Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

191 gasten online

FC Groningen ontbeert het in Enschede aan geloof in eigen kunnen

FC Groningen kwam er in Enschede niet aan te pas vanmiddag. De Tukkers grepen vanaf de eerste minuut het initiatief en liepen na een 2-0 ruststand uit naar een 4-0 zege. Op de overwinning van de thuisploeg viel niks af te dwingen. Het leek of de Groningers bij binnenkomst in de Grolsch Veste hun durf, bezieling en geloof in de eigen kwaliteiten in de spelersbus hadden achtergelaten. Van Loo verloste Ron Jans van een mogelijk keepersdilemma: hij scoorde vanmiddag een rode kaart met een zekere schorsing tot gevolg. Luciano is daarmee teruggekeerd in de basis.


Update 26-10-2009: Van Loo is maandag akkoord gegaan met een schikkingsvoorstel voor één wedstrijd schorsing. Hij ontbreekt hierdoor a.s. woensdag in de bekerontmoeting met Vitesse.

 

FC Groningen was naar Enschede afgereisd met de intentie de koploper pootje te lichten, zo had onze trainer vooraf strijdvaardig verkondigd.

 

Achteraf verwoordde hij het resultaat van de verloren wedstrijd van vanmiddag echter kort maar krachtig: "FC Groningen speelde vanmiddag onder zijn kunnen, FC Twente speelde goed."

 

Ik was er vanmiddag bij in het uitvak en de supporters van de Trots van het Noorden, met zeven bussen afgereisd naar Tukkerland, hielden na afloop een teleurgesteld gevoel over aan de wedstrijd. Verliezen is op zich niet erg, maar de manier waarop de nederlaag vanmiddag tot stand kwam viel behoorlijk tegen. Het lijkt de ploeg van Ron Jans aan zelfvertrouwen te ontbreken, aan geloof in eigen kunnen, en dit leidt er - zo lijkt het althans - toe dat de ploeg het niet kan opbrengen de absolute wil om te winnen, passie en de strijdvaardigheid, nodig om de koploper daadwerkelijk van de troon te stoten, aan de dag te leggen. Het leek alsof de ploeg de wedstrijd vóór aanvang al had opgegeven. Zo was het natuurlijk niet, maar afgaande op het spel kreeg je bijna dit gevoel.

 

Het Groningse publiek riep na afloop dan ook dat het snakt naar meer bloed, zweet en tranen. Dat kun je inderdaad minder goed dan anders tonen als het niet loopt zoals je wilt dat het loopt, en daarvan is dit seizoen sprake. De trainer van Heerenveen zit in eenzelfde lastige parket, de Friezen werden vandaag met 4-1 te kijk gezet in Tilburg door Willem II dat met deze zege niet alleen afstand nam van hun tegenstander van vanmiddag maar ook, en da's minder, van FC Groningen dat nu op een teleurstellende 15e plaats is terug te vinden, nog twee punten en evenzovele plekken vóór Heerenveen. Jan de Jonge pleitte na afloop van de zeperd van zijn ploeg voor het bewaren van rust om de boel weer op orde te krijgen, en daarbij sluit ik me van harte aan als we het hebben over wat we in Groningen moeten doen. Bij Heerenveen is dit seizoen nota bene al een trainer geslachtofferd met als logisch gevolg - dit zie je bij dat soort korte-termijn-beslissingen bijna altijd - een verdere teruggang op de ranglijst tot gevolg. Ik ben blij dat we ons in Groningen met een solide management, technische en trainersstaf die er al jarenlang zitten de kop niet gek laten maken. Duidelijk is echter wel dat er werk aan de winkel is. Woensdag wacht Vitesse voor de beker, een mooie gelegenheid via deze kortste weg naar Europees voetbal een mooie draai aan dit seizoen te geven, en zaterdag komt de sponsor- maar bepaald niet talentloze ploeg van Ronald Koeman naar de Euroborg. Wie vanmiddag de eerste helft van AZ tegen Ajax heeft gezien weet dat we de Alkmaarders bepaald niet mogen onderschatten.

 

Even, met de nodige tegenzin, terug naar de wedstrijd van vanmiddag. Twente had aan een sterke openingsfase, die het bekroonde met twee doelpunten, genoeg om de wedstrijd te beslissen. Eerst scoorde Stoch, al na vijf minuten, uit een schot dat Sepp de Roover nog licht van richting veranderde. Toen in de 21e minuut Tiendalli ook nog eens doeltreffend uithaalde (Van Loo bleef vastgenageld op de doellijn staan) zat de wedstrijd eigenlijk op slot.

 

In het verdere verloop van de eerste helft werden we bepaald niet weggespeeld maar we dwongen ook niks af. Het was aan Brian van Loo te danken dat we niet met een grotere achterstand dan 2-0 de kleedkamers ingingen, hoewel het er wellicht ook anders uitgezien zou hebben als Lovre op slag van rust niet net naast maar in het doel had geschoten (het was pas de eerste echte kans voor de Groningers...)

 

FC Groningen begon in de tweede helft met Danny Holla in de ploeg die Nicklas Pedersen kwam vervangen. De Deen deed het zeker niet slechter dan zijn onzichtbare landgenoot Morten Nordstrand, maar Jans gokte wellicht op een bevlieging van laatstgenoemde. Deze bevlieging kwam er echter helaas niet en ook Nordstrand mocht vroegtijdig naar de kant, na 68 minuten werd hij door Tim Matavz vervangen.

 

Op dat moment speelde FC Groningen al met 10 man en keek toen ook al tegen een 3-0 achterstand aan, omdat een handvol minuten eerder Van Loo met rood mocht inrukken toen hij de doorgebroken N'Kufo (niet al te hardhandig overigens) vloerde. Rood+penalty, door N'Kufo zelf feilloos ingeschoten, beroerder had de invalbeurt voor Luciano (na Brians rode kaart logischerwijze, koud en wel, in het veld gekomen, waardoor Koen van de Laak noodgedwongen naar de kant moest) niet kunnen beginnen. Dat N'Kufo zo vrij voor Van Loo kon opduiken gaat helaas op het conto van Andreas Granqvist, die niet hard genoeg op zijn keeper terugkopte waarna de Zwitser de bal kon bemachtigen.

 

De wedstrijd was daarmee natuurlijk helemaal gespeeld. Het onsportieve Twente-publiek begon met het scanderen van allerlei niveauloze uitingen als Ronnie neem die rotzooi mee, Ze krijgen voetballes tot aan het (voorspelbare) O, wat zijn die varkens stil. Hulde, Enschede!

 

In de 80e minuut maakte Ruiz er nog 4-0 van. Hij was omringd door Groningers maar met name Gibril Sankoh verdedigde de Twentse aanvaller zó onhandig en lief dat Ruiz al uitglijdend doeltreffend kon uithalen. Liever hadden we gezien dat hij hardhandig opzij was gezet, ten koste van nog een strafschop, maar dan toon je tenminste een beetje meer guts.

 

In de tweede helft telden we wel wat meer kansen voor FC Groningen. Er was een klutssituatie waarbij we met iets meer power mogelijk hadden kunnen scoren, De Roover had een mooi schot, even later gevolgd door Fredrik Stenman, en ook Danny Holla tenslotte was nog relatief dichtbij das Anschlusstor. De bal ging er echter niet in en daarmee was de grootste nederlaag in het lopende seizoen een feit.

 

De conclusie lijkt helder: FC Groningen moet het van oudsher primair niet van technische hoogstandjes maar vooral van inzet, strijd en passie hebben. Zodra deze elementen terugkeren in de ploeg kunnen we elke tegenstander aan, want aan kwaliteit schort het echt niet in onze selectie. Laten we hopen dat de ploeg dit besef en geloof in de eigen kwaliteiten terugkrijgt, met het zelfvertrouwen zal ook de rest (strijd, kansen, doelpunten, punten, linker rijtje) terugkomen.

 

Woensdag wacht alweer de volgende tegenstander, Vitesse-uit. De ploeg moet het inmiddels zonder zijn weggeschimmelde vechtarend Hector stellen, en speelt sinds diens tragische verscheiden als een krant. We moeten er alles aan doen dat wij niet als opkrikker voor het Arnhemse zelfvertrouwen gaan dienen, maar dat juist wij als herboren op het veld staan in de (vermoedelijk halflege) Gelredome, en daar de graszoden met vijandelijke spelers en al willen opvreten. Twente-trainer McLaren sprak vanmiddag na afloop tevreden over zijn ploeg They looked determined!, ik hoop van harte dat Ron Jans woensdagavond na afloop van een gewonnen bekerontmoeting met hetzelfde mooie gevoel de journalisten te woord staat! Het wordt immers de hoogste tijd voor de ommekeer in dit seizoen, een ieder die FC Groningen een warm hart toedraagt snakt daarnaar. Bij Willem II was het vanmiddag eindelijk zo dat de spelers niet alleen door de week op de training, wanneer ze ballen te kort komen aldus trainer Groenendijk, maar ook in de wedstrijd de bal wilden opeisen. Dit gaat ook op voor FC Groningen. Op de training schiet en kopt bv. Nordstrand ze er vanuit alle (on)mogelijke hoeken in. Trek dit door naar beker en competitie en de ommekeer is daar!

 

Forza Grunn!

 

En vooral: kop d'r veur!

 

 

Statistieken van clubsite FC Groningen:

 

Opstelling FC Groningen
Van Loo (60’ rood); De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Van de Laak (60’ Luciano), Enevoldsen, Lovre; Nordstrand (68’ Matavz), Pedersen (46’ Holla).
Rest bank: Jansen, Lachman, Bacuna, Garcia.

Opstelling FC Twente
Boschker, Stam, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli, Brama, Perez, Janssen (71’ Akram), Ruiz, Nkufo (78’ Wellington), Stoch (69’ Parker).
Rest bank: Mikhailov, Carney, Heubach, De Jong.

Toeschouwers: 23.800
Scores: 5' Stoch (Janssen) 1-0, 21’ Tiendalli (Stoch) 2-0, 62’ Nkufo (strafschop) 3-0, 80’ Ruiz (Wellington) 4-0.

Scheidsrechter: Blom
Rode kaart: 60’ Van Loo (overtreding op Nkufo)
Gele kaart: 81’ Holla (overtreding op Parker)

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.