Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

138 gasten online

Jubilerende Ron Jans zet FC Groningen op scherp - monsterzege op Vitesse

Een bijzondere dag voor Ron Jans vandaag, en voor alles en iedereen die FC Groningen in zijn hart meedraagt. Onze trainer begon zijn loopbaan bij FC Groningen exact zeven jaar geleden en de club zit momenteel in een moeilijk vaarwater. Vandaag werd echter een geweldige prestatie geleverd. De Trots van het Noorden verpletterde Vitesse en won volkomen verdiend met 1-5. Morgenavond weten we wie onze volgende tegenstander in het KNVB-bekertoernooi is; zaterdag ontvangen we met het nodige zelfvertrouwen AZ. Wat een avond vandaag!

Beelden van de wedstrijd, inclusief interviews met Bacuna, Jans en Stenman, zijn hier te zien (RTV Noord).

Wie vooraf had verklaard dat vanavond pagina 801 van teletekst er als volgt uit zou zien (let op de bovenste vermelding!), die hadden we op z'n minst een ras-supporter en groen-witte positivist genoemd:

 

 

FC Groningen begon vanavond in de volgende toch wat verrassende opstelling:

 

nordstrand

enevoldsen - lovre - van de laak

BACUNA - femi

stenman - granqvist - sankoh - de roover

luciano

 

Inderdaad, Leandro Bacuna maakte vanavond zijn debuut in de basis (Danny Holla had lichte knieklachten en kon niet spelen), en hij speelde met de overtuiging van een routinier die al jaren deel uitmaakt van de basis. Hij was zelfs één van de doelpuntenmakers. Gisteren had Ron Jans al aan Bacuna gevraagd of die een geheim kon bewaren, het betrof de toezegging van Leandro's debuut in de basis, vanavond in de enorm belangrijke bekerontmoeting in de Gelredome.

 

Allereerst het ongekende scoreverloop:

 

4' 0-1 Enevoldsen (assist Van de Laak)

22' 0-2 Bacuna (Enevoldsen)

29' 0-3 Stenman (De Roover)

37' 0-4 Granqvist (Nordstrand)

72' 0-5 Lovre (van de Laak)

88' 1-5 Kaya

 

Met name in de eerste helft, die we met een ongehoorde voorsprong van 0-4 afsloten, speelde FC Groningen geweldig. Het uitvak was vocaal veruit de meerdere van het thuispubliek, dat slechts met ruim 8.000 was op komen dagen. Eén van de twee lange zijdes werd zelfs leeggehouden. De aanhang van Vitesse had vrij toegang maar desondanks liep de Gelredome nog niet half vol. De meegereisde supporters uit Groningen vielen de hele wedstrijd echter op met ononderbroken aanmoedigingen en hadden een groot aantal prachtige vlaggen meegenomen.

 

De FC startte furieus. Al na vier minuten stond de bevrijdende voorsprong van 0-1 op het scorebord. Thomas Enevoldsen, weer één van de betere Groningers vanavond, rondde een hele mooie aanval die liep via Sankoh-Bacuna-van de Laak fraai af.

 

FC Groningen leverde de strijd waarnaar we al zo lang hunkeren. Lovre buffelde en had een bodycheck in de aanbieding, Enevoldsen slide er naar hartelust op los, en ook Sepp de Roover en Koen van de Laak joegen op elke bal. Wat een voorsprong aan zelfvertrouwen oplevert bleek ook uit het feit dat de spelers weer hongerig waren naar de bal en zich doorlopend aanboden.

 

De FC joeg door en na ruim 20 minuten verdubbelde Bacuna in zijn basis-debuutwedstrijd de score na een gave voorzet van Enevoldsen. De eerste Vitesse-"supporters" verlieten toen al het stadion, het ontlokte de Eredivisie Live-commentator de uitspraak Het publiek voelt zich bekocht. Het mocht weliswaar gratis naar binnen maar tijd is ook geld. Heerlijk!

 

De Arnhemmers die wel bleven zitten hieven massale fluitconcerten aan, en de slogans Wij willen voetbal zien! waren niet van de lucht, terwijl vanuit het uitvak verbaal veel sterker BOEREN! te horen was. Het deed de Groningers die niet mee konden reizen vanavond en aan Eredivisie Live waren overgeleverd meer dan goed.

 

Toen Fredrik Stenman uit een voorzet van de andere back, Sepp, fraai 0-3 binnenkopte - er was nog geen half uur gespeeld - was de wedstrijd definitief gespeeld. Andreas Granqvist had er echter nog steeds zin in en slalomde zich naar voren, speelde een 1-2-tje met Nordstrand en schoot in de 37e minuut heel beheerst binnen. 0-4. Wie had dat vooraf gedacht?

 

Inmiddels verzocht het thuispubliek aan zijn trainer, Theo Bos, om (citaat Vitesse-aanhang) zijn rotzooi mee te nemen. Met een klinkende 0-4 voorsprong gingen we met een gelukzalig gevoel de kleedkamers in. OP TV roemde John van de Brom onze Bacuna steevast Bruna (hoewel John zich naar eigen zeggen goed had voorbereid op het interview met juffrouw Barend), maar hij had niets dan lof in petto voor Leandro, nota bene nog een A-junior en vervroegd doorgestroomd naar de beloften.

 

In de tweede helft gebeurde er weinig meer. De wedstrijd was gespeeld. Vitesse bracht de irritante Nicky Hofs in de 2e helft in het veld (hij was door trainer Bos vooraf op de bank gezet uit onvrede over diens luiheid op de trainingen om hem op die manier weer scherp te krijgen), en dit bracht de nodige pit en strijd in de thuisploeg. Veel te laat natuurlijk. De FC liet Vitesse komen, het begon ook slordiger en nonchalant te spelen, maar Luciano hield zijn doel lang schoon (hoewel hij wel een paar merkwaardige acties had). Lovre scoorde in de 72e minuut 0-5 na een verre ingooi van Fredrik Stenman die via Jenner bij Koen van de Laak belandde die afgemeten voorgaf op Goran. In de 88e minuut tenslotte was het eindelijk raak voor Vitesse. Kaya schoot toen nl. loeihard de 1-5 binnen, het Arnhemse Anschlusstor zullen we maar zeggen.

 

Leuk om te vermelden is nog dat Michael Jansen in de 76e minuut zijn debuut voor FC Groningen mocht maken. De oud-speler van Vitesse lostte Fredrik Stenman af, die in de dug-out mocht gaan nagenieten van het feit dat hij vanavond zijn eerste (!) officiële doelpunt voor de FC heeft gemaakt. Hiervoor had hij maar liefst 82 wedstrijden (waarvan 80 basisplaatsen) nodig. Hiermee is hij een waardig opvolger gebleken van zijn voorganger op de linksback-positie, zijn landgenoot Mathias Florén. Deze sympathieke Zweed droeg 170 maal het shirt van FC Groningen, waarvan 151 basisplaatsen, en hij scoorde daarin twee maal. Fredrik zit nu dus op ongeveer hetzelfde moyenne :-)

 

Na exact 0 minuten blessuretijd blies scheidsrechter Kuipers voor het laatst en kon het dit seizoen bepaald niet verwende Groningen-publiek definitief uit zijn dak gaan. Of we zaterdagavond zo rond de klok van half 11 hetzelfde gevoel hebben als we AZ - vanavond hopeloos stuntelend tegen Spakenburg - te kijk hebben gezet? Wij tekenen ervoor!

 

Morgen weten we wie onze volgende tegenstander in dit nu al legendarische bekertoernooi is. Na 11 competitiewedstrijden hebben we pas 8x gescoord, maar in twee bekerduels - uitwedstrijden tegen nota bene vooraf als moeilijk ingeschatte eredivisionisten - staat de teller al op 9 doelpunten. Wat een knotsgek seizoen tot nu toe!

 

Wij nemen er nog één op!

 

Forza Grunn!

 

De statistieken van deze wedstrijd (bron: clubsite FC Groningen):

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman (77' Jansen); Ajilore, Lovre, Bacuna; Van de Laak, Nordstrand (72' Garcia), Enevoldsen (58'  Matavz).
Rest bank: Ter Wielen, Pedersen, Koç, Lachman.

Opstelling Vitesse
Velthuizen; Verhaegh, Van Diermen, Drost, Claudemir, Molhoek, Kaloglu (46' Hofs), Jenner, Stevanovic, Jong-a-Pin (46' Pluim), Büttner (78' Kaya).
Rest bank: Room, Van der Struijk, Felixdaal, Gravenbeek.

Toeschouwers: 8.550
Scores: 4' Enevoldesen (Van de Laak) 0-1, 22' Bacuna (Enevoldsen) 0-2, 29' Stenman (De Roover) 0-3, 37' Granqvist  0-4; 72' Lovre (Van de Laak) 0-5, 88' Kaya (Hofs) 1-5.

Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Van Roekel en Simons
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 42' Van Diermen (overtreding op Van de
Laak)

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.