Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

125 gasten online

FC Groningen stoomt op naar zesde plaats na 4-2 zege tegen zwak ADO Den Haag

We schreven het vooraf al: wedstrijden tussen FC Groningen en ADO Den Haag staan vaak garant voor doelpuntrijke festijnen, en zo was het ook vanmiddag. De wedstrijd was qua veldspel bijna een kopie van die van vorige week. Net als in Kerkrade speelde FC Groningen een dijk van een eerste helft en begon het ook prima aan de tweede helft. Schortte het tegen Roda echter aan het scoren van doelpunten, de FC had het vizier vandaag wél op scherp staan. Na een 3-0 ruststand (3x Tim Matavz!) liep FC Groningen door een doelpunt van Leandro Bacuna zelfs uit naar 4-0, waarna er door klungelig verdedigen twee doelpunten werden weggeven. ADO was echter te zwak om verdere schade aan te richten, en zo kwam vanmiddag de zo vurig gewenste revanche op de deceptie van Roda-uit tot stand. Uitblinkers aan de kant van FC Groningen: Tim Matavz (drie goals en een assist), Dusan Tadic (twee assists), Lorenzo Burnet (lijkt de longen, drive en inzet van Fredrik Stenman te hebben) en Maikel Kieftenbeld (fantastisch spelend op het middenveld). FC Groningen maakt een reuzensprong op de ranglijst en staat nu op een zesde plaats!

 

Beeldmateriaal van Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - ADO Den Haag

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

 

Onderaan het wedstrijdverslag hebben we een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

En meteen na de hattrick van Tim Matavz lezen we deze tweet van Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International: "Ook #matavz is kandidaat bij #PSV Interesse is zojuist bevestigt. En dat is wat anders dan een bod doen!!! Zie VI.nl"

(Wij gaan ons hierin maandag verder verdiepen.)

 

Eerste helft

  

Liep FC Groningen in 2004 in de thuiswedstrijd tegen ADO nog soepeltjes uit naar 4-1 waarna de Hagenezen terugkwamen tot 4-3 en het nog bloedstollend spannend werd en het publiek bij het laatste fluitsignaal van (toen al) Kevin Blom hoongelach en gefluit over had voor de thuisploeg, vandaag liet de FC het niet zo aanbranden. Het liet ADO na de ongekende (maar volkomen verdiende) voorsprong van 4-0 wel dichterbij sluipen tot 4-2, met dank aan dezelfde (volgens Kees Kwakman) hoofdrolspelers van vorige week, Brian van Loo en Tom Hiariej. Van Loo kwam nutteloos en slecht uit bij de 4-1 en Hiariej liet na Jens Toornstra de dekken waardoor deze de 4-2 kon voorbereiden. Maar daarna was het alweer over met de dadendrang van ADO en hadden we makkelijk kunnen uitlopen naar 6-2. Het gebeurde niet maar het publiek ging tevreden naar huis en hoeft pagina 819 van Teletekst niet meer angstvallig te mijden.

 

Onze fotograaf Eric Smit had Wesley Verhoek al niet uit de bus zien stappen, en inderdaad bleek het ultieme bewijs van ‘oost west thuis best’ ook niet op het wedstrijdformulier voor te komen. Volgens ADO had de onverlaat, die heel Nottingham tegen zich in het harnas heeft gejaagd, zich verstapt. Meer dan een forse verzwikking van de bovenkamer zal er echter niet aan de hand zijn en wij verklaren zijn absentie met heimwee. Heimwee, die zich van hem meester maakte nadat de bus de stadsgrenzen van Den Haag achter zich had gelaten, waarna de bus rechtsomkeert zal zijn gegaan om de arme Wesley bij het veilige thuisfront af te leveren.

 

Kortom, Lorenzo Burnet had een andere tegenstander en dit bood de kleine maar enthousiaste en nooit opgevende linksback de uitgelezen mogelijkheid om zich in de kijker te spelen, en deze kans greep Lorenzo met beide handen aan. We hebben van hem genoten vanmiddag. Tip aan de verantwoordelijke van de video wall: verander de achternaam Brunet eens in Burnet!

 

Bij de wisselspelers zagen we wederom geen Matías Jones, die nog niet ver genoeg zal zijn in de ogen van de technische staf (en wij delen die mening, zeker aan fysieke sterkte moet de Uruguyaan nog het nodige ontwikkelen), en ook Johan Kappelhof moest vanaf de tribune toekijken. Tja, 90 minuten spelen voor Jong Oranje maar vervolgens niet goed genoeg voor de bank van FC Groningen - het kan verkeren. Wij hadden dit echter wel verwacht. Pieter Huistra ziet zich ‘geconfronteerd’ met een fitte selectie en moet keuzes maken. Hij geeft dan vermoedelijk de voorkeur aan spelers die iets multifunctioneler zijn. Zo zou bij een blessure van Hiariej Kieftenbeld naar achteren kunnen doorschuiven en kun je Sparv inbrengen. Virgil van Dijk kun je als verdediger maar ook als spits inbrengen. Kappelhof kan echter alleen in de verdediging spelen. Maar zijn kansen komen nog wel.

 

Voorafgaande aan de wedstrijd werd van zes spelers afscheid genomen. Zoals verwacht ging Andreas Granqvist met de indrukwekkendste ovaties aan de haal, en dit zullen de eveneens uitgezwaaide Serhat Koç, Norair Mamedov, Michael Jansen, Jeroen Veldmate en Shkodran Metaj hem zeker niet hebben misgund.

 

FC Groningen begon goed aan de wedstrijd en kreeg al snel een corner, die uiteraard werd genomen door Dusan Tadic. Uiteindelijk werd de bal mooi indraaiend ingebracht door Maikel Kieftenbeld, die toen al zijn visitekaartje afgaf voor een puike partij.

 

Coutinho nomineren we hierbij overigens voor de trofee ‘drager van het lelijkste keeperstenue van de Eredivisie’ - wat de garderobedames in Den Haag dit keer voor hem hadden uitgezocht grenst aan hondsdolheid.

 

Aan de rechterkant zagen we Bacuna en Kieftenbeld goed samenspelen. FC Groningen zette druk vanaf het begin en nadat Kwakman neerging (geen fluitsignaal van Van Boekel) zagen we een schotje van Bacuna. Het centrale verdedigingsduo Ivens-Kwakman, veel bekritiseerd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, deed het net als tegen Roda goed, dit biedt perspectief voor de toekomst.

 

Eventjes leek de thuisploeg de teugels wat te gaan vieren, maar nog binnen het eerste kwartier herpakte Grunn zich alweer en via Burnet en Tadic kreeg Matavz een goede kans. De Sloveen kopte goed in maar Coutinho kon toen nog pareren.

 

Een paar minuten later was het echter wel raak: Ivens lanceerde een verre bal richting Matavz. Ramon Leeuwin, vandaag dramatisch spelend in het hart van de Haagse verdediging, kopte te kort terug op zijn eigen keeper, waarna Dusan Tadic de bal kon onderscheppen en afspeelde op Tim Matavz, die Gino ‘koning van de wietplantages’ Coutinho het nakijken gaf: 1-0 na 16 minuten!

 

De FC had het initiatief inmiddels weer volledig terug, mede door uitmuntend spel van Maikel Kieftenbeld. Ook Petter Andersson droeg zijn steentje bij. Hij speelde niet extreem opvallend, maar veroverde herhaaldelijk puur op inzet de bal op een tegenstander, was zowel voorin als achterin te vinden, wees zijn medespelers op de positie die ze moesten innemen, zocht zelf zoals altijd uitstekend de vrije ruimte en joeg op vele ballen - kortom, hij droeg de aanvoerdersband met verve.

 

De sfeer in de Euroborg was in deze fase heerlijk. FC Groningen deed er goed aan door te drukken (in Roda bleef de 2-0 immers uit, met alle rampzalige gevolgen van dien), en al na 21 minuten werd de voorsprong verdubbeld. Burnet speelde op Tadic, die Matavz wederom bediende en weer was Tim Matavz koelbloedig in de afronding: 2-0!

 

Scheidsrechter Van Boekel floot in deze fase uiterst warrig. De overtreding op Kwakman werd al niet bestraft, Andersson werd van achteren op een smerige manier neergehaald wat niet eens een gele kaart opleverde en zo kunnen we nog wel een paar dubieuze beslissingen opnoemen. Echter: er zijn wel degelijk slechtere scheidsrechters, en hij stak nog altijd positief af bij de grensrechtersknoeier op oost...

 

Na een half uurtje zagen we zowaar iets voor het doel van FC Groningen. Een speler van ADO schoot op doel, Van Loo ging al naar de verre hoek maar Kwakman roste de bal voor zijn voeten weg: corner. Wie communiceerde hier niet optimaal?

 

Even later werd Dusan Tadic neergehaald en weer floot Van Boekel niet. Hoogst merkwaardig. ADO profiteerde hier keurig van en grossierde in kleine en middelgrote overtredingen, in de wetenschap dat er toch niet tegenop werd getreden. Overigens ging Danny Holla ook een keer ambitieus met een sliding voor de bal, raakte de bal ook, maar zijn tegenstrever ging gestrekt, maar overleefde de actie wel.

 

Bacuna bleef maar enthousiast over het veld zwoegen. Soms wilde hij iets té enthousiast dwars door tegenstanders heenflitsen, maar ‘s mans inzet was weer puik vanmiddag.

 

In de 36e minuut genoten we van een mooie rush van Tom Hiariej. Op klungelige wijze maakte Leeuwin er een corner van, en uit deze corner kopte diezelfde Leeuwin snoeihard op de lat, de bal sprong terug in het veld en Tim Matavz kopte keurig de 3-0 binnen. Wat een heerlijke, efficiënte spits was Matavz vanmiddag, gaan we hem ook ná 1 september in het shirt van de FC terugzien?

 

ADO was het spoor helemaal bijster en was rijp voor de slacht. Meteen vanaf de aftrap werd de bal ingeleverd, Tim Matavz toverde een paar heerlijke acties uit de hoge hoede en stoomde op richting Coutinho, maar de Sloveen kon ternauwernood worden gestopt.

 

Met een eclatante 3-0 ruststand gingen de spelers van FC Groningen de catacomben in. Het zag er allemaal heel goed uit wat de FC het publiek had voorgeschoteld. Het fysiek sterke trio Holla, Andersson en Kieftenbeld zorgde met snelheid en vechtlust voor veel balbezit van de thuisploeg, gevoegd bij het goede spel van eigenlijk alle andere spelers en het was duidelijk dat er muziek in dit elftal zit.

 

Tweede helft 

 

Uiteraard begon FC Groningen ongewijzigd aan de tweede helft. ADO had een half dozijn spelers kunnen wisselen, maar trainer Maurice Steijn liet slechts Aleksandar Radosavljevic achter in de kleedkamer. Voor deze speler, goed voor honderden Scrabble-punten maar vanmiddag in de Euroborg volkomen onzichtbaar, kwam Paul Mulders in de ploeg.

 

ADO begon met iets meer pit aan de tweede helft, kreeg via Hiariej een corner, maar uit een aanval via Kieftenbeld en Matavz (wat een techniek, wat een balbeheersing!) was het Leandro Bacuna die al in de 47e minuut de 4-0 liet aantekenen. De Euroborg stond alweer in vuur en vlam en de FC leek op een monsterscore af te stevenen.

 

Maikel Kieftenbeld was ook weer formidabel aan de tweede helft begonnen en Pieter Huistra heeft met Holla, Sparv en Kieftenbeld echt een luxeprobleem. Femi zou zich er echt niet tussengespeeld hebben, voor hem zijn we blij dat hij weer in Denemarken is.

 

En toen gebeurde dat wat we wel vaker zien - er vallen uit het niets tegendoelpunten. Eerst was het Brian van Loo die we bij een voorzet van Mike van Duinen weliswaar zagen uitkomen, maar volledig mistasten, zodat Lex Immers moeiteloos kon binnenkoppen: 4-1 na 51 minuten. Natuurlijk was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar toch jammer.

 

Meteen waren we getuige van een heerlijke Groningse aanval die bijna tot de 5-1 leidde.

 

Het werd nu wat stiller in het stadion zodat we zelfs de naar verluidt uit Zuidlaren ontsnapte josti met z’n accordeon konden horen. Kan die man a.u.b. een stadionverbod krijgen? Als er iets niet past in de Groene Hel, dan is het dit soort folklore!

 

Coutinho had na 57 minuten de lachers op z’n hand toen hij zich de bal door Tim Matavz liet ontfutselen. Tim passte prima af op Dusan Tadic die de bal eigenlijk voor het ‘inpissen’ had, maar ja - de Serviër is wel een unieke assistenleverancier, maar geen goalgetter. Gelukkig maar, anders zou hij niet voor FC Groningen spelen.

 

Twee minuten later stond het zowaar 4-2. Uit een aanval van ADO, die verdacht veel op buitenspel leek maar wat het niet was, kon de door Tom Hiariej veel te vrijgelaten Jens Toornstra ongehinderd afspelen op Mike van Duinen die de 4-2 maakte.

 

ADO geloofde er nu weer in, en terecht - nog één doelpunt en het verschil was nog maar één. FC Groningen leek het onheil over zichzelf af te roepen en had het onnodig spannend gemaakt. Het had de hele wedstrijd gecontroleerd maar het verschil was nog maar twee goals.

 

ADO wisselde snel Wouter de Vogel door de eerder ook door FC Groningen begeerde Tjaronn Chery, en aan de kant van de thuisploeg kwam Tim Sparv even later voor Danny Holla in het veld.

 

Kort daarna verstapte Petter Andersson zich en hij leek last van zijn knie te hebben. Gelukkig van zijn rechter, ‘goede’ knie, maar hij werd in de 74e minuut wel vervangen door Nicklas Pedersen; Kees Kwakman nam de aanvoerdersband van Andersson over. We schrokken toen we zagen dat de Zweed in de dug-out ijs en een verband om z’n knie kreeg, maar bij de ereronde liep Petter weer gewoon mee, dus het zal allemaal wel meevallen.

 

Van Loo bewees bij een corner van ADO wel degelijk een lijnkeeper te kunnen zijn, maar in deze situatie hadden we hem juist wel graag zien uitkomen...

 

Veel gebeurde er in het laatste kwartier niet meer. Johansson, Van Dijk en Enevoldsen liepen nog warm, Matavz werd dubieus voor buitenspel afgevlagd, en Burnet schoot nog een keer keihard naast. Kieftenbeld werd een paar maal tegen de vlakte gewerkt, maar Van Boekel zag er geen overtredingen in, ach het verhaal herhaalt zich. Tim Sparv schoot nog een paar maal op doel, maar beide schoten gingen naast, al leverde het eerste wel een voltreffer op de stoel van de bijtijds wegsprintende ballenjongen op.

 

In de slotminuut werd Thomas Enevoldsen nog in de ploeg gebracht ten koste van Leondro Bacuna, maar deze wissel zal slechts van belang voor de winstpremie van de Deen zijn geweest.

 

Van Boekel floot even later voor het einde en FC Groningen maakte een mooie ereronde door het stadion. We staan weer daar waar we horen - hoog in het linker rijtje. Zaterdagavond maken we ons op voor weer een wereldreis: NAC-uit!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Holla (68’ Sparv); Bacuna (89’ Enevoldsen), Andersson (75’ Pedersen), Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Johansson, Suk, Van Dijk.


Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Ammi, Leeuwin, Kum, Luksik, Immers, Radosavljevic (46’ Mulders), Toornstra, Höcher (85’ Van Duijn), Van Duinen, De Vogel (67’ Chery).
Rest bank: Zwinkels, Beugelsdijk, Brouwer, Supusepa.


Toeschouwers: 21.455
Scores: 16’ Matavz (Tadic) 1-0, 21’ Matavz (Tadic) 2-0, 37’ Matavz (rebound) 3-0; 48’ Bacuna (Matavz) 4-0, 51’ Immers (Van Duinen) 4-1, 58’ Van Duinen (Toornstra) 4-2.


Scheidsrechter: Van Boekel
Assist-scheidsrechters: Boonman en Ten Hoove
Vierde official: Abbink
Gele kaart: 63’ Ammi (overtreding op Tadic)

 

Fotoreportage van FC Groningen - ADO Den Haag van Eric Smit:

(op foto 41/50 en 42/50 zien we waarom de ogenschijnlijk niet te missen kans van Dusan Tadic toch geen doel treft; op foto 43/50 blijkt dat Danny Holla blij mag zijn niet opnieuw zijn been gebroken te hebben...)

 

tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0023 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0038 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0054 (Small)
tn_DSC_0057 (Small)
tn_DSC_0063 (Small)
tn_DSC_0064 (Small)
tn_DSC_0068 (Small)
tn_DSC_0088 (Small)
tn_DSC_0089 (Small)
tn_DSC_0092 (Small)
tn_DSC_0095 (Small)
tn_DSC_0096 (Small)
tn_DSC_0099 (Small)
tn_DSC_0135 (Small)
tn_DSC_0157 (Small)
tn_DSC_0159 (Small)
tn_DSC_0172 (Small)
tn_DSC_0174 (Small)
tn_DSC_0175 (Small)
tn_DSC_0176 (Small)
tn_DSC_0180 (Small)
tn_DSC_0195 (Small)
tn_DSC_0210 (Small)
tn_DSC_0213 (Small)
tn_DSC_0221 (Small)
tn_DSC_0237 (Small)
tn_DSC_0244 (Small)
tn_DSC_0272 (Small)
tn_DSC_0274 (Small)
tn_DSC_0276 (Small)
tn_DSC_0277 (Small)
tn_DSC_0298 (Small)
tn_DSC_0314 (Small)
tn_DSC_0321 (Small)
tn_DSC_0322 (Small)
tn_DSC_0330 (Small)
tn_DSC_0339 (Small)
tn_DSC_0399 (Small)
tn_DSC_0418 (Small)
tn_DSC_0440 (Small)
tn_DSC_0442 (Small)
tn_DSC_0457 (Small)
tn_DSC_0465 (Small)
01/50 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.