Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

259 gasten online

FC Groningen verspeelt volkomen onnodig drie punten tegen tiental van Roda JC

FC Groningen had vanavond de uitgelezen mogelijkheid om de competitie met een zege te beginnen, maar na afloop van de wedstrijd staat het met lege handen. Al na 12 minuten kwam het door een benutte strafschop van Leandro Bacuna op voorsprong, en er leek geen vuiltje aan de lucht. De penalty was toegekend doordat Nicklas Pedersen in het strafschopgebied was neergeduwd door Ruud Vormer, die van scheidsrechter Wegereef de rode kaart kreeg voorgeschoteld. In het restant van de eerste helft was de FC heer en meester tegen de tien Limburgers, en kreeg dotten van kansen, maar het liet na de voorsprong te verdubbelen. Ook het begin van de tweede helft was voor FC Groningen, maar Roda JC knokte zich daarna terug. Mark-Jan Fledderus scoorde in de 76e minuut de gelijkmaker uit een van richting veranderde vrije schop, en Sanharib 'de tank' Malki wist in de 87e minuut uit een kluts zelfs de volkomen onverdiende 2-1 binnen te werken. Pieter Huistra bracht pas in de minuten 78, 83 en 85 de broodnodige extra aanvallende wissels binnen de ploeg - het bleef 2-1. De meegereisde supporters gaan met een kater terug naar huis; wat resteert is een zwaar gefrustreerd gevoel. Dit had niet gehoeven! Wel durven wij te stellen dat het vertoonde spel van de eerste helft vertrouwen geeft voor de komende wedstrijden.

 

Beeldmateriaal van Eredivisie Live:

Samenvatting Roda JC - FC Groningen

Reactie Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd


Inmiddels staat onderaan het wedstrijdverslag een fotoreportage van de wedstrijd van Eric Smit!

 

Eerste helft 

 

Zonder de van PSV op huurbasis overgekomen Jagos Vukovic trapte Roda JC vanavond af voor de eerste helft. De blunderende Limburgers hadden verzuimd een tewerkstellingsvergunning voor de Serviër aan te vragen, waardoor deze niet speelgerechtigd was.

 

FC Groningen startte in de verwachte opstelling, speelde in het thuisshirt en speelde ook vanaf het begin alsof het een thuiswedstrijd betrof. Wat dat betreft bleek de op de persdag door Pieter Huistra geuite wens om het verschil in voor-de-dag-komen tussen thuis- en uitduels bepaald geen loze uitspraak geweest te zijn. Het zette goed druk, leverde veel strijd en was duidelijk voor de winst naar het drijfnatte Kerkrade afgereisd.

 

Al na vijf minuten had de mooi aangespeelde Tadic een goede kans, maar ten koste van een corner redde Roda-keeper Tyton. Bij deze hoekschop blesseerde Nicklas Pedersen zijn tegenstander Broekhof, maar deze kon verder spelen.

 

Amper twee minuten later kreeg Groningen alweer een mooie kans. Tom Hiariej gaf de bal door aan Leandro Bacuna, die mooi opkwam tot aan de achterlijn. Hij gaf voor, maar via Monteyne kwam de bal tegen de paal.

 

FC Groningen vervolgde zijn pressievoetbal, zag een doelpunt van Bacuna (terecht) wegens buitenspel afgekeurd worden, en Roda kon er niets tegenover stellen, afgezien van een schotje van Pluim (die in het strafschopgebied niet van de bal gezet kon worden), dat net naast het doel van Van Loo vloog.

 

Nadat Tim Matavz de bal net over het doel van Tyton had gelobt kwam FC Groningen na 12 minuten volkomen verdiend op voorsprong. Tadic had Matavz fraai aangespeeld, en de Sloveen bediende Pedersen al even fraai met een hakje. De Deen werd echter lomp weggeduwd door Ruud Vormer - rood en een strafschop! Bacuna schoot feilloos binnen en na 12 minuten stond het 0-1!

 

Heel eventjes wachtte FC Groningen af, maar vervolgde gelukkig snel met z’n dominante manier van voetballen. De bepaald niet altijd overtuigende Tyton liet een schot van Bacuna los, maar Pedersen, die goed en scherp speelde, kon er niet van profiteren - weer via Tyton ging de bal over - het resultaat was slechts een corner.

 

De verdediging van Roda wankelde, maar het bleef helaas bij wankelen. FC Groningen had geen kind aan Roda dat alleen een hoekschop kreeg omdat FC Groningen die zelf weggaf.

 

Na 20 minuten had het wederom 0-2 kunnen staan. Hiariej had de bal meegekregen van Bacuna (beiden wisten elkaar goed te vinden aan de rechterkant) en schoot met de buitenkant van zijn rechtervoet op de paal - het zou het doelpunt van de week zijn geweest.

 

Tim Matavz liet bij vlagen zijn geweldige balcontrole zien, en ook Dusan Tadic liep aan de linker kant zijn tegenstanders voorbij alsof ze er niet stonden. De slechts 12.500 toeschouwers, die het lelijke Parkstad Limburg Stadion voor net iets meer dan de helft vulden, zullen er jaloers naar hebben gekeken.

 

FC Groningen was goed aan de bal, wist de vrije man goed te vinden en kon in de eerste helft echt overtuigen. Het ging waar nodig de duels stevig in, en niets leek een overwinning in de weg te staan.

 

Na een half uurtje verraste Hiariej, goed spelend, met een boogbal (als voorzet bedoeld?) Tyton bijna, en FC Groningen ging steeds gemakkelijker voetballen. Aanvoerder Kees Kwakman zagen we ook een prachtige verre bal lanceren - nee het spel van FC Groningen kon ons in deze fase zeker bekoren.

 

Matavz, die vóór zijn tegenstander was gekomen, kopte over uit een afgemeten voorzet van Lorenzo Burnet, en toen we Bacuna professioneel een corner zagen veroveren zagen we in een flits de gelaatstrekken van Leandro waaruit vertrouwen en een goede vorm spraken.

 

FC Groningen bleef de pot controleren maar bleef ook verzuimen de trekker over te halen. Tyton redde miraculeus bij een kopbal van Pedersen; uit de hieruit resulterende hoekschop, de zoveelste voor Grunn, schoot Kwakman naast.

 

In de slot minuut van de eerste helft prutste Hempte nog wat achterin, weer een Groningse corner, maar de poging van Hiariej trof weer geen doel. Het spel van Roda kon op dat moment als dramatisch worden bestempeld, maar toen het rustsignaal klonk leefde de ploeg nog wel.

 

Tweede helft 

 

Roda JC wisselde bij het begin van de tweede helft. Broekhog ging, Biemans kwam. Maar aan het spelbeeld veranderde aanvankelijk niets. Al in de eerste minuut na rust liet Tim Matavz een mooi schot zien uit een aanval over vele schijven. Het resultaat was een corner van Dusan Tadic, Jonas Ivens kopte hieruit op de lat.

 

FC Groningen bleef voor elke bal vechten, ook Maikel Kieftenbeld, die verder echter ook een aantal malen balverlies leed.

 

In de 52e minuut zagen we een schot van Bacuna, gevolgd door een overtreding van Pedersen die ietwat zwaar met geel werd bestraft. De sliding van de Deen trof voornamelijk de bal, maar Fledderus ging, zoals we hem kennen, met graagte tegen de vlakte.

 

Even later kreeg Tim Matavz dé kans op de 0-2. Hij werkte de bal, die hij uit een prachtige verre pass van Ivens had gekregen, echter naast het doel.

 

Het was een wonder dat het nog 0-1 stond. Dit zag ook Harm van Veldhoven, de coach van Roda, die in de 54e minuut wederom wisselde en De Beule voor Biemans bracht.

 

Roda was nooit lang in balbezit, althans tot dat moment niet. FC Groningen kreeg nog wel wat kleine kansjes (Hiariej, Tadic), maar de stand van 0-1 was link. Het eerste bewijs hiervan werd geleverd na 68 minuten, toen Delorge een schot op het doel van Van Loo lanceerde.

 

Dit was het sein voor Roda om het initiatief te grijpen. FC Groningen ging juist slordiger spelen en er leek broodnodig vers bloed in de ploeg gebracht te moeten worden.

 

Grunn had ook steeds meer kleine overtredinkjes nodig, en Roda wisselde voor de derde maal: Malki kwam in de 71e minuut voor Delorge.

 

Ramzi schoot bovenop het doel, Pedersen had nog een kleine doelpoging maar het was vervolgens gedaan met de FC.

 

Het publiek ging ‘alles of niets’ scanderen, en in de 74e minuut moest Brian, tot dat moment rustig keepend, voor de eerste maal serieus ingrijpen bij een schot van Fledderus.

 

Een minuut later maakte Hiariej een vrij domme overtreding op een gevaarlijke plek. Hij duwde Junker weg, een vrije schop op 20 meter recht voor het doel van Van Loo was het resultaat. Fledderus nam een aanloop en zag de bal dwars door de muur van richting veranderd worden, waardoor Van Loo kansloos was. 1-1, we waren er al een beetje bang voor. Volkomen onnodig dit...

 

Pas nu bracht Huistra de eerste wissel binnen de lijnen: Petter Andersson voor Leandro Bacuna. Het was echter Roda dat een kans kreeg: Van Loo redde moeizaam op een inzet van Ramzi, waarna Junker net niet kon afronden.

 

Kieftenbeld ontving nog een gele kaart voor een sliding op de bal, waarbij Ramzi echter bleef liggen. Fledderus schoot een vrije schop over, veroorzaakt door Kwakman die een overtreding op Malki maakte.

 

Vervolgens werden ook nog Enevoldsen (voor Pedersen) en Suk (voor Matavz) gebracht, maar in plaats van dat het 1-2 werd maakte Roda in de 87e minuut de 2-1. Junker zette voor, Hiariej schoot de bal tegen Malki aan en het leder vloog snoeihard langs Van Loo die kansloos was.

 

Het wedstrijdbeeld stond op z’n kop, maar het bleef bij 2-1. Enige wapenfeiten nog: een gele kaart voor Burnet en een kans voor Andersson die een voorzet van Enevoldsen niet vol kon inschieten zodat Tyton kon redden. En Suk zorgde er bijna voor dat Roda met negen man verder moet: hij kwam in de 93e minuut frontaal in botsing met Tyton, die verzorgd moest worden, maar doorging omdat Roda al 3x had gewisseld.

 

De eerste nederlaag is een feit, maar als we ooit makkelijk bij Roda hadden kunnen winnen, dan was het vanavond wel...

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Holla; Bacuna (77’ Andersson), Pedersen (84’ Enevoldsen), Tadic; Matavz (87’ Suk).
Rest bank: Luciano, Van Dijk, Johansson, Kappelhof.

 

Opstelling Roda JC
Tyton, Monteyne, Wielaert, Broekhof (46’ Biemans), Hempte, Delorge (71’ Malki), Vormer (12’ rood), Ramzi, Fledderus, Junker, Pluim (54’ De Beule).
Rest bank: Prus, Sutchuin, Hupperts, Staelens.

 

Toeschouwers: 12.650
Scores: 13’ Bacuna (strafschop) 0-1; 76’ Fledderus (vrije trap) 1-1, 88’ Malki 2-1.

 

Scheidsrechter: Wegereef
Assistenten: Goossens en Polman
Vierde official: Van den Kerkhof
Rode kaart: 12’ Vormer (doorgebroken speler)
Gele kaarten: 52’ Pedersen (overtreding op Fledderus), 79’ Kieftenbeld (overtreding op Ramzi), 89’ Burnet (overtreding op Junker)

 

Reacties Pieter Huistra en Harm van Veldhoven na afloop van de wedstrijd

(bron: www.fcgroningen.nl):

 

Pieter Huistra

"We zijn goed aan de wedstrijd begonnen, waren heer en meester op het veld. Ik was ook zeer tevreden met de manier waarop er gespeeld werd. We deden alles goed tegen de 4-4-2 met een ruit op het middenveld. Het enige wat we vergaten, was het maken van doelpunten. Vooral toen we tegen tien man kwamen te spelen. En Roda JC-doelman Tyton maakte enkele goede reddingen.

 

Tot de 1-1 was er wat mij betreft niet heel veel aan de hand. Daarna begonnen we de weg een beetje kwijt te raken. Al is dat misschien ook weer wat teveel gezegd. We wonnen geen duels meer, hadden te weinig druk naar voren en deden veel te weinig met de ruimte. Zeker toen Roda achterin één op één ging spelen, hadden wij daarmee veel meer moeten doen. Het is teleurstellend en heel zuur. Als je dan ook nog verliest, ga je met een heel slecht gevoel in de bus terug naar Groningen."

 

Harm van Veldhoven

"Ik ben tevreden met het resultaat, want heb ook die eerste helft gezien. We hadden enorm veel problemen en ik heb daar geen verklaring voor, behalve dat Groningen veel bewoog en de bal liet gaan. En dan de kwaliteiten van Matavz, Pedersen en Tadic. Wij hadden verwacht dat Holla meer ‘vanuit’ Fledderus zou spelen en Delorge meer vrijheid zou krijgen. Maar de ruimte lag juist aan de andere kant.

 

We leden veel balverlies, moesten naar adem snakken en er was geen communicatie. Na de rode kaart ging Fledderus centraal spelen en hebben we Ramzi wat laten zakken. Met het nodige geluk hielden we de 0-1 tot de rust. Daarna hebben we Biemans in de dekking gezet en Wielaert doorgeschoven. Elke invaller bracht vervolgens weer wat extra’s. Na de 1-1 zijn we gewoon op onze manier blijven voetballen. Groningen leed sneller balverlies en uiteindelijk dwing je dan de overwinning af.

 

De eerste helft speelden we op het niveau 12 tot 15 van de Eredivisie, maar na de pauze heb ik passie gezien en kwam het publiek erachter. Dat is het niveau dat nodig is om tussen de zesde en negende plek te spelen. We hebben weinig kansen gehad maar wel gescoord op belangrijke momenten. Deze week is het daarom een stuk positiever als we praten over de negatieve dingen uit de eerste helft, die er absoluut uit moeten."

 

Fotoreportage van Roda JC - FC Groningen van Eric Smit:

 

tn_DSC_0003 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0014 (Small)
tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0040 (Small)
tn_DSC_0041 (Small)
tn_DSC_0042 (Small)
tn_DSC_0043 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0061 (Small)
tn_DSC_0069 (Small)
tn_DSC_0071 (Small)
tn_DSC_0106 (Small)
tn_DSC_0124 (Small)
tn_DSC_0134 (Small)
tn_DSC_0140 (Small)
tn_DSC_0151 (Small)
tn_DSC_0215 (Small)
tn_DSC_0216 (Small)
tn_DSC_0217 (Small)
tn_DSC_0218 (Small)
tn_DSC_0221 (Small)
tn_DSC_0222 (Small)
tn_DSC_0223 (Small)
tn_DSC_0224 (Small)
tn_DSC_0225 (Small)
tn_DSC_0226 (Small)
tn_DSC_0227 (Small)
tn_DSC_0228 (Small)
tn_DSC_0229 (Small)
tn_DSC_0230 (Small)
tn_DSC_0293 (Small)
tn_DSC_0485 (Small)
tn_DSC_0486 (Small)
tn_DSC_0487 (Small)
tn_DSC_0488 (Small)
tn_DSC_0489 (Small)
tn_DSC_0490 (Small)
tn_DSC_0491 (Small)
tn_DSC_0512 (Small)
tn_DSC_0514 (Small)
tn_DSC_0515 (Small)
tn_DSC_0540 (Small)
tn_DSC_0550 (Small)
tn_DSC_0552 (Small)
01/50 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.