Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

190 gasten online

FC Groningen schotelt publiek waanzinnige thriller voor

"Niets is onmogelijk voor hen die willen" en "Trots op Bacuna" - twee mooie spandoeken die vanmiddag op de Noord Curve te zien waren. Na afloop van de meeslepende thriller, die na een 1-1 ruststand na 90 minuten in 5-1 eindigde waarna ADO uiteindelijk de strafschoppen net iets beter nam, blijken beide leuzen een hoog waarheidsgehalte te hebben gehad. Wat we vanmiddag hebben beleefd - het is met geen pen te beschrijven. FC Groningen kwam na 24 minuten op voorsprong door Tim Matavz, maar toen ADO in de 37e minuut lansgzij kwam - toen was er een wonder nodig om ons Europa in te laten gaan. Er waren immers vier doelpunten nodig voor een verlenging. Maar het wonder kwam er bijna. In het eerste kwartier na rust scoorde de als een bezeten furie uit de kleedkamer gestormde FC drie maal - wat waren we trots op Virgil van Dijk en Leandro Bacuna. Toen Tim Matavz vlak voor tijd de 5-1 binnenschoot uit een strafschop ging het dak er definitief af in de Euroborg die als nooit tevoren schudde op z'n grondvesten. ADO was groggy maar kwam miraculeus zonder verdere schade de verlengingen door. Omdat Tim Sparv en Tim Matavz hun penalty's misten gaat ADO Europa in. Maar wat waren we er dichtbij... FC Groningen uit - en thuis, een wereld van verschil. Afgelopen donderdag hebben we het laten liggen...

 

Beeldmateriaal:

 

Samenvatting FC Groningen - ADO Den Haag (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra (Eredivisie Live)

Interview met Tim Matavz (Eredivisie Live)

Interview met Virgil van Dijk (Eredivisie Live)

Reportage RTV Noord

 

Inmiddels zijn onderaan het wedstrijdverslag ook fotoreportages toegevoegd.

 

Eerste helft

 

We kunnen de 29e mei 2011 qua sfeer rustig scharen in het rijtje , FC Groningen AZ (20 april 2006, 2-0, play-offs), FC Groningen - ajax (3 mei 2006, 2-1, play-offs), FC Groningen - Vitesse (1 oktober 2006, 4-3) en FC Groningen - Fiorentina (20 september 2007, 1-1). Wedstrijden waarbij er een orgie van lawaai door de Euroborg gierde en waarbij de spelers na afloop aangaven dat ze elkaar op het veld niet meer konden verstaan.

 

Vanmiddag was het in het eerste kwartier na rust en vanaf de slotfase van de tweede helft niet anders. FC Groningen bewees met een meesterlijke inzet en de absolute wil om te winnen, twee eigenschappen die we donderdag in Den Haag node hebben gemist, dat de woorden van Andreas Granqvist, meteen na afloop van de desastreus verlopen heenwedstrijd ("Wij willen dit zondag rechtzetten voor onze supporters") bepaald geen borrelpraat waren.

 

De FC startte in de opstelling die uit de afsluitende zaterdagtraining al was gebleken, dus met Van Loo, Van Dijk, Sparv en Matavz in de basis ten koste van Luciano, Kieftenbeld, Femi en Enevoldsen.

 

Het volle uitvak wilde aan het begin nog op boerenjacht gaan, maar van deze prietpraat viel gaandeweg de wedstrijd niets meer te vernemen, sterker nog - de meegereisde ADO-supporters bewezen van het slechtste soort gloryhunters te zijn, want ten eerste reizen ze alleen massaal mee als het goed gaat en ten tweede moedigden ze hun spelers alleen bij het eerste en enige doelpunt en bij de strafschoppen aan, voor de rest leek het wel een graftombe daarboven.

 

Pieter Huistra had vooraf aangegeven vanaf het begin druk te willen zetten en duels te willen winnen, en dit strijdplan, dat FC Groningen in elk geval thuis op het lijf is geschreven, pakte goed uit. Al na 40 seconden hadden we op 1-0 kunnen staan, maar de inzet van de vandaag zeer fitte en scherpe Tim Matavz ging het doel toen nog niet in.

 

Aan de andere kant was het oppassen geblazen, want Bulykin was terug van zijn schorsing en had na 3 minuten een aardige kopkans, maar Brian van Loo, vandaag zeer betrouwbaar keepend en een baken van rust voor zijn verdedigers, redde prima.

 

Het ging in deze fase nog even over en weer. Matavz stond (volgens de grensrechter) randje buitenspel, en Immers, veel te vrij gelaten, schoot vanuit vrije positie naast.

 

Het was vandaag qua sfeer echt genieten geblazen. Toen Dusan Tadic na een kwartiertje een corner mocht nemen ging iedereen in het stadion staan en schreeuwde ‘Forza Groningen’, het zal voor de ADO-supporters een vreemde gewaarwording zijn geweest. Hun eigen stadion wordt immers voornamelijk door kinderen bevolkt, maar voor de echte rauwe voetbalsfeer kun je beter een stuk richting het noordoosten reizen.

 

De gewenste vroege openingsgoal was niet gevallen, de spelers moesten elkaar in de ten opzichte van donderdag op vier posities gewijzigde opstelling nog een beetje vinden. Zo speelde Petter Andersson aanvankelijk wat ongelukkig op de tien-positie, maar hij werd ook niet altijd door zijn medespelers begrepen. In de tweede helft heerste de Zweed echter achter de aanvallers. Daartegenover kon ADO ook weinig uitrichten. De beide backs, Van Dijk en Stenman, hadden hun opponenten, Immers en Verhoek, steeds beter onder controle.

 

Na 25 minuten kwam FC Groningen eindelijk op voorsprong. Dusan Tadic, King of the Assists (dit was de 23ste assist van het seizoen!), bediende Tim Matavz en de Sloveen kopte prima binnen: 1-0!

 

De FC ging door en ADO begon te wankelen en in de verdediging heerste regelrechte paniek. Het zou mooi zijn als we daar toen al gebruik van hadden gemaakt door vóór rust een tweede doelpunt te scoren, maar dit lukte niet.

 

Al na een half uur haalde ADO het fenomeen tijdrekken uit de kast (Verhoek kreeg vanuit vak G de nodige verwensingen naar zijn hoofd voor zijn bloed-onder-de-nagels-wegschrapende gedrag bij corners), maar het veranderde niets aan het éénrichtingsverkeer dat op het doel van ADO-keeper Coutinho afkwam.

 

Uit een voorzet van - wie anders - Tadic kopte Virgil van Dijk op de lat, maar er was al voor buitenspel gefloten. Het ging daarna mis. Andreas Granqvist wilde een verre pass naar Petter Andersson versturen, maar zijn bal was te slap zodat de pass onderschept kon worden. Toen vervolgens Van Dijk ook nog in de fout ging was het voor Lex Immers een koud kunstje om te scoren: 1-1 na 38 minuten. We konden weer opnieuw beginnen: net als bij minuut 1 waren er vier doelpunten nodig. 4-0 zou goed geweest zijn voor uitschakeling van ADO, 5-1 zou ‘slechts een verlenging’ betekenen. Maar bij de stand 1-1 tekenden we daar blind voor!

 

De fout moeten we Van Dijk overigens niet te zwaar aanrekenen, rechtsback is nou eenmaal niet zijn positie (Van Dijk is een centrale verdediger), en hij werd afgelopen zomer nota bene als A-junior bij Willem II weggehaald, dat in ogenschouw nemende kunnen we rustig stellen dat hij zich fenomenaal aan het ontwikkelen is!

 

De gelijkmaker was wel onnodig, we hadden ADO nl. volledig in de tang.

 

In de eerste helft zagen we nog een (diep)gele kaart voor Tom Hiariej en een scrimmage in het stafschopgebied van Coutinho, waarbij scheidsrechter Kuipers de vrije schop aan ADO gaf, maar werd Virgil van Dijk daar niet irreglementair naar de grond gehaald?

 

Petter Andersson was gaandeweg de eerste helft steeds beter en feller gaan spelen, maar ja - er waren nu vier doelpunten nodig!

 

Met een mooie vrije schop van Van Dijk gingen we de rust in. Wat zich daarna voor de ogen van een uitzinnige menigte afspeelde was ongelofelijk.

 

Tweede helft 

 

We zagen dat Pieter Huistra zijn ploeg in de rust qua veldbezetting niet had gewijzigd, maar wel qua positie: Virgil van Dijk schoof nl. meerdere linies door en had zijn rechtsback-plek verlaten en ging naast Tim Matavz in de spits spelen. Een prima keuze van Huistra, want hierdoor kon de FC met lange ballen snel de voorste linie bereiken want Van Dijk is een lange, kopsterke vent die de bal ook nog eens met zijn lichaam goed kan afschermen en overzicht heeft. Kortom, wellicht het grootste talent uit de beloften.

 

Het eerste kwartier na rust was formidabel. Al na 48 minuten stond het 2-1: Coutinho liet een vrije schop van Virgil van Dijk binnenvliegen, tot afgrijzen van zijn coach John van den Brom die meewarig het hoofd schudde.

 

FC Groningen gooide alle schroom van zich af, vocht voor elke bal en wist zich gesteund door een fantastisch meelevend publiek.

 

Van den Brom had het niet meer en schoot een bal weg, het kwam hem op slechts een waarschuwing van Kuipers te staan.

 

Andersson speelde heerlijk op tien nu, maar we zouden eigenlijk alle spelers moeten noemen. Stenman, Van Dijk, Bacuna, Sparv - het waren klasbakken vanmiddag, en de rest ook.

 

Zeven minuten na de goal van Bacuna lag de bal alweer in het doel van Coutinho, nu was het Leandro Bacuna die met een verwoestende uithaal in de rechter hoek de keeper van ADO kansloos liet: 3-1 na 57 minuten!

 

Het spandoek 'Trots op Bacuna' gaat na zijn doelpunt de lucht in!

 

Het stadion kolkte nu ongelofelijk. ADO stond op instorten, het had geen weerwoord tegen de ontketende aanvalsdrift van de FC. ADO wisselde snel, Kubik voor Leeuwin, maar twee minuten na Leandro’s doelpunt kende de decibelrijke extase in de Euroborg echt geen grenzen meer toen Virgil van Dijk wederom Coutinho verschalkte. Hij schoot en via de arm van de geplaagde, blunderende keeper vloog de bal met een hoge boog in de het doel. Uitzinnigheid-puur in de Euroborg: 4-1, en we hadden nog een half uur voor één doelpunt dat verlenging zou betekenen!

 

Tussendoor moest Stenman af en toe handelend optreden, er suisde een schot van ADO voorlangs maar de drie Groningse verdedigers deden wat ze konden. Toen Bulykin volledig vrijstaand ook nog naast schoot - toen werd ons duidelijk: Van Loo houdt zijn doel nu verder schoon.

 

Van Dijk eiste alle ballen op. Of hij al jaren in het eerste speelt! Matavz schoot in de 70e minuut uit een assist van Van Dijk via de lat over, en Bulykin kon vervolgens naar de kant. Kevin Visser verscheen binnen de lijnen.

 

Het was éénrichtingsverkeer, ADO roeide alles weg maar kwam verder nergens meer aan toe, en het uitvak was morsdood. Ammi kreeg nog geel voor tijdrekken. Tadic ging nog neer (leek op een strafschop), en het was ZO SPANNEND.

 

Hiariej werd 10 minuten vóór tijd gewisseld voor Femi, en Van Loo was zelfs niet te beroerd om een ingooi voor zijn rekening te nemen. ADO ging wat aankloten bij de cornervlag en kreeg daarbij net even te vaak de steun van de scheidsrechter. Er ontstond nog wat tumult, Stenman was des duivels, maar veel was er niet aan de hand. Hij kreeg een duw/elleboogje van de irritante Verhoek en ging meteen neer. Maar Fredrik is in z’n element in dit soort omstandigheden, laat het oorlog voeren maar aan hem over. Kuipers gaf Verhoek geel, rood zou ook een te zware straf zijn geweest. We gaan Freddy komend seizoen missen...

 

Van Dijk ging vervolgens in het strafschopgebied van ADO neer en dat leek toch echt een penalty waard. Maar nee, er kwam geen strafschop. Toen nog niet. Even later wel! Bacuna was net gewisseld en Norair Mamedov was erin gekomen, toen Piqué van ADO in een scrimmage de bal met de hand van de lijn haalde. Rood en een penalty! Tim Matavz benutte de strafschop ijskoud en het stond na 89 minuten 5-1. Wie had dit voor mogelijk gehouden!

 

Verlenging

 

We kunnen vrij kort zijn over het vóór vanmiddag door velen niet voor mogelijk gehouden verlengstuk van de tweede helft. Het was werkelijk compleet éérichtingsverkeer wat zich op het veld afspeelde - ADO had met 10 tegen 11 niets in te brengen, stond onder grote druk, maar haalde op het tandvlees de strafschoppenreeks.

 

Femi schoot in de verlenging nog over, Van Dijk ging onder een staande ovatie en donderend geraas vanaf de tribune naar de kant (kramp) en Thomas Enevoldsen kwam er als laatste verse kracht in.

 

ADO was rijp voor de sloop, en FC Groningen sprak alle reserves aan en had de kracht om tot het einde door te gaan.

 

Andersson kopte nog naast, Tadic had een mooi schot en Granqvist ging in de vijandelijke 16 neer, maar nóg een strafschop vond Kuipers kennelijk net iets te veel van het goede.

 

Het was prijsschieten. In de 116e minuut kreeg Tim Matavz nog een enorme kans. Tim Sparv bleef maar een dijk van een partij spelen, wat een overzicht, wat een rust!

 

Vlak voor het einde van de verlenging scoorde Stenman nog bijna uit een corner van Tadic, en het laatste wapenfeit dat we hier noemen is een schot van Enevoldsen. ADO zette er niets tegenover, of het moet al die ene corner zijn, weggeven door Femi.

 

Kuipers blies na 120 minuten voor het einde en tja - bij strafschoppen weet je het nooit. Het leek nog goed te gaan, want Hagenees Radosavljevic was de eerste die miste, maar meteen daarna miste Tim Sparv ook (zoals hij in de bekerwedstrijd tegen ADO, de pot van 11 november jl., ook al miste...) en toen Tim Matavz bij een 3-4 stand zijn penalty ook niet benutte - toen waren we alsnog uitgeschakeld.

 

Het publiek, tot op het bot teleurgesteld, beloonde de Trots van het Noorden, dat tot het gaatje was gegaan en de meest energieke wedstrijd, gedreven door inzet en passie, sinds jaren op de mat had gelegd met een minutenlange staande ovatie. Deze wedstrijd gaat de boeken in als het bijna-wonder van de Boumaboulevard, en het uitvak zal pas bij aanvang van komend seizoen ontdaan zijn van alle diarree, want wat zullen de meegereisde Hagenezen het in hun broek hebben gedaan.

 

Het seizoen zit erop, geen Europees voetbal, maar we hebben uiteindelijk beter gepresteerd dan menig een bij aanvang van dit seizoen verwacht zal hebben.

 

Er zal nog veel over deze wedstrijd worden nagepraat, zoveel is zeker. Geschreeuwd wordt er voorlopig even niet - onze kelen zijn schor!

 

Vak G bedankt Fredrik Stenman na afloop met spandoek Stenman Bedankt;

Fredrik honoreert dit met zijn shirt en schoeisel

 

Forza Grunn!


Fotoreportage van Eric Smit:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0003 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0026 (Small)
tn_DSC_0028 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0061 (Small)
tn_DSC_0075 (Small)
tn_DSC_0082 (Small)
tn_DSC_0133 (Small)
tn_DSC_0144 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0148 (Small)
tn_DSC_0161 (Small)
tn_DSC_0162 (Small)
tn_DSC_0178 (Small)
tn_DSC_0195 (Small)
tn_DSC_0214 (Small)
tn_DSC_0225 (Small)
tn_DSC_0230 (Small)
tn_DSC_0271 (Small)
tn_DSC_0272 (Small)
tn_DSC_0273 (Small)
tn_DSC_0299 (Small)
tn_DSC_0309 (Small)
tn_DSC_0311 (Small)
tn_DSC_0313 (Small)
tn_DSC_0316 (Small)
tn_DSC_0356 (Small)
tn_DSC_0402 (Small)
tn_DSC_0404 (Small)
tn_DSC_0432 (Small)
tn_DSC_0436 (Small)
tn_DSC_0448 (Small)
tn_DSC_0449 (Small)
tn_DSC_0450 (Small)
tn_DSC_0452 (Small)
tn_DSC_0453 (Small)
tn_DSC_0473 (Small)
tn_DSC_0478 (Small)
tn_DSC_0534 (Small)
tn_DSC_0588 (Small)
tn_DSC_0589 (Small)
tn_DSC_0606 (Small)
tn_DSC_0610 (Small)
tn_DSC_0614 (Small)
tn_DSC_0625 (Small)
tn_DSC_0627 (Small)
tn_DSC_0631 (Small)
tn_DSC_0641 (Small)
tn_DSC_0646 (Small)
tn_DSC_0648 (Small)
tn_DSC_0651 (Small)
tn_DSC_0655 (Small)
tn_DSC_0658 (Small)
01/56 
start stop bwd fwd

 

Nagekomen foto's van Wouter Pauwels:

 

DSC_0034 (Small)
DSC_0064 (Small)
DSC_0072 (Small)
DSC_0077 (Small)
DSC_0088 (Small)
DSC_0089 (Small)
DSC_0104 (Small)
DSC_0106 (Small)
DSC_0108 (Small)
DSC_0113 (Small)
DSC_0121 (Small)
DSC_0130 (Small)
DSC_0132 (Small)
DSC_0142 (Small)
DSC_0143 (Small)
DSC_0145 (Small)
DSC_0151 (Small)
DSC_0165 (Small)
DSC_0168 (Small)
DSC_0171 (Small)
DSC_0172 (Small)
DSC_0177 (Small)
DSC_0178 (Small)
DSC_0180 (Small)
DSC_0181 (Small)
01/25 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Van Dijk (96’ Enevoldsen), Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (80’ Ajilore), Sparv; Bacuna (88’ Mamedov), Andersson, Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Kieftenbeld, Metaj, Veldmate.


Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Ammi, Kum, Derijck, Toornstra, Immers, Verhoek, Radosavljevic, Leeuwin (58’ Kubik; 90’ Bosschaart), Piqué, Bulykin (72’ Visser).
Rest bank: Zwinkels, Supusepa, Gielisse, Van Duinen.


Toeschouwers: 19.526
Scores: 24’ Matavz (Tadic) 1-0, 37’ Immers 1-1; 50’ Van Dijk (vrije trap) 2-1, 57’ Bacuna 3-1, 59’ Van Dijk 4-1, 89’ Matavz (strafschop) 5-1.
Strafschoppenserie: Derijck 1-0, Granqvist 1-1, Immers 2-1, Enevoldsen 2-2, Radosavljevic over, Sparv gestopt, Bosschaart 3-2, Tadic 3-3, Verhoek 4-3, Matavz lat.

Scheidsrechter: Kuipers

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.