Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

190 gasten online

FC Groningen is genereus met tegendoelpunten: 0-3 tegen AZ

In wat zomaar de afscheidswedstrijd van Tim Matavz geweest zou kunnen zijn (Hans Nijland heeft het in dit interview bepaald niet ontkracht) was het noodweer, dat meteen na afloop van de thuiswedstrijd tegen AZ over Groningen losbarstte, symptomatisch voor ons gevoel. Door de qua cijfers onthutsende nederlaag staan we met vier schamele puntjes uit evenzovele wedstrijden op een teleurstellende 11e plaats en kunnen we rustig stellen dat de seizoensstart is mislukt. FC Groningen knokte wel, zonder overigens tot het goede spel van de drie eerdere eerste helften te komen, maar kreeg een lesje in effectiviteit. Het hielp de tegenstander bovendien door de tegendoelpunten veel te gemakkelijk weg te geven. FC Groningen begon slecht aan de wedstrijd en keek al na één minuut tegen een 0-1 achterstand aan, uit een corner, die werd ingeleid door balverlies van Tom Hiariej. Viergever kopte uiteindelijk raak. In de tweede helft liep Hiariej wel mee met zijn man, Gudmundsson, maar verzuimde verder in te grijpen, zodat de IJslander zomaar de 0-2 kon binnenschieten, en de 0-3 was een dramatische blunder van Brian van Loo. Het publiek scandeerde vervolgens de naam van Luciano door de Euroborg, maar dezelfde supporters riepen eind vorig seizoen om Van Loo na de eerste play-off-wedstrijd tegen ADO - zo opportunistisch is voetbal. Vandaag werd wel pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar FC Groningen achterin momenteel is, en dan met name aan de rechterkant (zeker zolang Johan Kappelhof niet speelt) en in het doel. Ook speelde de ploeg niet slim in op de aanwezigheid van stormram Virgil van Dijk, die in de 62e minuut in de ploeg werd gebracht. Juist toen zouden snelle, hoge ballen naar voren effect gesorteerd hebben, maar de FC bleef te langzaam over de grond opbouwen. Over twee weken hebben we de ultieme kans op eerherstel: Heerenveen-uit.

 

Onderaan het wedstrijdverslag staat nu een fotoreportage van Eric!

 

Beeldmateriaal van Eredivisie Live:

Samenvatting FC Groningen - AZ

Reactie Petter Andersson na afloop van de wedstrijd

Reactie Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

 

Eerste helft

  

Vol goede moede togen we vanmiddag naar de Euroborg. We hadden in de drie eerdere wedstrijden in elk geval steeds in de eerste helft mooi voetbal laten zien, en hiermee dachten we ook AZ aan de zegekar te kunnen binden, net als we dat eerder in de eigen Groene Hel met ADO Den Haag hadden gedaan. Het liep net even anders...

 

De opstelling was voor ons geen verrassing meer, omdat uit de laatste trainingen al gebleken was met welke 11 spelers Pieter Huistra zou beginnen. Op de bank zagen we Luciano (die vlak vóór het begin van de wedstrijd, bij het opwarmen nadat Brian van Loo naar binnen was gegaan, de ene na de andere mooie redding uit zijn Braziliaanse hoed toverde), Johansson, Suk, Van Dijk, Kappelhof, Enevoldsen en Sparv. Matías Jones en Nicklas Pedersen waren dus buiten de wedstrijdselectie gevallen.

 

Voorafgaande aan de wedstrijd gaf Pieter Huistra aan dat hij zijn ploeg met een dubbele opdracht het veld zou insturen: het publiek een mooie wedstrijd voorschotelen en het behalen van drie punten. Dit beloofde dus wat.

 

Echter, we hadden ons koud geïnstalleerd op de tribune of er zou een 0-1 achterstand op de borden hebben gestaan. Zou, want in plaats van wedstrijdbeelden, een klok en een tussenstand stond er een Windows XP-opstartscherm op de zieltogende video walls. Na één minuut stond het echter wel degelijk 0-1. Hiariej leed slordig balverlies waardoor AZ uiteindelijk een corner kreeg, en uit deze hoekschop kopte Nick Viergever zomaar raak, nadat de bal onhandig was doorgekopt door Leandro Bacuna. Een beroerd begin van de wedstrijd, en het eerste tegendoelpunt in een eerste helft in deze nog prille competitie.

 

Even later toonde Roy Beerens zich van zijn ware, onsportieve aard door onze keeper bij een bal die Van Loo klemvast had nog even in de nek te trappen. Bah wat een rotzak is die Beerens zeg.

 

Onmiddellijk daarna was het Dusan Tadic die op aangeven van Petter Andersson net voorlangs poeierde.

 

Al bij het begin van de wedstrijd was duidelijk dat Tom Hiariej een lastige middag tegemoet kon gaan. Zijn tegenstanders waren aalvlug en daar had Tom het moeilijk mee.

 

Kevin Blom was vandaag ook weer bepaald niet de lieveling van het publiek, en dat gold voor de supporters van beide ploegen die bij toerbeurt het beroep van Kevins moeder memoreerden, wat op een gegeven moment in de tweede helft een tekst op de toen weer gereanimeerde video walls opleverde en erop neer kwam dat we geacht werden kwetsende spreekkoren achterwege te laten. Maar waarom niet eens publiekelijk een waarschuwing aan het arbitrale trio uitspreken om kwetsend fluitgedrag achterwege te laten? Zo werden de FC vandaag zeker twee en misschien drie strafschoppen onthouden (Tadic, Matavz en Van Dijk werden stuk voor stuk in het strafschopgebied tegen de grond getrokken), mogen we dan misschien pissig zijn en ons bestolen voelen?

 

Overdreven was ook de ‘laatste waarschuwing’ die Blom aan Maikel Kieftenbeld verstrekte, al na 11 minuten na niet eens een hele pittige overtreding. Nee, een standbeeld zal de blonde knaap nimmer krijgen, althans niet in Stad en Ommeland.

 

Andersson, Burnet en Bacuna waren erg ijverig, maar alleen het spel van Lorenzo Burnet kon ons echt bekoren. Petter Andersson werkte zich vandaag wel een slag in de rondte maar speelde flets en zeer ongelukkig en leed te veel balverlies.

 

FC Groningen herstelde zich goed van de vroege achterstand. Na een kwartiertje zagen we een ingestudeerde corner: Tadic gaf kort op Andersson die op Danny Holla afspeelde. Holla schoot hard op het doel van (voluit) Esteban Alvarado Brown, maar het vlammende schot ging via de paal naast.

 

Uitkijken bleef het wel. Na een fout bij de thuisploeg schoot Maher op het doel van Van Loo, maar Brian kon redding brengen. AZ stond erg goed, en in deze fase was het een interessant tactisch steekspel tussen twee goede ploegen die geduldig wachtten op hun kans. FC Groningen kon aanvallend echter niet echt een vuist maken. Dat was enerzijds de verdienste van AZ, anderzijds het gevolg van het feit dat FC Groningen de echt flitsende combinaties niet tot stand kon brengen.

 

Na een minuut of 25 stond Dusan Tadic na een mooie aanval vrij voor de keeper van AZ, maar de Serviër kon deze prima kans niet benutten. Even later kreeg Holman volkomen terecht de gele kaart voorgeschoteld na een smerige overtreding op Tim Matavz, waardoor Hyun Jun Suk zelfs even moest warmlopen. Gelukkig kon Tim de wedstrijd vervolgen.

 

Na een half uurtje werd het spel van FC Groningen slordiger. Danny Holla kreeg nog een gele kaart terwijl hij voornamelijk de bal speelde, maar ja - bij Beerens weet je dat deze zich verschrikkelijk aanstelt, een grotere matennaaier is misschien Lurling van NAC maar verder staan beide ellendelingen op eenzame hoogte.

 

AZ bleef levensgevaarlijk bij balverlies van FC Groningen, en dit balverlies leed de thuisploeg domweg te vaak. Tien minuten vóór de rust moest Van Loo redden bij een doelpoging van Beerens ingeleid door Van Loo zelf met een foute bal.

 

Leandro Bacuna schoot hard over uit een mooie aanval, opgezet door Holla en Burnet. FC Groningen moest het van dit soort schoten uit de tweede lijn hebben, want AZ stond positioneel erg goed. FC Groningen zag niet altijd de vrije man. Zo stond Dusan Tadic herhaaldelijk vrij aan de linker kant, maar vond de opbouw vervolgens over rechts plaats.

 

Tim Matavz kreeg de bal goed mee van Tom Hiariej, maar de Sloveen schoot helaas op de keeper van AZ. Dit was een goede kans!

 

De laatste fase van de eerste helft was goed aan de kant van FC Groningen. Een vrije schop van Bacuna ging rakelings over, en even daarvoor had Dusan Tadic ook al een vrije schop op het doel van AZ afgevuurd. Josy Altidore ontsnapte aan een gele kaart toen hij zomaar neerging bij Danny Holla - een opzichtige poging van de Amerikaan om Holla een tweede gele kaart aan te smeren.

 

Lorezno Burnet was echt goed op dreef vandaag, en vocht o.a. prachtige duels uit met Roy Beerens, die de kleine verdediger praktisch allemaal won.

 

Op slag van rust ging Jonas Ivens bij een luchtduel met Altidore naar de grond en bleef groggy liggen. Omdat ook Burnet het nodige te verduren had gehad liet Huistra in de rust Virgil van Dijk en Emil Johansson warmlopen, en, ze kregen zelfs een hesje aan, ten teken van een snelle invalbeurt. Met name bij Van Dijk kon het publiek dit wel waarderen. Het beloofde een mooie tweede helft te worden!

 

Tweede helft

 

Niet FC Groningen maar AZ wisselde bij het begin van de tweede helft: Brett Holman bleef achter in de kleedkamer, en Jóhann Gudmundsson kwam erin.

 

Van Dijk vroeg nog even aan Erwin van de Looi wat de bedoeling was, welnu - hij moest nog even warmlopen.

 

De tweede helft begon net als de eerste - met een corner voor AZ. Tot een doelpunt leidde dit echter niet, gelukkig. Tim Sparv voegde zich vervolgens bij zijn twee warmlopende collega’s.

 

FC Groningen begon niet goed aan de tweede helft, we zagen balverlies van Hiariej, Bacuna en Andersson. Het was echter steeds weer die dekselse Burnet die onze handen op elkaar kreeg: hij speelde prima, en met een hartstochtelijke inzet. Emil Johansson nam even later plaats in de dug-out, want Burnet leek alweer zo fris en fit als een hoentje.

 

Aan de zijlijn zag je Pieter Huistra peinzen: wanneer breng ik Virgil van Dijk, en wie haal ik naar de kant?

 

Inmiddels was de wedstrijd razend spannend geworden. Een schot van Maher ging net naast, Poulsen kopte op Van Loo uit een vrije schop en aan de andere kant ging Tadic in het strafschopgebied neer, zoals in de eerste helft ook al een keer was gebeurd - wederom geen fluitsignaal van Kevin Blom.

 

AZ bleef steeds gevaarlijk bij corners, zo ook na een uurtje spelen. Vervolgens vonden Huistra en Van de Looi de tijd rijp voor een dubbele wissel. Tim Sparv kwam in het veld voor Danny Holla en Virgil van Dijk kwam Petter Andersson aflossen, die de aanvoerdersband aan Kees Kwakman gaf. Twee logische wissels. Virgil werd euforisch begroet - de man is immens populair! Wat doet FC Groningen met zijn contract? Dat loopt aan het einde van dit seizoen af...

 

Met de komst van Van Dijk sloeg ook op de tribunes de vlam in de pan: de Euroborg kolkte in deze fase. Het publiek ontplofte van woede toen Tim Matavz binnen de 16 naar de grond werd getrokken, en toen ook Van Dijk even later neer werd getrokken, wederom in het strafschopgebied, en wederom een fluitje van Blom uitbleef - toen hadden we het helemaal gehad met die Blom, en ook Huistra beende ziedend naar de vierde official. Maar ja, dat was Hielke Heida, niet alleen een Fries, naar wij vrezen, maar bovendien degene die als scheidsrechter afgelopen maandag Luis Pedro twee gele kaarten voortoverde - kortom, kennelijk heeft Zeist nog een appeltje met de FC te schillen.

 

Wel zagen we in deze periode twee erg makkelijk gegeven vrije schoppen aan AZ, of zijn we nu iets té gekleurd, té groen-wit? Ik vind van niet ;-)

 

Altidore kreeg nog geel voor een Schwalbe, goed beschouwd is de Yankee toch niet zo sympathiek als we eerst dachten.

 

FC Groningen had nu een duidelijk veldoverwicht en verdiende de gelijkmaker, maar AZ bleef een linke tegenstander.

 

Elm en Bacuna klapten vervolgens met de koppen tegen elkaar. Beiden gingen naar de grond, maar konden de wedstrijd wel vervolgen.

 

Inmiddels liepen ook Kappelhof en Enevoldsen warm. Maar waarom werd Kappelhof de dug-out uitgestuurd? Na zijn goede wedstrijd tegen NAC had hij het verdiend vandaag vanaf het begin te spelen, in tegenstelling tot Hiariej is hij een echte rechtsback, maar die breng je toch niet een kwartier vóór tijd als je achter staat?

 

Van Dijk schoot na een corner van Dusan Tadic op goal, als dit schot erin was gegaan zou de Euroborg echt zijn geëxplodeerd!

 

AZ wisselde Viergever voor Klavan en Altidore voor Falkenburg, en de wedstrijd zat nu in een aantrekkelijke fase. Bacuna en Tadic wisselden van positie, en Matavz had de 1-1 op z’n schoen, maar helaas - de gelijkmaker viel niet. Kieftenbeld ranselde de bal nog over het doel, aan de andere kant gebeurde weinig, op een schotje van Simon Poulsen na, en het publiek scandeerde ‘Alles of niets’.

 

Het werd niets. Nota bene een vrije schop van Tadic belandde uiteindelijk bij Gudmundsson. Vanaf zijn eigen helft (!) stormde hij op het doel van Brian van Loo af, en Tom Hiariej liep keurig met hem mee, maar deed verder niets. Geen duw, geen tackle, niks. De IJslander dacht: ‘Laat ik dan maar op doel schieten!’ en zijn schot vloog in de linker benedenhoek. Van Loo had het nakijken: 0-2 na 79 minuten. De pot leek beslist.

 

Emil Johansson werd nog voor de leeggestreden Lorenzo Burnet gebracht, maar het veranderde niets meer aan het resultaat. Sterker nog, een schot van Rasmus Elm vloog in de 84e minuut ook nog in het doel: Brian van Loo dacht het leder tegen te houden, maar de bal glipte langs zijn vingers het doel in. Een klassieke blunder. 0-3.

 

Het publiek riep vervolgens om Luciano, wat de reden geweest zal zijn van het feit dat Van Loo na het laatste fluitsignaal van Blom meteen naar binnen beende zonder het publiek te bedanken. En we geven hem geen ongelijk.

 

Matavz kreeg kort vóór tijd nog een schop in z’n gezicht, maar Blom floot er natuurlijk niet voor.

 

Achterin bij de FC was het nu open huis en bijna viel nog de 0-4.

 

Even later blies Kevin B. voor het laatst. Wat een sof zeg, wie had dat gedacht!

 

De FC heeft nu twee weken de tijd om één en ander te overdenken. Komend weekeinde ligt de competitie immers stil vanwege interlands, waarvoor diverse Groningers zijn opgetrommeld. We spelen donderdag 1 september wel vriendschappelijk in Rolde tegen Lierse SK, de uitgelezen mogelijkheid om toch iets anders te proberen. We zeggen niet dat Luciano terug in het doel moet, het moet geen gejojo met keepers worden, maar Kappelhof is toch echt als rechtsback aangetrokken en hij verdient nu een kans, wat ons betreft.

 

Op het controlerende middenveld zouden we alles bij het oude laten: Sparv viel vandaag niet denderend in. Hij was te langzaam en bouwde teveel over de grond op, daar waar Virgil van Dijk beter met opportunistische hoge ballen bediend had kunnen worden.

 

Wie we voorin zouden zetten? Tim Matavz natuurlijk. Of is hij binnenkort lid van Oud FC Groningen? We hopen van niet...

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Ivens, Kwakman, Burnet (80’ Johansson); Kieftenbeld, Holla (62’ Sparv); Bacuna, Andersson (62’ Van Dijk), Tadic; Matavz.
Rest bank: Luciano, Kappelhof, Suk, Enevoldsen.


Opstelling AZ
Esteban; Marcellis, Moisander, Viergever (69’ Klavan), Poulsen; Wernbloom, Maher, Elm; Beerens, Altidore (75’ Falkenburg), Holman (46’ Gudmundsson).
Rest bank: Heijblok, Reijnen, Martens, Ortiz.


Toeschouwers: 22.128 (uitverkocht)
Scores: 1’ Viergever (kopbal) 0-1; 79’ Gudmundsson (Elm) 0-2, 84’ Elm (vrije trap) 0-3.


Scheidsrechter: Blom
Officials: Siebert, Lobbert en Heida
Gele kaarten: 27’ Holman, 30’ Holla, 38’ Wernbloom, 68’ Altidore, 75’ Elm, 90’ Falkenburg.

 

Fotoreportage van FC Groningen - AZ van Eric:

 

tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0041 (Small)
tn_DSC_0044 (Small)
tn_DSC_0060 (Small)
tn_DSC_0083 (Small)
tn_DSC_0090 (Small)
tn_DSC_0091 (Small)
tn_DSC_0093 (Small)
tn_DSC_0100 (Small)
tn_DSC_0118 (Small)
tn_DSC_0120 (Small)
tn_DSC_0126 (Small)
tn_DSC_0162 (Small)
tn_DSC_0177 (Small)
tn_DSC_0178 (Small)
tn_DSC_0184 (Small)
tn_DSC_0201 (Small)
tn_DSC_0222 (Small)
tn_DSC_0224 (Small)
tn_DSC_0235 (Small)
tn_DSC_0237 (Small)
tn_DSC_0240 (Small)
tn_DSC_0242 (Small)
tn_DSC_0244 (Small)
tn_DSC_0245 (Small)
tn_DSC_0260 (Small)
tn_DSC_0275 (Small)
tn_DSC_0291 (Small)
tn_DSC_0296 (Small)
tn_DSC_0318 (Small)
tn_DSC_0356 (Small)
tn_DSC_0365 (Small)
tn_DSC_0378 (Small)
tn_DSC_0386 (Small)
tn_DSC_0412 (Small)
tn_DSC_0420 (Small)
tn_DSC_0490 (Small)
tn_DSC_0493 (Small)
tn_DSC_0499 (Small)
tn_DSC_0500 (Small)
01/51 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.