Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

307 gasten online

FC Groningen verzuimt opnieuw te winnen in uitwedstrijd: 2-2 bij NAC Breda

Als wedstrijden 45 minuten zouden duren, dan zou FC Groningen na drie rondes nog zonder puntverlies en zelfs zonder tegendoelpunten de trotse koploper van de Eredivisie zijn. Maar na een eerste helft volgt nog altijd een tweede en de geschiedenis herhaalde zich vanavond - opnieuw gaf FC Groningen na de thee onnodig twee goals weg. Tegen Roda betekende dit dat een zeker lijkende zege een verliespartij werd, tegen ADO was de marge nog voldoende, maar vanavond betekende het verval dat er na 90 minuten een eindstand van 2-2 op de borden stond. Enfant terrible Anthony Lurling verwoordde het na afloop goed: het behaalde punt voelde voor NAC als een overwinning.

De FC was in de eerste helft nl. heer en meester, scoorde via Leandro Bacuna en Petter Andersson maar had veel ruimer dan 0-2 de rust moeten ingaan. Na rust ging NAC opportunistischer en agressiever spelen en het stond al na een kwartier 2-2. In het restant van de tweede helft was FC Groningen het mooie spel van het eerste helft helemaal kwijt en had het ook zomaar nog kunnen verliezen. Zonde!

 

Op OOG TV staan reacties van Pieter Huistra, Kees Kwakman en Petter Andersson.

Inmiddels hebben we onderaan dit artikel een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

 

Beeldmateriaal van Eredivisie Live:

Samenvatting NAC Breda - FC Groningen

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

 

Eerste helft

 

Zoals al eerder vanavond bericht startte FC Groningen met één wijziging ten opzichte van de beoogde opstelling: Tom Hiariej was onderweg naar Breda buikgrieperig geworden, zodat Johan Kappelhof, die niet eens bij de wedstrijdselectie zat, de FC achterna moest reizen.

 

Bij NAC startten routiniers als Zonneveld en Lurling, maar de thuisploeg kon niet voorkomen dat FC Groningen veel beter uit de startblokken kwam. Petter Andersson won niet alleen de toss, zodat beide ploegen van helft mochten wisselen, maar de FC was ook vanaf het begin de dominerende ploeg, en speelde net als 14 dagen geleden in Kerkrade alsof het een thuiswedstrijd betrof.

 

Voor het gemak zien we even af van het allerprilste begin, toen Kappelhof balverlies leed waarna Ivens met een zuiver geel waard zijnde overtreding moest corrigeren. Scheidsrechter Kuipers hield de kaarten toen echter nog op zak. Het leidde tot een vrije schop en vervolgens tot een corner voor de thuisploeg. De aanval eindigde met een schot dat over het doel van Van Loo vloog.

 

Na een van beide kanten slordige fase, met een paar hoge ballen van Brian van Loo die steevast tot balverlies leidden, greep de FC het initiatief. De eerste enorme kans kreeg Jonas Ivens, die mee op was gekomen bij een door Leandro Bacuna verdiende corner. De Belg schoot uit de zoals altijd door Dusan Tadic genomen hoekschop vallend naast, maar Ivens stond volkomen vrij en had meer tijd kunnen nemen.

 

Een minuut later was het Petter Andersson die na balverlies van Gilessen op het doel van Ter Rouwelaar vuurde. Het bleef nog even 0-0, maar niet voor lang: in de 12e minuut stoorden eerst Kees Kwakman en toen Petter Andersson goed op Mike Zonneveld. Het leverde balbezit op, waarna Petter een assist gaf op Leandro Bacuna, die heerlijk in de linker hoek schoot en Ter Rouwelaar kansloos liet: 0-1! Leandro vierde zijn doelpunt met een blije bank - treffender kon de saamhorigheid binnen de selectie van FC Groningen niet zichtbaar gemaakt worden.

 

Het was het derde doelpunt van Bacuna in evenzovele wedstrijden, en Leandro bewees daarmee het gelijk van Kees Kwakman die voorafgaande aan de competitie had geadviseerd om Bacuna bij Coach van het Jaar in het elftal op te nemen.

 

Diezelfde Bacuna scoorde kort daarna een gele kaart. Een duel om de bal werd door Kuipers zwaar bestraft, want meer dan een overtreding was het niet, en het vergrijp was zeker geen geel waard.

 

De gedachte spookte door ons hoofd dat de FC nu wel de tweede goal moest maken, want de wedstrijd in Kerkrade zijn we bepaald nog niet vergeten. We lieten toen na uit te lopen naar 2,3 of 4-0 en kregen het deksel toen volledig op onze neus.

 

Even probeerde NAC wat eerder te storen, nl. al bij Van Loo, die dan een lange bal afvuurde, maar FC Groningen ging zelf juist ook storen op de verdediging en op het middenveld van NAC dat daardoor meteen in de problemen kwam.

 

Tadic en Burnet speelden in het eerste bedrijf ook goed samen, al heeft Dusan de vorm van het vorige seizoen nog niet te pakken. In Milano Koenders had de Serviër vandaag ook een vervelende, irritante opponent die Tadic behoorlijk uit het spel haalde.

 

Na een kleine 19 minuten was Danny Holla de tweede Grunniger die op de bon werd geslingerd. Deze straf voor een ‘nuttige’ overtreding op Schilder, die de angel uit een aanval van NAC haalde, was wel terecht en Holla incasseerde de kaart grijnzend.

 

Zo halverweg de eerste helft liet de trainer van NAC publiekslieveling Alex Schalk al warmlopen, de thuisploeg speelde nl. bedroevend slecht. Dit was de verdienste van FC Groningen, dat in de eerste helft mooi voetbal liet zien. Het combineerde goed, bouwde geduldig op, speelde echter snel waar het kon en de trainingsarbeid betaalde zich, zoals ook in de eerste helft tegen Roda JC en ADO Den Haag, uit.

 

Na een half uurtje konden we genieten van een mooie aanval over de schijven Bacuna-Kappelhof-Tadic-Matavz, die strandde bij de keeper van NAC. FC Groningen kon zich maar één ding verwijten: dat het met maar 0-1 vóór stond.

 

Verzorger Henk Hagenauw moest even in actie komen toen Lorenzo Burnet de bal keihard in zijn gezicht geschoten kreeg door Kolk, maar Burnet kon gelukkig verder spelen.

 

Na een minuut of 33 had het maar zo einde oefening voor Bacuna kunnen zijn die Gorter met een lichte, onbedoelde elleboogstoot veldde. Er zijn scheidsrechters die hier geel voor geven, ook al maakte Bacuna zich eigenlijk alleen een beetje breed, en 2x geel = rood... Gorter bloedde wat en omdat er bloed op zijn gezicht en op z’n shirt zat was de vierde official onverbiddelijk - een ander shirt graag. FC Groningen speelde dus even een paar minuten in een overtalsituatie.

 

Het thuispubliek begon te morren. Het zag een NAC dat machteloos was tegen de goede organisatie van FC Groningen, die al achterin begon met een prima spelende Kees Kwakman. FC Groningen liet de bal ook heel goed circuleren, het was een genot om naar te kijken.

 

Botteghin scoorde in de 43e minuut een gele kaart toen hij Petter Andersson tijdens een snelle uitbraak van de FC neerlegde. Hieruit vloeide nog geen Brabants bloed, maar een minuut later was het wel raak! Bacuna gaf voor, via Matavz en Kappelhof kwam de bal weer bij Tim Matavz. De Sloveen, die op de tribune de spionnenogen van PSV-boss Marcel Brands op hem gericht wist, schoot op het doel. Mike Zonneveld redde op de lijn, maar de bal kwam bij Petter Andersson die zich niet bedacht en hard in het dak van het doel schoot: 0-2 na 44 minuten! Het sein voor het fanatieke uitvak om „Petter, Petter, Petter Andersson“ te gaan scanderen.

 

Toen Jonas Ivens een minuut later bijna de 0-3 binnenschoot vond het NAC-publiek het welletjes. Het riep massaal „Voetballen, voetballen!“, en bij het rustsignaal van scheidsrechter Kuipers begeleidde het de thuisploeg met een striemend fluitconcert naar de kleedkamers.

 

Groen-witte fans gingen echter tevreden rusten: ze hadden mooi voetbal en een volkomen terechte 0-2 voorsprong van FC Groningen gezien - er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar ja...

 

Tweede helft

 

FC Groningen had geen noodzaak om aan het begin van de tweede helft mutaties in het team door te voeren, maar NAC wisselde wel. Het liet middenvelder Zonneveld achter in de catacomben en zette aanvaller Alex Schalk in de ploeg.

 

Wij dachten bij onszelf: ze doen maar, als wij onze kop erbij houden zijn de drie punten voor ons. Petter Andersson begon de tweede helft ook met een schot op het doel van Ten Rouwelaar, maar vervolgens was het aan de andere kant meteen raak. De felle Schalk stoof richting Van Loo, Ivens greep maar half in en even later stond diezelfde Schalk volkomen vrij in het strafschopgebied en had geen moeite om de 1-2 binnen te schieten. We waren pas 48 minuten onderweg, beroerder kon FC Groningen niet aan de tweede helft beginnen.

 

Het tegendoelpunt was totaal onnodig, maar deed de wedstrijd volledig kantelen. Elke tweede bal was nu voor NAC, dat nu veel feller speelde dan FC Groningen.

 

Na een minuut of 10 kreeg de FC wel een vrije schop op een mooie plek (op een meter of 25 van de het doel van NAC), omdat op aanvoerder Andersson een overtreding werd gemaakt, maar FC Groningen scoort zelden uit vrije schoppen, en ook nu niet - Bacuna en Holla voerden dit gezamenlijk niet goed uit.

 

Huistra bracht een verse kracht op het middenveld: Tim Sparv loste Danny Holla af in de 56e minuut. Een minuut later viel echter de gelijkmaker. Andersson speelde de bal iets te ver voor zich uit, waardoor Gilessen met het leder aan de haal kon gaan. Hij speelde af op Lurling die hard in de linker hoek schoot. Brian van Loo was voor de tweede maal kansloos en FC Groningen was de zo goed verdiende voorsprong al na 11 minuten in de tweede helft kwijt: het stond 2-2. Wat een domper! Hoe kreeg de FC het WEER voor elkaar!

 

NAC, dat moed putte uit het feit dat twee kansen twee doelpunten betekenden, bleef opportunitischer en agressiever spelen, ging storen op elke Groninger en FC Groningen was de controle over de wedstrijd helemaal kwijt.

 

Na een uur poeierde Lurling, na balverlies van Groningen, op het doel van Van Loo, maar Brian kreeg er nog net zijn vingers tegen zodat een derde doelpunt van NAC werd voorkomen. Er vielen aan de kant van de Brabanders een paar gevaarlijke corners, maar tot nog meer ellende leidden die gelukkig niet.

 

Het stadion, vóór de rust een grafbak waarin alleen het uitvak en het fluitende thuispubliek te horen waren, was inmiddels een heksenketel en de Brabanders roken bloed.

 

Bacuna solliciteerde opnieuw naar een gele kaart en daaraan verbonden vervroegde douchesessie, toen hij Lurling aan z’n shirtje trok. Weer was Kuipers genadig, maar wij hoopten dat Huistra hem snel zou wisselen, anders speelden we toch echt binnenkort met 10 man verder.

 

Kees Luijckx schoot de vrije trap over, ten koste van een corner. Van Tadic en Matavz waren nu niets meer te zien. FC Groningen liet zich afbluffen over agressiviteit, dit hadden we niet verwacht! Er was kennelijk weinig geleerd van het ‘verval van Kerkrade’ en ook tegen ADO hebben we in de tweede helft een terugval gezien.

 

FC Groningen hanteerde nu vaak de lange bal. Helaas stond er voorin echter geen stormram in de persoon van Virgil van Dijk.

 

In de 72e minuut ging Bacuna inderdaad naar de kant; Thomas Enevoldsen verving hem.

 

Petter Andersson viel ook terug in de tweede helft, en nadat hij in de 78e minuut kramp kreeg in z'n hamstring (geen blessure) werd hij naar de kant gehaald. We hoopten op Virgil van Dijk als stormram, maar helaas kwam Nicklas Pedersen in de ploeg. De Deen viel erg slecht in.

 

Het overwicht van NAC werd wel minder, maar van het verzorgde spel dat FC Groningen in de eerste helft had laten zien was niets meer over. Het samenspel was houterig en het zag er niet naar uit dat de FC deze wedstrijd alsnog zou winnen.

 

NAC, dat eerder al Bayram voor Kolk had gebracht, wisselde ook Botteghin (had net als Petter kramp) voor Buijs.

 

Vijf minuten vóór het einde had FC Groningen toch nog kunnen scoren. Gilessen beging een overtreding op Tim Sparv. Tadic nam de vrije schop en Kees Kwakman schoot op Ter Rouwelaar, die echter kon redden.

 

Nicklas Pedersen had twee minuten later DE kans op de 2-3. Uit een voorzet van zijn landgenoot Enevoldsen kopte hij echter recht in de handen van de goalie van NAC, hieruit had Pedersen echt moeten scoren.

 

De 3-2 voor NAC had echter ook zomaar nog kunnen vallen, en wel uit een vrije schop van Luijckx in de 94e minuut. Van Loo redde echter goed, waarna Kuipers voor het einde van de wedstrijd floot.

 

Slechts één mager puntje hebben we vandaag behaald, en als AZ en PSV morgen winnen, dan zakken we naar een 9e plaats. Nog net het linker rijtje, dat wel, maar we hadden veel en veel hoger kunnen staan...

 

Opnieuw is de conclusie na een uitwedstrijd: werk aan de winkel! De ploeg van Huistra kan werkelijk fantastisch voetballen, maar doe dat nu eens 90 minuten lang!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Kappelhof, Ivens, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Holla (56’ Sparv); Bacuna (73’ Enevoldsen), Andersson (80’ Pedersen), Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Van Dijk, Johansson, Suk.


Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, Koenders, Botteghin (81’ Buijs), Luijckx, Gorter, Schilder, Gilissen, Zonneveld (46’ Schalk), Kolk (66’ Bayram), Amoah, Lurling.
Rest bank: Van Fessem, Bonevacia, Janse, Bouwman.


Toeschouwers: 18.000
Scores: 12’ Bacuna (Andersson) 0-1, 44’ Andersson (rebound) 0-2; 48’ Schalk (Amoah) 1-2, 57’ Lurling (Gilissen) 2-2.


Scheidsrechter: Kuipers
Officials: Zeinstra, Simons en Dieperink
Gele kaarten: 14’ Bacuna (overtreding op Gorter), 19’ Holla (overtreding op Schilder), 44’ Botteghin, 64’ Gilissen (overtreding op Andersson)

 

 

Fotoreportage van Eric Smit:

 

tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0040 (Small)
tn_DSC_0049 (Small)
tn_DSC_0054 (Small)
tn_DSC_0058 (Small)
tn_DSC_0060 (Small)
tn_DSC_0064 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0067 (Small)
tn_DSC_0069 (Small)
tn_DSC_0072 (Small)
tn_DSC_0073 (Small)
tn_DSC_0096 (Small)
tn_DSC_0114 (Small)
tn_DSC_0142 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0147 (Small)
tn_DSC_0161 (Small)
tn_DSC_0162 (Small)
tn_DSC_0171 (Small)
tn_DSC_0177 (Small)
tn_DSC_0250 (Small)
tn_DSC_0252 (Small)
tn_DSC_0254 (Small)
tn_DSC_0257 (Small)
tn_DSC_0379 (Small)
tn_DSC_0399 (Small)
tn_DSC_0401 (Small)
tn_DSC_0411 (Small)
tn_DSC_0446 (Small)
tn_DSC_0480 (Small)
tn_DSC_0484 (Small)
tn_DSC_0496 (Small)
tn_DSC_0506 (Small)
tn_DSC_0527 (Small)
tn_DSC_0556 (Small)
tn_DSC_0567 (Small)
tn_DSC_0595 (Small)
tn_DSC_0598 (Small)
01/41 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.