoreerde. Mark-Jan Fledderus, matennaaier eerste klas, speelde hierin een meer dan dubieuze hoofdrol. In de resterende speeltijd en vijf minuten zenuwslopende blessuretijd werd echter geen verdere schade aangericht. Het stadion ontplofte en de FC gaat zich opmaken voor een tweeluik met ADO Den Haag met als ultieme inzet: EUROPEES VOETBAL! Tim Sparv zal donderdag geschorst moeten toekijken...

 

Beeldmateriaal (even geduld bij het laden!):

 

Weergaloze passeeractie Dusan Tadic (Eredivisie Live)

Samenvatting FC Groningen - Heracles Almelo (Eredivisie Live)

Interview met Dusan Tadic na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Reportage van de wedstrijd van RTV Noord

 

Onderaan het wedstrijdverslag staat nu een fotoreportage van Eric Smit!

 

Eerste helft

 

Uit de wapperende vlaggen op het veld konden we bij binnenkomst in het stadion meteen al opmaken dat Pieter Huistra ons in de afsluitende training van zaterdag niet op een dwaalspoor had gezet: Femi startte daadwerkelijk in de basis, ten kosten van de gepasseerde Thomas Enevoldsen, en Tom Hiariej nam de plaats in van de geschorste Maikel Kieftenbeld. De hierdoor vrijgekomen plek op het controlerende middenveld werd ingenomen door Danny Holla.

 

De bankbezetting bood met Thomas Enevoldsen, Tim Matavz en Norair Mamedov voldoende aanvallende wisselmogelijkheden, en in noodgevallen zou ook Virgil van Dijk nog voorin kunnen opdraven. Alleskunner Van Dijk speelde gisteren op de training overigens in de spits.

 

Het zal velen van u niet anders zijn vergaan: wie op de tribune om zich heen keek zag hetzij lege plaatsen, hetzij vreemde gezichten om zich heen. Het is duidelijk dat vele supporters hun plek niet hadden teruggekocht. Volgens opgave van de FC waren er ruim 16.000 toeschouwers, maar dit strookte niet met de vele lege plekken in het stadion. Laten we hopen dat het zondag tegen ADO barstensvol zit!

 

In de wetenschap dat we, mochten we doorkomen, in ADO een weliswaar pittige, maar qua voetbal wellicht beter door ons te bestrijden tegenstander zouden treffen, begon FC Groningen aan de wedstrijd.

 

De intenties van de thuisploeg waren vanaf de eerste seconde duidelijk: druk zetten. In de eerste minuten leverde dit een handvol corners op. De hoekschoppen werden o.a. verkregen door een prachtige pass van Tim Sparv op Dusan Tadic en een kopbal van Andreas Granqvist die tot corner werd verwerkt.

 

Aan de andere kant schoot Everton een vrije schop over het doel van Luciano, maar FC Groningen, dat er fel op zat, was de bovenliggende partij, al veroorloofde het zich bij het uitoefenen van pressie wel wat onnauwkeurigheden. Willie Overtoom ontbrak overigens aan de kant van de Heraclieden, hier waren wij niet rouwig om.

 

Pol van Boekel floot vanaf het begin extreem irritant. Hij zag niets door de vingers en wilde met alle geweld voorkomen dat het een echte wedstrijd zou worden. Bovendien wekte hij steeds meer een ronduit partijdig karakter, wat zich op een bepaald moment weerspiegelde in de verhouding gele kaarten (na 75 minuten vier voor de FC (waarvan twee voor Tim Sparv) tegen nul voor Heracles, dat daarna wel nog een trio kaarten ontving).

 

Na een klein kwartier verzond Jonas Ivens een prachtige verre pass op Dusan Tadic. De Serviër gaf voor, Femi gaf door op Petter Andersson en Petter manoeuvreerde zich richting keeper Pasveer en sleepte er een corner uit. De kans was erg moeilijk en een hoekschop was het meest haalbare.

 

Even later werd aan Samuel Armenteros, de plaaggeest en absolute uitblinker van de heenwedstrijd van donderdag, veel te veel ruimte gegeven. Gelukkig was het schot van de Zweed te slap om Luciano te verrassen.

 

De FC mocht dan de betere ploeg zijn, Heracles probeerde wel de opbouw van FC Groningen in een vroeg stadium te storen.

 

Tadic, weer onnavolgbaar vanmiddag, kwam in de 20e minuut wat ongelukkig neer en hield daar een pijnlijke knie aan over, maar hij kon gelukkig verderspelen. FC Groningen met of zonder Tadic - het scheelt een slok op een borrel. Kort daarna kreeg Andersson een goede kans, maar hij wachtte te lang.

 

Het was Jonas Ivens die in de 23e minuut kennis maakte met het hoge gehalte kaartenaansmeerderij bij Heracles. Aan een duel waar hij voornamelijk de bal speelde hield hij een gele kaart over, een discutabele beslissing.

 

Van Boekel ging daarna onverdroten voort met zijn one man show. Van de voordeelregel bleek de beste man nog nooit gehoord te hebben en een paar minuten na de gele kaart voor Ivens was ook Tim Sparv de klos, en vanuit ons perspectief leek er toch echt weinig aan de hand. Later zou blijken dat dit een kaart met gevolgen was.

 

Petter Andersson kreeg een paar keer bij het ‘op z’n Petters’ door iedereen heenwurmen de bal net niet goed genoeg mee, we kregen het gevoel dat dit ook wel een keer goed zou gaan.

 

Na de gele kaart voor Sparv liet Van Boekel tot woede van het stadion na ook een gele kaart aan een speler van Heracles te geven die wat wild inging op Luciano, nee Van Boekel hoeven we in de Euroborg voorlopig niet meer te zien.

 

Binnen het halve uur konden we finaal uit ons dak gaan. Uit een assist van - wie anders - Dusan Tadic (door Andersson bediend) was het Petter Andersson die de bal prima in de verre hoek schoot - 1-0 na 29 minuten!

 

Voor de FC was 1-0 voldoende, kortom - Heracles was nu aan zet. Antoine van der Linden was het die snel na Petters doelpunt over kopte, maar Groningen ging door met het aan de dag leggen van een geweldige inzet. Overal zagen we heerlijke slidings, Stenman, Tadic en Holla waren niet te beroerd om de mouwen eens goed op te stropen, om er maar eens een paar te noemen. Maar ook Leandro Bacuna kon ons weer bekoren, en Femi op tien deed het goed. Hij leed amper balverlies en toonde zich niet alleen een goede balafpakker, maar ook iemand die aan de opbouw zinvolle vervolgen kon geven.

 

In de laatste vijf minuten van de eerste helft gebeurde van alles. We zagen een chaotische scene in het strafschopgebied van Heracles waarna uiteindelijk Petter Andersson in de handen van de keeper kopte, een blessure van de ijverige Bacuna die gelukkig kon doorspelen (Thomas Enevoldsen moest zich al warmlopen toen Bacuna door Henk Hagenauw werd verzorgd) en een tumultueuze periode waarin iemand van Heracles neerging en de FC de bal vervolgens weigerde uit te spelen (waarom ook? Het is aan de scheids om af te fluiten), tot woede van Heracles. In de slotminuut van de eerste helft onderschepte Tadic de bal nog fraai, ging op Pasveer af en schoot op goal, maar de poging werd ten koste van een corner verijdeld.

 

Na 45 minuten gingen we met een terechte voorsprong rusten. De 1-0 stand was echter wel link: één tegendoelpunt en Heracles zou weer door zijn, en Heracles is de meest scorende ploeg van de eredivisie in 2011, kortom - rekening houden met een tegengoal moet je bij de Tukkers altijd.

 

Tweede helft

 

Ook in de rust zal Pieter Huistra gewezen hebben op het riskante van het proberen een 1-0 voorsprong te verdedigen. Groningen kwam wervelend uit de kleedkamers en nadat Pasveer nog gered had op een inzet van Bacuna die bediend was door Andersson, lag de bal twee minuten na de thee alweer in het net: Via Stenman en King of the Assists Tadic was het Femi die de bal prima achter Remko Pasveer knalde. De Nigeriaan spoedde zich dolblij naar de kant en vierde zijn doelpunt met verzorger Henk Hagenauw en met de wisselspelers van de FC. 2-0 na 47 minuten!

 

Speaker Wildeman zal ook van zijn stoel zijn gevallen bij de aanblik van een scorende Femi en haalde diens naam onbedoeld door de gehaktmolen. Van de variant Femi Aluwa Ajilore hebben wij nl. nog nooit gehoord, Femi zelf vermoedelijk ook niet.

 

Femi zal zich helemaal op een andere planeet gewaand hebben toen de Noord Curve ook nog eens zijn naam ging scanderen, dit zal voor het laatst zijn gebeurd toen hij nog in de Deense competitie furore maakte.

 

Het deed de Nigeriaan zichtbaar goed en hij blonk daarna uit door nóg meer ballen af te pakken en mooie passes te verzenden.

 

Heracles wisselde Douglas voor een verse aanvallende kracht, Glynor Plet, maar in deze fase was onze tegenstander het helemaal kwijt.

 

Van Boekel en zijn blinden langs de zijlijn vonden het best dat Heracles tientallen meters smokkelde bij een ingooi, daar waar een heel stadion brieste dat dit echt niet door de beugel kon. Maar Van Boekel had vandaag schijt aan alles en leefde in zijn eigen wereld vanmiddag, volledig gespeend van elk spelinzicht.

 

Vejinovic schoot vervolgens een paar keer naast en naar ons gevoel liet Groningen zich nu wel te ver terugzakken, het werd te passief. Ook Plet kreeg een paar kansen en bij een corner van Heracles viel op dat FC Groningen NIEMAND voorin hield, daar waar Heracles bij corners van de FC wel drie man voorin hield en daarmee voorkwam dat bijna het gehele elftal Groningers vóór keeper Pasveer kon opduiken. Een vreemde strategie van Huistra en Van de Looi.

 

Na een uur spelen ging Femi met een staande ovatie naar de kant, een nieuwe gewaarwording voor de weer breeduit lachende Nigeriaan. We begrepen niet waarom hij naar de kant ging, maar bij de ereronde had hij verband om z’n scheenbeen, kortom hij zal iets hebben opgelopen. Laten we hopen dat Femi de vorm van vandaag weet vast te houden! Thomas Enevoldsen kwam in zijn plaats, en schoof door naar de rechterkant. Bacuna ging nu op tien spelen.

 

Het publiek was ook weer niet te beroerd om de naam van Petter Andersson te scanderen toen hij een bal naast schoot, uit een assist van - het wordt eentonig - Tadic. Toen Tadic ook nog eens met een bal ging toveren was hij de gevierde man in het stadion. Wat een geweldenaar is deze vent. Hoe lang speelt hij nog in het heilige groen-wit van de FC?

 

Fledderus had weer zijn gebruikelijke Schwalbe - uiteraard weigerde Van Boekel hier een kaart voor te geven.

 

Na nog wat kansjes over en weer werd er aan beide kanten gewisseld. Rienstra kwam voor Van der Linden en Virgil van Dijk voor Tom Hiariej. Deze laatste wissel begrepen we niet helemaal, want Hiariej deed het goed als rechtsback, maar misschien had hij ook een lichte blessure opgelopen, of zal het een nasleep van Heracles-uit zijn geweest toen hij aan zijn scheenbeen geblesseerd was geraakt? Hij had er in ieder geval tot op dat moment voor gezorgd dat Everton er totaal niet aan te pas kwam. In Van Dijk hebben we overigens wel een speler die heerst in de lucht, en ook niet te beroerd is om met een fikse faire tackle balbezit te veroveren.

 

Kan er overigens van Virgil eindelijk eens een foto op de video wall verschijnen?

 

Ruim een kwartier voor tijd was het Enevoldsen die op de bon werd geslingerd, en wederom ontging ons volledig waarom.

 

Het spel golfde nu op en neer. Tadic schoot hard naast en na 75 minuten zat de wedstrijd van Sparv erop. Hij werkte Fledderus naar de grond, maar meer dan een kleine overtreding was het niet. De gewezen Groninger maakte echter zóveel theater dat Van Boekel erin stonk en de Fin zijn tweede gele kaart voorhield, en dit betekende rood.

 

Vanaf dat moment kon Fledderus - terecht - geen goed meer doen bij het publiek en werd hij bij elk balcontact hard uitgefloten. Wat bezielt zo’n vent als Fledderus om week in week uit op deze manier zijn brood te willen verdienen? Bah wat een misbaksel.

 

Even later werd Petter Andersson naar de kant gehaald ten faveure van Jeroen Veldmate, het middenveld diende wat versterkt te worden omdat Sparv daaruit was weggevallen.

 

Luciano redde prachtig op een vrije schop van Fledderus. Gezegd moet worden dat Luciano vandaag prima keepte en op geen enkele grote fout betrapt kon worden, maar wel met een paar schitterende reddingen doelpunten voorkwam.

 

Ben Rienstra schoffelde Enevoldsen nog onderuit, en mocht zich niet beklagen dat hij daarvoor slechts een gele kaart kreeg. De bal was al weg, eigenlijk was rood op z’n plaats geweest. Heracles bracht vervolgens ook nog Reekers voor Maertens, en het bleef erg spannend. Heracles had nog twee doelpunten nodig...

 

Het begon ook steeds meer op straatvoetbal te lijken, met een stortvloed aan overtredingen. Bacuna hoefde maar te gaan zuchten of er werd tegen hem gefloten, het was echt stuitend wat Van Boekel bij elkaar floot.

 

In de 87e minuut bereikte de spanning z’n hoogtepunt toen Plet uit een voorzet van Quansah tegen de looprichting van Matavz binnenkopte: 2-1. Het uitvak riep ‘alles of niets’ en er kwamen maar liefst vijf minuten blessuretijd bij, dus tijd had Heracles nog wel een beetje.

 

Het stadion kolkte en schreeuwde de bal weg van het doel van Luciano. Iedereen stond op de banken en de spanning was ongelofelijk. Reekers kreeg nog geel toen hij Bacuna vloerde, en Tadic werd nog tegen de vlakte gewerkt door Fledderus. Gewisseld worden kon er niet meer, maar Tadic - later door de kijkers van Eredivisie Live tot Man of the Match gekozen - kon gelukkig doorspelen.

 

Tot opluchting van iedereen - op de meegereisde Heracles-supporters na - floot Van Boekel na 95 minuten voor het einde. De eerste ronde zijn we doorgekomen, op naar de finale tegen ADO Den Haag! Voor een uitzinnige Noord Curve werd de overwinning gevierd, Femi werd gescandeerd en Huistra en Nijland waren elkaar toen al lang in de armen gevlogen. Wat een middag! Eindelijk een zege tegen Heracles, op het juiste moment!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano da Silva; Hiariej (70’ Van Dijk), Ivens, Granqvist, Stenman, Bacuna, Holla, Ajilore (60’ Enevoldsen), Sparv (76’ rood), Tadic, Andersson (77’ Veldmate).
Rest bank: Van Loo, Matavz, Metaj, Mamedov.


Opstelling Heracles Almelo
Pasveer, Breukers, Maertens (79’ Reekers), Van der Linden (67’ Rienstra), Looms, Quansah, Vejinovic, Fledderus, Douglas (51’ Plet), Armenteros, Everton.
Rest bank: Telgenkamp, Cairo, Bruns, Ter Horst.


Toeschouwers: 16.059
Scores: 29’ Andersson (Tadic) 1-0; 47’ Ajilore (Tadic) 2-0; 87’ Plet (Quansah) 2-1


Scheidsrechter: Van Boekel
Grensrechters: Meenhuis en Slot
Vierde official: Sanders
Rode kaart (2x geel): 28’ en 76’ Sparv
Gele kaarten: 23’ Ivens, 73’ Enevoldsen, 76’ Fledderus, 79’ Rienstra, 88’ Reekers

 

Fotoreportage van Eric Smit van FC Groningen - Heracles Almelo:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0004 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0007-1 (Small)
tn_DSC_0007-2 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0033 (Small)
tn_DSC_0040 (Small)
tn_DSC_0045 (Small)
tn_DSC_0048 (Small)
tn_DSC_0059 (Small)
tn_DSC_0060 (Small)
tn_DSC_0077 (Small)
tn_DSC_0102 (Small)
tn_DSC_0103 (Small)
tn_DSC_0168 (Small)
tn_DSC_0175 (Small)
tn_DSC_0192 (Small)
tn_DSC_0193 (Small)
tn_DSC_0200 (Small)
tn_DSC_0228 (Small)
tn_DSC_0237 (Small)
tn_DSC_0247 (Small)
tn_DSC_0263 (Small)
tn_DSC_0264 (Small)
tn_DSC_0267 (Small)
tn_DSC_0301 (Small)
tn_DSC_0354 (Small)
tn_DSC_0359 (Small)
tn_DSC_0399 (Small)
tn_DSC_0408 (Small)
tn_DSC_0442 (Small)
tn_DSC_0444 (Small)
tn_DSC_0449 (Small)
tn_DSC_0451 (Small)
tn_DSC_0457 (Small)
tn_DSC_0462 (Small)
01/40 
start stop bwd fwd

 

Nagekomen foto's van Wouter, Oskar en Martin:

 

1-2 (Small)
6 (Small)
7 (Small)
DSC_0034 (Small)
DSC_0079 (Small)
DSC_0083 (Small)
DSC_0084 (Small)
DSC_0097 (Small)
DSC_0098 (Small)
DSC_0104 (Small)
DSC_0105 (Small)
DSC_0108 (Small)
DSC_0109 (Small)
DSC_0118 (Small)
DSC_0119 (Small)
DSC_0121 (Small)
DSC_0149 (Small)
DSC_0150 (Small)
DSC_0162 (Small)
DSC_0165 (Small)
DSC_0167 (Small)
DSC_0177 (Small)
DSC_0185 (Small)
01/23 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.